Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 9 991 993
  • 61 455

hihhu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Tuli yhtäkkiä mieleen, että pitääpä käydä YouTubesta katsomassa mitenkäs se RK 62:n purku ja kasaus oikein menikään. Eikä tämä ikävä kyllä ole edes vitsi.
Kannattaa kyllä ennemmin mennä lenkille tai salille tai mitä liikuntamuotoa nyt harrastat. Ei se rynkky niin monimutkainen vehje ole ja liikunta auttaa mielialan ylläpidossa noin muutenkin. Tämäkään ei muuten ole vitsi.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Paperilla luvut on isot, mutta käsitykseni (ilman numerofaktaa) on että suurelta osin vanhaa ja heikosti huollettua kalustoa, kun taas uudempia ja moderneja vehkeitä on rajoitetummin.

En myöskään yhtään ihmettelisi, jos Venäjän viralliset luvut oman armeijansa vahvuudesta olisi ilmoitettu reilusti yläkanttiin, tai sisältäisi paljon myös de facto käytöstä poistettua kalustoa. Ainakin tämä sodan perusteella näyttää siltä että Venäjän konventionaalinen asevoima on kupla joka puhkeaa kun vastaan tulee moderni, suorituskykyinen ja hyvin johdettu armeija.

Näin saattaa varmasti olla. Itse olen vain tosiaan noiden joskus netistä katsomieni tietojen varassa.
 

ipaz

Jäsen
Venäjä tulee tämän sodan voittamaan, jos ja kun lännestä ei sotilaallista apua ole tiedossa. Siksi on tärkeä muistaa, että tämänkin kriisin tulee katkaisemaan diplomaattinen ratkaisu jossain muodossa.
En sanoisi että Venäjä voittaa sotaa, mutta taistelun Ukrainasta todennäköisemmin. Sota jatkuu vuosikausia niin maan alla Ukrainassa, kuin taloudellisesti Venäjää vastaan. Aika moni asiantuntija on jo sanonut, että Venäjä on tämän sodan hävinnyt. Jos sodassa nyt koskaan voittajaa edes on.
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Ei tuota kannata kyllä odottaa että Venäjällä tankit loppuvat. Kyllä niitä siis aika lailla loputtomasti on.
Eri asia sitten onko niitä huollettu tämän vuosituhannen puolella tai edes neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Aika suuressa määrässä noita hylättyjä ajoneuvoja on näkynyt että niiden huoltoa on laiminlyöty.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Eri asia sitten onko niitä huollettu tämän vuosituhannen puolella tai edes neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Aika suuressa määrässä noita hylättyjä ajoneuvoja on näkynyt että niiden huoltoa on laiminlyöty.
Kukaan ei ole varmaan uskaltanut kertoa esimiehelleen, tai hän esimiehelleen jne. Ei tainnut valtionjohto tietää ja ymmärtää, että oma sotilaskalusto on kasa paskaa.
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Vähän silti hermostuttaa, onko ryyniä kuitenkaan ihan noin paljon mennyt. Luin tuossa eilen New York Timesin artikkelin, jossa heitettiin "400 venäläistä kuollutta päivässä." Toki tarkkaa arvoa on paha heittää, heidän arvionsa perustui "satelliittikuviin". Ukrainalaisilla olisi ymmärrettävästi paremmat mahdollisuudet saada tietoa suoraan kentältä, mutta siinä saattaa näkyä oma propaganda (parempi niin, jos se parantaa taistelutahtoa) ja toisaalta, tuolla varmastikin on tilanteita, joissa ei pahemmin pääse varmistamaan.

Toivotaan, että ukrainalaiset ovat arvioissaan lähempänä totuutta, kuin NYT. 400 kaatunutta päivässä on sinällään suht. kova luku, mutta 9000 ukon tappiot viikossa olisi kyllä kestämätön tahti Putelle.
Kuinka monta taistelupaikkaa on nyt? Kymmenen sieltä ja sata tuolta, niin miksi ei voisi kertyä 400 sotilasta päivässä? Tuhotussa tankissa on miehistöä 3-5, tuhottu miehistönkuljetusvaunu 3-20 miestä, tuhottu helikopteri 1-5 miestä jne.
 

Mondie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen brändipuuhastelu
Ei tuota kannata kyllä odottaa että Venäjällä tankit loppuvat. Kyllä niitä siis aika lailla loputtomasti on.
On on, mutta....

Pieni kevennys raskaaseen ketjuun.
 

Liitteet

  • 1646297524762.jpg
    1646297524762.jpg
    78,4 KB · kertaa luettu: 308

Jeffrey

Jäsen
Tässä ihan hyvä spekulaatioketju miksi kolonnat ei etene kelirikon lisäksi. Eli ehkä venäläisillä on vain huonosti huollettua, säilytettyä ja käytettyä kalustoa, joka sitten leviää käsiin tositilanteessa isolla kuormalla:



Kevään ja hankalien olosuhteiden vuoksi olen itse alkanut miettimään miksi Venäjä ei odottaisi ensi talveen? Nythän Olympialaisten aikaan Suomessakin puhuttiin, että Venäjän ikkuna on menossa kiinni kelien lämmetessä. Ilmeisemmin meidän asiantuntijat olivat tässä täysin oikeassa.

Piiritystilanne olisi inhimillisesti todella karmivaa. Kuitenkin nyt kun Venäjällä alkaa olla tuolla varsin reilusti kalustoa ja sen tuhoaminen on Ukrainan puolelta hankalaa niin vääjäämättä se ajatus tai jonkinlainen pelko nousee siitä, että Venäjä löisi parkkivaihteen päälle ja jäisi odottamaan parempia kelejä.

Tähän kuvioon voisi sopia myös jonkinlainen tulitauko, mitä nyt jonkun ohjuksen voi siitäkin huolimatta ajoittain laukaista. Tämän tauon aikana joukot olisi myös helpompi huoltaa, mahdollisesti kerätä taistelutahtoa taloussodan rapauttamasta äiti Venäjästä ja tulla ryminällä ja paremmalla ilmeellä sitten maan taas jäätyessä.

Tämä tietysti johtaisi siihen, että tämä sota kestäisi ihan lohduttoman kauan.
 

Kampitus

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Wild, Avalanche
Putinin rahojen riittävyyttä on kyllä mahdoton arvioida. Teoriassa sotakassaa kyllä olisi ollut, mutta käytäntö on eri asia. Venäjän talous ei ole kehittynyt juurikaan, mutta toisaalta ulkomaista velkaakaan sillä ei juuri ollut. Mikäli talous olisi rullannut edelleen +/- 0 seuraavat vuodet olisi varmasti sotakassan avulla pärjätty.

Nyt laajat pakotteet kuitenkin iskee rajusti venjäjän BKT:hen. Suurella todennäköisyydellä tämä johtaa alijäämään, joka pitää paikata jollain. Rahaa tuskin kukaan lainaa ja vaikka lainaisikin, rupla on vähän kehno maksuväline. Kansan selkärangasta voi toki ottaa, mutta luulisi aika äkkiä näkyvän kannatuksessa. Omansa tietysti vielä vaikuttaa se paljon siellä sodassa kuluu sitä rahaa. Pienillä tappiolla pärjää vuoden siinä missä isoilla pari kuukautta.

Tilannetta on siis vaikea arvioida tarkkaan, mutta tavallisen kansan elämässä tämä näkyy kyllä nyt ihan heti, kuten on huomattu. Kyllä ne Putinin ylimieliset jutut siitä kuinka pakotteet ei vaikuta, koska kassaa on, olivat hyvin pitkälti uhoa vain. Teoriassa venäjä voi sotia pitkäänkin kun kalustoa on ja raaka-ainettakin riittää. Käytännössä sitten kuitenkin tilanne on eri. Jos muu maailma alkaa tästä saamaan talouden käyntiin koronan jälkeen ja investoi uusiin energiaratkaisuihin ja Venäjä sen kun kurjistaa kansaa ja syytää kaiken liikenevän sotaan, niin ei Venäjä taida koskaan saada sitä etumatkaa kiinni, jonka muu maailma tulee karkaamaan.

Eli mikäli kaveri pysyy vallassa niin ei teoriassa rahat sotaan välttämättä äkkiä lopu, mutta muualta Venäjällä ne kyllä loppuu ja en mitenkään usko etteikö se johtaisi seurauksiin, vaikka kovin väitetään ettei tuo kansa helpolla johtajaansa vastaan nouse.
 
K

Kiekkokatsoja

Eri asia sitten onko niitä huollettu tämän vuosituhannen puolella tai edes neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Aika suuressa määrässä noita hylättyjä ajoneuvoja on näkynyt että niiden huoltoa on laiminlyöty.
Osa ajoneuvoista lienee sabotoitu hyökkäyshaluttomien Venäläisten toimesta. Osa puolestaan odottanee polttoaine täydennystä. Ja vain osa on huonon teknisen kunnon vuoksi pysähtyneenä.
Osa toivottavasti Ukrainalaisten toimesta pysäytettynä.
Lisäys. Henkilökohtaisen huollon vuoksi osa kalustoa odottaa käskyä uudelleen ryhmittymistä varten.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Suomen Yleisradio ei lakkaa hämmästyttämästä. Eikä siellä anneta kansalaisten unohtaa, mistä aatteen suunnasta tulee se ainoa oikea totuus.

Jos tässä tilanteessa jotain ei kaivata, sen erkkituomiojia sekä umpipunaisia professoreita avaamassa kansalle sitä, kuinka väärin Ukrainalta on itse asiassa edes puolustaa omaa maataan. Paljon mahdollista, että A-studion täti pykälineen ei pohjimmiltaan ehkä haluakaan panssarivaunuja kaduillemme, mutta saivartelu siitä, että Ukrainan auttaminen on jo lähes rikollista, menee yli kaikkien hilseen.

Tai sitten ehkä toisille se, mitä Ukrainassa nyt tapahtuu, on toteutumatonta sukupolvien unelmaa, mene ja tiedä. Pointtini on se, että Ylessä pitäisi nyt olla pelisilmää jättää kutsumatta valtakunnan kaikki punamyönteiset studioon. Keskittyä siihen, että kansalaiset pysyy tolkullisina näinä vaikeina aikoina.
 

KiVi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nanna Karalahti
Sitä miettinyt, että voiko yksityishenkilö mennä NATO:on vaikka muut ei menisi? Merja Kyllönen punaisissa laseissaan voi käydä sitä vuoropuhelua ja muut voi odottaa puoluekokouksia, mutta minä voisin mennä ns etupeltoon.
Toki voi. Saat sieltä kuolleen miehen kytkimen, ja jenkkien ydinaseet lähtee lentoon, jos sinä tiput.
 

Hexa

Jäsen
Nyt kun tuo suojavyöhyke on ollut vuosia poissa Varsovan Liiton hajottua ja slaavilaisen kulttuurin vihollinen, eli tässä tapauksessa Nato on rajan takana, siis siellä on taas iso pelko perseessä. Ja siihen vastataan tällä hetkellä voimalla Ukrainassa.
Tuo Ukrainan asettaminen erilaiseen asemaan sotilaallisessa mielessä on juuri vaikea ymmärtää venäläisessä ajattelussa. Voihan se Nato hyökätä sieltä Puolan tai Baltian kauttakin, jos kerran hyökkäystä pelkäävät. Enemmänkin tuo on vain yksi syy, mutta vielä suurempi syy on historiallinen ajattelu geopolitiikassa ja Putin näki, että nyt on sopiva hetki ja tilaisuus jonkun tekosyyn varjolla palauttaa ennen kaikkea Krim jälleen venäläisten hallintoon sekä tehdä samalla Ukrainasta heikko valtio pitkäksi aikaa ja nimittää samalla itäosat vasallivaltioiksi.
 

TAM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers
Eri asia sitten onko niitä huollettu tämän vuosituhannen puolella tai edes neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Aika suuressa määrässä noita hylättyjä ajoneuvoja on näkynyt että niiden huoltoa on laiminlyöty.
Oma kokemus venäläisvalmisteisesta panssarikalustosta on että vaativat kyllä aika paljon huoltoa (tosin en osaa kyllä verrata muun maalaisiin). Tai ainakin sellaista tarkastelua että nestetasot ovat kunnossa ja ei hirveästi vuoda mitään moottoritilan pohjalle. Toisaalta sitten taas rikkihän ne eivät ihan helposti mene. Siis siinä mielessä rikki, että ei voisi korjata. Eli sieltä jos jotkut vaihteistoöljyt valahtavat ulos, niin sitten katsotaan mistä vuotaa, paikataan vuoto ja lyödään uudet litkut sisään (been there done that). Että silleen varmaan jos noita on jäänyt johonkin marssireittien varrelle, niin huolto sieltä sitten korjailee ehtiessään niitä taas ajokuntoon. Elleivät maanviljelijät ole ehtineen viedä niitä parempaan talteen.
Sanoisin että aikalailla sellaista taattua neuvostoliittolaista tekniikkaa. Ei mitenkään hienosteltua mutta niin yksinkertaista, että korjaaminen onnistuu helposti.

EDIT: Toki oma käsitys on myös se, että Suomessa nimenomaan tarkastellaan jatkuvasti niitä mahdollisia vuotokohtia ja pyritään tarvittaessa korjaamaan ajoissa. Mutta sitten taas Venäjällä ajetaan siihen asti kunnes se pysähtyy ja sitten ihmetellään että mitä tapahtui. Mutta tämä ihan omaa arvelua.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Kuitenkin nyt kun Venäjällä alkaa olla tuolla varsin reilusti kalustoa ja sen tuhoaminen on Ukrainan puolelta hankalaa niin vääjäämättä se ajatus tai jonkinlainen pelko nousee siitä, että Venäjä löisi parkkivaihteen päälle ja jäisi odottamaan parempia kelejä.
Tiedä sitten, kuinka hankalaa tai järkevää olisi tuo kalusto tuhota. Käsittääkseni Ukraina priorisoi joukkojaan nyt kriisialueille. Tuosta possujunasta ei ole tällä hetkellä harmia. Vieläpä kun venäläisten sotilaiden välitkin tuolla jo keskenään rakoilee. Lisäksi muona alkaa olla kohta vähissä, kuten taistelutahtokin. Onkohan vielä niin, että venäläisten hävittäjätkin ovat lopettaneet tai ainakin vähentäneet tuon letkan turvaamista. Ukraina voisi muutamalla Migillä saada tuohon letkaan pahaa mieltä aikaiseksi.
 

Tuuletin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tps, änäri suomalaiset
Meneillään olevat sotarikokset takaavat sen ettei Putinilla ja Venäjän nykyisellä hallinnolla ole mitään asiaa mihinkään ja asema kansainvälisessä poliittisessa yhteisössä on menetetty
Pitää muistaa että Putinilla ei ole asiaa mihinkään läntisessä maailmassa. Jäljelle jää kuitenkin toinen puoli mitä määräävät kiina ja Intia jotka eivät ole tuominneet Ukrainan tilannetta.
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | is
Jos tässä tilanteessa jotain ei kaivata, sen erkkituomiojia sekä umpipunaisia professoreita avaamassa kansalle sitä, kuinka väärin Ukrainalta on itse asiassa edes puolustaa omaa maataan. Paljon mahdollista, että A-studion täti pykälineen ei pohjimmiltaan ehkä haluakaan panssarivaunuja kaduillemme, mutta saivartelu siitä, että Ukrainan auttaminen on jo lähes rikollista, menee yli kaikkien hilseen.
Tosiaan meni sulta yli hilseen. Professorihan ei ottanut sanallakaan mitään kantaa siihen, että Ukrainan auttaminen olisi väärin.

Hän puhui aivan muusta, nimittäin siitä, miten kansainväliset sotilastoimintaan liittyvät lait toimivat. Koska näkökulma tähän oli varsin itsestään selvistä syistä Ukrainan tilanne, aihetta puitiin sitä kautta. Professorihan korosti jatkuvasti sitä, että YK on näissä se ainoa päättävä elin, eli ainoa joka voi valtuuttaa sotilastoimintaa toisen maan alueella.

Minusta tuossa ei ollut kerrassaan mitään erikoista tai ihmeellistä. Tai uutta. On varmasti jokaiselle selvää, että moraalinen vastuu ja isomman pahan välttämisen peruste ajavat kriisitilanteessa tiettyjen lakien ohi. Ihan samalla tavalla normaalioloissa ei saa tappaa ketään, mutta sotatilanteessa... no, kyllä kaikki tämän tietävät.
 

TAM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers
Tiedä sitten, kuinka hankalaa tai järkevää olisi tuo kalusto tuhota. Käsittääkseni Ukraina priorisoi joukkojaan nyt kriisialueille. Tuosta possujunasta ei ole tällä hetkellä harmia. Vieläpä kun venäläisten sotilaiden välitkin tuolla jo keskenään rakoilee. Lisäksi muona alkaa olla kohta vähissä, kuten taistelutahtokin. Onkohan vielä niin, että venäläisten hävittäjätkin ovat lopettaneet tai ainakin vähentäneet tuon letkan turvaamista. Ukraina voisi muutamalla Migillä saada tuohon letkaan pahaa mieltä aikaiseksi.
Toisaalta on venäläisilläkin edelleen vahva ilmatorjunta ja jos nyt yhtään tietävät mitä ovat tekemässä, niin ovat valmiita suojaamaan tuota letkaa. Eli liian uhkarohkeasti ei kannata Ukrainankaan alkaa uhraamaan koneitaan tuota letkaa vastaan. Kuten totesit niin siitä ei tällä hetkellä ole edes vaaraa eli parempi kiinnittää huomiota niihin kriittisempiin paikkoihin.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Olisiko armeijan modernisointiin laitetetuista rahoista mennyt suurin osa jonkun oligarkin taskuun? Paperilla näyttää, että ollaan laitettu kalusto kuntoon, mutta todellisuus onkin sitten jotain ihan muuta?
 

Harhasyöttö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP sympatiat: HIFK
Olisiko armeijan modernisointiin laitetetuista rahoista mennyt suurin osa jonkun oligarkin taskuun? Paperilla näyttää, että ollaan laitettu kalusto kuntoon, mutta todellisuus onkin sitten jotain ihan muuta?
Tätä mietin kyllä, et johdolle on uskoteltu miten modernia ja hyvin hoidettua kalusto on, mutta totuus on toinen ja osa armeijaan sijoitetuista rahoista oon mennyt muualle.
 

MikGo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Leijonat
Mua kyllä vähän epäilyttää että tää ei pääty Putlerille niin kehnosti kuin moni luulee..
Valitettavasti oma arvio on samanlainen. Talouspakotteet kyllä purevat ja lujaa, mutta auttaako se niin isoihin muutoksiin mitä täällä toivotaan. Ison riskin on Putin ottanut, mutta niin kauan kun kansalaiset eivät uskalla nousta vastarintaan ja Putinilla riittää Kremlissä tukioita niin mikään ei muutu.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Hexa

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Olisiko armeijan modernisointiin laitetetuista rahoista mennyt suurin osa jonkun oligarkin taskuun? Paperilla näyttää, että ollaan laitettu kalusto kuntoon, mutta todellisuus onkin sitten jotain ihan muuta?
Ei yllättäisi. Kuten siinä hyvällä Venäjäluentovideolla mainittiin, niin venäläiseen mentaliteettiin kuuluu sopiva korruptio, eli on ok varastaa siitä omalta vastuualueelta sopivasti, eli liikaa eikä muilta, mutta sopivasti. Joten varmasti on tuota käynyt. Ja muutenkin laiminlyötö kaluston ylläpitoa käytännössä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös