Siitä näkökulmasta kirjoituksesti on tietyllä tavalla oikeassa että jos kyseinen markkinaa vääristävä osuus leikattaisiin pois olisi sillä vaikutusta.
Koska elämme globaalissa markkinassa, jossa etenkin EU:n alueella kilpailu on kovaa olisi tällä vaikutusta hyvinkin voimakkaasti. Itse mieluusti syön suomalaista lihaa esim. saksalaisen sijasta, mutta jos suomalaisen lihan hinta nousee huomattavasti korkeammalle kuin saksalaisen ei tämä muutos ainakaan itseltäni ole kovin vaikea. Loppujen lopuksi puhumme kuitenkin lihasta.
Ymmärrät varmasti itsekkin että kyseinen subventio on tehty juurikin sitä varten että kaupoista löytyy sitä suomalaista lihaa, ei sen takia että "halutaan tukea lihansyöjiä".
Mikä itseisarvo suomalaisuudella loppujen lopuksi on, että hyllyltä löytyvä naudanliha on suomalaista, muuta kuin suomalaisen maaseudun työllistäminen? Maataloustukia kuitenkin huoltovarmuudella ja puhtaudella pitkälti perustellaan, mutta naudanliha tai maito eivät ole huoltovarmuuden kannalta erityisen tärkeitä ja olisivat korvattavissa. Minkä takia ei vain osteta muualta lämpimämmistä osista Eurooppaa ja antaa heidän pumpata siihen verorahansa jos haluavat. Turha sitä itse on upottaa rahaa hyytyvään bisnekseen sen takia, että muutkin sitä tekevät.
Tasapuolisuuden vuoksi tuet pitäisi sitten lopettaa muiltakin maatalouden aloilta. Kuinka tämä sitten vaikuttaisi ruuan hintaan? Menisikö poisterut tukirahat toimeentulotukeen, että hieman köyhemmilläkin suomalaisilla olisi varaa syödä?
Mielestäni on ihan ok tukea huoltovarmuuden kannalta tärkeää maataloutta. Naudanliha sen sijaan ei ole huoltovarmuuden kannalta välttämätöntä, se tuottaa paljon päästöjä ja kulutuksen vähentämisellä olisi positiivisia vaikutuksia kansanterveydelle.
Se mihin ei löydy ymmärrystä on kasvissyöntiin liittyvä pakottaminen, moralisointi, politikointi ja eettisen ja paremman ihmisen leikkiminen. Siinä kolisee liki täysin tyhjä tynnyri oikeastaan teolliseen karjatalouteen kohdistettua kritiikkiä lukuunottamatta, mikä osittain on perusteltua. Jos halutaan lisätä kasvispohjaisen ruokavalion suosiota, niin ylhäältä ohjattu pakko ja jonkun pseudotieteeseen perustuvan eettisyyden korostaminen aiheuttaa ainoastaan vastustusta ja kääntyy kasvisvoittoista ruokavaliota vastaan.
Sikäli mikäli kritiikki kohdistuu aiempaan pohdintaani, niin minähän en ole pakottamassa kasvissyöntiä. Lähinnä poistamassa tarpeettomia kannustimia lihansyönnistä, joiden vaikutuksesta tietysti myös lihan kulutus luonnollisesti vähenisi. Mielestäni naudanlihaa saa silti olla hyllyssä, mutta ainakaan suomalaisin verorahoin sen ei tarvitse olla subventointu ja ne, jotka suomalaista pihviä haluavat syödä, voivat tukea sitä omasta kukkarostaan. Nyt ei puhuta edes haittaverottamisesta, vaan vain ympäristöhaitallisen ja ei-välttämättömän hyödykkeen tekohengityksen lopettamisesta verovaroin. Sitä en kiellä, etteikö se olisi myös eettisesti edullinen ratkaisu ja sillä on muitakin hyötyjä. Enkä tämänkään jälkeen itsekään lopettaisi naudanlihan syömistä, jos se on saatavilla kohtuulliseen hintaan.
Yleisesti ottaen tilanne naudanlihan kohdalla on periaatteessa sama kuin Liberaalipuolueen leikkauslistan myötä syntynyt keskustelu, kun valtio rahoitti Suomessa katkarapualtaan lämmitystä. Sille oli helpompi vain naureskella ja äimistellä, kun katkarapua löytyy vähemmän omalta lautaselta ja katkaravun kasvatus on Suomessa vierasta puuhaa, kuten kuuluukin olla. Ero tulee vain siinä, että toistaiseksi naudanliha on isompi osa ihmisten kulutustottumuksia ja maaseudulla työllistäjä. Käytännössä nautakarjan tukeminen on vain maatilallisten sosiaalituki noin niinkuin kärjistetysti.
@Jeffrey Mitenkähän tuohon päästöyhtälöön sopii lämmitetyt navetat ja mikä niiden vaikutus päästötaseessa on? En siis itse tiedä, mutta perstuntumalta voisi kuvitella, että jossain Keski-Euroopassa vähäisempien tai olemattomien lämmitystarpeiden vuoksi kokonaispäästöt lihakarjan tuottamisesta olisivat pienempiä.