Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 11 155 123
  • 65 611

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
mutta sotatoimena juuri nyt (joina Wahlroos niihin ottaa kantaa)
Osaakohan Wahlroos ideologiansa takia ottaa kantaa juuri millään muulla aikavälillä? Olen myös ymmärtänyt että maakaasun vienti muualle tarvitsee ensiksi huomattavia infrainvestointeja ja että esim. Venäjän toimittaman öljyn hinta on jäänyt kauaksi jälkeen Brent-öljystä, kun taas aiemmin tilanne oli erilainen. Ei minusta vaikuttaisi hyvältä signaalilta länneltä ja Euroopalta tässä tilanteessa, että myykää vaan meille ihan kybällä fossiilienergiaa. Vaan osaakohan Wahlroos ideologiansa takia ottaa kantaa psykologisiin tekijöihin?
 

Tuamas

Jäsen
Osaakohan Wahlroos ideologiansa takia ottaa kantaa juuri millään muulla aikavälillä? Olen myös ymmärtänyt että maakaasun vienti muualle tarvitsee huomattavia infrainvestointeja ja että esim. Venäjän toimittaman öljyn hinta on jäänyt kauaksi jälkeen Brent-öljystä, kun taas aiemmin tilanne oli erilainen. Ei minusta vaikuttaisi hyvältä signaalilta länneltä ja Euroopalta tässä tilanteessa, että myykää vaan meille ihan kybällä fossiilienergiaa. Vaan osaakohan Wahlroos ideologiansa takia ottaa kantaa psykologisiin tekijöihin?

Osaa toki, suosittelen esimerkiksi hänen taannoista kirjaansa Markkinat ja Demokratia.

Niin, suhteessa muihin öljyntuottajiin Venäjä on toki kärsinyt, mutta fiksuna varmasti ymmärrät, että Uralsin myyntihinnan suhteellinen alennus vs. Brent on aika pieni haitta, kun Uralsin absoluuttinen hinta on kuitenkin noussut.

Ja toki kuten todettua, kokonaisuutena ja pitkällä aikavälillä energiapakotteet varmasti saavat aikaan oikeansuuntaisia muutoksia, mutta Venäjän sotatoimien lopettamisen suhteen niiden vaikutus on vähäinen, todennäköisesti jopa päinvastainen kuin tarkoitus on.
 

Liitteet

  • 06A8F2D0-AA6E-4F38-9DCA-8E21B91B460F.jpeg
    06A8F2D0-AA6E-4F38-9DCA-8E21B91B460F.jpeg
    385,4 KB · kertaa luettu: 103

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
Kaikkea ei voi mitata rahassa. Kaasun tai öljyn tuontikiellot vaikuttavat suuresti Euroopassa olevien kollaboraattorien toimintaan ja vaikutusvaltaan ja sitä kautta suoraan monien maiden politiikkaan. Vaikutukset eivät tosiaan tule seuraavalle kvartaalille.
Nordstream2. Hanhikivi. Eihän näilläkään paljoa vaikutusta ole Venäjän kokonaistalouteen.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: mjr

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Osaa toki, suosittelen esimerkiksi hänen taannoista kirjaansa Markkinat ja Demokratia.
Niin, jotain referaatteja muistan, että demokratia olisi jotenkin tehoton ja oliko peräti niin että tarvittaisiin jotain vahvaa markkinahenkistä johtajaa ja tai johtostruktuuria? Voitko vetää yhteen tuossa suhteen?
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Vaan osaakohan Wahlroos ideologiansa takia ottaa kantaa psykologisiin tekijöihin?
Wahlroosiin kannattaa varmaan soveltaa sitä "follow the money" periaatetta. Jos hän on sitä mieltä, ettei kaasun ostoa pidä lopettaa, niin varmaan se lopettaminen sitten haittaisi hänen bisneksiään jollain tavalla. En häntä pidä minään poliittisena visionäärinä vaan ahneena ukkona.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Itäpaskan ja kaltaistensa (toki täysin vastaavaa entiteettiä ei ole toista) kuriin laittaminen taloudellisilla sanktioilla on haastavaa, kun ei niillä ole mitään muuta vientituotetta mitä ulkopuolella haluttaisiin tuon energian lisäksi. Toki vievät raiskauksia ja murhia ahkerasti ja varmaan joku yksittäinen harrastaja saattaa sieltä perseensuristimia ostaa huumori- tai erikoisuusarvon takia, mutta kuitenkin täysin merkityksetöntä kaikki muu paitsi energia. EU (etenkin Saksa) on hirttäytynyt ikävästi monin sitein siihen verikaasuun mitä itäpaska putkillaan kuljettaa ja hirttäytyminen on jatkunut jo vuosikymmeniä, ensimmäisen kaasuputkihankkeen alettua jo yli 50 vuotta sitten. Jos naapurimme kleptokraatit ovat lyhytnäköistä sakkia, niin ei juuri eurooppalaistenkaan kaukonäköisyyttä voi kehua, joskin rilleihin tuntuu tulevan melko erikoiset vahvuudet taloudellisten pikavoittomahdollisuuksien myötä. Pistää sitten uskomaan tai ainakin kirkkain silmin väittämään uskovansa että kyllä se terroristivaltio ihan varpilla alkaa olemaan ihmisiksi kun ollaan taloudellisesti niiden hirttoköydessä, kun eihän ne nyt voisi uhrata muutamaa kaasueuroa siitä ilosta että saa kiristää itselleen kuulumattomia etuja ja oikeuksia.

Eli tilanne on hankala. Neukkutalous on alamaisen kohdalla romahtanut, mutta paskanaamoille virtaa varastettavaa ihan normaaliin tyyliin. Toisaalta paskanaama ei voi ainakaan tällä hetkellä tehdä verirahoillaan muuta kuin istua niiden päällä, kun mitään ostamisen arvoista hyödykettä ei niille olla myymässä. Ehkä taloussodassa parasta on vaan puskea tällä tyylillä eteenpäin, samalla avaten aiemmin suljettuja energiamarkkinoita Iranin ja Venetsuelan suuntaan. Itäpaska myykööt kaasuaan sitten minne tahtoo jatkossa. Joka tapauksessa oleellisinta on tuhota naapurin sodankäynti/terrorisointikyky ja se on onnistumassa sekä sotatoimien (Slava Ukraini!) että teknologiasaarron ansiosta ihan hyvää tahtia. Jos itäpaska pystyisi korvaamaan esimerkiksi ohjusten tai panssarivaunujen käyttämää korkeampaa teknologiaa omalla tai kiinalaistuotannolla, niin niillä pyörisi ohjus- ja tankkitehtaat ylikierroksilla sen sijaan että noistakin on väki lomautettu viljelemään sitä omaa pikkupalstaa tehtaan pihamaalla.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Risa
Suosikkijoukkue
Ässät
Wahlroosin pointti on siinä, että kun Venäjä saa valtaosan tuloistaan energiasta, nykyiset pakotteet eivät ole supistaneet Venäjän saamia energiatuloja. Bloomberg arveli tällä viikolla, että mittavista pakotteista huolimatta Venäjän öljy- ja kaasutulot vuodelta 2022 ovat luokkaa 20 prosenttia suuremmat kuin vuonna 2021.

Osaatko sanoa, pitääköhän tämä Bloombergin arvio Venäjän energiatulojen kasvusta sisällään myös pimeästä energiamyynnistä saadut tulot? Joka tapauksessahan tuo kasvu kuulosta vittumaisen isolta, mutta jos siinä ei ole huomioitu pimeitä tuloja(mitkä ovat arvioiden mukaan kait monikymmenkertaistuneet), niin huh huh...

Ei ole kyllä helppoja asioita nämä pakotteilla ammuskelutkaan.
 

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Jotain perää Wahlroosin puheissa on, mutta kyllähän tuossa selvästi myös omat edut haiskahtaa. Nykyinen energiakriisi on kuitenkin todella vakava ja sillä voi olla arvaamattomia vaikutuksia tilanteen kärjistyessä.

HS:n jutusta lainattua:
*IEA:n pääjohtaja varoittaa, että nykyinen energiakriisi on vaikutuksiltaan ”paljon suurempi” kuin 1970-luvun öljykriisit. ”Silloin kyseessä oli vain öljystä. Nyt meillä on öljykriisi, kaasukriisi ja sähkökriisi samanaikaisesti”.*

Todella vaikea arvioida miten pakotteet ja vastapakotteet vaikuttavat globaaleilla markkinoilla (myös pimeillä markkinoilla), sekä mikä niiden todellinen yhteisvaikutus tulee lopulta olemaan. Vaikeudesta kertoo jo odottamattoman korkea inflaatio. Wahlroos myös hieman unohtaa, että ei ole pelkästään Euroopan käsissä kaasuhanojen sulkeminen. Putinkin voi tehdä saman laskutoimituksen vastapakotteista ja Wahlroosin kaavalla päätyä vetämään letkuja myös itse irti.

Lopulta kysymys on siitä miten syvälle kyykätään ja kuinka hyvin se kestetään. Selviämmekö pienellä taantumalla vai painutaanko lamaan tai pahimmillaan jopa joidenkin maiden maksukyvyttömyyteen? Wahlroosin kannalta kaikki taloudelliset häiriöt ovat vahingollisia bisneksille. Selvää on kuitenkin myös se, että USA/EU alueilla on jo ennestään rasitteena paljon velkaa ja kyky torjua uusia talouskriisejä ei ole hyvällä tasolla. FED/EKP yritys torjua inflaatiota korkojen nostolla/elvytyspakettien lopettamisella voi johtaa massiiviseen ostovoiman leikkautumiseen, jos energian hinta vain jatkaa nousuaan. Kysynnän sakatessa työttömyys alkaa kasvaa, mistä voi seurata 1970-luvun öljykriisistä tuttu ja vaarallinen stagflaatio kierre. Eli Wahlroosin omista eduista huolimatta uuden talouskriisin uhka vaikuttaa todelliselta.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Se että vanha kommunisti Nalle on ensimmäisenä paskomassa housuun ja normalisoimassa taloussuhteita ei yllätä enää edes Mietaan Jussia Kurikassa.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: LuKi

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Osaatko sanoa, pitääköhän tämä Bloombergin arvio Venäjän energiatulojen kasvusta sisällään myös pimeästä energiamyynnistä saadut tulot? Joka tapauksessahan tuo kasvu kuulosta vittumaisen isolta, mutta jos siinä ei ole huomioitu pimeitä tuloja(mitkä ovat arvioiden mukaan kait monikymmenkertaistuneet), niin huh huh...

Ei ole kyllä helppoja asioita nämä pakotteilla ammuskelutkaan.
Bloombergin mukaan pelkästään öljy- ja kaasutuloja voi virrata Venäjälle päivittäin keskimäärin noin 751 miljoonaa euroa päivässä tänä vuonna. Vuoden 2022 aikana se tekisi yhteensä noin 274 miljardia euroa. Silloin viime vuodesta tulot kasvaisivat viidenneksellä.

Arvaisin, että pimeä energiamyynti sisältyy tuloarvioon. Ainakaan Bloombergilla siihen ei ole erikseen varausta.
 

stairox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Wanha kunnon divariajan Vaasan Sport, Liverpool FC
Mitähän järkeä örkeillä on tuhlata energiaa/pommeja Kiovan yksittäisiin pommituksiin? Tuntuu siltä että nyt räiskitään (vielä entistä enemmän) vähän minne sattuu. sotastrategiasta ei tunnu olevan tietoakaan.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Mitähän järkeä örkeillä on tuhlata energiaa/pommeja Kiovan yksittäisiin pommituksiin? Tuntuu siltä että nyt räiskitään (vielä entistä enemmän) vähän minne sattuu. sotastrategiasta ei tunnu olevan tietoakaan.
Siellä on yksittäisiä porukoita eikä näytä olevan yhteistä strategiaa. Maan omiin uutisiin olivat väittäneen tuhoavan länsitankkeja.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Venäjän eliittivahvistukset saapuneet

Twitteristä videopätkää putinin uusista joukoista. Kyllä nyt alkaa puntti tutiseen ukrainalaisilla, kunhan nämä pääsee taistelutantereelle.

Taas on mennyt jotain pieleen. Putin on käskenyt tilata iskujoukon Angolasta. Marssimisesta päätellen tulikin iskiasjoukko.

Vakavasti puhuen: mitä tuossa tapahtuu?
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Taas on mennyt jotain pieleen. Putin on käskenyt tilata iskujoukon Angolasta. Marssimisesta päätellen tulikin iskiasjoukko.

Vakavasti puhuen: mitä tuossa tapahtuu?
Sanoisin että kyseessä on jonkinsorttinen heimotanssi. Tää vaikuttais olevan lähde… just ennen sotaa ja ilmeisesti vaihto-oppilaita.

 
Viimeksi muokattu:
F

Flonaldo

Sanoisin että kyseessä on jonkinsorttinen heimotanssi. Tää vaikuttais olevan lähde… just ennen sotaa ja ilmeisesti vaihto-oppilaita.

Jos nyt kuitenkin 2018.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Karvalakit päässä eikä lehtiä puissa. Ei varmaankaan ihan tuore filmi tuo?

Informaation osalta tämä ketju on kyllä heikentynyt heikentymistään, ja vähitellen on saavutettu piste, jossa täällä jaetaan jollakin tuntemattomalla kielellä kirjoitettuja twiittejä, ja väitetään ilman lähteistämistä ja kyseenalaistamista niiden jotenkin liittyvän sodan nykyiseen vaiheeseen.

Skarpatkaa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Sanoisin että kyseessä on jonkinsorttinen heimotanssi. Tää vaikuttais olevan lähde… just ennen sotaa ja ilmeisesti vaihto-oppilaita.


Jeps. Ihmettelinkin sitä, että miksi ovat karvalakit päässä. Ja sitä, että miksi heitä marssitetaan paraatissa. Ja sitä, miksi Angolasta tulleista joukoista ei ole ollut muuta mainintaa mediassa. Fake News siis.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös