Vegaanit – löytyykö ymmärrystä kasvissyöjille?

  • 202 609
  • 2 049

Rafael

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Bristol City
Tuo viljakysymys on mielenkiintoinen. Viljathan on todettu syypääksi todella moneen sairauteen. En nyt kuitenkaan panikoisi niiden kanssa ylenpalttisesti. Kuten edellä olikin jo mainintaa, niin ongelmana niiden kanssa on niiden täysin ylimitoitettu käyttö. Esim. vehnää tai "vehnäperäisiä" aineita on nykyään lähes kaikessa. Normi suomalainen syö leipää lähes joka aterialla ja lähes joka ateria sisältää jo lisäkkeen muodossa viljaa tai valkoista riisiä. Uskoisin niin, että viljan kohdalla vanha viisaus siitä, että vain annos tekee myrkyn pitää paikkaansa. En uskoisi, että esim. kauraleipä kerran pari viikossa on pahaksi.

Hiilihydraattejahan muutenkin on moitittu paljon. Mielestäni kysymys on niiden laadusta. Hiilihydraatteja kun saa paljon muustakin kun viljasta ja sokerista.

Perussuomalainen välipalahan on voileipä ja lasi maitoa. Siihen päälle kuppi kahvia ja kaksi sokerinpalaa.
Tuohon kulminoituu mielestäni aika pitkälti suomalaisen ruokavalion ongelmat. Leipää ja pastaa mätetään mahdottoman paljon ja todella vahvasti prosessoitua maitoa lipitetään litratolkulla. Noita asioita kun rupeaa korjaamaan, niin pitkällä ollaan. Väittäisin, että moni allergia ja vaiva korjaantuu vilja- ja maitotuotteiden jättämisellä pois.
 

Datsun

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Toronto, Saksa
Nautakarjalla on suomessa ihan kohtuulliset olot, mutta sikatilojen laatu on äärettömän heikko. Ulkomaista lihaa taas ei voi eettisesti syödä mitenkään. Iso ongelma onkin, että ulkomaiseen lihaan lyödään suomalaisen leima päälle kun se sulatetaan pakastimesta ja laitetaan marinadiin suomessa.
Mulla on sellainen käsitys (huom. ei siis faktaa) että nauta voi paremmin jossain Brasilian ylängöllä kuin Suomessa. Tietenkin sen brassilihan tänne roudaaminen on jo toinen juttu.

Broilereista...sellainen urbaanilegendahan liikkuu että jos on nähnyt kuinka amerikkalainen tuottaa broileria niin koskaan enää ei sitä suuhunsa voi laittaa. Poikkeuksia tietysti löytyy, mutta ilmeisesti homma on varsin karua. En oikein usko että tuotanto Suomessa on kovin paljon inhimillisempää.

Riistaa voisin itsekin syödä, ja muutama viikko sitten tosiaan blinien kanssa olikin tarjolla jotain poroa...mutta onhan se ihan helvetinmoinen viidakko ja ahdistuksen aiheuttaja kun alkaa miettimään mitä nyt sitten on eettisesti oikein ja järkevää syödä. Suurin piirtein kaikki syötävät ihan jotain luomulähiruokaa lukuunottamatta ovat epäeettisiä.

Edit: tämä luettelo tunnetuista kasvissyöjistä oli ihan viihdyttävä. Oli siellä muutama jääkiekkoilijakin (vaikka Kovasen Tommia ei taidettukaan mainita.) http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_tunnetuista_kasvissy%C3%B6jist%C3%A4
 
Viimeksi muokattu:

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Mulla on sellainen käsitys (huom. ei siis faktaa) että nauta voi paremmin jossain Brasilian ylängöllä kuin Suomessa. Tietenkin sen brassilihan tänne roudaaminen on jo toinen juttu.
No ei kyllä ole. Siinä missä lihakarja Suomessa laiduntaa lakisääteisesti vehreällä laitumella, on brassiliha suljettuna käytännössä aavikkomaisiin karsinoihin: kuva brassifarmilta. Ei tuota nyt voi ainakaan luonnolliseksi elinympäristöksi sanoa. Plus sitten se, että tuon laiduntilan tieltä hakataan sademetsää ja tosiaan se lihan lennättäminen tänne ei ihan ilman hiilijalanjälkeä käy...

Broilereista...sellainen urbaanilegendahan liikkuu että jos on nähnyt kuinka amerikkalainen tuottaa broileria niin koskaan enää ei sitä suuhunsa voi laittaa. Poikkeuksia tietysti löytyy, mutta ilmeisesti homma on varsin karua. En oikein usko että tuotanto Suomessa on kovin paljon inhimillisempää.
En tiedä miten amerikkalainen tuottaa broileria, mutta suomalaiset lattiakanalat juuri ja juuri nyt itselläni menee läpi, sen verran että broileria pystyn syömään. Ahtaita ovat, mutta toisaalta kun kanat pikkutipuina sinne viedään, niin yhteen nurkkaan ne ovat siellä tiivistyneinä, laumaeläimet. Hygieniassa on toki parannettavaa monessa tapauksessa, mutta pääosin jo salmonellariskinkin takia joudutaan tiloilla pitämään kohtuullisen hyvä huoli siisteydestä.

Riistaa voisin itsekin syödä, ja muutama viikko sitten tosiaan blinien kanssa olikin tarjolla jotain poroa...mutta onhan se ihan helvetinmoinen viidakko ja ahdistuksen aiheuttaja kun alkaa miettimään mitä nyt sitten on eettisesti oikein ja järkevää syödä. Suurin piirtein kaikki syötävät ihan jotain luomulähiruokaa lukuunottamatta ovat epäeettisiä.
Tämä on totta, esimerkiksi kasvisten syönti Suomessa talvella on jokseenkin epäeettistä. Joko ne lennätetään toiselta puolelta maailmaa tai kasvatetaan helvetillisillä lannoitemäärillä ja järjettömällä energiankulutuksella kasvihuoneissa. Ei tuosta nyt oikein hyviä vaihtoehtoja saa tekemälläkään.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Kyllähän tuo hiilaripitoinen ruokavalio vie aika tukkoiseen kuntoon. Sen huomaa, kun joskus tulee normiviikon päälle pidettyä vaikkapa leivontalauantai, ja sitten tietysti homma lähtee aivan lapasesta tuoreen pullan kanssa. En pakota ketään viljoista luopumaan, mutta kehotan ehdottomasti kääntämään ruokailua kasvisten ja lihan suuntaan. Siihen sitten laadukkaita viljatuotteita rinnalle.
Tein eilen ekaa kertaa karppausleipää, tämän ohjeen mukaisesti: Mantelileip :: karppaus.info :: reseptit

Tuli aivan äärettömän hyvää! Reseptiin kannattaa lisätä hiukkasen suolaa tosin. Tuolta karppaus-sivuilta löytyy muitakin hiilarittomia reseptejä leivonnaisiin ja muihin ruokiin, mm. korvapuusteja. Kannattaa ainakin testata ennen kuin luopuu toivosta!
 

Datsun

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Toronto, Saksa
No ei kyllä ole. Siinä missä lihakarja Suomessa laiduntaa lakisääteisesti vehreällä laitumella, on brassiliha suljettuna käytännössä aavikkomaisiin karsinoihin: kuva brassifarmilta. Ei tuota nyt voi ainakaan luonnolliseksi elinympäristöksi sanoa. Plus sitten se, että tuon laiduntilan tieltä hakataan sademetsää ja tosiaan se lihan lennättäminen tänne ei ihan ilman hiilijalanjälkeä käy...
OK...ehkäpä se on sitten Suomeen tuotavaa luomuhärkää tms. jota tulee nimenomaan tuolta brassi/argentiina/vastaava maa-sektorilta. Mä kun muistan että Osmo Soininvaara joskus oli kirjoittanut tästä aiheesta, etsin jostain vaikka joskus lisätietoja tästä aiheesta.

Tai joku kokki-ihminen saattaisi tietää ihan lonkalta tästäkin aiheesta?
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
HN ja Espen, kun te tunnutte perehtyneen näihin juttuihin tarkemmin, niin kertokaa, eikö kokoviljatuotteilla ole kuitenkin ihan terveyttä edistävä vaikutus, kun kohtuudella nauttii? Näin olen itse ymmärtänyt sen perusteella, mitä olen aiheesta lukenut?

Pienet annokset kokojyvää eivät välttämättä ole haitaksi, jos omaa sopivat geenit eli jollain tavalla kestää viljojen antiravinteita gluteiinia ja lektiinejä ja verensokeripiikit ovat maltillisia. Taitaa olla kuitenkin kaupassakin yleensä yhtä sorttia leipää mikä on edes "oikeasti" täysjyvää.

Kontrolloiduissa tutkimuksissa (kuten Lindeberg edellä) viljojen pois jättäminen on välittömästi parantanut kaikki metaboliset markkerit mitä on viitsitty vain mitata ja johtanut spontaanisti alentuneeseen kalorien saantiin. Vihanneksista saa kuitua 2-7 kertaa enemmän joka on liukoisempaa, eikä siten haavoita suolistoa samalla tavoin kuin viljakuitu (poikkeuksena kauran beetaglukaani).

Vihanneksissa ja juureksissa on kaloreihin nähden enemmän mineraaleja (kalsium, magnesium, kalium, kupari) ja toisaalta täysjyväviljoissa vähemmän foolihappoa, B1, B2 ja B6 vitamiineja. Viljoissa on myös antiravinnetta nimeltä fytiinihappo, joka estää käytännössä kokonaan kaiken kalsiumin, raudan ja sinkin imeytymisen ihmisen suolistosta. Toisaalta esimerkiksi eläinkunnantuotteista saatava eläinperäinen rauta, sinkki ja kupari ovat muodossa mikä joka tapauksessa imeytyy kasvikunnan muotoja tehokkaammin.

Se kun olisi vain tässä. Vehnänsukuiset gluteiiniviljat on liitetty vahvasti kymmeniin autoimmuuniperäisiin sairauksiin ja systeemiseen inflammaatioon, mikä liittyy kaikkien hankittujen metabolisten sairauksien oirekuvastoon. Jopa pienet pitoisuudet vehnän lektiinejä voivat sotkea immuunijärjestelmää kuukausiksi eteenpäin. Nämä reaktiot voivat laukaista mm. skitsofreniaa, nivelsairauksia ja ykköstyypin diabeteksen. Jopa johtavat keliakiatutkijat ovat jo kääntäneet kelkkansa ja tunnustaneet gluteeniherkkyyden (-> pääasiallinen vehnänsukuisten viljojen lektiini).

Viljat eivät sovellu edes kotieläimille, ellei sitten tarkoituksellisesti halua niille metabolista oireyhtymää. Minä en keksi viljojen syönnille välttämättömiä perusteita. Niissä ei ole mitään mitä ihminen ei muista lähteistä saisi sekä toisaalta välttää niiden syömisestä aiheutuvat pienet ja suuret ongelmat.

Ketjun aiheeseen liittyen toisessa ketjussa mainitsemani China Stydy kirjan innoittamana olen karsinut suurelta osin myös lihan ruokavaliostani ihan kokeilumielessä (aikaisemmin olen ollut suuri lihan puolestapuhuja) ja korvannut sitä kasviksilla ja tofulla.

The China Study taitaa olla vain julmettu määrä raakadataa, josta kirjoittaja (Colin Campbell) julkaisi apurahahimoissaan mahdottomasti erilaisia tuloksia. Mielestäni ei ole kovinkaan relevanttia käydä parina päivänä mittailemassa verta, kuin paneutua saman alueen ja samojen ihmisten elintapoihin pitkäaikaisesti.

Mies jäi myös kiinni omista tutkimuksistaan. Vehnän kulutus assosioitui lineaarisesti sydänsairauksien kanssa, mutta eläinrasvat negatiivisesti ja Campbell valehteli tästä / selitteli itsensä kuiville kirjassa. Myöhemmin kuitenkin julkaisi paperin vehnästä sydäntautien lisääjänä.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
The China Study taitaa olla vain julmettu määrä raakadataa, josta kirjoittaja (Colin Campbell) julkaisi apurahahimoissaan mahdottomasti erilaisia tuloksia.

Espen, kiitokset jälleen erinomaisesta vastauksestasi! Pitää tutustua noihin esittämiisi tutkimuksiin tarkemmin ja ajan kanssa. Asia kiinnostaa minua kovasti, vaikkakin - kuten Sampio ja HN tuossa edellä jo esille nostivat - aihe tuntuu todella sekavalta. Ts. mikä tahansa voi olla terveyttä edistävää tai sille haitallista, tutkimuksesta riippuen.

Tuon Cambellin China Stydy saaman kritiikin olen itsekin käynyt aika tarkkaan läpi ja syy omalle kasvisruokakokeilulle ei kummunnut niinkään paljon kirjan eläinproteiinien peloittelulla, vaan siitä, että kirja laittoi oikeasti allekirjoittaneen ajattelemaan, että olen syönyt kasviksia ja hedelmiä aivan liian vähän. Jos sen verran voi vielä kysyä, että mitä mieltä olet em. kirjassa esitetystä maitoproteiinin rankasta tuomiosta?
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
OK...ehkäpä se on sitten Suomeen tuotavaa luomuhärkää tms. jota tulee nimenomaan tuolta brassi/argentiina/vastaava maa-sektorilta. Mä kun muistan että Osmo Soininvaara joskus oli kirjoittanut tästä aiheesta, etsin jostain vaikka joskus lisätietoja tästä aiheesta.
Katso ihmeessä jos löydät jotain tuosta, asia kiinnostaa kovasti. Perstuntumalta veikkaisin, että tuollapäin ei luomusta tajuta tasan yhtään mitään.
 

Datsun

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Toronto, Saksa
Katso ihmeessä jos löydät jotain tuosta, asia kiinnostaa kovasti. Perstuntumalta veikkaisin, että tuollapäin ei luomusta tajuta tasan yhtään mitään.
Löysin sen kolumnin jonka olen lukenut joskus vuonna 2008. Tämä lause on sieltä jäänyt mieleeni: "Jos olisi pihvilehmä, eläisin lyhyen elämäni mieluummin käyskennellen vapaana Argentiinan pampalla kuin kahlittuna suomalaisessa navetassa. On edullisempaa kuljettaa Atlantin yli pelkkä pihvi kuin eläimen tarvitsema rehu." Jeps, mitään faktoja ei tuossa esitetä (pihvilehmän elämään liittyen) mutta jäipä vain lause joskus mieleeni.

Tässä tuo koko kolumni:

Maatalous, globalisaatio ja ilmastonmuutos : Soininvaara

Soininvaaralla on järkeviä ajatuksia. Mielenkiintoinen hahmo.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Löysin sen kolumnin jonka olen lukenut joskus vuonna 2008. Tämä lause on sieltä jäänyt mieleeni: "Jos olisi pihvilehmä, eläisin lyhyen elämäni mieluummin käyskennellen vapaana Argentiinan pampalla kuin kahlittuna suomalaisessa navetassa. On edullisempaa kuljettaa Atlantin yli pelkkä pihvi kuin eläimen tarvitsema rehu." Jeps, mitään faktoja ei tuossa esitetä (pihvilehmän elämään liittyen) mutta jäipä vain lause joskus mieleeni.
No joo, melko yksinkertaistettu on tuo Soininvaaran subjektiivinen päätelmä ja totuus ei todellakaan ole se, että Argentiinalainen pihvilehmä käyskentelee vapaana pampalla. Home-dokkarissa oli noista Etelä-Amerikan lihafarmeista pidempi pätkä, kannattaa katsoa: Home -dokumentti Youtubessa. Kannattaa katsoa kyllä tuo koko dokkari, jos vaan Glenn Closen paasauksesta ja äärettömästä alleviivauksesta yli pääsee.

Soininvaara on kyllä erittäin mielenkiintoinen poliitikko ja bloginsakin on suurimmaksi osaksi erittäin hyvää asiaa, joskin välillä ehkä hieman naiivia.
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
mitä mieltä olet em. kirjassa esitetystä maitoproteiinin rankasta tuomiosta?

En ole kuin kerran pikaisesti selannut teoksen läpi. Kritiikin olen lukenut lähinnä verkon kautta enkä tiedä mitä tarkkaan ottaen maitoproteiinista sanottiin. Tällä sivustolla on jonkinlainen taulukko datasta tehdysitä korrelaatioista, jonka mukaan eläinproteiini itse asiassa vähentää riskiä sairastua sydäntauteihin, kun taas kasviproteiini lisää sitä. Sivulla on myös hyödyllisiä asiaa käsitteleviä linkityksiä (esim. Denise Minger).

Maitotuotteet eivät ole välttämätöntä ihmiselle, mutta käytännöllisyyteensä ja vähäisemmän ongelmallisuutensa (vs. viljat) vuoksi monesti hyödyllisiä. Maitorasvat ja hapatetut maitotuotteet (bakteerifermentaatio) ovat parempia valintoja kuin pastöroitu ja homogenoitu purkimaito. Monet laktoosi-intorelantit voivat esimerkiksi juoda käsittelemätöntä maitoa oireita saamatta. Ja heraproteiinin aminohappokoostumus on protskujauheista paras.

Ts. mikä tahansa voi olla terveyttä edistävää tai sille haitallista, tutkimuksesta riippuen.

Joo, Pubmedia kaivamalla saa todistettua varmaan yön päiväksi. Kannattaa keskittää huomio kontrolloituihin tutkimuksiin epidemologisten ja Ilta-Sanomien otsikoissa esiintyvien sijasta. Perselihaksiahan se vaatii jos asia kiinnostaa.

Itselleni kuvio näyttää siltä että prosessoimaton ruoka kannattaa itseisarvoisesti, mutta toisaalta neoliittisten ruoka-aineiden kuten ruokosokerin, vehnän/muidenkin viljojen ja naudanmaidon epäilemiselle ja välttämiselle on perusteita. Asiaa toki mutkistaa se että ihmiset ovat "prosessoineet" (idättäneet, liottaneet, hapattaneet, lämmittäneet etc.) ruokaansa, ehkä jopa satoja tuhansia vuosia ja sopeutuneet biologisesti siihen, joten optimaalisesti ihminen ei hyödynnä esimerkiksi pelkästään raakaa ruokaa.
 

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kun tässä ketjussa tunnutaan käyvän varsin pätevää keskustelua ruuasta ja sen terveydestä, niin minkälainen käsitys teillä kanssa kirjoittajilla on voista, margariineista ja oivariineista/ingmariineista?

Eilen eräs henkilö lyttäsi nuo oivariini/ingmariinit, että ne on vielä pahempia kuin margariinit, koska niitä on kaikkein eniten prosessoitu, mutta onko jatkoaikalaisilla tästä tietoa?
 

lihaani

Jäsen
Ihminen on pääsääntöisesti aina ollut kasvispainotteisen sekaravinnon syöjä. Poikkeuksena eskimot, jotka ovat vuosituhannet syöneet miltei pelkästään eläintuotteita ja toisessa ääripäässä jotkut Intian lahkot, jotka eivät uskonnollisista syistä tapa edes hyttystä.

Esihistoriallisten luolamaalausten yleisin aihe on suurriistan metsästys. Yhtään esim. kukkakaalin metsästyskuvaa ei ole löytynyt. Siitä voidaan päätellä, että valtaenemmistö ihmiskunnasta on koko olemassaolonsa aikana on arvostanut lihaa yli kaiken muun ravinnon.

Ja vielä ruuan prosessoinnista ja lisäaineista? Noin sata vuotta sitten syötiin pelkästään luomuruokaa ja rahvaalla ei ollut juuri koskaan varaa syödä kunnon liharuokaa. Keski-ikä oli noin 50 vuotta. Nykyään keski-ikä on noin 80 vuotta ja vanhusväestö on terveempää kuin koskaan.

Toki muutkin tekijät työturvallisuudesta lääketieteen kehitykseen vaikuttavat keski-iän räjähdysmäiseen nousuun, mutta nykyinen kaupan ruoka on aivan hyvä, tosin tylsä valinta.

Katson, että elävän tai luomu-tai kasvisruuan kanssa teutaroiminen täyttää jotain tyhjyyttä nykyihmisessä. Antanee tunteen oman elämän hallinnasta.
 

sepi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mulle ensisijainen syy kasvissyöntiin on se, etten hyväksy eläinten hyväksikäyttöä - erityisesti nykyistä ns. tehotuotantoa. Kuten moni muukin, lopetin lihansyönnin luettuani Peter Singerin kirjan Oikeutta eläimille (Animal liberation), n. 15 vuotta sitten. Voin suositella ko. kirjaa koko sydämestäni kaikille, ja kirjastostahan se löytyy.

Lätkäpelaajista arvostan Tommi Kovasta, joka on rohkeasti kasvissyöjä ja ollut esillä Animalian kampanjoinnissa. Toivon Tommille kaikkea hyvää ja erityisesti kannua tänä keväänä.

...nykyinen kaupan ruoka on aivan hyvä, tosin tylsä valinta.

Katson, että elävän tai luomu-tai kasvisruuan kanssa teutaroiminen täyttää jotain tyhjyyttä nykyihmisessä. Antanee tunteen oman elämän hallinnasta.

Se on totta, että se lisää tunnetta oman elämän hallinnasta, kun valitsee itse, mitä syö, eikä anna sitä valtaa kaupalle ja (eläin)teollisuudelle. Kyllä kaupan eineksillä pärjää hyvin, mutta niin pärjää kasvisruuallakin, ja kauppojen ruuissakin on eroja.

Loppukevennyksenä ja ajatusten herättelijänä vanha mutta edelleen toimiva pätkä: The Meatrix.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Ja vielä ruuan prosessoinnista ja lisäaineista? Noin sata vuotta sitten syötiin pelkästään luomuruokaa ja rahvaalla ei ollut juuri koskaan varaa syödä kunnon liharuokaa. Keski-ikä oli noin 50 vuotta. Nykyään keski-ikä on noin 80 vuotta ja vanhusväestö on terveempää kuin koskaan.

Toki muutkin tekijät työturvallisuudesta lääketieteen kehitykseen vaikuttavat keski-iän räjähdysmäiseen nousuun, mutta nykyinen kaupan ruoka on aivan hyvä, tosin tylsä valinta.

Aikamoista yksinkertaistamista. Miksi yleensä otat mukaan tämän keskimääräinen elinikä-kortin, vaikka seuraavassa kappaleessa vedät itsekin siltä maton alta? Rahvaalla ei ollut mahdollisuutta syödä monipuolisesti eli ravitsemustilanne on tässä mielessä muuttunut. Toki esimerkiksi Suomessa tuo monipuolistuminen tarkoitti osin lihan saapumista yleisemmin ruokapöytään sen peruspuuron (vilja) ohelle. Toisaalta myös tuotantoeläinten olot olivat melkolailla eri maailmasta. Nykyisin saman proteiinin lähteen voi halutessaan etsiä muualtakin kuin eläinkunnasta eli tämän "monipuolisuuden" voi löytää useasta lähteestä. Ravinto ja ennen kaikkea liha nyt on melko monitulkintainen tekijä esimerkiksi lapsikuolleisuuden vähenemisen (lääketiede), patogeenien torjunnan (esim. antibiootit) ja yhteiskunnallisten muutosten ohella tuossa keskimääräisen eliniän nousussa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Meinasin minäkin ottaa kiinni tuohon lihaanin juttuun, notta tuskin nykyisellä lisäainevyöryllä ja eineskulttuurilla on kuitenkaan kovin paljon tekemistä eliniän nousun kanssa.

Tuohon margariinikysymykseen sen verran, että käsittääkseni Oivariini ja kumppanit ovat lähempänä alkuperäistä tuotetta kuin nuo silikonisörsselit, keijut, minilättit ja muut. Tai en minä mitään tiedä, mutta ihan vain järkeilen. Jos nyt funtsitaan, että normaali rasva on liki juoksevaa huoneenlämmössä, niin nuo levitepaskat taas pysyvät liki sellaisina kuin jääkaapissa.
 
Viimeksi muokattu:

LaCew

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Goolettelin ketjun inspiroimana hieman viljojen terveysvaikutuksista, ja tietoa toisaan löytyi mukavasti ihan kotimaisellakin kielellä, esim. täältä.

En ole äärimmäinen viljanvastustaja, vaan syön itsekin jonkin verran leipää ja silloin tällöin myös pastaa. On kuitenkin hyvä tietää, että vilja ei ole mitään terveysruokaa. Suurina määrinä se aiheuttaa ihmiselle vakavia terveyshaittoja (näistä löytää kuka tahansa helposti tutkimustuloksia). Älyttömän moni suomalainenhan vetää esim. aamupalaksi lautasellisen kaurapuuroa, lounaalla ja päivällisellä pari siivua leipää pääruuan kanssa sekä vielä iltapalaksi muutaman leipäviipaleen ja tottakai ne pakolliset kahvi- ja muut välipalaleivät pitkin päivää.

Sen verran tässä itsekin on oivaltanut, että "leipä ei ehkä oo ihan paras juttu", mutta mitä sitä sitten söisi aamu-, väli- ja iltapalana? Leivän lisäksi oma valikoima rajoittuu lähinnä raejuustoon, tonnikalaan ja maitorahkapojaisiin marjasmoothiehin. Jos jollakulla on hyviä ehdotuksia, niin kirjoitelkoon niitä tänne.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Onhan viljat siinä mielessä hyvin terveellisiä ihmisille, että ilman viljelykulttuuria täällä tallustelisi hyvin paljon vähemmän jengiä ja hyvin paljon alkeellisemmissa olosuhteissa. Muu ekosysteemi on ehkä toista mieltä, mutta voittajat kirjoittavat historiaa.
 

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Sen verran tässä itsekin on oivaltanut, että "leipä ei ehkä oo ihan paras juttu", mutta mitä sitä sitten söisi aamu-, väli- ja iltapalana? Jos jollakulla on hyviä ehdotuksia, niin kirjoitelkoon niitä tänne.

Munakas / espanjalainen tortilla? Pähkinät? Hedelmäsalaatti?

Näin nopeasti mietittynä.
 

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Sen verran tässä itsekin on oivaltanut, että "leipä ei ehkä oo ihan paras juttu", mutta mitä sitä sitten söisi aamu-, väli- ja iltapalana? Leivän lisäksi oma valikoima rajoittuu lähinnä raejuustoon, tonnikalaan ja maitorahkapojaisiin marjasmoothiehin. Jos jollakulla on hyviä ehdotuksia, niin kirjoitelkoon niitä tänne.

Aamupalaan itse ainakin söisin edelleen sitä leipää. Jos ei viljoja halua syödä, niin voi syödä niitä mantelileipiä mitkä JZZ linkitti tuossa vähän aikaa sitten tähän ketjuun.

Välipaloiksi hedelmiä tai pieni salaatti ja iltapalaksi rahkaa hedelmillä tai smoothie. Niin ja välipaloiksi käy hyvin myös nuo edellä mainitut pähkinät.
 

Realcowboy

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tuossa on jotain:

Lähteenä Vegaaniliitto: Vegaaniliitto ry

Datsun, luotatko kaikkien uskonnollisten ja poliittisten järjestöjen (millaiseksi luokittelen Vegaaniliiton) tuottamaan materiaaliin yhtä paljon?

Mikä seuraavassa Vegaaniliiton valistuksessa on se, mikä saa maidontuotannon karuksin touhuksi?

Lainaus:
Naudanlihan ja maidon tuotanto ovat samaa teollisuutta, jonka tarkoituksena on saada naudoista irti mahdollisimman paljon taloudellista hyötyä. Suomessa on reilu miljoona nautaa. Lihanaudoista ja lypsykarjasta osa pidetään ympäri vuoden sisätiloissa. Lihakarjan kasvatuksessa käytetään lypsyrotujen sonnivasikoita ja lihakarjarotuja. Navetoista 86 % on parsinavettoja, missä naudat elävät kaulastaan kiinni kytkettyinä. Tilaa on niin vähän, että ne pystyvät ottamaan vain muutaman askeleen eteen tai taakse. Loput navetoista on pihattonavettoja, joissa naudoilla on mahdollisuus liikkumiseen. Vuonna 2006 tuli voimaan uusi eläinsuojelulaki, jonka mukaan nautojen on päästävä kesäisin ulos tai muuten jaloittelemaan.

Lehmät tuottavat maitoa jälkeläisilleen samoin kuin ihmisetkin. Jotta maidontuotanto pysyisi koko ajan käynnissä, lehmän on synnytettävä joka vuosi. Lehmät saatetaan raskaaksi useimmiten keinohedelmöityksellä. Luonnossa lehmä imettäisi vasikkaansa noin vuoden ajan, mutta maitoteollisuus estää sen, koska maito halutaan ihmisten juotavaksi. Vasikka erotetaan emostaan yleensä heti syntymän jälkeen.

Heikoimmat vasikat teurastetaan mahdollisimman pian. Teurastettujen vasikoiden vatsasta otetaan renniiniä, jota käytetään juoksutteena juuston valmistuksessa. Suomessa poikavasikoita kasvatetaan syöttöhärkinä ja ne teurastetaan lihoiksi noin 1-2-vuoden ikäisinä ”mulleina”. Osa poikavasikoista jätetään siitossonneiksi. Ne elävät elämänsä eristyksissä astuen kangas'lehmiä' ja kumiputkia.

Maidontuotantoa varten kasvatettavat tyttövasikat jätetään eloon. Ne kasvatetaan maidonkorvikkeilla ja 18-24 kuukauden ikäisinä ne joutuvat lypsylehmiksi jatkuvaan raskauskierteeseen. Jalostuksen seurauksena lehmillä on mm. niin painavat utareet, että ne eivät välttämättä pärjää ilman utareliivejä. Myös esim. nännipolkemat, jalka- ja nivelongelmat sekä sorkkasairaudet ovat yleisiä. Lehmät teurastetaan noin 5-vuotiaina, kun maidontuotanto laskee. Luonnollinen elinikä olisi noin 20 vuotta.
 

Datsun

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Toronto, Saksa
Datsun, luotatko kaikkien uskonnollisten ja poliittisten järjestöjen (millaiseksi luokittelen Vegaaniliiton) tuottamaan materiaaliin yhtä paljon?

Mikä seuraavassa Vegaaniliiton valistuksessa on se, mikä saa maidontuotannon karuksin touhuksi?
En luota, enkä niin kai väittänytkään. Ainakaan tarkoitus ei ollut väittää niin. TOSIN tässä tapauksessa olen muistakin lähteistä lukenut vastaavanlaisia faktoja maidontuotannosta. Nyt satuin vain valitsemaan tämän Vegaaniliiton linkin.

Mun maailmassani se, että eläimiä kasvatetaan ruoaksi ei ole kiva asia. Siksi pidän myös maidontuotantoa epäinhimillisenä ja karuna teollisuutena.
 

sepi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Vegaanivanhemmat tuomittiin Ranskassa ehdottomaan vankeuteen vauvansa näännyttämisestä ja se oli ihan oikein (YLE). Ideologista väkivaltaa jos mikä, sanon minä.

Toivottavasti et kuitenkaan halua yleistää, että kaikki vegaanilapset kokisivat väkivaltaa ruokavalion vuoksi. Se, että lapset tarvitsevat vitamiineja, ei tarkoita sitä, että lapset tarvitsevat eläinravintoa. Tätä ikävää juttua on kyllä helppo käyttää lyömäaseena ja unohtaa vegaanisen elämäntavan väkivaltaa vastustavat periaatteet.
 

lihaani

Jäsen
Toivottavasti et kuitenkaan halua yleistää, että kaikki vegaanilapset kokisivat väkivaltaa ruokavalion vuoksi. Se, että lapset tarvitsevat vitamiineja, ei tarkoita sitä, että lapset tarvitsevat eläinravintoa. Tätä ikävää juttua on kyllä helppo käyttää lyömäaseena ja unohtaa vegaanisen elämäntavan väkivaltaa vastustavat periaatteet.

Tässä tapauksessa vanhemmat olivat ehdottomasti eläinkunnasta saatavia elintarvikkeita sekä lääketehtaitten keinotekoisia aineita vastaan.

B12-vitamiini sattuu olemaan vitamiini, jota ei saa kasvikunnan tuotteista vaan ainoat vaihtoehdot ovat eläinravinto tai pilleri/piikki. Jos kumpikin on vastoin omaa etiikkaa niin vaikeaksi menee!

Täältä lisää B12-vitamiinista. (Linkki vie Wikipedian sivulle)
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös