Vaikka Venäjällä riittää reserviä ja kykyä hankkia aseita pitkälle tulevaisuuteen on siellä kasvavia ongelmiakin havaittavissa ja jopa levottomuuksia. Veikkaisin, että 3-6kk Putin joutuu valitsemaan venäjän kansan elintason ja sotamenestyksen välillä ja valinta lienee selvä. Tällä hetkellä Venäjä elää ymmärtääkseni jopa talouskasvussa pakotteista huolimatta, koska "vararahastoista" on pumpattu jopa satoja miljardeja euroja sotateollisuuden ja talouden tukemiseksi. Helposti irtoavan rahan loppuminen voi ajaa Venäjän jopa taloudellisen kuilun partaalle. Se ei tarkoita kuitenkaan valtion rahojen loppumista. Teoriassa Venäjä voisi alkaa myymään vaikka kultavarantojaan sodan rahoittamiseksi, mutta ei ilman seurauksia. Ukrainan tilanne on taloudellisesti varsin toisenlainen, mutta siinäkin on riskinsä. Ukrainan kannalta voisi kuitenkin ajatella, että niin kauan kun USA on vahvasti takana, niin sen taloudelliset resurssit ovat Venäjää paremmat. USA taisi laittaa Afganistaniin jopa 2000 mrd, mikä tekisi jotain 50 mrd/vuosi n. 20 vuotta. Eli USA:lle ei pitäisi olla iso ongelma jatkaa nykyistä tukitasoa todella kauan, vaikka Trump nousisi valtaan. EU pystyy varmaan myös laittamaan vastaavan summan, jos vain halua löytyy. Ukrainan kannalta ehkä isoimmat riskit taloudellisen tuen suhteen liittyvät johonkin globaaliin lamaan, mikä tosin koskisi myös Venäjään.
Joo, olen ihan samaa mieltä. Molemmilla puolilla, niin länsimailla kuin sen tukemalla Ukrainalla että Venäjällä on oma sietokykynsä. Kuten ollaan monesti tässä ketjussa puhuttu, niin kyllä, sodan voittaa se joka sietää enemmän, mutta kyllä, kaikilla osapuolilla on rajansa sen suhteen. Ukrainan ei tarvitse sotilaallisesti vallata kaikkia alueita takaisin, eikä sota lopu siihen, jos se siinä onnistuu - sota loppuu, kun toisen osapuolen voimavarat on käytetty.
Kuten sinäkin, olen aika luottavainen länsimaiden sietokykyyn tässä asiassa. Ukrainaa on jo pelkästään sotilaskalustolla autettu jo yli 100 miljardin verran, eikä se G7-maat + EU vielä tunnu kovin järisyttävältä määrältä. Tämän lisäksi tosiaan kaikkineen Ukrainaa on autettu humanitaarisella puolella ehkä viisinkertaisesti (kun siis otetaan huomioon pakolaisten majoittaminen ja huolto sekä muut toimet) eikä sekään vielä ole länsimaiden kipukynnyksellä.
Niin kauan kun länsimaiden ei tarvitse syöttää sisään oikeastaan muuta kuin aseita ja rahaa, niin en jaksa uskoa tuen loppumiseen. Se mikä sen voisi aiheuttaa - kuten sanot - on globaalimpi lama, mutta se vaikuttaisi sitten myös Venäjään.
Kaikkineen minusta Venäjä hävisi tämän sodan jo silloin about 28.2.2022, kun EU reagoi hyökkäykseen. Se on virstanpylväs, josta ei ole enää ollut paluuta entiseen. Venäjän kaavailema salamasota, jolla Ukraina kokonaisuutenaan liitetään Venäjään, jäi sillä hetkellä saavuttamattomaksi tavoitteeksi.