Viimeisten vuosikymmenten saatossa lihankulutus on moninkertaistunut. Suolistosyöpiin ei varmaan yhden vuoden pudotus juuri vaikuta, jos trendi on se, että 1950 syötiin 30 kg per nenä ja nyt noin 80 kg, niin onko se sitten laskenut vai noussut.
Kannattaa lukea enemmän... Jo näistä antamistani lähteistä on saatavissa se tieto, että lihankulutus on pudonnut useita vuosia.
Tarkastellaan sitten väitettäsi 30-80 ja ensimmäistä kaneettiani.
Nyt mielestäsi lihankulutuksella on yhteys nykyiseen suolistosyöpien kasvuun koska 1950 syötiin vähän lihaa? Valitettavasti nyt tämäkin väitteesi menee ohi. Toki olet lukenut ihan oikein, että 1950 syötiin 30 kiloa lihaa ja 2021 syötiin 80 kiloa lihaa. Vetoat nyt kuitenkin tilastoon kokonaislihankulutuksesta, tässä ketjussa on kokoajan puhuttu punaisesta lihasta. Punaista lihaa syötiin 1950 14,3 kiloa ja 2021 18,9 kiloa - sianlihaa en suostu laskemaan punaiseksi vaikka niin joissain yhteyksissä tehdäänkin. Pelkän naudan luvut ovat 12,4 ja 18,4 kiloa.
Huomasitko muuten, että naudanlihan kulutus on pysynyt Suomessa aikalailla samoissa sieltä 60-70 luvuilta alkaen, ja itseasiassa laskenut 25% huippuvuoteen 1975 verrattuna. Tämä ymmärtääkseni vahvistaa sitä omaa loogista päätelmää, että punaisen lihan kulutuksen kasvu ei olisi suolistosyöpien nousun takana - koska punaisen lihan kulutuksen kasvua ei itseasiassa ole tapahtunut vaan 1990 luvun alusta alkaen on pyöritty aikalailla samoissa lukemissa - ja jos nyt se sianliha laskettaisiin mukaan niin laskenut varsin selkeästi. Toki voi olla niin, että punaisen lihan kulutuksen vähentyminen on syöpien lisäyksen takana, mutta en nyt tähänkään jaksaisi hetipitäen uskoa. Suolistosyöpien lisääntyminen on uudempi asia kuin ennen 1975 tai 1995 tapahtunut.
Eli jälleen kerran tuot joko valheellisesti tai ymmärtämättä virheellisiä tilastoja väitteidesi tueksi - tämä on melko niljakasta joskin melko nopeasti netistä faktatarkistettavissa. Sinun antamiisi lukuihin vaikuttaa suurimmaksi osaksi siipikarjantuotannon vauhdikas kasvu broilerin kehittymisen myötä ja toki tilastointimenetelmien muutokset. Siipikarjan tuotannon tehostuminen yhditetään yleisesti positiiviseen kehitykseen ihmiskunnassa. Noin 10-15 vuotta kokonaislihankulutus on Suomessa pysynyt melkein samoissa.
Eikä tämä ole ainoastaan sinulle, moni muukin voisi lukea niitä tilastoja ja tutkimuskia joihin tullee viitanneeksi, eikä ainoastaan kuvitelleeksi mitä niissä lukee uutisartikkeleiden perusteella.