Mikael Pelzfuss
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- JYP
Yhdysvallat ehdottaa Ukrainalle puolustusvoittoisempaa strategiaa ensi vuodeksi (taisi ehdottaa kyllä jo tällekin vuodelle):
Tällaista sotastrategiaa Yhdysvallat ehdottaa Ukrainalle ensi vuodeksi
Presidentti Volodymyr Zelenskyi vierailee parhaillaan Washingtonissa, missä hän keskustelee Ukrainan sotastrategiasta Yhdysvaltain edustajien kanssa.yle.fi
Minulle uutisen tärkein anti on se, että Yhdysvallat ja länsimaat ylipäätään tekevät edelleen myös sotilaallista yhteistyötä Ukrainan kanssa mm. strategioiden ja tiedustelun saralla.
Pattitilanteen ratkaisemiseksi Ukrainan pitäisi varmaan rakentaa sellaiset ilmavoimat ja ilmatorjunta, joilla otetaan ilmaherruus haltuun. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.
Muuten Venäjä on ollut tässä sodassa all in, mutta se ei ole lyönyt ilmavoimiaan täysillä likoon. Ehkä siellä on laskettu, ettei Ukrainan ilmapuolustusta näillä resursseilla saada kukistettua. Se on sitten johtanut suuriin maavoimien tappioihin, mutta toisaalta Venäjän ilmavoimilla on vielä valtaosa kalustosta jäljellä. Tämän vuoksi alle sata länsihävittäjää ei välttämättä riitä kiekkojargonilla "ottamaan aikaa ja tilaa haltuun".
Jotkut väheksyvät länsihävittäjien merkitystä kutsuen niitä "wunderwaffeiksi". Länsipanssarit eivät tosiaankaan muuttaneet tasapainoa ratkaisevasti, mutta HIMARS taas vaikutti tilanteeseen tosi dramaattisesti. Nyt on tosi mielenkiintoista nähdä miten hävittäjätoimituksen kanssa käy.
Jos ja kun F16 ja JAS Gripen (ehkä myös F18 tai Mirage) oikeasti ilmestyvät taistelukentälle, on mahdotonta sanoa mitä tapahtuu. Jos Ukraina pystyy lamauttamaan Venäjän ilmatorjunnan jollain rintamalohkolla, Venäjän on pakko paikata tilannetta ilmavoimilla. Silloin tämä Venäjän varjelema viimeinen valttikortti joutuu vaaraan. Jos ukrainalaiset oppivat oikeasti käyttämään länsikoneita, SU35:lla ja MIG31:lla ei pitäisi olla saumoja pärjätä. Jos taas Venäjän ilmatorjunta onnistuu pysymään aktiivisena, länsikoneet eivät varmasti pysty muuttamaan rintamatilannetta, eikä Venäjän tarvitse lyödä ilmavoimiaan täysillä peliin.
Dronet ja lennokit ovat muuttaneet maa- ja merisotaa melko paljon, mutta nopeat hävittäjät ovat toistaiseksi melko immuuneja näille itsenäisille asejärjestelmille. Siksi ilma-ase on se, jolla tässä sodassa voidaan saavuttaa etulyöntiasema. Siksi länsikoneet voivat muuttaa asetelmia, mutta niiden todellinen vaikutus riippuu hyvin monesta asiasta.
Muokkaus: kirjoitusvirheitä ja huhuissa pyörineen ranskalaiskoneen malli
Viimeksi muokattu: