Mitä tästä sodasta tiedetään julkisesti, on suunnilleen tämä:
Ukraine: Can We Shorten a Path to Peace in 2023?
Toisin sanoen, puhutaan erilaisista toimista ja skenaarioista. Tiedetään, että Ukraina saa niin ja niin paljon aseapua ja muuta apua ja tämän avun tarkoituksena on sodan voittaminen. Tiedetään, että taistelukosketuksia tapahtuu esimerkiksi Bakmutin alueella, jonka Venäjä haluaa omakseen. Sota on pitkälti asemasotaa, vertauskohtana lienee paras 1.maailmansodan kuulut taisteluhaudat, joissa oleiltiin pitkään ja joissa tehtiin toinen toistaan järjettömämpiä operaatiota, jotka maksoivat suuret määrät ihmishenkiä. Piti voittaa muutama metri maa-aluetta. Ukrainassa edetään hiukan enemmän, mutta takapakkia myös tulee.
Rintamalinjojen takana kuhisee. Venäjä luo miehitysalueilleen linnoitettuja alueita, joiden tarkoituksena on ehkäistä Ukrainan vastahyökkäykset. Miehistöä värvätään sotaan kaiken aikaa ja heille annetun koulutuksen taso lienee minimaalinen. Venäjä on valjastettu asetuotantoon, ammusta ja asetta pukkaa kaiken aikaa ja pyritään myös kunnostamaan vanhaa kalustoa. Ja Venäjän yhteiskunta nauttii propagandasta, jonka tarkoituksena on valjastaa koko väestö tukemaan sotaa.
Ukraina puolestaan kouluttaa sotilaitaan ja niitä koulutetaan varmaan maailmalla paljonkin. Uudet asejärjestelmät vaativat osaajia. Yksityiskohtaista tietoa ei suuren suuresti ole saatavilla, koska sotasalaisuuksia. Ukrainan yhteiskunta on valjastettu sotimiseen, mutta on myös ihmisiä, joiden tehtävänä on tehdä täsmälleen sitä mitä ennenkin. Ruoka- ja energiahuolto vaatii oman osansa väestön työpanoksesta. Turvallisuustehtävät vaativat sitä myös. Mielenkiintoista olisi näistäkin asioista tietää, mutta se ei ole mahdollista.
Länsimailla puolestaan on ylitetty aina uusia rajoja asetoimituksissa. Samalla rauhankumppanuudet on unohdettu. USA näkee sodan mahdollisuutena lisätä vaikutusvaltaansa Euroopassa, ekonomisti olisi tyytyväinen siitä, että Eurooppa viimein ottaa vastuuta myös puolustuksestaan. Sota Venäjää vastaan, näin ulkoistetussa muodossa, on varmaan monen sotahaukan toiveuni. Kylmä sotakin on vielä amerikkalaisten muistissa, Beware the russians invasion!
Näin nähtynä sota tosiaan näyttää olevan kontrollissa, myös maailmantalous kestänee sodan. Erilaiset sotaan liittyvät kriisit ovat jossakin määrin hallinnassa. Niitä on kuitenkin lukuisia, tutkimalla vaikkapa sotaan liittyviä kaavioita pääsee kärryille sodan taloudellisten vaikutusten moninaisuudesta.
ukraine war process chart - Google-haku
Sota voi mennä ennakoidusti päätyyn saakka ja lopputuloksena voi olla Venäjän sisäisiä mullistuksia, jotka todennäköisesti ovat vain pintakuohuja, hallinnon syvärakenne ei muutu. Tai sitten voi tapahtua jotakin, mikä muuttaa sodan kulun. Venäjän käymä hybridisota ei ole toistaiseksi johtanut kovin pahoihin lopputuloksiin, ollen pääasiassa häirintää, mutta asiat voivat muuttua varsin nopeasti.