Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 10 871 949
  • 64 255

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Eniten tuossa särähtää korvaan "kaikkien maiden turvallisuushuolet on otettava huomioon". Samaa Venäjä julisti ennen hyökkäyssotaa, vaikka kukaan ei ole ilmaissut minkäänlaista halua hyökätä Venäjälle. Ei se vaan niin voi mennä, että Venäjä voi napata alueita itselleen, koska sillä on "turvallisuushuolia". Muutenhan tuo on aika pitkälle hyväksyttävää tekstiä, mutta myös vähän turhia itsestäänselvyyksiä. Kukaan ei halua ydinsotaa tai räjäytellä ydinvoimaloita.

Zelenskyltä hyvä heitto, että hän haluaa tavata Nalle Puhin. Pakkohan sitä on pitää erilaisia mahdollisuuksia edes avoinna. Mutta sota jatkuu niin kauan kunnes molemmat osapuolet eivät usko enää pystyvänsä saavuttamaan sotilaallisesti mitään.

Kiina on varmasti kovasti kiinnostunut ja huolissaan Ukrainan pelloista ja viljasta. Lisäksi mukava varmaan olisi päästä osalliseksi myös jälleenrakentamiseen. Kiinalaiset ovat taas häikelemättömiä ja ovelia joiden kanssa taistellessa länsimaat eivät mitenkään automaattisesti ole se voittava osapuoli. Tästähän Niinistökin varoitteli tai lähinnä että länsimaissa 2 miljardia ja muissa maissa 6 miljardia.
Ja kyllähän siellä myös sotilasliittojen laajeneminen mainitaan kielteisenä, ja oliko jopa suoraan ryysyiltä napattu se "ei saa omaa turvallisuutta kasvattaa toisen kustannuksella". Loppupeleissä ihan hyödytön pamfletti, viikon päästä kukaan ei enää puhu tuosta.
 
Suosikkijoukkue
Tappara
Ei kait syyllistä kukaan ole kyseenalaistanut tietääkseni. Sota vaan on aika iso bisnes niin hieman tuo kiinnostaa.

Mistä lähtien ilmaiseksi antaminen on ollut hyvää bisnestä?

Sodan seurauksena myös muun muassa sähkön ja ruuan hinta sekä korot lähti kovaan nousulaukkaan. Onko sinulla jotain mielenkiintoa myös niitten korrelaatiosta sotaan?
 

Esgo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit pre KHL
Mistä lähtien ilmaiseksi antaminen on ollut hyvää bisnestä?

Sodan seurauksena myös muun muassa sähkön ja ruuan hinta sekä korot lähti kovaan nousulaukkaan. Onko sinulla jotain mielenkiintoa myös niitten korrelaatiosta sotaan?

Tätä keskustelua sivuten oli mielestäni hyvä kiteyttävä video muutama päivä sitten.

Venäjän sodan kulku ja virheet YouTube

Siis onhan tämä sota varmasti myös huikea piristysruiske amerikkalaiselle sotateollisuudelle, ei se ole mitään whataboutiamia vaan Venäjän massiivinen strateginen virhe. Ukrainaa tuetaan miljardeilla, mutta samalla amerikkalaisen kaluston kysyntä on noussut kummasti ympäri maailman. Valtiot erityisesti Euroopassa havahtuivat ruususen-unestaan ja alkavat nyt panostaa ihan eri tavalla armeijan ylläpitoon ja varusteluun. Samalla luonnollisesti jenkkien vaikutusvalta kasvaa ja hieman unohduksiin ja tarpeettomaksi jäämässä ollut Nato on saanut ihan uuden elämän.

Ja samaan aikaan Venäjällä. Armeijan kalustoa ja neuvostoreserviä tuhotaan joukoittain Ukrainassa, talous vedetty alas pöntöstä tekemällä pääasiallisesta kumppanista EU:sta vihollinen ja edistämällä vihreää siirtymää fossiilisista, tuhoamalla investoijien luottamus maahan vuosikymmeniksi jne. Oma hiljainen vaivalla kehitetty vaikutusvalta länsimaissa myös tuhottu perusteellisesti, kaikkeen Venäjä-kumarteluun ja suhmurointiin suhtaudutaan jatkossa suurella varauksella ja ihmisten mielipiteet ovat muuttuneet ja äänet Venäjä-myönteisille puolueille ja ehdokkaille ovat jatkossa kortin alla.

Ja entäs Ukrainassa sitten. Ennen sotaa Ukrainan hallituksen suosio ei ollut varsinaisesti huipussaan ja ihmiset olivat väsyneitä Donbassin maata repivään tilanteeseen. Nato-jäsenyys oli mahdottomuus jo käynnissä olleiden alueriitojen pohjaltakin. Nyt Zelenskystä on kuoriutunut supersankari ja maa on yhdistyntyt kummasti tuhoavan vihulaisen edessä ja tulee muistamaan sodan sukupolvien ajan, tuhoa siinä nyt sitten ukrainalaisten kansallistunto ja onnea yritykseen soluttaa maa vaivihkaa osaksi Venäjää kuten Valko-Venäjä.

En nyt ala esittää mitään Putin on CIAn myyrä höpöjuttuja, mutta onhan tämä koko erikoisoperaatio vedetty ihan kaikilla tasoilla käsittämättömän päin vittua. Putin tullaan muistamaan pitkään epäpätevimpänä diktaattorina elinaikanaan, paitsi mahdollisesti Pohjois-Koreaksi taantuvassa naapurissa itsessään, ihannoidaanhan siellä taas erästä maailman historian pahinta massamurhaajaakin. Maa on syösty taloudellisesti lupaavasta ja sotilaallisesti vakuuttuvasta (kukaan ei arvannut paperitiikerin todellista heikkoutta) tilanteesta tähän. Olen jo pidemmän aikaan ihmetellyt miten Venäjä ei suostu hakemaan jonkinlaista ratkaisua ulos tästä heidän kannaltaan täysin toivottomasta tilanteesta, mutta liittynee siihen että siellä valtaapitävillä on liikaa henkilökohtaisesti pelissä eikä taka-askelia voida ottaa. Oman kansan edulla nyt luonnollisesti voidaan pyyhkiä persettä, kuten aina ennenkin ja siellä hymistellään että Putiniin luotetaan, politiikka ei meitä kiinnosta.
 
Suosikkijoukkue
JYP
Siis onhan tämä sota varmasti myös huikea piristysruiske amerikkalaiselle sotateollisuudelle, ei se ole mitään whataboutiamia vaan Venäjän massiivinen strateginen virhe. Ukrainaa tuetaan miljardeilla, mutta samalla amerikkalaisen kaluston kysyntä on noussut kummasti ympäri maailman.
Sama koskee myös eurooppalaista puolustusteollisuutta. Venäläiset lentokoneet, panssarivaunut, ilmatorjuntavehkeet ja käytännössä kaikki muutkin asejärjestelmät ovat osoittautuneet niin huonoiksi, että Afrikassa, islamilaisessa maailmassa ja Latinalaisessa Amerikassa ryhdytään entistä vahvemmin nojautumaan länsiaseisiin. Jopa venäläisten ykkösasiakas Intia on tajunnut, ettei näillä suristimilla pärjätä tulevaisuudessa länsiaseita ostavaa Pakistania ja omia aseitaan kehittävää Kiinaa vastaan.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Oletko varma, ettei ole toimitettu? Ei viholliselle tarvi kaikkea kertoa suoraan.

Edit:
Twitter ketju siitä, miksi Venäjä onnistui etelässä. Korruptio ja maanpetturit toki syynä




Tämä etelä on malliesimerkki siitä mitä Venäjä odotti tapahtuvan koko maassa. Varmasti olisi saaneet joka paikan jos kaikkialla strategia olisi toiminut yhtä hyvin.
 

Joe Plop

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Siis onhan tämä sota varmasti myös huikea piristysruiske amerikkalaiselle sotateollisuudelle, ei se ole mitään whataboutiamia vaan Venäjän massiivinen strateginen virhe. Ukrainaa tuetaan miljardeilla, mutta samalla amerikkalaisen kaluston kysyntä on noussut kummasti ympäri maailman.
Eikä tarvitse puhua edes sotateollisuudesta vaan ihan kaikesta rakentamisesta. Sota loppuu joskus jokatapauksessa ja sitten alkaa valtava jälleenrakennus. Kun kaikki on laitettu paskaksi, on uudelleen rakentamisessa työmaata useiksi vuosiksi. Ja siihen ohjataan varoja niin EU:sta kun kaikkialta muualtakin, toivottavasti myös Venäjältä sotakorvausten muodossa. Se vaatii uusia koneita ja tarvikkeita ihan siviilipuolellekin, ja luo työtä ja työpaikkoja tottakai paikallisesti mutta ihan varmasti myös muualle maailmaan.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
No tämä yllätti suuresti, eipä ollut tietoa. Käyttäytyminen ja kaikki sekoilut vuosien varrella baaritappeluineen ja keskisormen näyttöineen on ainakin olleet ihan kuin suoraan sieltä elämän korkeakoulun penkiltä.
Eräs viisas vanha mies kerran sanoi, että erilaisista kouluista ja opistoista hankittu pätevyys ei takaa mitään. Ihminen voi olla silti aivan täysi pölkkypää mitä tulee viisauteen. Se pätee enemmän kuin hyvin Harri Olliin.
 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Venäläiset "Rauhan aseethan" ei ole pisnestä?
Venäläiset aseet eivät ehkä Euroopassa ole hyvää bisnestä, mutta kyllä ne "banaanivaltioihin" käyvät. Varmaan jotkut tehneetkin hyvät tilit myymällä esim. venakkojen perussotilaan asusteita kuormasta. On taidettu Karin mainitsema "hyväksyttävä" 20% ylittää kepeästi, siis mitä noin "luvallisesti" voi kuormasta omaan piikkiin ottaa.

Mutta niin karmivaa kuin sota onkin, niin helvetin kovaa bisnestä se on. Tästä taisi alkuperäinen kysymys olla, vaikka tietty varma voi olla jos suosikki joukkue aloittajalla on venäjä?!?!.

Kyllähän esim. Saabin osake nousi juuri merkittävästi Tukholman pörssissä, kun ilmoitti myyvänsä Carl-Gustafia tuntemattomalle länsimaalle. Sääli ettei tuota noteerata Helsingin pörssissä ja sama koske Patriaakin. Ostaisin vieläkin, vaikka jo myöhässä. Pitänee tuohon Tukholman pörssiin vähän tutustua :) , jotta vieläkö sotateollisuutta kannattaisi ostaa.
 

Ujcik#11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Pittsburgh
Eipä nyt varsinaisesti yllätä nuo Ollin kommentit ja ajatukset. Muutamia kertoja olen kaverin tavannut ja kun kuunnellut hänen näkemyksiään asioista, ovat varsin radikaaleja ja uhmakkaita.

Vähän sellainen kuva, että jostain ollaan harmissaan tai muuten vain turhautuneena vastavirtaan heittää jotain sekavaa tarinaa/läppää ymmärtämättä kuitenkaan kommenttiensa kokonaisuutta. Surullinen tapaus.
 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
En ole vielä kuunnellut, mutta varmasti mielenkiintoinen Ylen Paula Vilenin Maailman politiikan arkipäivää jakso

 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Tuossa oli kysymys yhteensopivuudesta. Tämä tankki juttu ollut jo hetken esillä ja heti kun britit ilmoittivat Challenger 2 lahjoituksesta kirjoitin sen olevan ongelma. Kaikki muut länsimaiset tankit käyttävät sileäputkista Rheinmetallin 120mm panssarivaunukanuunaa(Leon A6 L55 vähän pidempi ja tehokkaampi). Alikaliiperiammushan perustuu kineettiseen energiaan ja rihlaamattomalla putkella saadaan paljon suurempi lähtönopeus. Modernit ammukset taas pyrstövakautettuja, joten rihlauksesta vaan haittaa. Brititkin tämän antaneet periksi ja Challenger 3 putki tulee olemaan sileäputkinen Rheinmetall. Kaliiperi on silti sama, jotta kait ristiinkin pystyvät eri tyyppejä ampumaan?!?(tähän ei tiedot riitä). Kuitenkin muistikuva, että Challenger 2 ampuu Nato yhteensopivia ammuksia(joka nyt lienee tuo Rheinmetall)

Perus tankkien huoltohan on täysin erilaista, vaikka samoja ammuksia pystyvätkin ampumaan.

Tuo lienee kaiken aseavun ongelma kun bulkista tavarasta siirrytään moderninpaan, niin huoltojoukkoja vaadita tosiaan "tavallista" enemmän, kun järjestelmät erilaisia.
 
Viimeksi muokattu:

C.Orr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menneisyyden kahleista vapaa Jokerit
Olen jo pidemmän aikaan ihmetellyt miten Venäjä ei suostu hakemaan jonkinlaista ratkaisua ulos tästä heidän kannaltaan täysin toivottomasta tilanteesta, mutta liittynee siihen että siellä valtaapitävillä on liikaa henkilökohtaisesti pelissä eikä taka-askelia voida ottaa. Oman kansan edulla nyt luonnollisesti voidaan pyyhkiä persettä, kuten aina ennenkin ja siellä hymistellään että Putiniin luotetaan, politiikka ei meitä kiinnosta.
Näinhän se on.

Venäjä on sekä fundamentaalinen patriarkaatti että kleptokraattinen, totalitaarinen että fasisistinen valtio, jota johdetaan kuin mafiaa. Sen koko toiminta nojaa vahvemman oikeuteen ja tiukkaan auktoriteettiin, jota ohjataan ihmisoikeuksien rajoittamisella, valtion täysin kontrolloiman ja valeuutisia suoltavan median sekä opposition hiljentämisen kautta. Koko kansa on tälle alisteinen ja kun yhtälöön lisätään syvällä venäläisessä dna:ssa asuva kuvitelma Venäjän imperialismin jumalaisesta oikeutuksesta ja Putinin Russkij Mir - Venäläinen maailma tai Venäläinen rauha - ideologiasta niin taka-askelten ottaminen tarkoittaisi kulissien romahtamista.

Putinin luoman Russkij MIr ideologin keskeisiin teemoihin kuuluu mm. kaikkien Venäjälle joskus kuuluneiden alueiden palauttamiseen sekä etupiiriajattelu. Russkij Mir ideologia siis tähtää kaikkien silloisen Neuvostoliiton hallinnoimmien maiden (ent. Varsovanliiton maat) palauttamiseen etupiiriinsä sekä joskus Venäjälle kuuluneiden alueiden ml. Suomi palauttamiseen. Tässä Putinin Venäläisessä maassa Ukraina ei ole itsenäinen valtio vaan Venäjään tosiasiallisesti kuuluva alue, jolla ei ole suvereniteettia. Mitään vapautta näille maille, jotka Venäjä ajattelee olevan sen etupiirissa se ei halua sallia. Tämän johdosta vapaus ja demokratia on Venäjälle uhka. Natoa ja EU:ta pidetään uhkana sen takia koska maat jotka niihin liittyvät tai haluavat liittyä on pois Venäjän vaikutuksen alaisuudesta samalla murentaen Putinin Russkij MIr ideologiaa.

Siksi taka-askelten ottaminen on täysi mahdottomuus sen rikolliselle regiimille, sillä se tarkoittaisi samalla kulissien täydellistä romahtamista valtion ajautuessa sekasortoon ja valtatyhjiöön. Venäläisille vakaus on parempi vaihtoehto sen kaikista puutteista huolimatta.
 

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Kiinan ehdotus (kiinan sivusto + Google TR):
Alkaa näyttämään siltä, että Kiinan tuki on Putinin viimeisiä oljenkorsia, mutta on tässä taustalla muutakin. Kiinan ulostulo on mielestäni myös merkittävä askel kohti esiin nousua maailman suurvaltapoliittiselle näyttämölle. Tähän mennessä Kiina on pysytellyt monissa isoissakin päätöksissä taka-alalla ja vältellyt vastuunottamista esim. ilmastokysymyksissä. Nyt vaikuttaa vähän siltä että maa alkaisi käyttämään valtaansa ja asemaansa, mutta sen pitäisi myös johtaa isompaan vastuunkantoon globaalien ongelmien suhteen.

Osaltaan kyseessä on myös Kiinan halu vaikuttaa Ukrainan ja Venäjän sodan lopputulokseen, koska tilanne on jollain tasolla verrannollinen esim. Taiwaniin. Taiwanin tilanteessa Kiinaa todennäköisesti eniten pelottaa NATO:n laajentuminen ja sen vaikutus omaan hallitsevaan asemaan alueella. Taiwan taitaa olla jo "Major non-NATO ally". Kiinalle voisi ehkä riittää se, että Ukraina ei liity NATO:n ja EU:n jäseneksi, mutta voisi saada jopa kaikki alueensa takaisin. USA:lle tämä vaihtoehto ei ole todellakaan helppo ja se tarkoittaisi käytännössä NATO:n avointen ovien politiikan päättymistä ainakin joissain erikoistapauksissa (Suomea ja Ruotsia tämän ei mielestän voi katsoa kuitenkaan enää koskevan, koska ne ovat jos astuneet ovesta sisälle ratifiointi prosessiin). Taiwanin tilanne ei ole myöskään ainoa, mikä Kiinaa huolettaa alueensa suurvaltapoliittisessa pelissä. NATO:n avoimien ovien politiikan muutos saattaisi vaikuttaa myös muihin Asian alueiden maihin, esim. E-Korea ja Japani.

Putin on ollut jo erikoisoperaationsa alusta lähtien ns. "rähmällään" Kiinan suhteen, mutta nyt ollaan jo melkein polvillaan. Putinin hiljattainen tapaaminen Kiinan korkea-arvoisen diplomaatin kanssa oli harvinaisen paljastava. Yleensä Putin odotuttaa vieraitaan esim. presidenttejä, mutta toiminta Kiinan diplomaattia kohtaan oli jopa anelevaa ja kyseessä oli siis "vain" diplomaatti. Pitkässä pöydässä istuttiin lähetysten ja suorastaan kerjättiin Kiinan presidentin vierailua. Venäjä on täysin Kiinan talutusnuorassa tällä hetkellä. Kiina taitaa olla merkittävin tekijä Venäjän energiasektorin ja talouden tekohengityksessä tällä hetkellä. Kiinan rauhanehdotus saattoi olla myös syynä sille, miksi Venäjän sotilaallinen toiminta Ukrainan sodan vuosipäivänä ei osoittanut mitään kiihtymisen merkkejä.

Putinilla on varmasti tavoitteena Kiinalta sotilaallisen avun saaminen Ukrainan sodan voittamiseksi. Kiinan kannalta kyse on myös tasapainoilusta tilanteen ja omien tavoitteiden suhteen. Länsi on elintärkeä kauppakumppani Kiinalle ja se tuskin haluaa tuhota taloudellisia suhteita ja voisi olettaa että täällä ajatellaan pitkälti samalla tavalla. Samoin tosin ajateltiin Venäjänkin kohdalla ja taloudellisten kytkösten uskottiin riittävän Ukrainan konfliktin laajenemisen estämisessä, mutta toisin kävi. Kiina voisi siis lähteä Ukrainan ja Venäjän sodan rauhanneuvotteluissa käyttämään omien etujensa saavuttamisessa painostuskorttina myös aseavun antamista jossain määrin Venäjälle. Alussa todennäköisesti kokeiltaisiin ns. kepillä jäättä, mutta tilanteen eskaloituessa jopa WW3 skenaariota ei voi täysin pois sulkea. Lännen ja Kiinan taloudellisten kytkösten katkeaminen olisi hirvittävä ja jopa kestämätön shokki monille yhteiskunnille, sekä globaalille taloudelle. Useiden kansojen valtava tyytymättömyys, toivottomuus ja viha voivat olla ne siemenet, mistä lopulta isompikin sota lähtee kasvamaan.

Alla vielä muutama näkemys Kiinan tavoitteista ja tilanteesta:


 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Kyllä tuo nyt huolestuttavaa on, että Kiina harkitsee monen lähteen mukaan asetoimituksia Venäjälle, ja kun noin moni lähde tuosta uutisoi, niin pakko tuossa on jotain perää olla. Kyllä Kiina tässä pelkää Venäjän tappiota, ja sekasortoon ajautuva Venäjä olisi myös huono Kiinalle. Suurena pelkona taustalla, että tappion myötä Venäjällä lähtisi (epätodennäköinen) demokratiakehitys liikkeelle, jolloin Kiina jäisi yksin. Siksi Kiina saattaa laskea, että pienempi paha on aseistaa Venäjää, vaikka silläkin olisi ankaria ja haitallisia vaikutuksia Kiinalle esim. taloussuhteiden kanssa. Valitettavasti, jos Kiina lähtee Venäjää aseistamaan, niin sodalle ei ole näkyvissä mitään loppua. Sota ja maailma siirtyisi myös ihan uuteen aikakauteen, jossa länsi ja itä ottavat yhteen, ja toistaiseksi sekä valitettavasti Ukraina toimisi tässä taistelukenttänä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Olen alkanut pohtia, että mikä voisi olla sellainen taho, joka Venäjällä saattaisi lopulta nousta käytännössä olemattoman opposition keulakuvaksi. Tai hahmoksi, jonka ympärille tällainen nykyvallan seuraajaksi pyrkivä kansanliike voisi alkaa muodostua. Korostan jo alkuun, etten pidä tätä pohtimaani tällä hetkellä mitenkään todennäköisenä skenaariona, mutta kuitenkin edes jollain tasolla mahdollisena.

Venäjän sisällä tällainen kansanliike ei oikein voi syntyä. Siksi tällaisen muodostumisen pitäisi alkaa ulkomailta. Voisiko joku Länsimaissa vaikuttava diplomaatti, kuten esimerkiksi suurlähettiläs, loikata Putinin joukoista oppositioon? Ja alkaa muodostaa maasta paenneiden vaikuttajien kanssa kansanliikettä? Jos tuo kasvaa ulkomailla vahvaksi, liikkeen merkitystä on mahdotonta täysin pimittää Venäjälle jääneiltä.

Kuten jo edellä mainitsin, en pidä tätä mitenkään todennäköisenä skenaariona. Mutta jotenkin tämä tilanne tulee lopulta purkautumaan, ja mahdollisesti se lähtee liikkeelle sieltä, missä Venäjän propaganda ei saavuta samanlaista menestystä kuin Putinstanissa itsessään.

Diplomaatteja pohdin siksi, että he työnsä puolesta näkevät myös länsimaisen totuuden. Lisäksi he näkevät sen, miten Länsimaissa vihataan syvästi Putinin valitsemaa politiikkaa, ja tämän vuoksi he tietävät, että sillä jatkaminen on lopulta Venäjälle tuhon ja sisäisen näivettymisen tie. Juuri tästä syystä pidän näitä Venäjän suurlähetystöjen luona tehtyjä mielenilmauksia äärettömän tärkeinä. Siksi uskon, että diplomaateilla on paras tieto siitä, että Länsimaissa on helvetillinen viha Venäjän toimia vastaan, tahto puolustautua, jos Venäjä hyökkäisi niiden alueelle, valmius eristää Venäjä kansainvälisesti vaikka ikuisesti, muttei kuitenkaan pienintäkään aikomusta hyökätä Venäjälle.

Jos tämä skenaario diplomaattien ympärille syntyvästä kansanliikkeestä toteutuisikin, niin siitä on vielä pitkä matka vallanvaihtoon. Seuraava askel olisi se, että Venäjän sisältä löytyisi riittävän vaikutusvaltaisia tahoja, jotka lähtisivät tähän mukaan. Ja se taas on ainakin nykytilanteessa hyvinkin epätodennäköistä.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Virolta on tullut hyviä ehdotuksia ja tämä on menossa myös tuotantoon:




Tämä, ja jäsenmaiden omat tilaukset (osa tehnyt jo merkittäviä tilauksia) vievät Euroopan aseteollisuuden tietyllä tavalla sotatalouteen. Tarkoittaen, että teollisuus tekee tuotannolisia investointeja ja pystyy siten jatkossa vastaamaan Ukrainan (ja lännen omiin) tarpeisiin paljon nopeammin ja joustavammin.

Myös USA on nostanut tilausmääriä omalle aseteollisuudelleen.

Venäjän neuvostoperintöinen aseteollisuus ja logistiikka jää pian jalkoihin.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Siksi uskon, että diplomaateilla on paras tieto siitä, että Länsimaissa on helvetillinen viha Venäjän toimia vastaan, tahto puolustautua, jos Venäjä hyökkäisi niiden alueelle, valmius eristää Venäjä kansainvälisesti vaikka ikuisesti, muttei kuitenkaan pienintäkään aikomusta hyökätä Venäjälle.
Aika visustihan Putin on saanut tuon hyökkäyspelon ("narratiivin") iskostettua venäläisten kalloihin. Ja myös yllättävän monien länsimaisten macronien ja kaltaistensa mieliin. Kun ei siellä Venäjällä todellakaan ole yhtään mitään tavoiteltavaa. Reilu 120 miljoonaa aivopestyä analfabeettia perunankasvattajaa sekä pontikankeittäjää. Muutama kymmenen miljoona kehityskelpoista yksilöä ehkä löytyy.
Valtavan romu- ja jätekasan lisäksi.
 

jiihoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon Blues
Näinhän se on.

Venäjä on sekä fundamentaalinen patriarkaatti että kleptokraattinen, totalitaarinen että fasisistinen valtio, jota johdetaan kuin mafiaa. Sen koko toiminta nojaa vahvemman oikeuteen ja tiukkaan auktoriteettiin, jota ohjataan ihmisoikeuksien rajoittamisella, valtion täysin kontrolloiman ja valeuutisia suoltavan median sekä opposition hiljentämisen kautta. Koko kansa on tälle alisteinen ja kun yhtälöön lisätään syvällä venäläisessä dna:ssa asuva kuvitelma Venäjän imperialismin jumalaisesta oikeutuksesta ja Putinin Russkij Mir - Venäläinen maailma tai Venäläinen rauha - ideologiasta niin taka-askelten ottaminen tarkoittaisi kulissien romahtamista.

Putinin luoman Russkij MIr ideologin keskeisiin teemoihin kuuluu mm. kaikkien Venäjälle joskus kuuluneiden alueiden palauttamiseen sekä etupiiriajattelu. Russkij Mir ideologia siis tähtää kaikkien silloisen Neuvostoliiton hallinnoimmien maiden (ent. Varsovanliiton maat) palauttamiseen etupiiriinsä sekä joskus Venäjälle kuuluneiden alueiden ml. Suomi palauttamiseen. Tässä Putinin Venäläisessä maassa Ukraina ei ole itsenäinen valtio vaan Venäjään tosiasiallisesti kuuluva alue, jolla ei ole suvereniteettia. Mitään vapautta näille maille, jotka Venäjä ajattelee olevan sen etupiirissa se ei halua sallia. Tämän johdosta vapaus ja demokratia on Venäjälle uhka. Natoa ja EU:ta pidetään uhkana sen takia koska maat jotka niihin liittyvät tai haluavat liittyä on pois Venäjän vaikutuksen alaisuudesta samalla murentaen Putinin Russkij MIr ideologiaa.

Siksi taka-askelten ottaminen on täysi mahdottomuus sen rikolliselle regiimille, sillä se tarkoittaisi samalla kulissien täydellistä romahtamista valtion ajautuessa sekasortoon ja valtatyhjiöön. Venäläisille vakaus on parempi vaihtoehto sen kaikista puutteista huolimatta.
Erittäin mielenkiintoisia viestejä tämä ja lainattu Esgonin viesti myös.

Hesarista osui aihepiiriä sivuava kirjoitus silmään Kirjeitä Venäjältä -sarjasta. Siinä haastatellaan rintamalta palanneen sotilaan mielenmaisemaa. Kyllä se propaganda vaan tavalliseen kansaan puree ikävällä tavalla ja tämän vuoksi liian suuriksi itseisarvoiksi nousevat pelkästään ”venäläisenä oleminen” ja isänmaallisuus. Kurjuudesta ja kärsimyksestä viis. Ehkä nekin ovat tosiaan sen verran tuttua juttua ja siksi myös ikään kuin itseisarvoja - osa pakettia.

 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Muistelen, että hyökkäyksen jälkeiset viikot meni aika sumussa. Töissä ja vapaa-ajalla tuli seurattua uutisia koko ajan ja jonkin ajan kuluttua oli pakko tehdä itselle jo pelisäännötkin puhelimen ja telkkarin käytön suhteen että saisin nukuttua.
Kun muistelen ensimmäinen reaktiotani vuosi sitten, oli se sekoitus järkytystä ja pelkoa. Järkytyksen aiheutti sotatoimien laajuus ja pelon ajatus siitä, että sama tilanne voi osua myös Suomen kohdalle. Toivottavasti ei tarvitse enää kokea vastaavaa tunnetta.

Twitterin viestivirran pöllyssä valtioiden ja poliitikkojen reaktiot tuntuivat hitailta. Ainakin tämä ja tämä postaus löytyivät muistuttamaan tuon hetken tunnelmista ja epäilystä kotimaisten poliitikkojen kykyyn tunnistaa uusi tilanne. Onneksi Nato-hakemus lähti ja aseapu Ukrainaan käynnistyi. Aseavun toimitustahti olisi ulkopuolisen silmään saanut olla rivakampi, mutta on myönnettävä homman hoituneen esimerkiksi Saksaa paremmin. (Jos se on minkäänlainen mittari.)

Venäjältä tippui naamio ja Saksalta housut. "Energiewende" ja "Wandel durch Handel" rakentuivat molemmat venäläisen kaasun varaan. On hämmästyttävää, kuinka sinisilmäisesti Saksa ja koko keskinen Eurooppa sallivat tällaisen riippuvuuden. Venäjän toimet eivät ole mitenkään puolusteltavissa, mutta Eurooppa on passiivisuudellaan ainakin tasoittanut tietä nykyiselle tilanteelle. On ollut helpompaa ja taloudellisesti kannattavampaa uskoa Euroopan voivan muuttaa Venäjää omien arvojensa mukaan pelaavaksi yhteiskunnaksi, jossa maailmaa muutetaan julkilausumilla raketinheitinten sijaan.

Aika on antanut perspektiiviä ja ymmärrystä moneen asiaan, mutta Venäjän toimia ja julmuutta en voi edelleenkään käsittää. Ei omia eikä etenkään ukrainalaisia kohtaan. Maa on yksi helvetin iso konkurssipesä, jolle on vieläpä siunaantunut ydinaseita. En itse usko Euroopan horjuvan Ukrainan tukemisessa, mutta se miten Venäjää käsitellään aseiden joskus vaimentuessa on kysymysmerkki.

ED: Ketjulla on yli 7 miljoonaa lukukertaa. Melkoinen määrä.
 
Viimeksi muokattu:

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tyhjää on paha halveksia. Malliesimerkki suomalaisesta elämänkoululaisesta, joka ei nyt satu olemaan muutenkaan se penaalin terävin kynä.
Juu, totisesti jäin miettimään tämän herran "älykkyyden" loukkaamista, että miten se ylipäätään voisi olla mahdollista loukata sellaista mitä ei esiinny sillä planeetalla jossa tämän herran mieli vaeltaa. Toki lienee sen "planeetan" ainoa, ja siten toki älykkäin olio, jos ei siellä sitten satu esiintymään esim ektoplasmaa tai edes jotakin kasvillisuutta, jotka lienevät jo heti aivan eri luokassa, mitä tulee älykkyyteen.
 

Excellence

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Olen jo pidemmän aikaan ihmetellyt miten Venäjä ei suostu hakemaan jonkinlaista ratkaisua ulos tästä heidän kannaltaan täysin toivottomasta tilanteesta, mutta liittynee siihen että siellä valtaapitävillä on liikaa henkilökohtaisesti pelissä eikä taka-askelia voida ottaa. Oman kansan edulla nyt luonnollisesti voidaan pyyhkiä persettä, kuten aina ennenkin ja siellä hymistellään että Putiniin luotetaan, politiikka ei meitä kiinnosta.
Näinhän se on, että Venäjän kansan näkökulmasta sota kannattaisi lopettaa mahdollisimman nopeasti. Tietenkään edes sen aloittamisessa ei ollut tavallisen venäläisen näkökulmasta mitään järkeä, mutta se vahinko on jo sattunut. Mutta koska Putinille henkilökohtaisesti sekä hänen lähipiirilleen tappion myöntäminen voisi hyvinkin koitua kohtalokkaaksi, heidän kannattaa jatkaa sotaa niin kauan kuin on olemassa edes pienen pieni mahdollisuus, että sotaonni jossain vaiheessa kääntyy.

Rachman Review -podcastissa oli mielenkiintoinen mutta masentava haastattelu Ukrainan sodan loppumisesta. Valitettavasti sota loppuu luultavasti vasta sitten, kun tavallisellekin venäläiselle valkenee, että he eivät ole sotaa voittamassa. Ja siihen voi valitettavasti mennä vielä vuosia, jollei Ukrainalle anneta selvästi lisää aseapua. Kirjoitin tiivistelmän tästä podcast-jaksosta, jos aihe kiinnostaa enemmän.

 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille

Animal

Jäsen
Eräs viisas vanha mies kerran sanoi, että erilaisista kouluista ja opistoista hankittu pätevyys ei takaa mitään. Ihminen voi olla silti aivan täysi pölkkypää mitä tulee viisauteen. Se pätee enemmän kuin hyvin Harri Olliin.
Sanoisin tuosta Harri Ollista, että kaveri ei pelaa ihan täydellä pakalla vaikka ns. kirjaviisas saattaa ollakin. Kaverin julkista instaa kun vähän selailee ajassa taaksepäin, niin tulee jotenkin kiusaantunut olo ja en varmaan tunne yhtäkään vastaavan ajattelun omaavaa ihmistä tai sellaista, joka viihtyisi tuollaisen tyypin seurassa. Jutut vaan ovat siellä jotenkin erikoisia, eikä mitenkään vaikuta siltä, että provoaisi tarkoituksella.

Koko tyyppi pitäisi jättää mediankin omaan arvoonsa, vähän kuin vammaista kiusasi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös