Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 10 203 091
  • 62 120

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Iranin mopodronet on ehkä sellaista tekniikkaa jota itäinen terroristivaltiokin pystyy tuottamaan (ainakin jos saavat edelleen Motonetista ja Kärkkäiseltä osteltua rihkamatason drooniohjaimia), niin mielenkiintoinen sota on tulossa jos naapurissa paskanaamaregime jatkaa erikoisoperaatiotaan terroripommittamalla Ukrainaa droneiskuilla suojattomille alueilla vielä siinäkin vaiheessa kun maajoukot on mullissa tai ajettu epävaltion puolelle. Semmoinen ylikokoinen hamashan tuo on tolkuttomilla materiaaliresursseilla ja sairaalloisella varastelulla maustettuna niin varmaan se on sitten ihan normaalia jossain vaiheessa että paskamaa jatkaa kusimutterointiaan vielä pitkään sodan häviämisen jälkeen, jos siellä ei satu jollain silovikilla sen verran tunkkaisessa kuupassa ratas liikahtamaan että tajuaa miten vahvasti ovat hommansa (sic) ryssineet. Ukraina tulee saamaan todella pian erittäin kattavan dronepuolustuksenkin pystyyn, ihailtavaa on ollut maassa toiminta puolustustaistelunsa aikana. Jokaista terroritekoa on kuitenkin mahdoton estää parhaallakaan tahdolla, kyllä ne hamasinkin kissanpierut aina välillä pääsevät läpi Israelin puolustuksesta, vaikka teknologiat melko monen vuosikymmenen kuilulla ja Israelilla pienempi alue suojattavana.

Ihmetellä kyllä täytyy mafiapäälliköiden pitkäjänteisyyttä tätä projektiaan katsella kun siellä kuitenkin määräävinä luonteenpiirteinä tuommoisissa piireissä on äärimmilleen viety kyynisyys ja itsesuojeluvaisto ja noita tukemassa opportunismi. Toki luonnottomalla tasolla pyörivä ahneus aiheuttaa kampitusta paskanaamailun teholle, mutta sekin voisi toimia kantavana voimana kun idiootit alkaisivat räknätä että mitenkäs paljon niistä valtiolta varastetuista miljardeista onkaan nykytilanteessa iloa. Itsesuojeluvaisto ei ole vielä triggeröitynyt kun sinänsä silovikkeja ei ole tainnut putoilla ikkunoista. Oligarkithan on noille ainoastaan kovapalkkaisia apupoikia ja semmoisena täysin uhrattavissa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Lentää matalalla eli vaikea huomata (joskin ääni paljastaa kilometrienkin päästä, ihan karsea), tulevat suurissa parvissa, osuvat hyvin tarkasti, teho riittää mainiosti, lisäksi niitä on aika helppo tehdä kun moottorikin on yksinkertainen ja tarvii kestää vain pari tuntia (ei painetta luotettavuudesta, jos putoaa niin se on silti vihollisen alueella), lisäksi se lentää 1000 kilsan matkan ellei enemmänkin.
Lisäksi nuo ei näy tutkassa kovin hyvin. Asiaan vaikuttaa suht pieni koko ja materiaali. Ei tietty mikään stealth-härveli, mutta metallia on aika vähän.
 

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Noissa Shahedeissa taitaa olla vielä sekin, että ei oikein tiedä millä noita olisi järkevintä torjua. Superkalliiden ilmatorjuntaohjusten käyttö tuollaisiin 100 ruplan hintaisiin hökötyksiin saattaa tuntua jo vähän ylimitoitetulta koska loppujen lopuksi noiden hyötykuorma on aika pieni ja vaikute enemmänkin psykologinen, mutta ilmeisesti noita ei ihan käsiaseillakaan vielä alas saa. Varmaan paras ase noiden torjuntaan olisi joku MANPADS, mutta niitä ja ennen kaikkea osaavia käyttäjiä ei varmaan ole ihan liiaksi asti, ja johtuen tuosta venäläisten tavasta käyttää noita puhtaisiin siviilikohteiden terroripommituksiin hankaloittaa vielä asiaa. Pitäisi olla niin pirusti porukkaa MANPADS:ien kanssa ympäri Ukrainaa valmiudessa, mutta kun heitä tarvitaan kipeästi tuolla varsinaisella rintamallakin.

Ilmeisesti ukrainalaiset kuitenkin noita ihan kohtalaisen isolla prosentilla saavat tonttiin, mutta kun ryssät pistää noita niin isoissa parvissa liikenteeseen niin aina sieltä joku läpi pääsee. Ja jos noilla voimalaitoksiin ym. kriittiseen infraan tähdätään, niin aina se yksikin läpi päässyt jotain vahinkoa tekee, että on ainakin jonkin aikaa sähköt poikki.

Paras tapa torjua noita olisikin varmaan jos pystyttäisiin tavalla tai toisella estämään niiden toimitukset Venäjälle. Tai sitten saataisiin iskettyä paikkoihin joissa noita varastoidaan ja lähetetään ilmaan. Käsittäkseni noita aika paljon Krimiltä käsin pistetään liikkeelle niin ehkä esim. ATACMS voisi auttaa asiaan...
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Noissa terroristivaltion infrapommituksissa tuollaiset pienempiräjähteisetkin vehkeet toimivat myös siksi, että sähkönjakeluverkko on häirittävissä tuommoisellakin kun ohjaa voimalinjahubeihin minkään vahvistetun rakennelman sijaan. Sotilaskohteita vastaan tuommoisella puputtimella ei toki tee kummia eikä suojattuja siviilikohteitakaan vastaan enää ihmeitä, mutta terrorismiin soveltuvat ja siten naapurimme agendaan täydellisesti.
 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Hypoteettinen kysymys, että jos jollain tavalla tuon Shahedin (tms.) reitin saa muutettua, kykeneekö se korjaamaan reitin kohteeseen uudestaan? Jostain luin, että se ohjautuu karttakoordinaattien (?) perusteella kohteeseen. Silloin se käsittääkseni korjaa reitin uudestaan kohteeseen, jos sen reitti on saatu jotenkin muutettua.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL

Putin on kyllä hullun miehen strategiallaan vienyt länttä jo pitkään kuin litran mittaa, ja vie valitettavasti edelleen. Edelleen ei uskalleta kunnolla aseistaa Ukrainaa, kun pelätään "Naton ja Venäjän välistä yhteenottoa", samalla kun media suoltaa päivittäin juttuja siitä kuinka nurkkaan ajettu Putin on "arvaamaton ja vaarallinen."
 

vanukas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Ahon kiekkokoulu
Itseäni on muuten hieman hämmentäneet nuo iranilaiset dronet. OK, kyllä, lentävät matalalla ja ovat siksi IT-tutkille vaikeita havaittavia, ja kyllä, ovat halpoja ja niitä voi olla isoja määriä. Mutta noin äkikseltään tuntuisi siltä, että koska ne ovat hitaita, niin niiden alas ampuminen on helpompaa. Toisekseen, niiden räjähdelasti ei ole kovin iso (oliko 20-40 kg), joka ei ole kovin paljoa rakennuksia vastaan (vrt. risteilyohjuksilla luokkaa 500 kg).

Mikä taika niissä lentävissä ruohonleikkureissa on? Halpuus? Määrä? Tarkkuus ja oikeiden kohteiden (voimalat) valinta?

Tämä kamikazedrone tulee olemaan mullistava juttu tulevien vuosien sodankäynnissä. Risteilyohjukset ovat olleet harvinaisia muuten kuin suurvaltojen arsenaalista. Mutta tuollainen halpa ja monistettava mopedidrone tulee tekemään sodankäynnistä ihan uudenlaista kun käytännössä jokainen valtio tai vähänkin varustellumpi joukko voi tehdä iskuja satojen kilometrien päähän. Bayraktarit ja muut ovat toki hyviä sodankäyntiin ja sotilaita vastaan toimimiseen, mutta tuo iskee melko tarkasti pysyviin kohteisiin.

Torjunta on toki mahdollista, mutta tällä hetkellä vielä kallista verrattuna mitä se drone itsessään maksaa.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Eikö siellä ollut toivottu mediahiljaisuutta tms rintamalinjoista? Ei varmaan ole aina hyvä huudella, missä mennään.
Näin on toivottu. Vesimelonien kuvat ja emojit ovat putkahdelleet Twitterissä esille siellä ja täällä, alleviivaten ehkä liikaakin Hersonia tulevana rynnäkkökohteena.

Ukrainalla on vaihtoehtona joko jatkaa Hersonin alueen vastahyökkäystä tai aloittaa idempänä uusi aktiivinen hyökkäys kohti Melitopolia ja/tai Mariupolia. Alueet ovat lähellä toisiaan, joten Ukraina voi siirtää joukkoja nopeasti painopistealueelta toiselle, Venäjän ryhmityksestä riippuen.

Hersonin alueen pohjoisen kaistaleen valloitus olisi näyttävä voitto, mutta Ukrainan on päätettävä onko parempi pitää vastustajaa haavoittuvassa asemassa hankalien huoltoyhteyksien päässä vai kohdistaa voimat muualle. Krimin puoleiselta rannalta pystyy näet ampumaan tykistöllä ilman, että venäläisten tarvitsee kuskata pateja "tois puol jokkee".

Tykistö kykenee ampumaan suojaavaa tulta pitkälle kaupungin ulkopuolelle ja Venäjällä on varmasti suunnitelma pommittaa H'ersonin kaupunki raunioiksi, jos sieltä joudutaan vetäytymään. Venäjän puheet evakuoinneista viittaavat vain omiin suunnitelmiin tehdä kaupungista uusi Mariupol ja syyttää tuhoista Ukrainaa.

Ukraina on tähän mennessä tehnyt yhden isomman hyökkäyksen kerrallaan. Luhanskin suunnan (Kreminna, Svatove) eteneminen lienee selviö ja jatkuu Ukrainan saatua suunnitelmat ja joukot asemiin, jos säätila sitä suosii.

ed: englanti pukkaa läpi -> korjattu Kerson -> Herson (alue), H'erson (kaupunki), otettu mallia Wikipediasta.
 
Viimeksi muokattu:

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Näin on toivottu. Vesimelonien kuvat ja emojit ovat putkahdelleet Twitterissä esille siellä ja täällä, alleviivaten ehkä liikaakin Kersonia tulevana rynnäkkökohteena.
Tätä olen miettinyt minäkin, että vinkit on jopa vähän liiankin ilmiselviä (en tosin tiedä onko ne sitä ryssille). Koko ajan tulee viittauksia noihin vesimeloneihin, on H'ersonin oblastin rajalla olevaa kylttiä kuvassa ja H'ersonin alueella on todella tiukka OPSEC tällä hetkellä, vähän samaan tyyliin kun oli ennen sitä Harkovan suunnan hyökkäystä. Näistä voisi päätellä, että seuraava suurempi hyökkäys tulee jossakin ihan muualla kuin H'ersonissa.

Krimin sillan paskomisen jälkeen H'ersonin huolto kärsii isosti, ja Ukraina pystyy edelleen häiritsemään tehokkaasti joen ylityksiä, joten sinällään Ukrainalla ei ole mitään isoa kiirettä työntää venäläisiä Dnipron yli vielä. Nyt voisi olla hyvä hetki iskeä isosti jonnekin muualle, jossa Venäjän puolustus on tällä hetkellä ohkaisemmalla. Joko Ukraina lähtisi kokeilemaan kohti Melitopolia ja/tai Asovanmeren rannikkoa? Mitenhän vahva puolustus siellä suunnalla tällä hetkellä on? Ainakin silloin kun H'ersonin rintaman pohjoisosassa tehtiin tätä isoa rynnäkköä, venäläiset käsittääkseni siirsivät kalustoa Melitopolin suunnasta kohti Nova Kahovkaa ja H'ersonia.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Iranin mopodronet on ehkä sellaista tekniikkaa jota itäinen terroristivaltiokin pystyy tuottamaan (ainakin jos saavat edelleen Motonetista ja Kärkkäiseltä osteltua rihkamatason drooniohjaimia), ....
Onko hajua miten noi toimii? Meinaan, että ymmärsin niissä olevan joku polttomoottori, mutta miten se ohjataan. Ei se kärkkäisen kauko-ohjain kovin pitkälle kanna. Asetetaanko siihen joku koordinaatti mihin se sitten lentää vai miten?
 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Asetetaanko siihen joku koordinaatti mihin se sitten lentää vai miten?
Ilmeisesti maantieteellisten koordinaattien perusteella, ei esimerkiksi GPS:n ja satelliittien perusteella. Itse kyselin tuossa aiemmin, että jos jollain tavalla tuon Shahedin (tms.) reitin saa muutettua (esim. törmäyksellä), kykeneekö se korjaamaan reitin kohteeseen uudestaan? Jostain luin, että se ohjautuu karttakoordinaattien (?) perusteella kohteeseen. Silloin se käsittääkseni korjaa reitin uudestaan kohteeseen, jos sen reitti on saatu jotenkin muutettua.
 

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi

Julmat on kyllä luvut Ukrainankin puolella jos on Venäjänkin. Mikäli siis on lähelläkään totuutta. Ukrainalla lienee ainakin johonkin rajaan saakka paremmat mahdollisuudet paikata tappioita ja pitää voimaa yllä, mutta alkutilanteeseen nähden on kyllä isot olleet menetykset sielläkin. Venäjän kohdalla taas nuo luvut tarkoittaisi sitä, että tappiot on jo lähelle 100% sen alkuperäisen sotajoukon koosta. Venäjän kohdalla tappioluvuissa korostunee vielä erityisesti upseerit.
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Hersonin evakuoinnista




Nova Kakohvkan pato auki




Venäläisille sotilaille on annettu Viagraa mukaan raiskauksia varten.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Herää kysymys, onko Ukrainan vastahyökkäyskyky lamaantunut vai näännyttävätkö rybyjä ja keräävät voimia isompaan iskuun?
Varovasti toivon jälkimmäistä, sillä ennen edellistä rynnistystä oli niin ikään pitkähkö hiljaisuus.
Liittyy aiheeseen:

Eli nyt Suomenkin uutisissa tuosta mediapimennosta mikä siellä on päällä, eivät halua siitä liikaa paljastaa. Ainoat taistelukosketuksista kertovat viestit liittyvät Nova Kakhovkaan.











 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Millainen sotahistoria noilla kuolleilla venäläisillä upseereilla on ollut? Ovatko he olleet esim. Syyrian sodassa mukana vai ovatko he ansainneet kannuksensa enimmäkseen Putinin aikakaudella järjestetyissä valtavissa sotaharjoituksissa, joilla ei ole ollut mitään tekemistä oikean sodan kanssa?
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK

ijuka

Jäsen

Aika härskiä. Ensin jaetaan Venäjän passeja joilla ei pääse Venäjälle. Sitten järkkäillään kansanäänestyksiä aseella uhaten ja mukamas liitetään alueet Venäjään, jonka jälkeen julistetaan näille alueille poikkeustila.

Aika selvästi käyttävät vaan näitä alueita hyväkseen saadakseen sieltä lisää sotajoukkoja. Siis jos jollain ylipäänsä on motia taistella Venäjän puolesta.
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Aika härskiä. Ensin jaetaan Venäjän passeja joilla ei pääse Venäjälle. Sitten järkkäillään kansanäänestyksiä aseella uhaten ja mukamas liitetään alueet Venäjään, jonka jälkeen julistetaan näille alueille poikkeustila.

Aika selvästi käyttävät vaan näitä alueita hyväkseen saadakseen sieltä lisää sotajoukkoja. Siis jos jollain ylipäänsä on motia taistella Venäjän puolesta.
Kyllä ne taitaa ottaa joukkoihin hyvällä tai pahalla, jos kiinni saavat.
 

BaronFIN

Jäsen
Pitäisikö Putinia vastaan nostaa syyte Venäjän lain rikkomisesta? Kaverihan julistaa sotatilan päälle, vaikka kyseessä on erikoisoperaatio ja sodan mainitseminen on vienyt muita pulliaisia miliisin bussiin miettimään syntyjä syviä kun virallisesti ei ole sotaa.

Vai saako nyt Venäjällä puhua sodasta?
 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Hokkuspokkustemppuja... Lisäksi Putler määrää "taloudellisen liikekannallepanon" Venäjän Belgorodin, Brjanskin, Kurskin, Krasnodarin, Rostovin, Sevastopolin ja Voronežin alueilla. Listalla on mainittu myös Krim, mutta Krim ei ole Venäjää. Piste. Putlerilla käytössä ryssien versio venäläisestä puppugeneraattorista.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
FASlapsi ja Jari Porttila
Venäjä vetää siviileitä Hersonista. Liekö syynä näyttää että hei me välitetään teistä vai aiotaanko sinne iskeä isoilla aseilla, jonka uhreiksi ei siviilit sovi nyt tässä kohtaa? Mitään hyvää paskanjallittaja tuolla tuskin kaavailee.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös