harmonica kirjoitti:
Suunta on aika epäselvä, bkt:n vuosittainen kasvuvauhti Ukrainassa on nyt jotain 2%, kun vuonna 2004 se oli yli 10% (ja demokratianhan pitää tukea bkt:n kasvuvauhtia), siis Euroopan nopein silloin.
Kyllä, olet oikeassa. Syykin on yksinkertainen: Ukrainan luonnonvarat olivat ukrainalaisessa omistuksessa, jolloin ne jäivät hyödyttämään kansantaloutta -> kansantalous kasvoi.
Euroopan nopein talouskasvu on kuitenkin saatu Ukrainan "vapauttamisen" jälkeen tuhottua, ja talous on vaarassa jopa kääntyä laskuun, ellei kotimainen omistus lisäänny. Ja miksi se lisääntyisi, koska lainsäädäntö suorastaan suosii ulkomaalaista omistamista ja maan arvokkaat kaivokset suorastaan työnnetään ulkomaalaisten syliin, jotka nauravat koko matkan pankkiin kun menevät tallettamaan voittojaan, oli se sitten Lontoossa tai New Yorkissa.
Tätä kehitystä "gentlemannit" kutsuvat siirtymävaiheeksi. Kehitystä, jossa Euroopan paras talouskasvu on tuhottu lahjoittamalla omaisuus muualle. Siirtymävaiheeksi mihin? Vapauteen ja demokratiaan, hah!
harmonica kirjoitti:
Lisäksi olen jossain kuullut, että Ukrainassa on menossa omaisuuden uudelleenjako ukrainalisilta yrittäjiltä ulkomaalaisille (koskee muistaakseni lähinnä metalliteollisuutta, maksu vaalituesta?),
Kyllä. Kehitys on hyvin samanlainen kuin mikä tapahtui Venäjällä alkaen vuodesta 1992. Venäjällä kehityksen hinta oli puolittunut kansantalous (vastaa sodan tuhoa), ihmisten säästöjen katoaminen taivaan tuuliin, teollisuuden tuotannon romahtaminen, hyperinflaatio ja elintason romahdusmainen lasku.
Venäläisten virhe oli sangen yksinkertainen: valtio ei pitänyt hallussaan valtion omaisuutta, vaan se jaettiin yksityisille. Näin EI saa tehdä. Ei KOSKAAN. Vasta kun valtion sisäiset elimet ja toiminnot ovat kehittyneet tietylle asteelle, voidaan valtion omaisuutta kenties varovasti yksityistää. Ei yhtään aikaisemmin.
Markkinataloudesta vuonna 1992 autuaan tietämättömät venäläiset uskoivat länsimaisen kapitalistin kauniit sadut, ja se oli tuhota koko valtion. Tämä oli tarkoituskin. Venäjä ei kuitenkaan hajonnut venäläisen ihmisen sitkeyden ja vähällä toimeen tulemisen taidon ansiosta.
Ukrainalla pitäisi nyt olla sen verran näkökykyä, että eivät lankea samaan ansaan. Ukrainalaisten kannalta valitettavasti oranssi vallankumous onnistui - keinot olivat mitä olivat - mutta se kuitenkin onnistui. Valta vaihtui länsimielisille korruptoituneille liberaaleille, kuten Venäjällä 1992.
En usko että Ukrainassa on potentiaalia yhtä pahalle romahdukselle kuin Venäjällä 1992, mutta alun merkit kertovat karua kieltään siitä, että 2000-luvun alun positiivinen talouskehitys on jo tuhottu.
Ukrainan pelastuksen tie tulee olemaan nykyisen valtaklikin potkiminen pois vallasta seuraavissa vaaleissa. Samalla pitää tutkia kaikki nykyhallinnon väärinkäytökset ja jokaisen korruptoituneen paskakasan saa puolestani viskata samantien vankilaan.
Eri asia on, että salliiko USA:n tukemat "oranssit" syöstä itseään vallasta tuosta vaan. Viime parlamenttivaaleissa venäläisvoittoisessa Itä-Ukrainassa ihmisiä suoraan estettiin äänestämästä. Jos Ukraina joutuu "oranssiin diktatuuriin", on maan tulevaisuus synkkä.
harmonica kirjoitti:
mikä viittaa hallituksen lyhytnäköisyyteen.
Hallitus ei ole lyhytnäköinen, vaan se toteuttaa sitä politiikkaa, mitä sen käsketään ylhäältä käsin toteuttaa. Ukrainan hallitus ei pure ruokkivaa kättään.
harmonica kirjoitti:
Tämä on ymmärtääkseni tärkein syy, miksi pääosin ukrainalaisessa omistuksessa oleva Ukrainan tärkein teollisuusalue (Donetskin alue Itä-Ukrainassa) ei ole tyytyväinen nykyhallitukseen.
Syitä on monia, ja eräs tärkeimmistä on Ukrainan hallituksen lievästi sanottuna epäonnistunut talouspolitiikka. Toinen syy on yhteenkuuluvaisuuden tunne Venäjään ja venäläisiin nähden. Ukrainan hallituksen uhittelua Venäjän suuntaan ja kuhertelua lännen kanssa on katsottu siellä erittäin karsaasti. Ei pelkästään venäläisten keskuudessa, vaan myös paikallisen ukrainalaisväestön. Ovathan heidän työpaikkansa ja elantonsa usein riippuvaisia Venäjän kaupasta.