Pitkälti näin. Aaltola on toki Twiiteissään korostanut sitä, että pelkoon ei ole aihetta, mutta kaikkeen kannattaa varautua. Itse näkisin niin, että yksi Venäjän työkalupakissa oleva keino on hämmingin aiheuttaminen Itämerellä, joka taas häiritsee rantavaltioiden merenkulkua. Suomessa tämä voi näkyä tuontitavaroiden tilapäisinä saatavuusongelmina. Lisäksi vienti täältä voi myös häiriintyä.
Mihinkään totaaliseen Itämeren sulkuun ei Venäjä kykene, eikä edes uskalla ryhtyä yrittämään moista. Mutta monenlaista toistuvaa pientä kiusaa tulee varmasti.
Myös kaikenlainen sabotaasi kriittiseen infrastruktuuriin on mahdollista. Mutta siihenkin on toivottavasti varauduttu ympäri Eurooppaa riittävällä tavalla.
Norjan meriakatemian tutkija, komentajakapteeni Tor Ivar Strømmen arvioi, että sabotoinnin tarkoituksena on pyrkiä murtamaan länsimaiden tuki Ukrainalle. Hän uskoo, että vastaavanlainen hyökkäys voidaan kohdistaa myös Norjan energiainfrastruktuuria vastaan. Venäjän ja Norjan kaasun menetys johtaa Euroopan talouden romahtamiseen.
Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkysen vuotopaikassa lähellä Saksaa on kyse myös psykologisesta vaikutuksesta. Venäjä kiistää kaiken, mutta muilla tahoilla vahva epäilys Venäjän syyllisyydestä. Tämä aiheuttaa pelotevaikutusta Euroopassa.
En itse vielä usko iskuun Norjan energiaa vastaan, mutta siihenkin on varauduttava.