Vegaanit – löytyykö ymmärrystä kasvissyöjille?

  • 204 163
  • 2 049

hooceebruins

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins, Janette Lepistö
Ollaan Zdeno Charan kanssa melkein samanikäisiä ja hyvin on jaksettu treenata, toinen tosin vähän korkeammalla tasolla. Oma ruokavalio on pitkälti kasvispainotteinen, vaikka en silti kokonaan ole jättänyt eläinperäisiä tuotteita pois. Omasta olosta olen huomannut nyt vuosien aikana, että maha ainakin voi paremmin ilman punaista lihaa.
 

Jeffrey

Jäsen
Sanoo henkilö joka vihjaili sillä että kasviproteiinien lisääntyminen ihmisten ruokavaliossa olisi syypää suolistosyöpien määrän kasvuun. Eikä ole vieläkään antanut väitteelleen mitään lähdettä. Sitten punaisella lihalla ei ole yhteyttä ja jos onkin se johtuu vain valmistamistavasta ja maissiakin grillataan.

Ehkä tämän vihjaukseksikin voi tulkita, mielestäni se ei sitä ole.

Olen myös tuonut esille sen, että esimerkiksi hemiraudan runsas saanti on nostettu esille suolistosyöpien aiheuttajana - tämä siis niistäkin lähteistä joita täällä nostettu punaista lihaa "vastaan". Olen myös tuonut esille sen, että useammissa lihankorvikkeissa on huomattavasti enemmän hemirautaa kuin punaisessa lihassa. Tämä on puhtaasti tieteellistä.

Olen tuonut esille myös sen loogisen päätelmän, että joku syy on oltava lisääntyneiden suolistosyöpien taustalla - tämä tulkinta on oma. Mikäli hemirauta todella on tekijöiden listalla, niin mielestäni on vain ja ainoastaan loogista olettaa sitä runsaasti sisältävän ravintoaineen olevan listalla mukana.

Tälle loogiselle päätelmälle löydät myös sen kaipaamasi lähteen antamastani lähteestä. Suosittelisin siis sinuakin lukemaan vähän enemmän, ja kuvittelemaan vähän vähemmän. Tai ainakin olla syyttelemättä muita jos nyt et niitä annettuja lähteitä jaksanutkaan lukea.

Toki myöskään tiede ei ole kovinkaan yksimielinen hemiraudan syy-seuraus yhteydestä suolistosyöpiin. Ja lisäksi niiltä osin kun näyttöä löytyy, lopulta todetaan että näyttöä löytyy liian vähän jotta näin voitaisiin todeta. Nämä siis ihan suoraan tieteellisen yhteisön kaneetteja.

Tästäkin syystä on mielestäni erikoista, että ensin sanotaan punaisen lihan nostattavan syöpäriskiä koska siinä on niin paljon hemirautaa. Seuraavaksi sanotaan, että soijarouhe ei nostata vaikka siinä on moninkertaisesti hemirautaa. Ja lopulta sitten sanotaan ettei oikein voidakaan edes sanoa hemiraudan lisäävän syöpäriskiä.

Tuo hassuttelemasi loppukaneetti löytyy siis todella ihan niistä tieteellisistä teksteistä, jos vaan jaksaisit lukea...
 

ijuka

Jäsen
Kuten kerrottua, olemme vaimoni kanssa nk. sekakäyttäjiä, mutta silti vaimoni huolehtii, että ainakin syyskesästä lähtien yli talven aamupalallemme kuuluvat niin D-vitamiini- kuin omega 3 -kapselikin.
Olen seurannut tyttäseni ruokavaliota, ja hän vegaanina kyllä pyrkii huolehtimaan niin proteiinin kuin varsinkin vitamiinienkin saannista esim. tosi monipuolisella aamupalalla hedelmineen ja marjoineen. Silti minua hieman epäilyttää, varsinkin tuo proteiinin saanti, ja itse valmistamissani kasvisruuissa pyrin kyllä varmistamaan, että niissä on varmasti proteiinia niin paljon kuin se kohtuudella on mahdollista - silti epäilyttää...
Niin, kalanmaksaöljy tosin on paljon parempi kuin omega 3- tai d-vitamiinikapselit. Yleensä kapselit ovat vielä etaaniesterimuodossa triglyserolimuodon sijaan, joten imeytyvät huonommin. D-vitamiinikin imeytyy huomattavasti paremmin öljynä kuin pillerinä, rasvaliukoinen vitamiini kun on.

Vitamiineja varmasti saakin jotenkin joitakin. Mutta esim. sinkki on suuri ongelma, kuten rautakin naisilla. Itseasiassa oli joku tutkimus vegaaninaisten raudansaannista, koska kasviperäisistä se ei kovin hyvin imeydy(pubmed.gov):

Muita huonosti imeytyviä on varsinkin magnesium ja kalsium, ja sitten sinkin lähteet eivät myöskään ole hyviä. Ja kuten sanoin, B12:ta ei saa mistään, ei muistaakseni imeytynyt kunnolla edes levästä. Kasviperäiset omega 3:t on ALA:a bioaktiivisten DHA:n ja EPA:n sijaan. Ihmisen aivoissa esim. on lähinnä DHA:ta. Elimistön pitää muuntaa ALA:a DHA:ksi ja EPA:ksi että niistä olisi omega 3-rasvahappoina hyötyä. Muuntumisprosentti on todella alhainen varsinkin DHA:ksi, käytännössä olematon.

Joku "mikroleväöljy" voisi toimia, ehkä. Mutta rypsiöljy ei, eikä pellavansiemenet tai saksanpähkinät(pubmed.gov).


"Ten key papers published over the last 10 years were identified with seven intervention studies reporting that ALA from nut and seed oils was not converted to DHA at all."


Jos on nainen eikä käy salilla, niin proteiinia varmasti tarpeeksi saakin. Mutta se on vähän eri asia tarvita 60g proteiinia vs 200g proteiinia, ja vielä pitää kalorit kohtalaisina. Se menee sitten helposti siihen että täytyy vetää jotain herne/soijaproteiinijauhoja pääsääntöisenä proteiininlähteenä.


Jos tytär vetää vegaaniruokavaliota niin itse ainakin tutkisin tarkkaan miten hyvin ravinteet imeytyy syötävistä tuotteista, varsinkin sellaisista joissa niitä antinutrientteja paljon on(siemenet, pähkinät, palkokasvit, viherkasvit kuten pinaatti, viljat), jotta kaikkea saisi tarpeeksi. Varsinkin rauta ja kalsium.

Esim. pinaatti ei ainakaan raakana ole kovin hyvä mineraalien lähde sanoi taulukot mitä hyvänsä ja on vähän ansa valtavan oksalaattipitoisuutensa vuoksi.

Oksalaatista(pubmed.gov):
Esim. "Vegetarians who consume greater amounts of vegetables will have a higher intake of oxalates, which may reduce calcium availability. This may be an increased risk factor for women, who require greater amounts of calcium in the diet."

Ja vegaanina muutenkin aika heikosti saa kalsiumia.
 
Viimeksi muokattu:

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tästäkin syystä on mielestäni erikoista, että ensin sanotaan punaisen lihan nostattavan syöpäriskiä koska siinä on niin paljon hemirautaa. Seuraavaksi sanotaan, että soijarouhe ei nostata vaikka siinä on moninkertaisesti hemirautaa. Ja lopulta sitten sanotaan ettei oikein voidakaan edes sanoa hemiraudan lisäävän syöpäriskiä.

Lihankulutuksen lisääntyminen tulikin jo todettua. Palkokasvien tiedot puuttuvat ja lisäksi kiinnostaisi myös soijarouheen lisääntynyt käyttö. Löytyykö tietoa?
 

Jeffrey

Jäsen
Lihankulutuksen lisääntyminen tulikin jo todettua. Palkokasvien tiedot puuttuvat ja lisäksi kiinnostaisi myös soijarouheen lisääntynyt käyttö. Löytyykö tietoa?

Löytyy, ja itseasiassa löytyy tietoa myös siitä, että lihankulutus laskee. Eli voisit korjata tämän valheellisen väittämäsi.



Tarvitsetko apua vielä muiden uutisten tulkinnassa, tai kenties päivämäärien ymmärtämisessä?
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Löytyy, ja itseasiassa löytyy tietoa myös siitä, että lihankulutus laskee. Eli voisit korjata tämän valheellisen väittämäsi.



Tarvitsetko apua vielä muiden uutisten tulkinnassa, tai kenties päivämäärien ymmärtämisessä?

Viimeisten vuosikymmenten saatossa lihankulutus on moninkertaistunut. Suolistosyöpiin ei varmaan yhden vuoden pudotus juuri vaikuta, jos trendi on se, että 1950 syötiin 30 kg per nenä ja nyt noin 80 kg, niin onko se sitten laskenut vai noussut.
 

Jeffrey

Jäsen
Viimeisten vuosikymmenten saatossa lihankulutus on moninkertaistunut. Suolistosyöpiin ei varmaan yhden vuoden pudotus juuri vaikuta, jos trendi on se, että 1950 syötiin 30 kg per nenä ja nyt noin 80 kg, niin onko se sitten laskenut vai noussut.

Kannattaa lukea enemmän... Jo näistä antamistani lähteistä on saatavissa se tieto, että lihankulutus on pudonnut useita vuosia.

Tarkastellaan sitten väitettäsi 30-80 ja ensimmäistä kaneettiani.

Nyt mielestäsi lihankulutuksella on yhteys nykyiseen suolistosyöpien kasvuun koska 1950 syötiin vähän lihaa? Valitettavasti nyt tämäkin väitteesi menee ohi. Toki olet lukenut ihan oikein, että 1950 syötiin 30 kiloa lihaa ja 2021 syötiin 80 kiloa lihaa. Vetoat nyt kuitenkin tilastoon kokonaislihankulutuksesta, tässä ketjussa on kokoajan puhuttu punaisesta lihasta. Punaista lihaa syötiin 1950 14,3 kiloa ja 2021 18,9 kiloa - sianlihaa en suostu laskemaan punaiseksi vaikka niin joissain yhteyksissä tehdäänkin. Pelkän naudan luvut ovat 12,4 ja 18,4 kiloa.

Huomasitko muuten, että naudanlihan kulutus on pysynyt Suomessa aikalailla samoissa sieltä 60-70 luvuilta alkaen, ja itseasiassa laskenut 25% huippuvuoteen 1975 verrattuna. Tämä ymmärtääkseni vahvistaa sitä omaa loogista päätelmää, että punaisen lihan kulutuksen kasvu ei olisi suolistosyöpien nousun takana - koska punaisen lihan kulutuksen kasvua ei itseasiassa ole tapahtunut vaan 1990 luvun alusta alkaen on pyöritty aikalailla samoissa lukemissa - ja jos nyt se sianliha laskettaisiin mukaan niin laskenut varsin selkeästi. Toki voi olla niin, että punaisen lihan kulutuksen vähentyminen on syöpien lisäyksen takana, mutta en nyt tähänkään jaksaisi hetipitäen uskoa. Suolistosyöpien lisääntyminen on uudempi asia kuin ennen 1975 tai 1995 tapahtunut.

Eli jälleen kerran tuot joko valheellisesti tai ymmärtämättä virheellisiä tilastoja väitteidesi tueksi - tämä on melko niljakasta joskin melko nopeasti netistä faktatarkistettavissa. Sinun antamiisi lukuihin vaikuttaa suurimmaksi osaksi siipikarjantuotannon vauhdikas kasvu broilerin kehittymisen myötä ja toki tilastointimenetelmien muutokset. Siipikarjan tuotannon tehostuminen yhditetään yleisesti positiiviseen kehitykseen ihmiskunnassa. Noin 10-15 vuotta kokonaislihankulutus on Suomessa pysynyt melkein samoissa.

Eikä tämä ole ainoastaan sinulle, moni muukin voisi lukea niitä tilastoja ja tutkimuskia joihin tullee viitanneeksi, eikä ainoastaan kuvitelleeksi mitä niissä lukee uutisartikkeleiden perusteella.
 
Viimeksi muokattu:

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kannattaa lukea enemmän... Jo näistä antamistani lähteistä on saatavissa se tieto, että lihankulutus on pudonnut useita vuosia.

Tarkastellaan sitten väitettäsi 30-80 ja ensimmäistä kaneettiani.

Nyt mielestäsi lihankulutuksella on yhteys nykyiseen suolistosyöpien kasvuun koska 1950 syötiin vähän lihaa? Valitettavasti nyt tämäkin väitteesi menee ohi. Toki olet lukenut ihan oikein, että 1950 syötiin 30 kiloa lihaa ja 2021 syötiin 80 kiloa lihaa. Vetoat nyt kuitenkin tilastoon kokonaislihankulutuksesta, tässä ketjussa on kokoajan puhuttu punaisesta lihasta. Punaista lihaa syötiin 1950 14,3 kiloa ja 2021 18,9 kiloa - sianlihaa en suostu laskemaan punaiseksi vaikka niin joissain yhteyksissä tehdäänkin. Pelkän naudan luvut ovat 12,4 ja 18,4 kiloa.

Huomasitko muuten, että naudanlihan kulutus on pysynyt Suomessa aikalailla samoissa sieltä 60-70 luvuilta alkaen, ja itseasiassa laskenut 25% huippuvuoteen 1975 verrattuna. Tämä ymmärtääkseni vahvistaa sitä omaa loogista päätelmää, että punaisen lihan kulutuksen kasvu ei olisi suolistosyöpien nousun takana - koska punaisen lihan kulutuksen kasvua ei itseasiassa ole tapahtunut vaan 1990 luvun alusta alkaen on pyöritty aikalailla samoissa lukemissa - ja jos nyt se sianliha laskettaisiin mukaan niin laskenut varsin selkeästi. Toki voi olla niin, että punaisen lihan kulutuksen vähentyminen on syöpien lisäyksen takana, mutta en nyt tähänkään jaksaisi hetipitäen uskoa. Suolistosyöpien lisääntyminen on uudempi asia kuin ennen 1975 tai 1995 tapahtunut.

Eli jälleen kerran tuot joko valheellisesti tai ymmärtämättä virheellisiä tilastoja väitteidesi tueksi - tämä on melko niljakasta joskin melko nopeasti netistä faktatarkistettavissa. Sinun antamiisi lukuihin vaikuttaa suurimmaksi osaksi siipikarjantuotannon vauhdikas kasvu broilerin kehittymisen myötä ja toki tilastointimenetelmien muutokset. Siipikarjan tuotannon tehostuminen yhditetään yleisesti positiiviseen kehitykseen ihmiskunnassa. Noin 10-15 vuotta kokonaislihankulutus on Suomessa pysynyt melkein samoissa.

Eikä tämä ole ainoastaan sinulle, moni muukin voisi lukea niitä tilastoja ja tutkimuskia joihin tullee viitanneeksi, eikä ainoastaan kuvitelleeksi mitä niissä lukee uutisartikkeleiden perusteella.

Ja sitten vielä alkuperäinen väitteesi siitä, että palkokasvit olisivat suolistosyöpien lisääntymisen takana, oliko tästä jotain tietoa? Tuosta aiemmin linkkaamastasi jutusta selvisi, että kasvisproteiininlähteiden osuus kaikesta myydystä proteiinista on parin prosentin luokkaa. Tämäkö nyt on se volyymi, jolla kohonnut riski selitetään?
 

Jeffrey

Jäsen
Ja sitten vielä alkuperäinen väitteesi siitä, että palkokasvit olisivat suolistosyöpien lisääntymisen takana, oliko tästä jotain tietoa? Tuosta aiemmin linkkaamastasi jutusta selvisi, että kasvisproteiininlähteiden osuus kaikesta myydystä proteiinista on parin prosentin luokkaa. Tämäkö nyt on se volyymi, jolla kohonnut riski selitetään?

Minä en valitettavasti ole tällaista väitettä esittänyt. En näin ollen viitsi tästä sinulle lähteitä etsiä.

Toki tätäkin on tutkittu. Ja esimerkiksi miso keiton yhteys miesten suolistosyöpiin on löydetty mahdolliseksi. Ehkä se on kuitenkin ne mausteet. Tämä ei ollut vakava heitto, vaikka toki tutkimustulos varmasti Googlesta löytyy.
 

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaossseura
Ja esimerkiksi miso keiton yhteys miesten suolistosyöpiin on löydetty mahdolliseksi.
Laitoin googleen "miso soup cancer" ja ekana tuli tällainen vastaan:


...mutta tuo nyt toki on vain lehtiartikkeli. Seuraavana löytyi ihan tieteellinen artikkeli:


Synopsiksen lopusta:

These findings indicate that pretreatment intake of Japanese foods such as soybean products and seaweed may have favorable effects on patient survival of stomach and colorectal cancer, although this needs to be confirmed by further research.

Toki tuolla myöhemmin viitataan varmaan tutkimukseen mitä tarkoitat: "It has been reported that intake of miso soup might be associated with an increased risk of stomach cancer". Mutta kenties asia ei ole ihan näin yksiselitteinen, muutenhan japanilaisilla suolistosyövät olisivat varmaan merkittävä kansantauti kerta misokeittoa tms. ovat vetäneet jo vuosisatojen ajan.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Toki tuolla myöhemmin viitataan varmaan tutkimukseen mitä tarkoitat: "It has been reported that intake of miso soup might be associated with an increased risk of stomach cancer". Mutta kenties asia ei ole ihan näin yksiselitteinen, muutenhan japanilaisilla suolistosyövät olisivat varmaan merkittävä kansantauti kerta misokeittoa tms. ovat vetäneet jo vuosisatojen ajan.

Puskista huudellen, ihan näin simppeliä tuo ei välttämättä ole. Joskus mahdollinen vaikutus voidaan erityisesti paljon käytetystä ruoka-aineesta havaita mutta sen merkitys voi olla pieni. Ei kaikki syövän riskiä lisäävät asiat ole mallia tupakka ja keuhkosyöpä.

Misokeitosta en kyllä väitä yhtään mitään. Ja vaikka en usko suolistosyöpien yleistymisen olevan ihan niin yksinkertainen juttu että kaikenlainen lihansyönti olisi se suurin tai ainoa syypää, kuulostaa vähän harhaiselta hakuammunnalta lähteä syyttämään kasviproteiineja ilman mitään lähteitä.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Toki olet lukenut ihan oikein, että 1950 syötiin 30 kiloa lihaa ja 2021 syötiin 80 kiloa lihaa. Vetoat nyt kuitenkin tilastoon kokonaislihankulutuksesta, tässä ketjussa on kokoajan puhuttu punaisesta lihasta. Punaista lihaa syötiin 1950 14,3 kiloa ja 2021 18,9 kiloa - sianlihaa en suostu laskemaan punaiseksi vaikka niin joissain yhteyksissä tehdäänkin.

Että ihan ”joissain yhteyksissä”, Missä muissa kuin sinun omassa yhteydessäsi näin siis ei tehdä?
 

JjZz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit. Sympatiat kaikille paskoille.
Puskista huudellen, ihan näin simppeliä tuo ei välttämättä ole. Joskus mahdollinen vaikutus voidaan erityisesti paljon käytetystä ruoka-aineesta havaita mutta sen merkitys voi olla pieni. Ei kaikki syövän riskiä lisäävät asiat ole mallia tupakka ja keuhkosyöpä.

Misokeitosta en kyllä väitä yhtään mitään. Ja vaikka en usko suolistosyöpien yleistymisen olevan ihan niin yksinkertainen juttu että kaikenlainen lihansyönti olisi se suurin tai ainoa syypää, kuulostaa vähän harhaiselta hakuammunnalta lähteä syyttämään kasviproteiineja ilman mitään lähteitä.
Lisäksi kun tutkitaan asioiden vaikutusta syöpiin, pitää muistaa että syövät kehittyvät usein vuosikymmenten kuluessa. Esim asbesti voi aiheuttaa syövän vielä 40-50 vuotta altistumisen jälkeen. Harvoin kuitenkaan alle 20 vuodessa. Ja asbesti on hyvin voimakas karsinogeeni. Tämän hetken syöpätilastoihin siis vaikuttavat monet sellaiset asiat jotka ovat tapahtuneet 80-luvulla. Eli kuten sanoitkin, kaikki ei vaikuta kuten tupakka.

Tämä osaltaan vaikeuttaa aika paljon syöpien tutkimista. Jos jonkun aineen vaikutusta syöpään halutaan tutkia vaikka sen altistusta vähentämällä, tutkimukset voivat kestää vuosikymmeniä.
 

Jeffrey

Jäsen
Että ihan ”joissain yhteyksissä”, Missä muissa kuin sinun omassa yhteydessäsi näin siis ei tehdä?

Kyllä minulle sopii laskea mukaan. Tosin tämänkin jo kerroin aikaisemmassa viestissäni. Toki ravinteellisesti pidän possua niin heikkona, että itse en syö sitä kuin harvoin ja tällöin herkuttelutarkoituksissa.

Tämä ymmärtääkseni vahvistaa sitä omaa loogista päätelmää, että punaisen lihan kulutuksen kasvu ei olisi suolistosyöpien nousun takana - koska punaisen lihan kulutuksen kasvua ei itseasiassa ole tapahtunut vaan 1990 luvun alusta alkaen on pyöritty aikalailla samoissa lukemissa - ja jos nyt se sianliha laskettaisiin mukaan niin laskenut varsin selkeästi.

Eli jos nyt lasketaan se sika mukaan, niin punaisen lihan kulutus on laskenut selkeästi 1975 lähtien. Tämä siis nimenomaisesti vahvistaa sitä omaa pointtiani eikä minulla näin ollen ole mitään ongelmaa ottaa sikaa mukaan. Paitsi toki puhtaan ravinteellinen ongelma, ja myös yksi tutkimusten tuoma punaisen lihan ongelma eli hemirauta, jota siassa om noin kolmasosa naudasta.
 

Jeffrey

Jäsen
Toki tuolla myöhemmin viitataan varmaan tutkimukseen mitä tarkoitat: "It has been reported that intake of miso soup might be associated with an increased risk of stomach cancer". Mutta kenties asia ei ole ihan näin yksiselitteinen, muutenhan japanilaisilla suolistosyövät olisivat varmaan merkittävä kansantauti kerta misokeittoa tms. ovat vetäneet jo vuosisatojen ajan.


Vähänhän tämä menee jo hassuttelun puolelle, mutta.


3.3. Soy food intake and GC risk according to gender

High intake of miso soup was associated with GC risk in male (the highest vs the lowest category: RR: 1.17, 95% CI: 1.02–1.36) (Table (Table2).2). Nonfermented soy food intake was inversely associated with the risk in both male and female (RR: 0.64, 95% CI: 0.49–0.84; RR: 0.60, 95% CI: 0.40–0.90). The other types of soy food showed no significant association with GC risk neither in male or female.

Se mitä tulee kansantautiin niin itseasiassa tämä on näin. Suolistosyövät ovat miehillä kolmanneksi ja naisilla jopa toiseksi yleisin syöpä. Lisäksi miehillä toiseksi tappavin ja naisilla jopa tappavin. Nopeasti laskettuna noin 15% kaikista syövistä suolistosyöpiä, eli selkeästi yleisin syöpä. Rintasyöpä ja eturauhassyöpä ovat molemmat noin 10% kaikista syövistä. Melko hurjaa kun vertaa kotimaisiin tilastoihin. Toki nyt ei oikeasti ole aikeita syyttää misokeittoa. Hyvä kuitenkin kun tutkitaan.

 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Hyökkäävät puolustajat
Hemiraudan puolesta taas esimerkiksi hampunsiemenissä, soijarouheessa, linsseissä, nyhtökaurassa ja tofussa on huomattavasti korkeammat pitoisuudet kuin punaisessa lihassa. Joidenkin lähteiden mukaan soijarouheeessa ja hampunsiemenissä on jopa 4 kertainen määrä punaiseen lihaan verrattuna. Toki hemirauta on osaltaan myös tärkeä ravintoaine.

Kannustaisin ihan kaikkia lukemaan enemmän, ja kuvittelemaan vähän vähemmän.
Ravitsemustieteilijät taas kiiruhtaneita paikalle postaamaan yksittäisiä tutkimuksia vegaanista ruokavaliota vastaan. Nuoruusvuosien bodaritausta tai lukutaito ei tee teistä asiantuntijoita. Onneksi ihan viralliset, tuhansiin tutkimuksiin perustuvat ravitsemussuositukset on jo tehty teidän puolesta ja siellä on katettu myös vegaaniruokavalion osuus.

Ruoka ja ravitsemus herättää tunteita, joten vähemmän rationaalinen ihminen pitää kynsin ja hampain kiinni epäterveellisistä ravitsemustavoistaan perustelemalla mitä epäolennaisimmilla tutkimuksilla.

Olet oikeassa, hemirauta on todellinen ongelma terveydelle. Onneksi sitä ei ole saatavilla kasveista joten, ei hätää sen suhteen. Niin kuin joku aiemmin sanoi, kannattaa lukea enemmän.
 

Simolainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsirannikko
Mulle on se ja sama mitä kukin syö. Itseni lasken sekasyöjäksi, taitaa mennä 50-50. Muttei minkään ideologian takia vaan pyrin syömään safkaa joka maistuu hyvältä. Tarkoitan sitä, että mun mielestä sushikaan ei ole enää sushia, jos sen uittaa wasabissa. Muiden ruokailutottumuksiin en ota kantaa, koska se ei kiinnosta.
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Mulle on se ja sama mitä kukin syö. Itseni lasken sekasyöjäksi, taitaa mennä 50-50. Muttei minkään ideologian takia vaan pyrin syömään safkaa joka maistuu hyvältä. Tarkoitan sitä, että mun mielestä sushikaan ei ole enää sushia, jos sen uittaa wasabissa. Muiden ruokailutottumuksiin en ota kantaa, koska se ei kiinnosta.
No, juurikin suurinpiirtein sinnepäin näin... enkä minäkään ymmärrä niitä, jotka uittavat makit ja nigirit nimenomaan wasabissa, soijassa paremminkin, vaikkei liikaa siinäkään...
 

Jeffrey

Jäsen
Ravitsemustieteilijät taas kiiruhtaneita paikalle postaamaan yksittäisiä tutkimuksia vegaanista ruokavaliota vastaan. Nuoruusvuosien bodaritausta tai lukutaito ei tee teistä asiantuntijoita. Onneksi ihan viralliset, tuhansiin tutkimuksiin perustuvat ravitsemussuositukset on jo tehty teidän puolesta ja siellä on katettu myös vegaaniruokavalion osuus.

Tämä viestisi kertoo tilanteesta aika paljon. En ole yhtä ainoaa vegaanista ruokavaliota vastaan olevaa tutkimusta tänne postannut - ilmeisesti tiedät sellaisiakin löytyvän? Lukutaito ei varmasti asiantuntijaa tee, mutta lukutaitoni avulla olen kyennyt selittämään mitä tutkimukset sanovat punaisen lihan osalta. Tämä lukutaito nyt mahdollisti sen, että myös täällä ehkä ymmärretään tieteellisiä lähteitä paremmin. Yleisradio ei tosiaan tieteellinen lähde ole. Tieteenharjoittajana taas osaan sen sanoa ilman varsinaisia terveystieteen opintoja, että pelkkä tilastollinen korrelaatio kahden eri muuttujan välillä ei todista syy-seuraus yhteyttä. Toki ravinnon puolesta puhuttaessa lienee syytä ymmärtää myös se, että pekonilla ja rasvattomalla naudanfileellä on ravinteellisia eroavaisuuksia vaikka ne molemmat "punaiseksi lihaksi" tilastoidaankin.

Onneksi meillä tosiaan on tiede. Ruokavalion osalta käytännössä joka ikisen tutkimuksen osalta noussee ne samat kaksi haitallisinta asiaa - liika rasva ja liika kalorit. Nämä asiat eivät varsinaisesti ole ruokavalioriippuvaisia, vaan ne voi toteutua missä tahansa ruokavaliossa. Eli jossain määrin hyvään suuntaan ihminen pääsee monipuolisella ruokavaliolla jossa makrot ja kalorit ovat kunnossa - näistä kolmesta asiasta voidaan varmaan kaikki olla samaa mieltä, joskin esimerkiksi termi monipuolisuus kaipaisi ehkä tarkempaa määritelmää. Esimerkiksi Harvard taitaa puhua "välimeren ruokavalion" puolesta ns. "parhaimpana" ruokavaliona, ja tässä taitanee nämä kaikki ominaisuudet toteutua.
 

kehveli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tuli eilen käytyä ulkona syömässä ja täytyy kyllä sanoa, että ravintoloiden tarjonnassa vegaaneille on tapahtunut vuosien saatossa "pientä" muutosta.

Seurueessamme oli useampi vegaani ja melkein jokaisesta paikasta, joita mietimme olisi ruoka järjestynyt. Paikassa jossa sitten kävimme löytyi useampikin vaihtoehto ja oli kyllä aivan uskomattoman hyvää!
 

Kälvis

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tuli eilen käytyä ulkona syömässä ja täytyy kyllä sanoa, että ravintoloiden tarjonnassa vegaaneille on tapahtunut vuosien saatossa "pientä" muutosta.

Seurueessamme oli useampi vegaani ja melkein jokaisesta paikasta, joita mietimme olisi ruoka järjestynyt. Paikassa jossa sitten kävimme löytyi useampikin vaihtoehto ja oli kyllä aivan uskomattoman hyvää!
Minä innostuin jostain syystä lukemaan tämän ketjun alkupään viestejä ja kyllä niistäkin paljastui, että asenteet kasvisruokaa kohtaan ovat "hieman" muuttuneet tämän vuosituhannen aikana. Nykyään harvempi kai enää luulee, että kasvisruoka on pelkkää "salaatin puputusta" tai ihmettelee grillijuhlissa, että pelkkää kesäkurpitsaa ja maissiako se pitää kasvisruokailijalle grillata...

Olin itse 2000-luvun alussa ihan lapsi vielä, mutta en muista että esimerkiksi ala-asteella olisi ollut yhtään kasvisruokailijaa. Yläasteella luokalla taisi olla kaksi kasvissyöjätyttöä ja he hakivat ruokansa erikseen keittäjiltä linjaston sijaan. Nykyisin kasvissyöjiä on jo paljon, vegaanius tosin on vielä edelleen suhteellisen harvinaista.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Ovato laktovegaanius ja/tai lakto-ovulovegaanius väistymässä; ovatko olleet välivaihe ja turha kompromissi?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös