Onko täällä tietoa kuinka Venäjän taloudella oikeasti menee tällä hetkellä? Somessa osui silmiin yhden desantin hehkutus kuinka ruplan kurssi on kova eikä pääoma karkaa maasta. Vientienergia joudutaan maksamaan ruplissa, sen hinnat nousee eikä kysyntä vähene. Kuulemma länsi aiheuttanut pakotteillaan romahduksen sijaan boostin Venäjän taloudelle.
Ei ole suoraa tietoa, ja voi olla ettei tällaista juuri kenelläkään tällä hetkellä ole - tällä tarkoitan merkittävän pitkän aikavälin näkemystä, sillä tähän vaikuttanee niin moni vielä toteutumaton asia. Boosti Venäjän taloudelle on ihan mahdollinen. Tuotannontekijät sosialisoimalla Venäjä omalta osaltaan vahvistaa sisämarkkinaa ja vähentää kapitalismin yhtä kritiikin aihetta, eli pääoman karkaamista ulkomaisiin taskuihin. Sosialistinen markkina johtaa keskitettyyn valtaan ja tämä taas johtaa siihen, että harvempi ihminen voi hyvin, mutta sinällään kyllä valtiolla ja rikkailla saattaa rahaa riittää - toki rikkaat saattavat vaihtua hyvinkin nopeasti.
Se onkin sitten monitahoisempi asia mihin tämä johtaa. Esimerkiksi Kiinan nousuun on keskeisesti johtanut 1978 tehty talousuudistus, jossa Mao-kultista alettiin luopumaan ja markkinoita avaamaan, ihmisten kapitalisti-leimat poistettiin, "kapitalistit" saivat esimerkiksi äänioikeuden ja muutenkin demokratiaa alettiin elvyttämään. Kiinassa tämä tietynlainen markkinoiden sosialisoiminen ja sen astettainen kapitalisaatio on johtanut varsin vahvaan talousjärjestelmään, mutta me toki tiedämme sen hintana olevan ihmisoikeudet ja toisaalta myös äärimmäinen köyhyys. 1978 talousuudistuksen jälkeen arviolta lähes miljardi kiinalaista on noussut pois äärimmäisestä köyhyydestä, mutta maassa on asetettu köyhyysrajaksi $2 päiväansio ja silti edelleen arviolta 5-10% kiinalaisista elää sen alla.
Eli vastaus kysymykseen on se, että tottakai tuotannontekijöiden sosialisointi sisältää mahdollisuuksia, varsinkin pitkällä aikavälillä ja valtakunnan ylätasolla. Toki jos kukaan ei sinulta mitään osta niin pitkässä juoksussa se aiheuttaa myös ongelmia, mutta toistaiseksi muu maailma ei ole kyennyt olemaan ostamatta. Venäjän vientituloista noin 25% tulee raaka-öljystä ja jos tämä onnistutaan pitkällä tähtäimellä leikkaamaan pois niin toki vaikutus on iso. Sinällään kuitenkaan raaka-öljy ei esimerkiksi pilaannu, ja jos muu maailma alkaa taas ostamaan vaikkapa 10 vuoden päästä niin Venäjällä on runsaasti mitä myydä. Toki pitkässä juoksussa vaarana on se, että näiden leikkuiden hinnan maksavat jo valmiiksi köyhähköt venäläiset, ja valtio sekä rikkaat jatkavat porskuttamistaan. Toki lopuksi täytyy todeta, että ei Venäjä ole osoittanut mitään siihen suuntaan, että sillä olisi kyky kohdistaa julkiset varat ja tuotannontekijät yhteiseen - tai edes sotahyvään. Sosialistisista markkinoista tulee ensimmäisenä mieleen Natsi-Saksa ja toki Kiina, jotka ovat onnistuneet kehittämään merkittävät sotavoimat.
Mitä Venäjällä sitten todennäköisesti tapahtuu? Massatyöttömyyttä ja sitä kautta talouden rapistumista. Marxin opein ihmistä voi kuitenkin rahan lisäksi motivoida ruoskalla ja tässä on yksi sosialistisen markkinoiden perinteinen tekijä työttömyyttä paikkaamaan. Eli ihmiset patistetaan töihin sosialistisille tuotannontekijöille pilkkahinnalla ja mahdollisesti ihmisoikeuksia polkemalla. Tämä tie tosin tuskin pitkällä tähtäimellä toimii, mutta sisältää osaltaan mahdollisuuden vahvistaa sosialistista tuotantoa joka luo kasvuedellytyksiä kapitalisaatiolle mikäli sellainen joskus toteutuu. Tässäkin taas Natsi-Saksa->Saksa ja Kiina toimivat jonkinlaisena esimerkkinä.
Muu maailma on myös eritavalla riippuvainen Venäjästä kuin mitä se on vaikkapa Pohjois-Koreasta, ja näin ollen täydellinen saarto on erittäin paljon hankalampi yhtälö - tai ainakin se vie merkittävästi pidemmän ajan toimiakseen. Tässä toki ensisijainen vastuu on myös muun maailman poliitikoilla ja myös Euroopassa on nähty vahvaa haluttomuutta siirtyä kauemmaksi Venäjästä. Lopulta vaikka Eurooppa ja Länsi onnistuisivatkin Venäjän saartamaan, niin moni köyhä maa esimerkiksi kiinan nousee sellaista vauhtia, että vaikka raaka-aine markkina Länteen tyrehtyisi, lienee se kasvussa moneen muuhun suuntaan.