Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 11 122 571
  • 65 424

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tuohon ansiokkaaseen viestiin, jonka @Wiljami pisti ylempänä, lisäisin vielä, että Venäjällä on rodullisen epätasa-arvon lisäksi voimakas alueellinen epätasa-arvo, ja vaikka nämä ovat usein syy ja seuraus, on tätä jälkimmäistä myös etnisten venäläisten keskuudessakin.

Täällä moneen kertaan viitattu Svetlana Aleksijevitšin kirja Neuvostoihmisen Loppu kuvaa tätä osuvasti. Syrjäseudun pienissä kylissä asuville ihmisille Moskova ja Pietari ovat kuin toinen maailma. Heidän oma elämänsä on pysynyt suunnilleen samanlaisena riippumatta siitä, ovatko vallassa olleet kommunistit, silovikit tai vaikka Jeltsinin ajan demokraatit. He tietävät pääkaupungista lähinnä sen, mitä ovat uutisissa kuulleet ja televisiosta nähneet.

On aivan selvää, että kun maassa on sisäistä epätasa-arvoa noin paljon, myös suhtautuminen sotaan ja mahdolliseen sinne joutumiseen on myös erilaista. Osaltaan varmasti tuosta johtuen tuo liikekannallepanokin on toteutettu niin, että etniset vähemmistöt ja sitten syrjäseutujen kylät ovat yliedustettuina.
 
Suosikkijoukkue
FC Barcelona
Ei todellakaan hyödytä keskustella jos maalitolppia aletaan siirrella kesken keskustelun.
Oletin, että sieltä vois ymmärtää pointin, mutta näköjään se ei auennu. Mutta harvoin niitä voimissaan olevia diktaattoreita on kansa pystynyt syrjäyttämään ja niistäkin harvoista kerroista useimmiten on tullut vain uusi tilalle, siksi on ihan perseestä syyttää kokonaista kansakuntaa sodasta.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kansa on Venäjällä oman mandaattinsa hallinnolle ja sen toimille antanut hiljaisella hyväksynnällään. Kuten tässäkin ketjussa joku aiemmin toi esille: jos Venäjän kansa olisi todella sotaa vastaan, niin Moskovan ja Pietarin kaduilla olisi jo sotatoimien alusta lähtien ollut muutaman sadan tai tuhannen mielenosoittajan sijasta pari miljoonaa ihmistä. Ranskassa on menossa viides(?) tasavalta, kun kärjistetysti sanottuna hallinto/hallitsija on laitettu sivuun, kun kansaa ei ole enää meininki miellyttänyt. Kaduille on lähdetty oikeaksi koetun asian puolesta sorrosta, väkivallan vaarasta ja seurausten pelosta huolimatta.

Vallitsevassa tilanteessa, jossa Venäjän armeija käy tuhoamissotaa naapurivaltiossa, on aika mautonta esittää Venäjän kansa jonkinlaisena uhrina. Saksan etninen valtaväestö ei ollut aikoinaan Natsi-Saksan uhri vaan parhaimmillaankin hiljainen hirmuvallan mahdollistaja ja välinpitämätön sivustakatsoja. Sama homma Putinin Venäjällä. Avaimet ja vastuu on Venäjän 140 miljoonan ihmisen kansalla.
 
Viimeksi muokattu:

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Natseista joita yleistetään koko Saksan armeijaksi on pääosin tainnut tulla Korkeajännityksestä. Rommel vihasi natseja, eli Aatun lähipiiriä. Rommel oli sotilas ja erittäin hyvä sellainen. Taisipa vielä kunnioittaa vastustajaa aika korkealle. NAtseja tais olla Saksassa vain Gestapo ja Hitlerin lähimmät hännystelijät. Tekikö Rommel itsemurhan vai tappoiko omat?
No oli NSDAP:n kannatus viimeisissä vapaissa vaaleissa kuitenkin noin 35%. Voimakkaan aattellisessa kansallissosialistisessa Waffen-SS:ssä taisteli lähes miljoona sotilasta (toki vain murto-osa Wehrmachtista). Joten kyllä natsiaatteen kannatus Saksassa oli ihan todellista ja laajaa. Toki totta että Wehrmachtin yleistäminen natsiarmeijaksi on harhaanjohtavaa, sillä luultavasti enemmistö Wehrmachtin henkilöstöstä ei kannattanut natsiaatetta, ja varsinkin moni upseeri inhosi natseja.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Harvoin saatu syrjäytettyä?

Adolf Hitler - syrjäytetty
Benito Mussolini - syrjäytetty
Nicolae Ceausescu - syrjäytetty
Ferdinand Marcos - syrjäytetty
Suharto - syrjäytetty
Saddam Hussein - syrjäytetty
Muammar Gaddafi - syrjäytetty
Idi Amin - syrjäytetty
Jean-Bedel Bokassa - syrjäytetty
Mobutu Sese Seko - syrjäytetty
Augusto Pinochet - syrjäytetty
Rafael Trujillo - syrjäytetty
Jean-Claude Duvalier - syrjäytetty

Nämä esimerkit historian aikaperspektiivistä ihan lähihistoriasta. Lista kasvaisi paljon pidemmäksi jos lueteltaisiin kaikki historiassa syrjäytetyt hirmuhallitsijat ja diktaattorit. Ja vaikka kaikkia diktaattoreita ei elämänsä aikana saada tilille teoistaan, on viimeistään historia tuominnut jokaisen. Pikanttina yksityiskohtana, Haitin diktaattori - Papa Doc lempinimellä toiminut sekopää - vieläpä kaivettiin haudasta 15 vuotta kuolemansa jälkeen ja ruumiille suoritettiin kuolemanjälkeinen teloitus.

Yllä olevat diktaattorit ovat esimerkkejä siitä, että joko oma kansa tai kansainvälinen yhteisö on on syrjäyttänyt diktaattorit. Diktatuurit kaatuvat lopulta omaan mahdottomuuteensa. Sen historia on todistanut ja tulee tavalla tai toisella myös jatkossa todistamaan.

Myös Putinin kohdalla.
Lenin - Ei syrjäytetty
Stalin - Ei syrjäytetty
Krustsev - Palatsivallankumous jossa edellinen diktaattori korvattiin uudella
Brezhnev - Ei syrjäytetty
Andropov - Ei syrjäytetty
Tšernenko - Ei syrjäytetty
Franco - Ei syrjäytetty
Saudi-Arabia - Ketään kuningasta ei ole syrjäytetty
al-Assad - Ei syrjäytetty
Mao - Ei syrjäytetty
Khomeini - Ei syrjäytetty

Sitten voidaan miettiä montako kertaa joku diktaattori on vain korvattu uudella vallankumouksen yhteydessä. Duvalierin tilanteesta ei ole vieläkään päästy varsinaisesti eteenpäin vaan maassa on ollut diktaattoreja, sotilasvallankaappauksia ja muita tiheään tahtiin. Idi Amin syrjäytti Milton Oboten, kun sai kuulla että Obote meinasi puhdistaa Aminin.
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Tähän soppaan ei pitäisi puuttua, mutta ymmärrän tilannetta kansan keskuudessa. Kansaa ei voi määritellä samoin kuin suomalaisia, siellä on erilaista etnistä lähtökohtaa, maantieteellisesti valtavat erot, valtavat määrät lähes kouluttamattomia ihmisiä. Samaan aikaan kansa on peloteltu erittäin tehokkaasti, mediasta saat vain sen tiedon, mitä sinne halutaan antaa. Itse ymmärrän pienessä päässäni helposti sen, että se kansa ei yhtenäisenä niin helposti nouse diktaattoria vastaan. Jossain se raja varmasti on, mutta ollaanko vielä edes lähellä sitä, epäilen isosti. En siis syyllistäisi koko kansaa, mutta isoa osaa kylläkin. Mutta jossain Moskovassa ja Pietarissa, jossa tietoisuus on varmaan kasvanut erikoisoperaation oikeasta tilasta, niin sieltä taas ei niitä sotilaita ole viety juurikaan joukkoihin mukaan.

Hidas taloudellinen näännyttäminen nostaa varmasti vastarintaa, mutta myös hitaasti ja se tulee tapahtumaan. Siihen saakka pitää vain pystyä tukemaan Ukrainaa sotilaallisesti ja taloudellisesti. Energiariippuvuuden katko Venäjää kohtaan on tietysti niitä tulevaisuuden positiivisiä asioita. Toivottavasti kukaan ei tule jatkossakaan luottamaan Venäjään valtiona, muutos siellä vaatii monia sukupolvia, jos se tulee edes onnistumaan. Silti se ei tarkoita sitä, etteikö suurin osa kansasta haluaisi sielläkin elää ilman sotaa ja heidän normaalia elämäänsä vaikkakin vaatimattomasti toisin kuin tämä heidän maasturikansansa.
 

C.Orr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menneisyyden kahleista vapaa Jokerit
Lenin - Ei syrjäytetty
Stalin - Ei syrjäytetty
Krustsev - Palatsivallankumous jossa edellinen diktaattori korvattiin uudella
Brezhnev - Ei syrjäytetty
Andropov - Ei syrjäytetty
Tšernenko - Ei syrjäytetty
Franco - Ei syrjäytetty
Saudi-Arabia - Ketään kuningasta ei ole syrjäytetty
al-Assad - Ei syrjäytetty
Mao - Ei syrjäytetty
Khomeini - Ei syrjäytetty

Sitten voidaan miettiä montako kertaa joku diktaattori on vain korvattu uudella vallankumouksen yhteydessä. Duvalierin tilanteesta ei ole vieläkään päästy varsinaisesti eteenpäin vaan maassa on ollut diktaattoreja, sotilasvallankaappauksia ja muita tiheään tahtiin. Idi Amin syrjäytti Milton Oboten, kun sai kuulla että Obote meinasi puhdistaa Aminin.
Neuvostoliiton kommunismi syrjäytettiin Neuvostoliiton hajotessa -> oikeusvaltioiden historiakäsitys lienee tuominnut jokaisen, Francon sotilasdiktatuuri muuttui Espanjassa demokratiaksi -> itse Espanjassa asuneena ja useiden paikallisten kanssa aiheesta keskusteltuani minulle ei ole jäänyt epäselväksi Francon perintö jonka enemmistö tuomitsee - myös Espanjassa. Listaamasi muut henkilöt eivät nauti länsimaisissa oikeus- ja sivistysvaltioissa sen enempää arvostusta kuin kunnioitustakaan. Ja mitä tulee Iraniin tai Syyriaan niin aikamoinen painekattila siellä odottaa purkautumista. Ja eipä Maon punaisen kirjan oppeja taideta nyky-Kiinassakaan käytännön tasolla kunnioittaa.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Venäjällä pitäisi puhjeta aivan valtavia mielenosoituksia, että niillä mitään pystyisi tekemään Putinin ja Silovikien hallintoa vastaan.

Vähintään satojatuhansia, mielellään miljoonia ihmisiä se niihin miekkareihin vaatisi. Tai sitten sitä, että poliisit ja Putinin oma henkilökohtainen kaarti kääntyisi hallintoa vastaan, eivätkä suostuisi tottelemaan käskyjä ihmisten pidätyksistä ja muusta väkivallan käytöstä.

Niin paljon kun tuota maata halveksunkin, niin kyllä kuitenkin pystyn ymmärtämään sitä yksittäisen venäläisen ajattelumaailmaa, että tuollaiseen ei haluta lähteä. Riski kun on ihan aito tuhota siinä samalla koko elämänsä, jos lähdet mieltäsi osoittamaan.

Ja juuri sehän tuon väkivaltakoneiston tarkoituksena on. Diktaattorin pitää suojella itseään omalta kansaltaan. Surkeaa.
 
Viimeksi muokattu:

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Neuvostoliiton kommunismi syrjäytettiin Neuvostoliiton hajotessa -> oikeusvaltioiden historiakäsitys lienee tuominnut jokaisen, Francon sotilasdiktatuuri muuttui Espanjassa demokratiaksi -> itse Espanjassa asuneena ja useiden paikallisten kanssa aiheesta keskusteltuani minulle ei ole jäänyt epäselväksi Francon perintö jonka enemmistö tuomitsee - myös Espanjassa. Listaamasi muut henkilöt eivät nauti länsimaisissa oikeus- ja sivistysvaltioissa sen enempää arvostusta kuin kunnioitustakaan. Ja mitä tulee Iraniin tai Syyriaan niin aikamoinen painekattila siellä odottaa purkautumista. Ja eipä Maon punaisen kirjan oppeja taideta nyky-Kiinassakaan käytännön tasolla kunnioittaa.
Venäjää johtaa tällä hetkellä mies, jonka mielestä Neuvostoliiton hajoaminen oli 1900-luvun suurin geopoliittinen tragedia ja joka on koittanut rehabilitoida esimerkiksi Stalinia. Samoin maassa on muutenkin paljon Neuvostonostalgiaa eli vaikka maa ja sen julmuudet olisikin tuomittu oikeusvaltioiden historiankirjoituksessa niin meillä on naapurissa maa jonka nykyinen diktaattori pitää historiallista perintöä hyvänä asiana.

Espanjassa kuningas ja hallitus päättivät ettei ole sopivaa alkaa puimaan Francon aikoja julkisesti vaan se on päätetty haudata. Tikulla silmään sitä joka vanhoja muistelee. Viimeinen julkisella paikalla ollut Francon patsas poistettiin vuonna 2021 ja maata on ruvettu siivoamaan erilaisista muistomerkeistä tai Francon nimeä kantavista kadunnimistä vasta 2000-luvulla. Niin ja ketään ei tuomittu missään oikeuslaitoksessa rikoksista ihmisyyttä vastaan Francon aikakaudella.

Ottaen huomioon, että Saudi-Arabian kruununprinssi kutsuttiin kuningatar Elisabeth II hautajaisiin, väittäisin että kyseinen valtio nauttii jonkinlaista kunnioitusta tai arvostusta Isossa-Britanniassa. Tai sitten Iso-Britannia ei ole sivistysvaltio. Syyriassa on odoteltu 10 vuotta Assadin syrjäyttämistä ja eipä ole herra lähtenyt mihinkään penkiltään. Siellä on sisällissotaa, kansa on halunnut hänet ulos, ulkoiset voimat ovat halunneet hänet ulos... mutta kumma kyllä äijä on edelleen vallankahvassa.

Maon oppeja ei ehkä noudateta orjallisesti, mutta onko kukaan Kiinassa tuominnut hänen muistoaan? Vai onko Xi Jingping koittamassa nostaa itsensä uudeksi Maoksi, ilman mitään merkittävää vastustusta sisäpoliittisesti suorittaen samalla kansanmurhaa?

Ei siis voida sanoa että diktatuuri kaatuu automaattisesti. Se voi kestää vain muutaman vuoden tai sitten vuosikymmeniä ellei peräti satoja vuosia.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Tuohon ansiokkaaseen viestiin, jonka @Wiljami pisti ylempänä, lisäisin vielä, että Venäjällä on rodullisen epätasa-arvon lisäksi voimakas alueellinen epätasa-arvo, ja vaikka nämä ovat usein syy ja seuraus, on tätä jälkimmäistä myös etnisten venäläisten keskuudessakin.

Täällä moneen kertaan viitattu Svetlana Aleksijevitšin kirja Neuvostoihmisen Loppu kuvaa tätä osuvasti. Syrjäseudun pienissä kylissä asuville ihmisille Moskova ja Pietari ovat kuin toinen maailma. Heidän oma elämänsä on pysynyt suunnilleen samanlaisena riippumatta siitä, ovatko vallassa olleet kommunistit, silovikit tai vaikka Jeltsinin ajan demokraatit. He tietävät pääkaupungista lähinnä sen, mitä ovat uutisissa kuulleet ja televisiosta nähneet.

On aivan selvää, että kun maassa on sisäistä epätasa-arvoa noin paljon, myös suhtautuminen sotaan ja mahdolliseen sinne joutumiseen on myös erilaista. Osaltaan varmasti tuosta johtuen tuo liikekannallepanokin on toteutettu niin, että etniset vähemmistöt ja sitten syrjäseutujen kylät ovat yliedustettuina.
Juu neukkulassa oli (ja oletettavasti myös jämäneukkulassa on) erittäin vahva alueellinenkin epätasa-arvo, jossa muskoviitit ovat ehdoton eliitti joka pystyi elämään yltäkylläisyydessä vielä siinä vaiheessa kun maakunnissa oli kauppojen hyllyt tyhjillään. Tuo on ihan tietoinen valinta ollut aikoinaan tsaareilta ja bolsut jatkoivat kun pitivät järjestelystä. Koko maa on yhden syöpäpaiseen loisima jättimäinen eliö, missä kaikki arvokas pitää kuljettaa siihen keskusvallan itselleen ja uskollisimmille alamaisilleen perustamaan kaupunkiin, jaettavaksi sitten jollain keskusvallan hyväksi katsomalla (korruptioon ja henkilökohtaisiin suhteisiin perustuvalla) logiikalla takaisin periferiaan. Tärkeintä on, ettei hallintokaupunki koe kurjuutta, jotta sen asujamisto ei kokisi tarvetta lähteä kaduille. Neukkulassa on luonnollisesti myös toinen tärkeä kaupunki, eli Pietari, joka pääsee nauttimaan tästä kuppaamisesta, joskin enemmän sen kautta että on oikeasti tuottava alue, mutta sen ei tarvitse luukuttaa kaikkea tuotantoaan tuon syöpäpesäkkeen kautta, vaan merkittävä osa jättivaltion ainoan länsisataman tuomasta maallisesta hyvästä jää alueelle (missä sitä jakaa edelleen samoin korruptioon ja hyväveliverkostoihin perustuvalla logiikalla paikalliset silovikkipomot).

Tässä tai naapurimaan nykytilaa käsittelevässä ketjussa oli linkattuna pitkä twiittiketju, jossa kerrottiin tuosta naapurin systeemistä kattavasti ja kuvatodistein. Siis miten neukkula oli luokiteltu alueittain ja luokitus oli alueellisen ohella myös laadullinen, ykkösluokan ollessa luonnollisesti Moskova (välittömine ympäristöineen) ja luokan heikentyen sen mukaan mitä kauemmas periferiaan mennään. Sieltä kävi sitten vaikka Volgogradista tehdastyöläiset tehtaan järjestämillä bussimatkoilla Moskovassa ostoksilla että saisivat omalla alueellaan tuotettuja elintarvikkeita, kun niitä ei saanut alueella myydä. Järjestelmä korjasi epäkohdan ostokorteilla, turha oli yrittää periferiakortilla moskovalaisille tarkoitettuja hyödykkeitä hamstrata vaikka pääsisikin moskovalaisille tarkoitettuun kauppaan. Tietenkin rivimuskoviitit olivat vielä reilusti eri lailla tasa-arvoisia verrattuna puolueen väkeen keille oli ihan omat putiikit ja keille riitti varmasti priimaelintarviketta ja muuta hyvää myös maakunnissa (joskaan ei niin paljoa kuin puolueväelle Moskovassa).

Ihan samaa touhuahan nähdään Pohjois-Koreassa, joskin vielä räikeämmin. Pjongyangin asukkaaksi ei taida ihan helpolla päästä ja asukeilta odotetaan vieläkin vankkumatonta paksun pojan palvontaa kuin maan muilta asukkailta, mistä korvauksena sitten maansa kontekstissa tolkuttoman korkea elintaso ja oletettavasti esimerkiksi huomattavan vähän heisimatoja suolistossa.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Niin paljon kun tuota maata halveksunkin, niin kyllä kuitenkin pystyn ymmärtämään sitä yksittäisen venäläisen ajattelumaailmaa, että tuollaiseen ei haluta lähteä. Riski kun on ihan aito tuhota siinä samalla koko elämänsä, jos lähdet mieltäsi osoittamaan.
Näinhän se tietysti on että täältä suomalaisesta konsensusnojatuolista on helppo sanoa että miksi venäläiset eivät nouse hallitsijaansa vastaan. Moniko meistä on koskaan riskeerannut henkeään ja terveyttämään minkään kapinoinnin nimissä? Käytännössä kukaan meistä ei voi tietää miten itse toimisimme jos eläisimme nyky-Venäjällä.

Tämä ei kuitenkaan poissulje sitä että Venäjän toimet ovat myös sen yksittäisten kansalaisten vastuulla. "En minä vaan ne toiset/Emme me vaan meidän hallintomme/Tottelin vain käskyjä"-tyyppiset asennoitumiset ovat lopulta epäsuoraa diktatuurin pönkitystä.

Tämän hetken tilanne noin yleensä näyttää kyllä pahalla ja ihmettelen jos kohta ei ole isompi leimahdus käsillä. Vissii sie ossaat rukoilla, sanoi Rokka Koskelalle.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Näinhän se tietysti on että täältä suomalaisesta konsensusnojatuolista on helppo sanoa että miksi venäläiset eivät nouse hallitsijaansa vastaan. Moniko meistä on koskaan riskeerannut henkeään ja terveyttämään minkään kapinoinnin nimissä? Käytännössä kukaan meistä ei voi tietää miten itse toimisimme jos eläisimme nyky-Venäjällä.
Ehkä siellä on luettu esimerkiksi Jatkoajan keskustelupalstalla annettuja vinkkejä siitä miten osoitetaan mieltä kunniallisesti. Pyydetään kaupungilta lupa, ei tukita teitä, ei aiheuteta häiriötä ja jos poliisi pyytää siirtymään niin vaihdetaan kiltisti paikkaa.
 

vanukas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Ahon kiekkokoulu
Näinhän se tietysti on että täältä suomalaisesta konsensusnojatuolista on helppo sanoa että miksi venäläiset eivät nouse hallitsijaansa vastaan. Moniko meistä on koskaan riskeerannut henkeään ja terveyttämään minkään kapinoinnin nimissä? Käytännössä kukaan meistä ei voi tietää miten itse toimisimme jos eläisimme nyky-Venäjällä.
Siellä on jokainen päänsä ylös nostanut ihminen hakattu maan rakoon jo tsaarin ajoista lähtien. Älykkäimmät ovat lähteneet tai tapettu, rohkeimmat on tapettu ja jäljelle jää alistettu kansa. Selviytymisvaisto on ohjannut venäläiset "en seuraa politiikkaa" -tyyliseen väistelyyn. Jos Venäjällä tulisi massaliikehdintää niin siellä väkijoukossa on itse kenenkin melko turvallista olla ja sinne varmasti osa osallistuisikin. Mutta niin kauan kun liikehdintä on pientä ja paikallista niin kaikki rettelöitsijät saavat karun kohtalon. Mutta miten ottaa se askel massaliikehdintään kun valtiolla on niin tiukka ote?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Siellä on jokainen päänsä ylös nostanut ihminen hakattu maan rakoon jo tsaarin ajoista lähtien. Älykkäimmät ovat lähteneet tai tapettu, rohkeimmat on tapettu ja jäljelle jää alistettu kansa. Selviytymisvaisto on ohjannut venäläiset "en seuraa politiikkaa" -tyyliseen väistelyyn. Jos Venäjällä tulisi massaliikehdintää niin siellä väkijoukossa on itse kenenkin melko turvallista olla ja sinne varmasti osa osallistuisikin. Mutta niin kauan kun liikehdintä on pientä ja paikallista niin kaikki rettelöitsijät saavat karun kohtalon. Mutta miten ottaa se askel massaliikehdintään kun valtiolla on niin tiukka ote?

Ei se askel massaliikehdintään kai ole vaikeampi kuin Romaniassa, Ukrainassa, Tšekkoslovakiassa, Unkarissa ja monessa muussa maassa takavuosikymmeninä Euroopassa? Näissä kaikissa oli valtion pysyvä sortokoneisto täydessä iskussa. Äskettäin jopa Valko-Venäjällä olisi voitto tullut ilman Venäjän väliintuloa. Ihmisiä hakattiin ja tapettiin, mutta he tulivat massoina kadulle silti.

Kyse ei ole niinkään valtion otteesta, vaan osin kansan pelkuruudesta nousta ja rikkoa omat ikkunansa auki maailmalle. Lisäksi johtajat ovat vielä luomatta.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Mutsivainaa teki henkilökohtaisen "uhrauksen", kun oli 2008 myymässä kesämökkiään Ylä-Savossa lähellä Nilsiää.
Joku venäläinen oli tarjonnut mökkiä näkemättä 120 k€, mutta mutsi kertoi välittäjälle, että "****ille minä en myy".
Mökki meni kitsaalle espoolaispariskunnalle 82 k€.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Siellä on jokainen päänsä ylös nostanut ihminen hakattu maan rakoon jo tsaarin ajoista lähtien. Älykkäimmät ovat lähteneet tai tapettu, rohkeimmat on tapettu ja jäljelle jää alistettu kansa. Selviytymisvaisto on ohjannut venäläiset "en seuraa politiikkaa" -tyyliseen väistelyyn. Jos Venäjällä tulisi massaliikehdintää niin siellä väkijoukossa on itse kenenkin melko turvallista olla ja sinne varmasti osa osallistuisikin. Mutta niin kauan kun liikehdintä on pientä ja paikallista niin kaikki rettelöitsijät saavat karun kohtalon. Mutta miten ottaa se askel massaliikehdintään kun valtiolla on niin tiukka ote?

Valtiolla on tiukka ote mutta pitää toisaalta muistaa myös talouden merkitys ja kansalle myyty ajatus Venäjästä suurvaltana. Esimerkiksi entisessä Itä-blokissa köyhyys ja oman maan alistettu asema ajoi ihmisiä kaduille.

Ei se askel massaliikehdintään kai ole vaikeampi kuin Romaniassa, Ukrainassa, Tšekkoslovakiassa, Unkarissa ja monessa muussa maassa takavuosikymmeninä Euroopassa?
En vertaisi näitä maita suoraan tämän hetken Venäjään. Kts. teksti yllä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
En vertaisi näitä maita suoraan tämän hetken Venäjään. Kts. teksti yllä.

Kysehän ei osaltani ollut suorasta vertailusta vaan lainaamani kirjoittajan tekstiin "miten ottaa se askel massaliikehdintään kun valtiolla on niin tiukka ote" vastaamisesta. Toin esille, että valtion tiukka ote ei ole ollut esteenä takavuosikymmeninä eikä se ollut pari vuotta sitten esteenä Valko-Venäjällä.

Venäjän osalta tilanne valitettavasti on se, että maa ei ole monista syistä johtuen vielä valmis kaatamaan väkivaltaan pelkäämättä massojen nousulla Putinin.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Ei se askel massaliikehdintään kai ole vaikeampi kuin Romaniassa, Ukrainassa, Tšekkoslovakiassa, Unkarissa ja monessa muussa maassa takavuosikymmeninä Euroopassa? Näissä kaikissa oli valtion pysyvä sortokoneisto täydessä iskussa. Äskettäin jopa Valko-Venäjällä olisi voitto tullut ilman Venäjän väliintuloa. Ihmisiä hakattiin ja tapettiin, mutta he tulivat massoina kadulle silti.

Kyse ei ole niinkään valtion otteesta, vaan osin kansan pelkuruudesta nousta ja rikkoa omat ikkunansa auki maailmalle. Lisäksi johtajat ovat vielä luomatta.
Tarttuisin tuohon viimeiseen lauseeseen, nimenomaan kilpailevaa sankaria ei ole vielä tullut edes alueellisesti, mm. Valkovenäjällä oli jo silloin Tsihinouskajan aviomies vastassa. Navalny on kans linnassa ja demonisoitu pahasti, Kara-Mursa taas ei ole tunnettu edes. Joku Shoigu lienee ainut kenellä vois riittää karisma touhuun, mut hän on Team Putinisss
 

MikGo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Leijonat
Mitähän se Venäjä keksii sitten seuraavaksi? Aika ilkeä temppu on hajottaa omat kaasuputket ja jättää ne mereen vuotamaan. Tuskin ainakaan viimeseksi tempuksi jää. Toki vielä ilkeämpää on tappaa ihmisiä Ukrainassa.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Kysehän ei osaltani ollut suorasta vertailusta vaan lainaamani kirjoittajan tekstiin "miten ottaa se askel massaliikehdintään kun valtiolla on niin tiukka ote" vastaamisesta. Toin esille, että valtion tiukka ote ei ole ollut esteenä takavuosikymmeninä eikä se ollut pari vuotta sitten esteenä Valko-Venäjällä.

Venäjän osalta tilanne valitettavasti on se, että maa ei ole monista syistä johtuen vielä valmis kaatamaan väkivaltaan pelkäämättä massojen nousulla Putinin.
Eikä edes Venäjällä elokuussa 1991 kun kansa lähti kadulle vastustamaan Janajevin juntan vallankaappausta. Vanhassa Neuvostoliitossa riskinä ei ollut pidätys ja pamputus, vaan kuolemantuomio. Ilmeisesti joko A. nykyvenäläiset ovat edellistä polvea pelkurimaisempia tai B. he todellakin kannattavat führerinsä sotaseikkailua ja kansanmurhaa Ukrainassa.

Mitä tulee tähän keskusteluun sotapsykoosista ja rasismista, lupaan muuttaa oman kantani venäläisiin heti kun joko todistaa, että he eivät ole hyökänneet meidän alueellemme viimeisen tuhannen vuoden ajan keskimäärin kerran 50 vuodessa ja samaan tapaan muita rajanaapureitaan vastaan. Tai kun joku todistaa, että Venäjällä on edes joskus, edes ohikiitävän hetken, merkittävä osa väestöstä pyrkinyt muodostamaan sivistynyttä oikeusvaltiota. Sitä odotellessa otan vapauden vihata ko. kansakuntaa joidenkin nikkien paheksunnasta huolimatta. Muistin tueksi naapurin suhteellisen tuoreita näyttöjä Suomen suuntaan: Helsingin suurpommitukset – Wikipedia ja Neuvostoliiton partisaani-iskut Suomeen – Wikipedia ja Suomalaiset sotavangit Neuvostoliitossa – Wikipedia

Linkkien takaa muutama Wikipedia-artikkeli naapurin saavutuksista Suomen suunnalla lähimenneisyydessä. En viitsinyt kaivella parempia lähteitä - sori siitä.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Kysehän ei osaltani ollut suorasta vertailusta vaan lainaamani kirjoittajan tekstiin "miten ottaa se askel massaliikehdintään kun valtiolla on niin tiukka ote" vastaamisesta. Toin esille, että valtion tiukka ote ei ole ollut esteenä takavuosikymmeninä eikä se ollut pari vuotta sitten esteenä Valko-Venäjällä.
Totta toki, jos iso massa alkaa liikkua, sitä ei pysäytä mikään koneisto. Neuvostoliitossa jotain tämän suuntaista nähtiin ainoan kerran vuonna elokuussa 91'.

Minusta(kin) on viime kädessä hyödytön spekuloida tavallisen kansan nousulla. Venäjän-tuntijat ovat koko sodan ajan toistelleet, että jos valta vaihtuu Venäjällä, se tapahtuu sotilas - tai palatsivallankaappauksella, ei katujen kautta.
 

PePo_17

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, KooKoo
Mitähän se Venäjä keksii sitten seuraavaksi? Aika ilkeä temppu on hajottaa omat kaasuputket ja jättää ne mereen vuotamaan. Tuskin ainakaan viimeseksi tempuksi jää. Toki vielä ilkeämpää on tappaa ihmisiä Ukrainassa.

Nyt pitäisi median kaivaa framille Lipposet, Vanhaset, Sipilät yms muut pehmeitä puhuneet ja kysyä oliko kaasuputki edelleen pelkkä kaupallinen hanke ilman minkäänlaista turvallisuuspoliittista tvistiä.

Saatanan tunarit sanoisin.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Eikä edes Venäjällä elokuussa 1991 kun kansa lähti kadulle vastustamaan Janajevin juntan vallankaappausta. Vanhassa Neuvostoliitossa riskinä ei ollut pidätys ja pamputus, vaan kuolemantuomio. Ilmeisesti joko A. nykyvenäläiset ovat edellistä polvea pelkurimaisempia tai B. he todellakin kannattavat führerinsä sotaseikkailua ja kansanmurhaa Ukrainassa.
Ennen muuta keskimääräisesti vauraampia kuin neuvostokansalaiset, ja toisaalta, jos mietitään venäläistä suurvalta-retoriikkaa, ei sellaisen vastustaminen liene ihan helppoa. Kukapa ei haluaisi asua suurvallassa jolla on moraalinen oikeus ja velvollisuus alistaa heikommat valtaansa? Noin niin kuin ajatuksena.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös