Tämä on mielestäni selvä, koska EU:n ja Saksan hallituksen politiikka maksaa tavallisille saksalaisille lyhyellä aikavälillä enemmän kuin se, että sota päättyisi epäreiluilla rauhanehdoilla. Ihminen on lopulta niin itsekäs ja yksinkertainen olento, ettei se kykene ajattelemaan kuin omaa napaansa ja sitäkin vain vuoden aikajänteellä. Siihen kai Venäjä pyrkiikin käyttäessään energia-asettaan, että vakaaseen elintasoon tottuneet länsimaiden köyhtyvät kansalaiset kääntyvät päättäjiään vastaan. Toki Suomessa ja Baltiassa kustannusten nousu varmasti niellään keskimääräistä helpommin, koska maantieteestä johtuen täällä Venäjän uhka on konkreettisempi.
Nyt pitäisi pitää pää kylmänä, sillä pitkällä aikavälillä se tulisi maksamaan moninkertaisesti enemmän, että Ukraina pakotettaisiin huonoihin rauhanehtoihin ja suhteet Venäjään normalisoitaisiin millään tasolla.
Totta, samaa mieltä. Ja lisäksi mieleeni tuli, että vahva johtaja Saksassa ei olisi edes joutunut tilanteeseen, jossa 60 prosenttia kansalaisista on Saksan ja EU:n Venäjän politiikkaa vastaan. Scholzia pidetään Saksassa heikkona johtajana eikä hänen puheet ja teot välttämättä muuta kuvaa annakaan. Scholz tukisi parhaiten lännen tavoitteita antamalla periksi hallituskumppaneilleen ja oppositiolle mm. Leopard 2 vaunujen lähettämisessä Ukrainaan. Kiemurtelu ei anna vakuuttavaa kuvaa edes siitä, mihin Scholz pyrkii.