Vegaanit – löytyykö ymmärrystä kasvissyöjille?

  • 211 941
  • 2 069

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
Stonewall: eikö ekologiset syihin vetoaminen voi olla eettistä? Ok, ilmeisesti tarkoitit eettisillä eläinten oikeuksia tässä tapauksessa. En näe kyllä ongelmaa ajatella, etteikö eläimien tappamisen välttäminen olisi eettistä. Toisaalta, kuulun ilmeisesti tähän hihhulien joukkoon, koska harjoitan lakto-ovovegetaristista ruokavaliota, jota nuoruudessani ihan kasvissyöjäksi kutsuttiin. ;-)

Lähinnä tosiaan tarkoitin ääripään perustelua lihansyömisestä murhaan verrattavana moraalittomuutena. En epäile etteikö lihan kasvattamisessa ja kalastamisessa edelleen syyllistytä paikoitellen suoranaiseen typeryyteen, mutta itse ajatuksessa lihan/kalan tuottamisessa syötäväksi en näe mitään väärää.
Usein myös hieman yksinkertaistetaan asioita. Sanotaan, että kasvien kierrättäminen kasvinsyöjä eläinten kautta on tuhlausta. Kuitenkin elimistömme rakenne on sekasyöntiä varten. Ihminen ei saa kilosta heinää lähellekään samaa ravintomäärää irti kuin nauta. En ole asiantuntija, mutta epäilen että emme välttämättä saa vielä kymmenestä heinäkilostakaan samaa ravinnemäärää kuin märehtijä yhdestä. Vaikka ryhtyisimme yksipuolisesti tuottamaan helpoiten ihmisravinnoksi taipuvia kasveja kuten vehnää ja sokeriruokoa, niin tämäkään ei ole täysin ongelmatonta.
En väitä että asiat olisivat yksinkertaisia. Espenillä oli tuossa hyviä pointteja viljelyn ongelmista, ellei eläinlantaa ole käytössä. En usko, että ekologisimman ruuantuotantotavan laskeminen on niin helppoa kuin mitä usein sanotaan. Hyvä kuitenkin, että asioita pohditaan. Epäilen että viimeinen totuus ruoka-asioissa(kin) on edelleen tavoittamatta, joten johonkin ruokavalioon jääräpäinen jämähtäminen ei välttämättä ole kaikkein viisainta.
 
Viimeksi muokattu:

Realcowboy

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Luomutuotannon ongelma on siinä että kyseinen formaatti kaipaa päivitystä. Luomumerkin saamiseen liittyy paljon irrationaalista tavaraa, joka ei palvele oikeasti ketään. Monet suomalaiset luomumerkittömät maatilat toimivat ekologisemmin kuin luomumerkin omaavat. Esimerkiksi mitä väliä sillä on syöttääkö porsaalleen luomuviljaa vai tavallista viljaa, koska vilja jokatapauksessa sairastuttaa porsaan, kuin että heittäisi ruoan tähteensä karsinaan?

Viljat eivät sovellu edes kotieläimille, ellei sitten tarkoituksellisesti halua niille metabolista oireyhtymää. Minä en keksi viljojen syönnille välttämättömiä perusteita. Niissä ei ole mitään mitä ihminen ei muista lähteistä saisi sekä toisaalta välttää niiden syömisestä aiheutuvat pienet ja suuret ongelmat.

Väite, että vilja sairastuttaa kotieläimet on minulle uusi. Olisin kiinnostunut lähdetiedoista.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Väite, että vilja sairastuttaa kotieläimet on minulle uusi. Olisin kiinnostunut lähdetiedoista.

Googlaa ihan ensiksi ihan hakusanoilla viljojen haitallisuudesta tai vaarallisuudesta. Jos englanniksi haet, niin löydät vielä parempaa ja perustellumpaa tietoa! Sama mikä pätee ihmiseen sekasyöjänä, pätee vielä paremmin sellaisiin kotieläimiin, jotka luonnollisesti saisivat lähes kaiken ravinnon saalistamistaan eläimistä, eli eläinravinnosta.
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Nyt on tullu viime aikoina ihan mielenkiintoisia tutkimuksia kasvisruokavalion ympäristöystävällisyydestä:
Kauppalehden uutisesta:
---
Tutkijat laskivat, että enemmän hedelmiä, vihanneksia ja kasviksia sisältävä ruokavalio kuluttaa energiaa 38 prosenttia ja vettä kymmenen prosenttia enemmän kuin ”tyypillinen amerikkalainen ruokavalio”. Myös kasvihuonekaasuja erittyi ilmakehään kuusi prosenttia enemmän.
----
Vihanneksista ja kasviksista kaikkein pahin oli vihreä salaatti, jonka kasvihuonekaasupäästöt olivat suurin piirtein samaa tasoa naudanlihan kanssa. Sianlihaan verrattuna salaatin päästöt olivat kolminkertaiset.
----
Tutkijat huomasivat myös, että usein laskelmissa on otettu huomioon vain se, mitä ihmiset oikeasti syövät. Todellisuudessa kuitenkin melkoinen osa elintarvikkeista menee hukkaan. Myös tämän asian tutkijat ottivat huomioon.

Juuri hedelmissä ja vihanneksissa ruokajätteen osuus on suurempi kuin esimerkiksi lihassa, josta hukkaan menee Yhdysvalloissa ”vain” 33 prosenttia. Vihanneksissa ja hedelmissä osuus on 40 prosenttia.
----

Samansuuntaisia tutkimustuloksia raportoivat ranskalaiset tutkijat jo vuonna 2013. Myös he tulivat siihen johtopäätökseen, että ruokavalio, joissa on paljon kasvipohjaisia elintarvikkeita aiheutti korkeimmat kasvihuonekaasupäästöt.

”Tuloksemme näyttävät olevan ristiriidassa sen laajalti hyväksytyn näkemyksen kanssa, että terveellinen ruokavalio on hyväksi myös planeetalle”, he raportoivat.
Talouselämän uutinen

Washington Postin juttu päästötaulukoineen.
 

sinikettu

Jäsen
Ei näytä hirveän vakuuttavalta paperilta, siis tuo alkuperäinen tutkimus. Aika lailla tyypillistä populaarilehtien "tiedeuutisointia", melkeinpä voisi lisätä kohu-sanan tuohon eteen.Tuo lopun taulukko oli myös todella surkea. Ei siis mitään järkeä laittaa kasvihuonepäästöjen määrää tuhannen kalorin annoksella. Esimerkiksi naudanlihassa on helpostikin 15 kertaa enemmän energiaa kuin lehtisalaatissa. Siinä missä amerikkalainen syö aamupalaksi 100g pekonia ja 200g naudanpihvin lounaaksi, niin kasvissyöjä vetää viisi kiloa salaattia, eiks je? Iltapalaksi sitten munakokkelin sijaan kilo parsakaalia ja tomaattia.

Yksittäinen tutkimus on aina yksittäinen tutkimus, eikä sen perusteella pidä alkaa julkisia totuuksia lausumaan. Varsinkin kun se näyttää olevan varsin heikkolaatuinen ja vertaisarvioimaton kuin tässä jutussa. Ottamalla kymmenen samankaltaista tutkimusta viereen, saa käyttökelpoisen kontekstin. Oleellinen lainaus alkuperäisartikkelin abstractista: "These perhaps counterintuitive results are primarily due to USDA recommendations for greater Caloric intake of fruits, vegetables, dairy, and fish/seafood, which have relatively high resource use and emissions per Calorie.". Eivät sitten tuota lainausta viitsineet ottaa mukaan uutisointiin.

Sehän on aikalailla selvää, etteivät kasvissyöjät ota suurta osaa päivittäistä energiansaantiaan vähäenergisistä kasviksista, vaan esimerkiksi pavuista, perunasta, viljatuotteista tai vastaavista

Samansuuntaisia tutkimustuloksia raportoivat ranskalaiset tutkijat jo vuonna 2013. Myös he tulivat siihen johtopäätökseen, että ruokavalio, joissa on paljon kasvipohjaisia elintarvikkeita aiheutti korkeimmat kasvihuonekaasupäästöt.
Niin ja Washington Postin jutusta lainatakseni: "Perhaps not surprisingly then, six other studies, all cited by the federal committee providing expert advice to Dietary Guidelines for Americans, indicated that diets including less meat are better for the environment. To take but one example, Cornell University researchers reported in the American Journal of Clinical Nutrition in 2003 that “meat-based food system requires more energy, land, and water resources than the lactoovovegetarian diet.” Loistavaa, niin loistavaa.

Pahinta tämän tyylisissä uutisoinnissa on, että jotkut oikeasti alkavat uskomaan, että on ihan ok syödä helvetin paljon lihaa, eikä sillä ole ympäristöllisiä vaikutuksia.

Itse en ole sinänsä lihansyöntiä vastaan, vaan järkevän lihankulutuksen puolestapuhuja. Käsittääkseni broileri, kananmuna ja kala ovat eläinkunnan proteiininlähteistä aivan ylivoimaisesti ympäristöystävällisimpiä, ja niitä tuleekin pääasiassa käytettyä. Kohtuudella.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tosiasiahan on että länsimaissa suurin osa ihmisistä kuluttaa ravintoa enemmän kuin tarvitsee, mistä aiheutuu lihavuutta, monenlaisia sairauksia ja sitä kautta monenlaisia kustannuksia ja haittoja myös ympäristölle.

Vaikka salaatin tai kaalin tuottamiseen käytettäisiin resursseja hieman enemmän kuin kaloreilla mitatun vastaavan lihamäärän tuottamiseen, niin ei kukaan hullu sellaista yhtä paljoa syö. Niiden maku ja ravintoarvot ovat niin olemattomat että niitä ei käytännössä kukaan syö liikaa.
 

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ei näytä hirveän vakuuttavalta paperilta, siis tuo alkuperäinen tutkimus.

En lukenut paperia, mutta sinänsä on ihan hyvä pointti, että yleisesti ottaen kasvisruoka saattaa pilaantua elintarvikeketjussa helpommin kuin liha, jolloin siitä aiheutuu väistämättä myös enemmän jätettä monista syistä. Olisi tosiaan ihan oikein, jos näissä ympäristöystävällisyyslaskelmissa otettaisiin huomioon myös tämä puoli kokonaiskuvassa. Jos siis sellaista kokonaiskuvaa edes halutaan muodostaa.
 
Viimeksi muokattu:

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Ei olis kyllä ollenkaan pöllömpi juttu siirtyä kokonaan kasvissyöjäksi. Tykkään kuitenkin liikaa lihasta, joten tuskin tulee tapahtumaan. Ja vähän tai joskus aika paljonkin se kirpaisee kun näkee sitä ihmisen eläinkuntaan kohdistuvaa massamurhaamista ja rupeaa funtsimaan jonkun kanan tai lehmän elämän tarkoituksettomuutta, kun ainut syy minkä takia olet olemassa on se että jossain häkissä kasvat eka riittävän isoksi ja sen jälkeen nirri pois, jotta sut voi syödä.

Mutta joku toinen kun se on sen lihan hankkinut ja se siinä lautasella on, niin eipä tämmöisiä juttuja tule kauheasti mietittyä.
 

Runtulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kasvisruoka on ihan ok, mutta omasta mielestäni se vaatii paljon vaivaa. Ongelmana on saada ruokan makua, ja toisaalta sitä täyteläisyyttä, mitä lihasta saa. Kasvissosekeitosta saa pirun hyvää, mutta ei sitä voi viikkoa syödä.

Soijasta voi tietty koittaa kikkailla kaikenlaista, ja saa ihan hyvääkin tavaraa aikaan. Sitten on vielä nämä kikhernesetit, joista saa hyviä ruokia, mutta ainakaan itse en esim. kasvispihveihin saa tarpeeksi makua.
 
Suosikkijoukkue
KK
Kasvisruoka on ihan ok, mutta omasta mielestäni se vaatii paljon vaivaa. Ongelmana on saada ruokan makua, ja toisaalta sitä täyteläisyyttä, mitä lihasta saa. Kasvissosekeitosta saa pirun hyvää, mutta ei sitä voi viikkoa syödä.

Soijasta voi tietty koittaa kikkailla kaikenlaista, ja saa ihan hyvääkin tavaraa aikaan. Sitten on vielä nämä kikhernesetit, joista saa hyviä ruokia, mutta ainakaan itse en esim. kasvispihveihin saa tarpeeksi makua.
Soijasta ja tofusta saa kyllä todella hyvää settiä. Itse en hirveästi kasvisruasta välitä, mutta toki tulee syötyä silloin tällöin. Kerran kävin yhden vege-ystäväni kanssa vegehamppari paikassa ja yllätyin kyllä todella paljon soijapihvin mausta. Toki sitä oli maustettu, mutta todella jauhelihamainen maku ja koostumus oli. Kannattaa kokeilla googlettaa soijapihviä ja katsoa reseptejä. Itse en ole kokeillut tehdä, mutta suosittelen kokeilemaan saisiko tuolla kasvisruokaan tekstuuria.

Insinöörin soijapihvit | Maku
 
Itse suosittelen kasvispihvireseptiin mustapapua ja raastettua punajuurta. Pieneksi hakattu ja paistettu sieni toimii sekin vallan mainiosti. Syön melkein päivittäin lihaa, mutta yritän vähentää sen kulutusta. Tämän pitäisi olla itsestään selvää kaikille, joita kiinnostaa maapallon tulevaisuus. Arkisia kasvisruokareseptejä ei tosiaan koskaan ole liikaa.
 

Ignoramus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menneisyyden Pallo
Reilu kymmenen vuotta kasvissyöntiä takana. Syön tosin kalaa itse kalastettuna ja juhlapöydässä tarjoiltuna, kuten nyt jouluna.

Näen tuossa "pienen" ristiriidan. Kalat eivät ole kasviksia vaan eläimiä. Mikäli syöt kalaa, niin silloin myös syöt kalan lihaa, eli et siinä tapauksessa ole kasvissyöjä.
 

sinikettu

Jäsen
En lukenut paperia, mutta sinänsä on ihan hyvä pointti, että yleisesti ottaen kasvisruoka saattaa pilaantua elintarvikeketjussa helpommin kuin liha, jolloin siitä aiheutuu väistämättä myös enemmän jätettä monista syistä. Olisi tosiaan ihan oikein, jos näissä ympäristöystävällisyyslaskelmissa otettaisiin huomioon myös tämä puoli kokonaiskuvassa. Jos siis sellaista kokonaiskuvaa edes halutaan muodostaa.
Onhan tuossa ideaa. Tosin ei mielestäni tuo ole sinänsä hirveän oleellista siinä suhteessa, että pitäisikö kasvisruoan sijaan syödä lihaa, varsinkin kun tuossa lihan ja kasvisten hävikkien ero on noinkin pieni. Oleellisempi kysymys kuuluu, miten tuota saisi laskettua alaspäin sekä lihassa että kasviksissa.
 

Ignoramus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menneisyyden Pallo
Ehe, vitun ehe. Korjaan, olen siis vain 99,8% kasvissyöjä vaikka itseäni kasvissyöjänä pidänkin.

Voit pitää itseäsi minä lystäät, mutta mikäli syöt lihaa, et ole kasvissyöjä. Ei nyt pitäisi olla niin vaikeaa tätäkään ymmärtää.
 

sinikettu

Jäsen
Tuota Anriin tapausta sanotaan pescovegetarismiksi. Jos syö vielä munia ja maitotuotteita terminä on pesco-lakto-ovo-vegegetaristi. Ei siis tarvi nussia kaikkia pilkkuja tällä kertaa.
 

Ignoramus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menneisyyden Pallo
Tuota Anriin tapausta sanotaan pescovegetarismiksi. Jos syö vielä munia ja maitotuotteita terminä on pesco-lakto-ovo-vegegetaristi. Ei siis tarvi nussia kaikkia pilkkuja tällä kertaa.

Kyllä tuota näin maalaisjärjellä ajateltuna kutsutaan pseudovegetarismiksi. Joillekin lihansyöjille tuo voi olla ihan hyvä alku, ja kenties tulevaisuudessa ne loputkin lihat tippuvat ruokavaliosta, mutta ei ole mitään perusteita kutsua lihaa syövää ihmistä kasvissyöjäksi.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Jatkoajalla ei vielä taida olla ketjua kuinka paljon heität ruokaa roskikseen? Siitä pitäisi keskustella ihan ensin ennen kuin ruvetaan miettimään kuka ymmärtää ja ketä.

Tiedämme ihan luotettavista tilastoista kuinka naurettavan paljon menee roskikseen ja itsekin siihen syyllistyn. Syitä on monenlaisia enkä sitä mitenkään erikseen tahalleen tee ja mieti kuinka on hienoa heittää kaikki pois.
 

Fordél

Jäsen
Kyllä tuota näin maalaisjärjellä ajateltuna kutsutaan pseudovegetarismiksi. Joillekin lihansyöjille tuo voi olla ihan hyvä alku, ja kenties tulevaisuudessa ne loputkin lihat tippuvat ruokavaliosta, mutta ei ole mitään perusteita kutsua lihaa syövää ihmistä kasvissyöjäksi.

Eipä ole ei, mutta eipä ole kyllä mitään tarvetta lähteä tästä asiasta sen suuremmin vänkkäämääkään tai kaveria määrittelemään. Pääasia, että on löytänyt itselle sopivan ruokavalion, joka on todennäköisesti vielä terveellinen. Muut voivat sitten määritellä asian miten haluavat.

Itse olen tänä vuonna lisännyt selvästi enemmän kala- ja kasvisruokia ruokavalioon. Punainen liha on tippunut oikeastaan kokonaan pois ruokavaliosta. Toki en tee asiasta ongelmaa vaan jos joku sitä tarjoaa eikä muuta vaihtoehtoa ole, syön punaista lihaa. Kuitenkin jos ennen tuli syötyä lähes joka päivä punaista lihaa, nyt ehkä kerran pari kuussa. Kanaa tuli syötyä ennen hyvin paljon ja oikeastaan päivittäin, mutta senkin syöminen on vähentynyt radikaalisti. Kanaakin tulee syötyä ehkä pari kertaa kuussa. Nykyään syön pääosin erilaisia kala- ja kasvisruokia. En näe nykymaailmassa tälläista ruokavaliota millään tavalla ongelmana. Tarjonta on nykyään niin monipuolista ravintoloissa ja kaupoissa, että löytyy paljon hyviä kasvis- ja kalavaihtoehtoja. Paljon tulee syötyä myös hedelmiä, mutta ensi vuonna voisi ottaa teemaksi vielä lisätä hedelmien määrää. Marjoja tulee syötyä jo päivittäin.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Tämä ei ole vegetarismia, mutta itse ruokaa tehdessäni painotan kasvisten monipuolisuutta eläinperäisen aineksen rinnalla. Yritän sisällyttää annokseen ainakin kolmea eri väristä kasvista ja perunaa käytän erittäin harvoin kotona.

Kun lautanen täyttyy kasviksista, lihalle jää vähemmän tilaa.
 

Ignoramus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menneisyyden Pallo
Eipä ole ei, mutta eipä ole kyllä mitään tarvetta lähteä tästä asiasta sen suuremmin vänkkäämääkään tai kaveria määrittelemään. Pääasia, että on löytänyt itselle sopivan ruokavalion, joka on todennäköisesti vielä terveellinen. Muut voivat sitten määritellä asian miten haluavat.

Ymmärrän kyllä tuon perinteisen sekasyöjän näkemyksen, mutta kun sen sadannen kerran joku tarjoaa kalasoppaa, kun olet juuri kertonut olevasi kasvissyöjä... Ensimmäisillä kerroilla voi kiittää ja kohteliaasti kieltäytyä, mutta pidemmän päälle rupeaa oikeasti vituttamaan.
 

Fordél

Jäsen
Ymmärrän kyllä tuon perinteisen sekasyöjän näkemyksen, mutta kun sen sadannen kerran joku tarjoaa kalasoppaa, kun olet juuri kertonut olevasi kasvissyöjä... Ensimmäisillä kerroilla voi kiittää ja kohteliaasti kieltäytyä, mutta pidemmän päälle rupeaa oikeasti vituttamaan.

Itse en ymmärrä miten tämä liittyi käytyyn keskusteluun. Siinä, että joku ei kuuntele, ei liene kysymys enää käsitteiden sisällöistä.
 

Ignoramus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menneisyyden Pallo
Itse en ymmärrä miten tämä liittyi käytyyn keskusteluun. Siinä, että joku ei kuuntele, ei liene kysymys enää käsitteiden sisällöistä.

Väännetään nyt siitä kuuluisasta rautalangasta: Jos keskiverto ihminen tapaa sata kalaa syövää sekasyöjää, jotka kaikki kutsuvat itseään kasvissyöjiksi, tulee hän siihen uskoon, että kasvissyöjät syövät kalaa.
Kasvissyöjää hämmästyttää ja lopulta vituttaa, mikäli keskiverto ihminen olettaa hänen syövän lihaa.
 

Aunt Wang

Jäsen
Suosikkijoukkue
Brommapojkarna, John Eichel
Kyllä siinä on sitten kalasopan tarjoajassa vikaa, eikä termistössä. Kasvissyöjä tarkoittaa sitä, että syö kasviksia. Kala ei ole kasvis. Olet siis aivan helvetin kujalla jos luulet kalan olevan kasvis. Niin simppeliä. Toki itsekin sorrun välillä sanomaan, että olen kasvissyöjä jos joku tarjoaa lipeäkalaa tms, vaikka normaalisti kalaa syönkin. Toki nykyään vähemmän kun on aiheesta tullut enemmän luettua, mutta en siltikään miellä itseäni kasvissyöjäksi juurikin tuon satunnaisen kalan syömisen takia.
 

Fordél

Jäsen
Väännetään nyt siitä kuuluisasta rautalangasta: Jos keskiverto ihminen tapaa sata kalaa syövää sekasyöjää, jotka kaikki kutsuvat itseään kasvissyöjiksi, tulee hän siihen uskoon, että kasvissyöjät syövät kalaa.
Kasvissyöjää hämmästyttää ja lopulta vituttaa, mikäli keskiverto ihminen olettaa hänen syövän lihaa.

Väännä itse siitä kuuluisasta rautalangasta, mikä on oma ruokavaliosi, jos se on jollekin epäselvää. Turha tästä on muita syyttää. Kyllä varmasti nuoremalle polvelle on pääasiassa ihan selvää syökö kasvissyöjä lihaa vai ei. Poikkeuksia löytyy aina. Epäselvempää on sitten kun mennään näihin ruokavalioihin, jotka eivät ole yhtä selvästi rajoittuneita.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös