Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 9 989 575
  • 61 454

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Voittaako Ukraina: Toivottavasti. Tuleeko pattitilanne? Mahdollisesti. Voittaako Venäjä? Luultavasti ei, mutta näyttää kuitenkin tuovan taisteluun todella suuren määrän ohjuksia, tykistötulta ja panssarivaunujakin. Kesällä maa kuivuu, joten se voinee helpottaa sotimista jonkin verran.
venäjä hävisi jo eli ei voi enää saavuttaa sodan päämääriään. Mikä oli Kiovan valtaus ja hallinnon korvaaminen omalla regimellään tai koko maan valtaus. Saako lohdutuspaloja on toinen juttu. Ukrainasta ei tiedä, että saavuttaako tavoitteensa, joita on nostanut sodan kuluessa. Nyt kaikki maat takaisin, ei muilla ehdoilla tulitaukoa.
 

molari

Jäsen
Voittaako Ukraina: Toivottavasti. Tuleeko pattitilanne? Mahdollisesti. Voittaako Venäjä? Luultavasti ei, mutta näyttää kuitenkin tuovan taisteluun todella suuren määrän ohjuksia, tykistötulta ja panssarivaunujakin. Kesällä maa kuivuu, joten se voinee helpottaa sotimista jonkin verran.
Ukrainan (pikaista) voittoa toki toivon, mutta miten realistista on isompi hyökkäys (Venäjän poisajaminen) Ukrainasta ilman kunnollisia ilmavoimia. Pelkkä maavoimien toteuttama hyökkäys aiheuttaa hyökkääjälle isot tappiot aina.

Ennemmin näen, että Venäjän joukoissa ja/tai kotirintamalla nousee kapina, joka kääntää sodankulun.
 
F

Flonaldo

@Flonaldo Mistä tuo arvio, että Venäjän armeijan koko Ukrainassa on vaan 70k. Hyökkäyksen laajentumisen alussahan monessa lähteessä arvioitiin sen olevan kooltaan 170000-190000. Siihen sitten ne joukot mitä 24.2 jälkeen on mobilisoitu.
Siitä jos joku uskoo Ukrainan ilmoittamia Venäjän tappiolukuja täysin sokeasti, jolloin kaatuneita on 28 000 ja haavoittuneita 86 000. Itse en usko.

Ilmeisesti samasta lähteestä kuin 1200 panssaria (vaikka yleinen tieto tuolloin oli ainakin 2500....).
Ukrainan ilmoittama luku on 1285 tuhottua tankkia ja 3141 tuhottua muuta panssaroitua ajoneuvoa (APC & IFV). Yli 100 % siis Venäjän alkuvahvuudesta. Jos jossain on vielä "yleisempi" tieto 2500 tuhotusta tankista, niin ilmeisesti kohta Ukraina on tuhonnut kaikki T-34:tkin. Kovaa menoa.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Mitäköhän venäläinen sotilas kelaa, kun tulee tuonne rantaan rakentamaan siltaa ja huomaa, että vajaan sadan metrin päässä on omien kalustoa paskana läjäpäin ja tusinoittain (?) sotilaita lannoittaa maata. Ajatteleeko siinä vaiheessa vaan, että ei salama iske samaan paikkaan kahdesti tai jotain vastaavaa.

Perinteisesti on ainakin jouduttu ajattelemaan, ettei takaisin kohti omia asemia voi ainakaan kääntyä, koska siellä on omat politrukit karkureita vastassa kovat piipussa.
 

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
Siitä jos joku uskoo Ukrainan ilmoittamia Venäjän tappiolukuja täysin sokeasti, jolloin kaatuneita on 28 000 ja haavoittuneita 86 000. Itse en usko.


Ukrainan ilmoittama luku on 1285 tuhottua tankkia ja 3141 tuhottua muuta panssaroitua ajoneuvoa (APC & IFV). Yli 100 % siis Venäjän alkuvahvuudesta. Jos jossain on vielä "yleisempi" tieto 2500 tuhotusta tankista, niin ilmeisesti kohta Ukraina on tuhonnut kaikki T-34:tkin. Kovaa menoa.
2500 tankin alkuvahvuus, jota et näemmä suostu uskomaan. Tuhottua sitten siellä tuhannen luokkaa. Ei oikein saa tuosta 100 prosenttia.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Mielestäni olet oikean asian äärellä, kun peräänkuulutat laajaa lähdemateriaalia ja -kritiikkiä, mutta teet hieman eriskummallisia tulkintoja tilanteesta. Tai sanotaanko niin, että varsin sinivalkoisten ja/tai sinikeltaisten lasien läpi pitää katsoa asiaa, jotta nuo lihavoimani kohdat voisi allekirjoittaa ja varsinkaan silloin, jos yhtään ajatuksella seuraa noita mainitsemiasi medioita.

Itselläni on koko ajan ollut huomattavasti raadollisempi ja "keskisarjalaisempi" lähestymiskulma siihen, että Venäjälle lällättely ja usko Ukrainan strategisemman tason sotilaalliseen iskukykyyn taitaa monessa suhteessa olla hieman ennenaikaista. Viime aikoina asia on myös noussut prikaatikenraalien Armchair ja Socialmediabias näkökenttään, kun vielä ~kuukausi sitten sieltä sai jos jonkilaista v*ttuilua ja trollisyytöksiä osakseen, kun vähän yritti vihjailla, ettei ehkä kannata ihan jokaista pro-Ukraina julkaisua niellä purematta ja muistutti, että resurssiylivoima on edelleen valitettavan paljon örkkien puolella itä- ja eteläosissa Ukrainaa.

Tässä vielä suora lainaus erään ukrainalaisen sotilasasiantuntijan haastattelusta asiaan liittyen:

Taras Chmutin mukaan naureskelu ei kannata.

– Heidän tilanteensa ei ole niin huono. Heillä on yhä ilmaherruus. Heillä on paljon ballistisia ohjuksia, tankkeja, panssaroituja ajoneuvoja, tykistöä ja lennokkeja. He jatkavat iskujaan aktiivisesti ja toiminta on lisääntynyt. Venäjää ei voi aliarvioida. Meillä on pulaa varusteista ja kalustosta, esimerkiksi pimeänäkölaitteista.


Samassa haastattelussa oli kommenttia Ukrainan erikoisjoukkojen sotilaalta, joka kertoi, että örkkien valtava panssarimäärä on ongelma. Eli vaikka on hauska naureskella lentäville tykkitornivideoille, niin tankit on edellen pirullisen tulivoimaisia ja vittumaisia laitteita kevyitä jalkaväkijoukkueita vastaan, joilla Ukraina pitkälti joutuu operoimaan.

Ja jotta taas ei joku neropatti lähde syyttämään r*ssien trolliksi, niin en edes viitsi tuoda esiin ajatuksia, joita minulla on kategorisesti itänaapurin kansalaisia kohtaan, ettei Turengin Junkkarit taas iske mielivaltaista kuukauden pelikieltoa kehiin.

En ole @Jupa , mutta koska olen kommentoinut myös aika vahvaan sävyyn Venäjän tilanteesta, niin kirjoitan omasta puolestani.

Venäjä häviää kansainvälisellä tasolla 100% varmasti. Se on tästä eteenpäin siihen asti, kunnes Putinin hallinto romahtaa, kansainvälisesti eristetty ja sen talous on lyöty kanveesiin. Sillä ei ole mitään mahdollisuutta varustaa armeijaansa edes sille tasolle, kun se on ollut ennen Ukrainan sotaa eikä sillä ole mitään mahdollisuutta estää yhteiskunnan nopeaa ja laaja-alaista kurjistumista. Niin, ja 1930-luvun Saksaan kannata verrata, koska ensinnäkin tuon ajan maailma ei ollut talouden osalta lähellekään yhtä keskinäisriippuvainen, kuin nykyään, joten tuon ajan Saksan talous oli selvästi itsenäisempi, kuin nykyisen Venäjän. Toisekseen Saksan kanssa oli alettu tehdä kauppaa uudelleen jo ennen Hitlerin valtaannousua eikä kv-yhteisö erityisesti sanktioinut Hitleriä vaan suhtautui kaupan osalta jopa osin suopeasti. Saksa siis sai raaka-aineita ja komponentteja muualta armeijansa vahvistamiseksi.

Mutta tästä pitää erottaa täysin sota Ukrainassa. Venäjän sotilaalliset resurssit ovat tässäkin tilanteessa aivan riittävät siihen, että käänteet sodassa ovat täysin mahdottomia ennustaa.

Eli siis:

Nyky-Venäjä on valtiona aika lailla heittopussi. Sen vaikutusvaltaa ei kannata yliarvioida, koska muuten voimme joutua tilanteeseen, että pelaamme itse sen pussiin. Näin on Suomen ja Euroopan politiikassa vuosikymmeniä tehty: myönnytelleet ja väliin jopa madelleet, vaikka toisella puolella pöytää on ollut aika lailla pelkkä kovaa meteliä pitävä tyhjä pahvijättiläinen.

Sen sijaan Ukrainan sodan osalta Venäjää ei kannata aliarvioida. Sen armeija on aivan riittävällä tasolla Ukrainan armeijaan nähden, ja tilanne siellä on täysin arvaamaton. Ukrainan aseistamista tulee siis paitsi jatkaa, myös voimistaa, jotta voimme turvata ja vahvistaa Ukrainan taistelukykyä.

***

Mitä tulee ukrainalaiseen viestintään, niin kannattaisi kyllä minunkin mielestäni - noin keskimäärin - nostaa kriittisen suhtautumisen tasoa. Pidemmän päälle kuva vääristyy, kun uutisvirran täyttää pelkkä propaganda. Twitterissä seuraan vain Ponomarenkoa ukrainalaista tileistä, mutta silti feedi on täynnä ukrainalaista viestintää tykkäyksien ja jakojen kautta.

Varsinainen media (jopa erittäin suuret mediatalot) näyttää Euroopassa suhtautuvan huomattavan varovaisesti itse sotatilanteesta raportointiin. Sille on vallan erinomaiset syynsä - täysin luotettavaa tietoa sotatilanteesta on hankala saada, ja riski jopa totaalisesti väärän informaation levittämiselle on suuri.
 
Viimeksi muokattu:

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tappioista. Arvailua.

Puoliperustellusti voi olettaa, että UA ilmoittaa lukunsa mielestään oikein. Eli 30% kun vähentää, niin voipi olla lähellä. Sodan alkupuolella oli länkäriarvioita örkkien kaatuneista ja tuon verran UA oli edellä. Silloin olisi 20 kiloa ja siihen päälle haavaisia 40 kiloa.Vain suhteella 1:2, koska kenttälääkintä on ryssitty. Osa reikäisistä on jo takaisin huvittelemassa. Eikä twitterin mukaan ihan pienestä kolhusta pääse joukkosidontaa pidemmälle, lähetetään takaisin.

Kuinka suuri osa haavoittuneista palaa ruotuun? Ihan puhtaalla mutulla puolet. Joten 40-45 kiloa örkkejä olisi pois pelistä. Zeleskyi sanoi, että koska taistelut idässä koiva ja 50-100 kaatuu päivässä. Venytetään koko invaasion mittaan, niin päästään 7500. Siihen päälle suhteella 1:3, koska Ukrainankaan haavanhoito ei ole ihan priimaa, mutta parempaa. Yht 30.000. Twitterin perusteella arvioin, että UA puolella hoidetaan takana herkemmin, joten palaajia enemmän. Olisko UA pois sodasta 10-15 tuhatta.

Jos veikkailin yhtään kohdilleen, niin Ukrainan tilanne ei ole kovin paha, mutta raskasta on. Sodan lopputulos on hämärän peitossa.
 

Tuamas

Jäsen
Viime aikoina asia on myös noussut prikaatikenraalien Armchair ja Socialmediabias näkökenttään, kun vielä ~kuukausi sitten sieltä sai jos jonkilaista v*ttuilua ja trollisyytöksiä osakseen, kun vähän yritti vihjailla, ettei ehkä kannata ihan jokaista pro-Ukraina julkaisua niellä purematta ja muistutti, että resurssiylivoima on edelleen valitettavan paljon örkkien puolella itä- ja eteläosissa Ukrainaa.

Sinänsä tässä on se, että biasta voi olla molempiin suuntiin, kuten demosit nielemällä koukkuineen venäläisten uutisoinnin M777-patteriston tuhoutumisesta.

Se että on eri mieltä kuin valtavirta ei ole mitään kriittisyyttä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Jos veikkailin yhtään kohdilleen, niin Ukrainan tilanne ei ole kovin paha, mutta raskasta on. Sodan lopputulos on hämärän peitossa.
Tuohon suuntaan uskoakseni menetykset ovat. Ja Ukrainan tilanne on raskas, siitä ei kahta sanaa.

Briteiltä aamulla arviota sodan tilanteesta ja tappioiden vaikutuksista. Venäjän armeija on kokenut kolmen sotakuukauden aikana saman verran tappioita kuin Neuvostoliitto yhdeksässä vuodessa Afganistanissa.

Suuri tappioiden määrä johtuu Brittitiedustelun mukaan surkeista taktiikoista, riittämättömästä ilmatilan hallinnasta, joustavuuden ongelmista sekä heikosta johdosta, joka vahvistaa epäonnistumisia ja toistaa virheitä. Ukrainan sodan suuret miehistötappiot saattavat johtaa Venäjällä kasvavaan tyytymättömyyteen.



 

vanukas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Ahon kiekkokoulu
Briteiltä aamulla arviota sodan tilanteesta ja tappioiden vaikutuksista. Venäjän armeija on kokenut kolmen sotakuukauden aikana saman verran tappioita kuin Neuvostoliitto yhdeksässä vuodessa Afganistanissa.

Suuri tappioiden määrä johtuu Brittitiedustelun mukaan surkeista taktiikoista, riittämättömästä ilmatilan hallinnasta, joustavuuden ongelmista sekä heikosta johdosta, joka vahvistaa epäonnistumisia ja toistaa virheitä. Ukrainan sodan suuret miehistötappiot saattavat johtaa Venäjällä kasvavaan tyytymättömyyteen.
Mitenköhän paljon Donbassin separatistipuolen asukkaat ovat vielä venäläismielisiä? Venäjä on melko surutta työntänyt miesikäluokat silppuriin kun näissä "kansantasavalloissa" oli mahdollista tehdä mobilisaatiota. Voisin kuvitella, että eivät donbassilaisetkaan sodan tästä vaiheesta ole kovin innoissaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mitenköhän paljon Donbassin separatistipuolen asukkaat ovat vielä venäläismielisiä? Venäjä on melko surutta työntänyt miesikäluokat silppuriin kun näissä "kansantasavalloissa" oli mahdollista tehdä mobilisaatiota. Voisin kuvitella, että eivät donbassilaisetkaan sodan tästä vaiheesta ole kovin innoissaan.
Ellen väärin muista, Venäjä siirsi alueelta ison osan siviilejä ennen sotaa Venäjälle. Ne jotka eivät lähteneet, ovat jääneet sodan alle. Miehet alueelta laitetaan sotaan Ukrainaa vastaan, ja osalle se on ollut arkipäivää jo vuosia. Twitteristä voi lukea juttuja, joiden mukaan X kylän/pienen kaupungin asukkaista on 52 % ukrainaa puhuvia ja 48 % venäjää, mutta nyt 100 % putinvastaisia. Ehkä siinä on myös enemmän kuin ripaus faktaa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ellen väärin muista, Venäjä siirsi alueelta ison osan siviilejä ennen sotaa Venäjälle. Ne jotka eivät lähteneet, ovat jääneet sodan alle. Miehet alueelta laitetaan sotaan Ukrainaa vastaan, ja osalle se on ollut arkipäivää jo vuosia. Twitteristä voi lukea juttuja, joiden mukaan X kylän/pienen kaupungin asukkaista on 52 % ukrainväki palailiaa puhuvia ja 48 % venäjää, mutta nyt 100 % putinvastaisia. Ehkä siinä on myös enemmän kuin ripaus faktaa.
Oliko niin. että jengiä kuljetettiin pois pakoon ja propagandan takia. Mitään jatkoja ei kuljetukselle ollut eli majoitus puuttui ja väki palaili takaisin. Tietäjät korjatkoon, jos meni väärin.

Markon jutuissa oli, että innokaat moskoviitit on jo tapattaneet itsensä sodassa ennen hyökkäystä ja mielikuvitustasavalloissa ei kovin runsaasti ole putinisteja.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Oliko niin. että jengiä kuljetettiin pois pakoon ja propagandan takia. Mitään jatkoja ei kuljetukselle ollut eli majoitus puuttui ja väki palaili takaisin. Tietäjät korjatkoon, jos meni väärin.

Markon jutuissa oli, että innokaat moskoviitit on jo tapattaneet itsensä sodassa ennen hyökkäystä ja mielikuvitustasavalloissa ei kovin runsaasti ole putinisteja.
Määrät ja jäämiset ei ole itseni tiedossa, mutta YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan Venäjälle oli 19. toukokuuta mennessä viety noin 887  700 ukrainalaista. Venäläinen uutistoimisto RIA Novosti ilmoitti huhtikuun lopulla, että Venäjälle oli Donbasista ja muualta Ukrainasta saapunut lähes 990 000 pakolaista. Varmaa tietoa määristä ei ole, mutta nämä löytyy HS:n artikkelista alla:


Marko on tapattamisten suhteen varmasti oikeassa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Määrät ja jäämiset ei ole itseni tiedossa, mutta YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan Venäjälle oli 19. toukokuuta mennessä viety noin 887  700 ukrainalaista.
Nyt ollaan eri kohdassa. Minä tarkoitin ennen hyökkäystä evakoituja mielikuvitustasavaltalaisia. Ukrainalaiset pakolaiset ja pakkosiirretyt on tietysti ihan eri juttu. Heitä on ripoteltu ympäri örkkilää. OSa vapaalla, osa leireillä, osa luultavasti tapettu ja osa vankilassa. Joku on tullut Suomeen Venäjän kautta.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Nyt ollaan eri kohdassa. Minä tarkoitin ennen hyökkäystä evakoituja mielikuvitustasavaltalaisia. Ukrainalaiset pakolaiset ja pakkosiirretyt on tietysti ihan eri juttu. Heitä on ripoteltu ympäri örkkilää. OSa vapaalla, osa leireillä, osa luultavasti tapettu ja osa vankilassa. Joku on tullut Suomeen Venäjän kautta.
Tämä selvä. Suomeen on tullut ensin Ukrainasta Venäjälle lähteneitä ja sitten Suomen kohteeksi ottaneita. Ja on tullut tietääkseni myös Venäjällä asuneita ukrainalaisia. HS:n jutussa on tarkempi tieto: Suomen itärajan oli helmikuun lopun ja toukokuun puolivälin välisenä aikana ylittänyt alle 3  800 ukrainalaista, kertoo komentaja Kimmo Ahvonen Rajavartiolaitokselta.

Ukrainasta on kaapattu lapsia ja pakkosiirretty aikuisia Venäjälle. Heidän kohtalonsa on parhaimmillaankin julma. Ukrainan ihmisoikeusvaltuutettu Ljudmila Denisova syyttää Venäjän kuljettaneen yli 210 000 ukrainalaislasta väkisin Venäjälle.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti




Kaatuneilta viedään paperit jotta heitä ei tunnistettaisi. Jossain CNN:n pätkässä oli että ukrainalaiset käyttävät kasvojentunnistusohjelmaa ja kun kaatunut on tunnistettu, ottavat yhteyttä omaisiin. Palaute on pääosin negatiivista.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Vaikka tuomio on ihan oikein, koska sotarikos on sotarikos (vaikka tekikin teon kun joku muu käski), niin olenko ainoa joka kuitenkin tuntee syvää surua myös tuon nuoren miehen puolesta. Hänen oma elämänsä ei ollut kunnolla edes alkanut, ja niin vain menetti sen kokonaan loppuiäkseen. Ja mikä kaikkein traagisinta, niin itsensä ja oman tulevaisuutensa kannalta täysin merkityksettömässä sodassa..

Kuinka ollakaan oli vieläpä kotoisin Siperiasta, joten ei varmaan paljon muita "järkeviä" tulevaisuudennäkymiä ollut kuin liittyä asevoimiin. Miten paljon tällaisen tarinan omaavia parikymppisiä tuolla on, jotka ovat eläneet lyhyen elämänsä jotain muuta kuin tätä varten, ja nyt kuolevat (tai istuvat loppuelämänsä vankilassa) aivan turhaan heitä mahtavampien voimien silkan pahuuden takia

Toki örkeistä monet ovat myös täysiä sosiopaattisia rikollisia, mutta katsokaa nyt herranjumala noita kuvia, tuohan on näin nelikymppisen silmin jo melkein lapsi..

 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Vaikka tuomio on ihan oikein, koska sotarikos on sotarikos (vaikka tekikin teon kun joku muu käski), niin olenko ainoa joka kuitenkin tuntee syvää surua myös tuon nuoren miehen puolesta.
En tiedä muuta, mutta voi olla aika mielenkiintoiset ajat edessä näillä venäläisillä vangeilla ukrainalaisissa vankiloissa.
 
F

Flonaldo

Ellen väärin muista, Venäjä siirsi alueelta ison osan siviilejä ennen sotaa Venäjälle. Ne jotka eivät lähteneet, ovat jääneet sodan alle. Miehet alueelta laitetaan sotaan Ukrainaa vastaan, ja osalle se on ollut arkipäivää jo vuosia. Twitteristä voi lukea juttuja, joiden mukaan X kylän/pienen kaupungin asukkaista on 52 % ukrainaa puhuvia ja 48 % venäjää, mutta nyt 100 % putinvastaisia. Ehkä siinä on myös enemmän kuin ripaus faktaa.
Naisia, lapsia ja vanhuksia tosiaan pakkoevakuoitiin. Mutta kun tietysti sota ei sille puolen Donbasin rintamaa ole tullut, miehet on saatu vietyä väkisin sotaan, eikä Venäjällä ole mitään keinoja yhtäkkiä majoittaa luokkaa miljoonaa+ ihmistä, moni on tosiaan palannut.

Viimeiset 8 vuotta Venäjän hallinnassa olevilla alueilla ei enää kovin monia ukrainalaismielisiä ole. Donetskista ja muualta kaupungeista siis on väki muuttanut Ukrainaan. Maaseudulle on tietysti jäänyt väkeä ja varsinkin vanhempaa ikäpolvea. Rintamalinjan toisella puolen tietysti on molemmille puolille kallellaan olevaa väkeä, mutta nuo "kansantasavallat" ovat jo jonkin aikaa olleet ihan puhdasta Venäjää tässä mielessä.
 

MadSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Habs
Vaikka tuomio on ihan oikein, koska sotarikos on sotarikos (vaikka tekikin teon kun joku muu käski), niin olenko ainoa joka kuitenkin tuntee syvää surua myös tuon nuoren miehen puolesta.
Mikäli empi käskyä useaan otteeseen ja sai aseen omalle ohimolle viimeisellä käskykerralla, niin ehkä siinä tapauksessa voisin tuntea etäisesti jotain kyseisen klopin puolesta. Todennäköisempää on kuitenkin se, että on latassut heti ensimmäisestä käskystä(jos sellaista edes oli) ja sen jälkeen on heitetty hymyhuulessa parit läpät.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös