Kiinan ehdotus (kiinan sivusto + Google TR):
1. Kaikkien maiden suvereniteetin kunnioittaminen. Yleisesti tunnustettua kansainvälistä oikeutta, mukaan lukien Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjan tavoitteita ja periaatteita, on noudatettava tiukasti. Kaikkien maiden suvereniteettia, riippumattomuutta ja alueellista koskemattomuutta on tuettava tehokkaasti. Kaikki maat, isot tai pienet, vahvat tai heikot, rikkaat tai köyhät, ovat tasavertaisia kansainvälisen yhteisön jäseniä. Kaikkien osapuolten tulee yhdessä noudattaa kansainvälisiä suhteita ohjaavia perusnormeja ja puolustaa kansainvälistä oikeudenmukaisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Kansainvälisen oikeuden tasa-arvoista ja yhdenmukaista soveltamista olisi edistettävä, mutta kaksoisstandardit on hylättävä.
2. Hylkääminen kylmän sodan mentaliteetista. Maan turvallisuutta ei pidä tavoitella muiden kustannuksella. Alueen turvallisuutta ei pidä saavuttaa vahvistamalla tai laajentamalla sotilaallisia ryhmittymiä. Kaikkien maiden oikeutetut turvallisuusetut ja huolenaiheet on otettava vakavasti ja niihin on puututtava asianmukaisesti. Monimutkaiseen ongelmaan ei ole yksinkertaista ratkaisua. Kaikkien osapuolten tulisi yhteisen, kattavan, yhteistyökykyisen ja kestävän turvallisuuden visiota noudattaen ja maailman pitkän aikavälin rauhaa ja vakautta silmällä pitäen auttaa luomaan tasapainoinen, tehokas ja kestävä eurooppalainen turvallisuusrakenne. Kaikkien osapuolten tulee vastustaa oman turvallisuuden tavoittelua muiden turvallisuuden kustannuksella, estää ryhmittymien vastakkainasettelu ja työskennellä yhdessä rauhan ja vakauden puolesta Euraasian mantereella.
3. Vihollisuuksien lopettaminen. Konfliktit ja sodat eivät hyödytä ketään. Kaikkien osapuolten on pysyttävä rationaalisina ja maltillisina, vältettävä liekkien lietsomista ja jännitteiden pahenemista sekä estettävä kriisin paheneminen entisestään tai jopa karkaamasta hallinnasta. Kaikkien osapuolten on tuettava Venäjää ja Ukrainaa työskennellessä samaan suuntaan ja aloittamaan mahdollisimman nopeasti suora vuoropuhelu tilanteen asteittaiseksi lieventämiseksi ja lopulta kattavan tulitauon saavuttamiseksi.
4. Rauhanneuvottelujen jatkaminen. Vuoropuhelu ja neuvottelut ovat ainoa toteuttamiskelpoinen ratkaisu Ukrainan kriisiin. Kaikkia ponnisteluja, jotka edistävät kriisin rauhanomaista ratkaisemista, on kannustettava ja tuettava. Kansainvälisen yhteisön tulee pysyä sitoutuneena oikeaan lähestymistapaan edistää neuvotteluja rauhan puolesta, auttaa konfliktin osapuolia avaamaan ovi poliittiselle ratkaisulle mahdollisimman pian ja luotava olosuhteet ja alustat neuvottelujen jatkamiselle. Kiina tulee jatkamaan rakentavaa rooliaan tässä suhteessa.
5. Humanitaarisen kriisin ratkaiseminen. Kaikkia humanitaarisen kriisin lievittämiseen tähtääviä toimia on kannustettava ja tuettava. Humanitaarisissa operaatioissa tulee noudattaa puolueettomuuden ja puolueettomuuden periaatteita, eikä humanitaarisia kysymyksiä saa politisoida. Siviilien turvallisuutta on suojeltava tehokkaasti ja humanitaarisia käytäviä on perustettava siviilien evakuoimiseksi konfliktialueilta. Tarvitaan ponnisteluja humanitaarisen avun lisäämiseksi asianmukaisilla aloilla, humanitaaristen olosuhteiden parantamiseksi ja nopean, turvallisen ja esteettömän humanitaarisen avun pääsyn takaamiseksi humanitaarisen kriisin estämiseksi laajemmassa mittakaavassa. YK:ta tulisi tukea koordinoivassa roolissa humanitaarisen avun kanavoinnissa konfliktialueille.
6. Siviilien ja sotavankien suojelu. Konfliktin osapuolten olisi noudatettava tiukasti kansainvälistä humanitaarista oikeutta, vältettävä hyökkäämästä siviileihin tai siviilitiloihin, suojeltava naisia, lapsia ja muita konfliktin uhreja ja kunnioitettava sotavankien perusoikeuksia. Kiina tukee Venäjän ja Ukrainan välistä sotavankien vaihtoa ja kehottaa kaikkia osapuolia luomaan tähän tarkoitukseen suotuisammat olosuhteet.
7. Ydinvoimalaitosten pitäminen turvassa. Kiina vastustaa aseellisia hyökkäyksiä ydinvoimaloita tai muita rauhanomaisia ydinlaitoksia vastaan ja kehottaa kaikkia osapuolia noudattamaan kansainvälistä oikeutta, mukaan lukien ydinturvallisuussopimusta (CNS) ja välttämään päättäväisesti ihmisen aiheuttamia ydinonnettomuuksia. Kiina tukee Kansainvälistä atomienergiajärjestöä (IAEA) rakentavassa roolissa rauhanomaisten ydinlaitosten turvallisuuden edistämisessä.
8. Strategisten riskien vähentäminen. Ydinaseita ei saa käyttää eikä ydinsotia saa käydä. Ydinaseiden uhkaa tai käyttöä tulee vastustaa. Ydinaseiden leviäminen on estettävä ja ydinkriisi vältettävä. Kiina vastustaa kemiallisten ja biologisten aseiden tutkimusta, kehittämistä ja käyttöä missä tahansa maassa kaikissa olosuhteissa.
9. Viljan viennin helpottaminen. Kaikkien osapuolten on pantava Venäjän, Türkiyen, Ukrainan ja YK:n allekirjoittama Black Sea Grain Initiative -aloite täysin ja tehokkaasti ja tasapainoisesti täytäntöön ja tuettava YK:ta tässä tärkeässä roolissa. Kiinan ehdottama globaalin elintarviketurvan yhteistyöaloite tarjoaa toteuttamiskelpoisen ratkaisun maailmanlaajuiseen ruokakriisiin.
10. Yksipuolisten pakotteiden lopettaminen. Yksipuoliset sanktiot ja enimmäispaineet eivät ratkaise ongelmaa; ne aiheuttavat vain uusia ongelmia. Kiina vastustaa yksipuolisia pakotteita, joita YK:n turvallisuusneuvosto ei ole hyväksynyt. Asianomaisten maiden tulisi lopettaa yksipuolisten pakotteiden ja "pitkän käsivallan" väärinkäyttö muita maita vastaan, jotta ne voisivat osallistua Ukrainan kriisin lieventämiseen ja luoda edellytykset kehitysmaille kasvattaa talouksiaan ja parantaa ihmisten elämää.
11. Teollisuuden ja toimitusketjujen pitäminen vakaina. Kaikkien osapuolten tulee vilpittömästi ylläpitää olemassa olevaa maailmantaloutta ja vastustaa maailmantalouden käyttämistä työkaluna tai aseena poliittisiin tarkoituksiin. Yhteisiä ponnisteluja tarvitaan kriisin heijastusvaikutusten lieventämiseksi ja sen estämiseksi, että se häiritsee kansainvälistä yhteistyötä energian, rahoituksen, elintarvikekaupan ja liikenteen aloilla ja horjuttaa maailmantalouden elpymistä.
12. Konfliktin jälkeisen jälleenrakennuksen edistäminen. Kansainvälisen yhteisön on ryhdyttävä toimiin tukeakseen konfliktin jälkeistä jälleenrakennusta konfliktialueilla. Kiina on valmis antamaan apua ja olemaan rakentava rooli tässä pyrkimyksessä.