Kiekoton Mies
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Jokerit ja Alasarjat sekä suomalaiset maailmalla
Ei pidä olla myöskään liian pessimistinen. -91 NL:n hajotessa oli liki 10v ajanjakso jossa Venäjä oli suuntautunut länteen päin kunnes tuli valtaan Putleri. Kansannousut ovat siis aina mahdollisuus. Ja iso nimenomaan kouluttautuneiden aivovuoto tämän sodan aikana osoittaa, että kyllä siellä on sitä tiedostavaakin porukkaa ollut. Tarvitaan kuitenkin jotain isompaa tilanteen muuttumista, jotta nämä muuttaneet uskaltavat palata muuttamaan Venäjää. Navalnyt ja kumppanit ovat varoittavia esimerkkiä. Ja jos kansannousu tulisi siten ettei kouluttautuneet palaa sinne muutosta tekemään, niin se on sitten se paikalla oleva kansa uutta Venäjää luomassa. Ei välttämättä tulisi paljoa erilaista.Okei, no ei siinä tapauksessa kannata odottaa Venäjän muuttuvan tulevaisuudessa.
Lopulta kansakunnan tulevaisuus on kansan omissa käsissä. Venäjällä tuota populaa on yli 100M. Kovia juttuja, rohkeutta ja kenties hengen laittamista alttiiksi se voi vaatia, mutta niin se pääosin on aina vaatinut historian aikana nähtyjen kansannousujen kohdalla. Ja silti kansalaisjoukot ovat hirmuhallintojakin kaataneet. Ihmisyhteisöt elelisivät vieläkin jossain luolissa, jos tulevaisuus vastaisi aina menneisyyttä ja sitä, minkä yhteisön jäsenet tuntevat.
Sanoinko ettei ole vastuussa tekemisistään? Tavallinen venäläinen ei ole vastuussa siitä, että Putleri hyökkää naapurin kimppuun. Putleri on vastuussa. Suurvallat kehittyvät ja niin tekee myös Venäjä. Kehityssuunta on vain erilainen johtuen heidän maan pitkästä historiasta ja asenneilmapiiristä. Eihän tuo Unkarin kehityssuuntakaan ole aivan sitä länsimaista unelmaa. Kansa valitsee johtajansa, mutta usein näissä maissa johtajan valinta ei tapahdu täysin kansan tahdon mukaisesti. Tuskin sentään Putlerilla 100% kannatusta on, mutta halutessaan se saadaan siltä näyttämään. En verrannut suoraan Pohjois-Koreaan, mutta se on ääriesimerkki aivopesun voimasta. Aivopesua tapahtuu kaikkialla, mutta se on eri asia kuka meitä aivopesee. Lapsi lähtökohtaisesti uskoo opettajaansa ja jos toisella puolella opetetaan litteää maata ja toisella pyöreää, niin siitä syntyy erilainen maailmankuva. Ja kuinka vakavasti sitä ottaa aikuistuttuaan sellaisten ihmisten "tiedot", jotka uskovat litteään maahan?Miten se aina on sama sakki vuosisatoja joka tekee julmuuksia ulkomailla mutta ei ole vastuussa tekemisistään?
Muut suurvallat Euroopassa kehittyivät ja alkoivat käyttäytymään. Yksi ei ole oppinut mitään mutta juu juu kansa on syytön. Ja vertaukset Pohjois-Koreaan ovat lähinnä naurettavia.
Pointtini ei ollut kertoa, että Venäjä ei koskaan voisi muuttua. Ei sitä etteikö Venäjän hallinto ole vastuussa sotarikoksistaan. Kansan tuomitseminen siitä etteivät julkisesti nouse vastustamaan nykyhallintoa on taas mielestäni väärin. Sanotaan, että Venäjällä on julkinen mielipide mikä kerrotaan kavereille tavatessa sekä keittiömielipide, joka uskalletaan sanoa kotona. Kotona voi moni olla sodan vastustaja, mutta se ei välttämättä tule esiin edes parhaalle kaverille, koska parhaita kavereita on kautta vuosisatojen syötetty susille oman palkinnon toivossa. Epäluulo naapuriin on tuossa kansakunnassa isketty hyvin syvälle ajatusmaailmaan. Se näkyy siinä ettei tavan kansa luota naapureille omia poliittisia mielipiteitään. Se näkyy siinä ettei valtionjohto luota naapurimaihin. Asetelma on pelon ilmapiiri missä kaikki haluavat minulle pahaa.
Oma toivoni lepää siinä, että sodan päättymisen jälkeen tilanne sallisi näiden kouluttautuneiden sodan vastustajien palaamisen Venäjälle ja aktiivisen osallistumisen politiikkaan.