Tutkijatohtori, poliittinen analyytikko ja neuvonantaja sekä nyt myös tietokirjailija McGlynn kertoo, ettei hän olisi halunnut koskaan kirjoittaa tätä kirjaa. Ei tästä aiheesta, siitä hän on varma.
”Samaan tapaan kuin olen varma, ettei kukaan isänmaallinen ja liberaali yhdysvaltalainen tahtoisi kirjoittaa kirjaa siitä, miksi yhdysvaltalaiset tukevat [
Donald]
Trumpia”, McGlynn sanoo.
Venäjän sota romutti McGlynnin yhteyden rakastamaansa maahan.
Kirjassa McGlynn kertoo vaativansa nyt kaiken mahdollisen vuorovaikutuksen minimointia Venäjän viranomaisten ja heitä tukevien kanssa – vaikka se venäjän kielen ja kulttuurin tutkijasta tuntuukin siltä kuin ”ampuisi itseään jalkaan, tai päähän”.
-----
Hän kirjoittaa nyt kirjassaan, että Venäjän sota Ukrainassa on ”sekopäinen yritys todistaa kuvitelma venäläisyydestä paikkansa pitäväksi”. Ukraina puolestaan on keskeinen siinä, miten Venäjä näkee itsensä.
TÄLLAISET johtopäätökset eivät aina ole mieluisia liberaaleillekaan venäläisille. McGlynn kertoo välttelevänsä kirjastaan puhumista venäläisten ystäviensä kanssa.
”Jotkut liberaaleista ystävistäni eivät pidä kirjasta, mutta olemme silti ystäviä, koska heillä on oikeus mielipiteeseensä. Emme vain juuri keskustele asiasta.”
---
MCGLYNN siis alleviivaa, että sota on Putinin sodan sijaan Venäjän sota. Tällä hän nostaa esiin sitä, kuinka laajalle ja syvään juurtuneita sotaa kannattavat narratiivit Venäjällä ovat. Sota ei lopu, vaikka yksi ihminen – Putin – putoaisikin yhtälöstä pois.
--
VENÄJÄN propaganda antaa ihmisille niin monta versiota totuudesta, etteivät he tiedä, mikä totuus on. Propaganda vahvistaa tunteita ja ennakkoluuloja. Tällöin ihmiset kääntyvät kohti sitä, minkä he ”intuitiivisesti” tuntevat oikeaksi – mitä he ovat oppineet historiasta koulussa, populaarikulttuurista, omista muistoistaan.
---
Wagner-johtaja
Jevgeni Prigožin on McGlynnistä hyvä esimerkki venäläisiin vetoavien narratiivien käytöstä.
"Hänen narratiivinsa oli se, että [Ukrainassa] sodittiin epäpätevästi. Se vetosi ihmisiin myös silloin, kun hän itse ei vedonnut. Se sopi venäläiseen kertomukseen siitä, että venäläiset ovat suurta kansaa. Syy, miksi he häviävät Ukrainassa, ei johdu siitä, että [sodassa] olisi pohjimmiltaan jotain väärää, vaan siitä, ettei siellä vain osattu sotia oikein”, McGlynn sanoo.
Hänestä juuri tähän tulisi myös lännessä kiinnittää enemmän huomiota.
”Ei ole meidän asiamme, ovatko venäläiset länsimyönteisiä vai eivät, se on heidän päätettävissään. Mutta voimme miettiä tapoja vaikuttaa heihin niin, että he tukisivat sotaa vähemmän tai olisivat kriittisempiä suhteessa korruptioon. Sen tekemiseksi meidän on ymmärrettävä, kuinka he toimivat, mikä motivoi tai provosoi heitä ja mitä he pelkäävät ja toivovat.”
---