Sen sijaan minulle hiukan yllättävää oli se, että jos Ukraina ei pysty tuottamaan tavallista satoaan, niin vaikutukset tuntuvat ensisijaisesti Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa. Itselleni asiasta teki yllättävän se, että olen vuosikymmeniä kuullut sellaista puhetta, että Euroopan pitäisi lopettaa maataloutensa suora tukeminen sekä maataloustullit antaakseen kehitysmaille mahdollisuuden tuoda ruokaa Eurooppaan, ja nyt sitten kuitenkin eurooppalaisessa maassa käyty sota vaikuttaakin ensisijaisesti sinne... Ehkä siinä joku logiikka sitten on, tai sitten ei.
Maailman ruokahuolto käy aikalailla täydellä kapasiteteetillaan mitään valtavia reservejä lisätä tuotantoa ainakaan nopeasti ei ole. Tuotanto on kyllä kasvanut ja varmasti kasvanee jatkossakkin, mutta lyhyellä tähtäimellä kysyntä on on viime vuosina kasvanut kovempaa mitä tarjonta näin varastot ovat supistuneet. Maailman väestö kasvaa ja keskiluokkaistuu mikä lisää kysyntää myös jatkossa ja suunta ei tältä osin näytä alas.
Eurooppaa on syytettetty ylituotannosta, sen dumpaamisesta kehittyviin maihin ja näin edesauttaneen köyhien maiden heikkoa omavaraisuutta. Itse näen asian hieman tässä teoriassa värikynää, koska kyllä Afrikassa esimerkiksi ruokaa yritetään tuottaa, mutta tuo on aika suurelta osin vain aika heikkoa aluetta kasvattaa mitään.
Miksi sitten Eurooppa on pienestä pinta-alastaan huolimatta aika iso vilja-aitta on löytyy enemminkin ihan puhtaasti säästä. Euroopassa saataa aika paljon ja tasaisesti mikä on viljelylle aika oleellinen juttu. Euroopassa todella harvoin tulee oikeita katovuosia mitä jossain Afrikassa tulee paljon useammin. Maailman suurimpia viljasatoja saadaan tämän tyylisistä maista Britteinsaret, Alankomaat, Tanska, joissa sataa ropisee huomattavan tasaisesti, maa on riittävän tasaista ja lämpötilat ovat vakaat, kun mitään helteitä ei viljan kasvattaminen lopulta edes kaipaa.
Ukraina ei taida olla sateiden säännöllisyyden ja lämpötilan vakauden suhteeen yhtä optimaalista aluetta mitä läntisessä Euroopassa osa on golfvirran vaikutuksen takia, mutta Ukrainan maaperä taas on todella hedelmällistä ja tasaista maata on paljon.
Edit- Tässä nyt maailman viljataseet kätevästi pylväs muodossaan.
Maailmanlaajuiset viljataseet Eri tahojen viljatasearvioita Stock-to-use –ratio eli loppuvarastojen suhde kulutukseen, kertoo kätevästi tarjonnan ja kysynnän suhteesta. Luku kertoo prosentteina mikä on loppuvarastojen osuus kokonaiskysynnästä. Prosenttiluvun suuruudesta voidaan päätellä ovatko...
www.vyr.fi
Tuosta nyt näkee, että viisi vuotta kulutus on kasvanut kovempaa mitä tuotanto. Vaikka varastojen muutos on aikalailla marginaalista, niin muutos on silti negatiivinen suhteutettuna kulutukseen. Tuossa tilanteessa ei tarvitse olla kovin suuri häiriö markkinoilla, kun varastot hupenevat aika vauhdilla, ja nolliin ei varastoja ikinä tulla ajamaan näin enemmin loppuu jostain vilja kuinnes varastot ovat tyhjät.