Hassuttelin hieman. Mutta ymmärsin, ettei maakaasua pitäisi boikotoida vai menikö sekin väärin?
Wahlroos ottaa tosiaan tuon kannan, perustellen sitä sillä, että kaasun ja putkiöljyn osalta tuontikielto haittaa selvästi enemmän pakotteiden asettajaa kuin pakotteiden kohdetta, verraten sitä tehottomaksi osoittautuneeseen viljan vientikieltoon Neuvostoliittoon 1980.
Tuosta voi toki olla montaa mieltä, mutta sinänsä toistaiseksi empirian perusteella Wahlroosin pointti vaikuttaa validilta.
Toistaiseksi pakotteet energiapuolella ovat vaikuttaneet energian maailmanmarkkinahintaa merkittävästi korottavasti, jolloin Venäjällä tuotetun öljyn ja kaasun kysyntä on hiukan laskenut länsimaiden toimien takia, mutta hinta on käytännössä kaikkien energiajakeiden osalta pysynyt ennallaan tai noussut.
Alan kallistumaan tässä Wahlroosin linjoille ja länsimaiden pitää keskittyä ennen kaikkea varmistamaan korkean teknologian saarron pitävyys. Energian osalta pitäisi ennemmin keskittyä OPECin kanssa neuvotteluihin ja Iranin & Venezuelan öljyn tuomiseen takaisin maailmanmarkkinoille, Venäjään sattuu enemmän se että energian maailmanmarkkinahinta laskee, kuin se että vienti länsimaihin laskee/loppuu (ja toki teknologian vientisaarto nostaa osaltaan merkittävästi öljyn ja kaasun omakustannehintaa Venäjälle).
Tämä siis jos toimien perimmäinen tarkoitus on saada Venäjä polvilleen.
Toki oheisvaikutuksena energian hinnannousu on nostanut päästöttömän ja uusiutuvan energian investointien kannattavuutta, jolloin oheisvaikutus pakotteista voi lopulta pitkällä tähtäimellä olla positiviinen.
Mutta puhtaasti sodan lopettamisen kannalta nykyiset toimet energiapuolella eivät edes tehostettuina ole järin tehokkaita.