bunghole kirjoitti:
Puhuin käsittääkseni Valko-Venäjästä enkä USA:sta tai Georgiasta? Vai menikö jotain ohi? Älä siis vedä aina sitä vitun USA-korttia esiin kun yrität kääntää puheen pois Venäjästä! Ei tehoa!
Toki Georgiaakin voi käsitellä tämän aiheen yhteydessä, siinä missä Valko-Venäjää. On varsin mielenkiintoista, ettei maan valtionpäämiehen 97% kannatus ole lännen mielestä ongelmallista maan demokratian suhteen. Taitaa olla mies harvinaisen suosittu, kun nämä ah niin puolueettomat länsimaiset tahot eivät löydä ristiriitaa todellisen kannatuksen ja virallisen kannatuslukeman suhteen.
Toisaalta melkoiselta mahdottomuutelta tuo 97% kannatus näin maalaisjärjellä tuntuu, sillä ainakaan Georgian osseeteilla ei pitäisi olla mitään syytä miestä rakastaa, sillä onhan tämä demokratian mallioppilas Saakashvili murhauttanut ja vanginnut melkoisen määrän osseettien älyllistä eliittiä. No, ehkä niillä osseeteilla ei ole niin väliä, kun tuntuvat rakastavan ryssää ihan liikaa.
Noita samoja osseetteja muuten Beslanin terroristit tappoivat pari vuotta sitten. Tshetsheenienkään mielestä ortodoksisten osseettien hyvä rinnakkaiselo ryssien kanssa ei ollut laisinkaan suotavaa.
bunghole kirjoitti:
Kirjoituksen mukaan Lukashenko on Valko-Venäjän televisiossa sanonut että valtioliitto on ainoa vaihtoehto sillä Venäjä on uhannut nostaa kaasun hinnan moninkertaiseksi ellei Valko-Venäjä suostu siihen.
Jos vuokranantaja korottaa vuokraasi, etkä pysty sitä enää maksamaan, alatko syyttämään vuokranantajaasi kiristäjäksi ja vaadit saada jäämään asuntoosi asumaan entisellä vuokralla, vai pakkaatko suosiolla kimpsut ja kampsut ja alat etsiä halvempaa asuntoa?
bunghole kirjoitti:
Mielestäni se on kiristystä ja painostamista jos annetaan maalle ainoaksi mahdollisuudeksi alistua energian myyjän tahtoon ja alaisuuteen.
Kysynpä nyt, että pidätkö Venäjän velvollisuutena pitää toista itsenäistä valtiota pystyssä halvan energian avulla? Eikö markkinatalousmaan tehtävä ole huolehtia ennenkaikkea omista taloudellisista eduistaan?
Venäjän ei tule minusta myydä halpaa energiaa kenellekään. Myös Valko-Venäjä tulee maksamaan energiastaan markkinahinnan ensi vuodesta lähtien. Jos tämä ei kelpaa, niin asia ei sen jälkeen kuulu Venäjälle.
bunghole kirjoitti:
Lisäksi on oletettavaa että Lukashenkolle tuosta liittymisestä on luvattu Venäjän taholta melkoisen suuri henkilökohtainen hyöty tai hän vain pelkää menettävänsä diktatuurinsa oppositiolle.
Minä en pidä sitä ollenkaan varmana juttuna, että Venäjä haluaisi ottaa Valko-Venäjän kontolleen. Valko-Venäjän oranssin oppositiojohtajan mielipiteitä en pidä vakavasti otettavana tietolähteenä. Valko-Venäjän hallinnasta ei ole Venäjälle mitään suoranaista geopoliittista eikä taloudellista hyötyä.
bunghole kirjoitti:
Se nyt kuitenkin on tiedetty jo pitkään ettei Gazprom mikään voittoa tavoitteleva normaali yritys ole ollut vaan pelkästään politiikan tekoväline.
Mihin sinä tämän tiedon perustat? Gazrprom moninkertaisti voittonsa vuonna 2005 vuoteen 2004 verrattuna. Eikö tämä viittaa siihen, että yhtiö haluaa tehdä tulosta. Kokonaisarvolla mitattuna Gazprom on jo maailman kolmanneksi suurin yritys (suurempi kuin Microsoft esimerkiksi), ja tulee nykyisellä kasvuvauhdilla nousemaan jopa Exxonin ohi aina ykköseksi asti viidessä tai kuudessa vuodessa.
bunghole kirjoitti:
Jos sen tarkoituksena olisi tuottaa mahdollisimman suurta voittoa niin eikö se pyytäisi myös venäläisiltä täyttä markkinahintaa?
Ei, koska kyseessä on lisäksi valtionyritys.
Tiivistän asian siten, että ulkomaankaupassa Gazpromin tavoite on voiton maksimointi, mutta sisäisessä kaupassa sen velvollisuus on Venäjän kansalaisten energiaturvallisuuden varmistaminen.
Mielestäni toimintaperiaate on ideaalinen. Imetään ulkomailta niin paljon voittoa kuin mahdollista, ja samalla varmistetaan sisämarkkinoiden energiaturvallisuuden toimivuus.
bunghole kirjoitti:
Juurihan se vähensi kaasun vientiä ulkomaille jotta omille voitiin myydä halvemmalla kaasua.
Ja sinäkö näet tässä jotain väärää? Mielestäni kyse on mitä parhaimmasta toimintamallista valtionyhtiöltä. Oma maa mansikka ja niin pois päin.
1990-luvun jälkeen tällainen terve itsekkyys venäläisiltä on pelkästään positiivista. Halvan energian ja pääoman veroton siirtyminen ulkomaille saa loppua, ja Gazpromin kaltaiset yritykset ovat mitä paras tae tälle.
bunghole kirjoitti:
Eihän sellainen ole hyvää bisnestä, eihän?
Valtion kannalta on, koska halvempi energia takaa mm. teollisuuden paremman kilpailukyvyn.
bunghole kirjoitti:
Gazprom on täysin Venäjän valtion narussa ja sitä käytetään härskisti hyväksi.
Jokaisen valtionyhtiön velvollisuus on kansallisten etujen ajaminen. Venäläisten toiminta ei ole sen härskimpää kuin muuallakaan, poisluettuna tietysti esimerkiksi Yhdysvallat, joka valtaa muiden valtioiden energiavaroja Gazpromin käyttäessä omiaan.
Mikäli Gazprom
ei toimisi näin, vaan jakaisi VENÄJÄN energiaa ulkomaille ja jättäisi venäläiset kuluttajat ilman energiaa, olisi kyseessä maanpetos, jonka ainoa palkinto on minusta sähkötuoli moisen rikollisuuden harjoittajille.
1990-luvulla tällainen olisi ollut mahdollista, koska Gusinskyn, Hodorkovskin ja Berezovskin kaltaiset sontaläjät omistavat maan luonnonvarat, mutta enää tämä ei käy päinsä, vaikka lännestä paljon soraääniä kuuluisikin.
bunghole kirjoitti:
Tehdään naapurit riippuvaisiksi halvalla kaasulla ja sen jälkeen nostetaan hintoja ja saadaan ne tekemään mitä vain halutaan.
Tämä riippuvuus on jäänne Neuvostoliiton ajoilta, jolloin N:liitto huolehti myös sen "satelliittien" energiahuollosta. Nyt kun nämä satelliitit ovat irroittautuneet N:liitosta, ja useat niistä ovat jo EU:ssa ja NATO:ssa, niin tuskinpa kukaan säädyllinen ihminen voi vaatia, että N:liiton perillisen raskaan osan itselleen ottanut Venäjä enää jatkaisi näiden valtioiden sosiaalihuoltoa halvan energian muodossa. Venäjä tarvitsee rahaa itsekin rappeutuneen infrastruktuurinsa ja teollisen kapasiteettinsa kehittämiseen. Ei Venäjällä ole varaa jakaa energiaa käytännössä ilmaiseksi ulkomaille.