Kyllä. Putin nyt on varmaan (toivottavasti) worst case-esimerkki Venäjän johtajasta, mutta en pistäisi paljon likoon, että seuraava johtaja tulee olemaan hirveän erilainen esim. Venäjän ulkopolitiikan suhteen. Venäjästä pitää irtautua kaikin keinoin, se on ainoa vaihtoehto Euroopalle.
Noista talouspakotteista, en oikein usko että niillä on vaikutus Venäjään ns. valtiotasolla. Viattomat normivenäläiset kärsivät, mutta se tuskin Putinia hetkauttaa, varsinkin kun valtaosa kansalaisista luulee, että syypää on Länsi. Venäjällä on omat luonnonvarat ja kovaa vauhtia lämpiämässä oleva suhde Kiinaan, jonka kanssa tuota kauppaa voi käydä aivan vapaasti. Jos nyt mietitään, mikä on heikoin lenkki talouspakotteiden suhteen, niin veikkaan että se on USA. Maa on sisäpoliittisesti jo nyt kahtiajakautunut, ulkopoliittisesti Bidenin aika on ollut lähellä katastrofia, joten jossain vaiheessa jenkeissä kansa kyllä alkaa nousta barrikadeille, varsinkin kun he jo nyt ihmettelevät, miksi heidän pitäisi maksaa kohonneita energiakustannuksia jonkun fucking sodan takia, joka käydään jossain kaukana. Ja silloin USA viimeistään tekee omat päätökset tästä konfliktista ja talouspakotteista.
USA on muutenkin mielestäni avainasemassa tämän sodan lopettamisessa. Ilman heidän väliintuloaan Venäjä voittaa ennemmin tai myöhemmin. Ja jos näin käy, niin Venäjä ja varmasti Kiina tekevät omat johtopäätöksensä USA:n ulkopoliittisesta uhasta, joka on viime vuosina jäänyt lähinnä vetäytymistasolle (Afganistan) tai uhittelutasolle (Krimi, Hong Kong, Georgia, Valkovenäjä, oliko muita?). Silloin ainakin Taiwan ja nämä Venäjän lähellä olevat heikot pikkuvaltiot ovat seuraavana valloituslistalla.
Pointtini on se, että tämä sota ei ratkaise pelkästään Suomen ja Euroopan kohtaloa, se ratkaisee varmasti ainakin joltain osin sen, miltä maailma tulee globaalisti näyttämään esim. 5-10 vuoden kuluttua. Ja toivon todellakin, että olen väärässä kaiken ylläolevan suhteen.