@BigRedCat
Kiitoksia ensinnäkin erittäin asiallisesta ja mielenkiintoisia linkkejä sisältäneestä viestistäsi. Otan aikaa linkeille erikseen, vaikken erityisemmin niihin palaisikaan enää. Myönnän suoraan jo sen, että tuskin minusta 100% vegaania tulee välttämättä koskaan, vaan enemmänkin vahvasti kasvisperäistä ruokavaliota painottava on se ensimmäinen tavoitteeni ja katsotaan sitten, miten homma etenee. Käytän vegaaniutta terminä turhan kevyesti, ja täytyy kiinnittää siihen jatkossa huomiota - tulen todennäköisesti syömään vapaata kalaa ja riistaa satunnaisesti jatkossakin.
Keskustelua on käyty sen verran laajalti, että en ala siteeraamaan yksittäisiä viestejä, vaan kirjoitan muutamia huomioita tuohon alle.
Kuten edellä kirjoitin, oma ruokavalioni on lähtenyt muovautumaan liki kokonaan vegaaniksi tai ainakin hyvin vahvasti kasvisvoittoiseksi itsekkäistä motiiveista. Huomion voinnistani tein jo kymmenisen vuotta sitten - ensin kyydistä putosi pääosin sianliha, sitten naudan kokoliha, seuraavaksi jauhelihakin ja nyt jäi myös kana. Kala, kuten edellä mainitsin, pysynee mukana. Jääkaapissa odottaa mm. tuliaisiksi saatu särkisäilyke, jonka kyllä ajattelin hyödyntää. Ehkä kalan yhteydessä omalla kohdallani pitäisikin puhua viljellyn kalan boikotoinnista.
Kanan jätin pois vastikään oikeastaan siksi, etten voinut enää ummistaa silmiäni sen tuotannon eettisiltä ja ekologisilta ongelmilta. Näppituntumadiagnoosi oman kehon toiminnasta olisi sallinut jatkaa sen syömistä, mutta moraalini ei. Eettinen puoli tätä keskustelua on muutenkin alkanut ottaa kohdallani enemmän roolia. Osin kuvottaakin se välinpitämättömyys, jolla tuotanto-olosuhteisiin suhtaudutaan, jahka vain saadaan lautaselle se pallon tai lastun muotoon häivytetty eläin. No, täytyy yrittää pidättäytyä liiallisesta sormenheristelystä, koska itsellänikin prosessi oli pitkä ja käynnistyi lopulta muista vaikuttimista.
Ympäristövaikutukset ovat oman kasvisruokailijaksi siirtymisen motivaattorina tiedostetut mutta vähäiset. Voin rehellisesti ja ilmeenkään värähtämättä myöntää sen, etten voi mennä niiden taakse, kun pihassani on kolme autoa, lämmitän asuntoni puulla ja aion vielä matkustellakin lentäen. Toki tiedostan tilanteemme, ja automme ovat 2/3 kaasuja, puun poltto vähenee 90% uuden lämmitysmuodon myötä ensi vuonna ja lentomatkustaminen tulee olemaan vähäisempää kuin ennen koronaa. Suosin maata pitkin siirtymiä jo aiemminkin.
Kokonaisuudessaan on kuitenkin vain hyvä, että voin olla vaikuttamassa ruokavalioni osalta myös ympäristön tilaan yhä enemmän, kun omat silmäni tässä samalla ovat alkaneet aueta. Globaalisti vaikutukset olisivat jo mittavia, jos lihansyöntiä saataisiin suitsittua nimenomaan niissä maissa, joissa sitä jo nyt syödään tarpeettoman paljon. Tuskin alkuperäiskansojen riistansyönti tms. kestävä lihansyönti on ongelma tai edes se, että suomalainen perheenisukki tekee pari kertaa viikossa pasta bolognesen vapaana laiduntaneen lähikarjan lihasta kasvis- ja kalaruokien rinnalle, vaan se, että meillä on jotain käsittämättömiä käveleviä lihavartaita, kuten (ulkomaiset) broilerit ja belgiansininennauta, joiden lihaa on kiva käristää grillissä piittaamatta tuotannon eettisistä ja ekologisista haitoista.
Lihansyönnin trendi on kasvava, mutta viimeiset kaksi vuotta kulutus on pudonnut. Aiemminkin näin on toki käynyt, mutta kulutus kääntynyt jälleen kasvuun, joten tästä ei erityisemmin pidä vielä johtopäätöksiä tehdä:
Kasviproteiinien kulutus valtavirtaistuu ja kasvaa pikavauhtia, lihankulutus laskenut kahtena vuotena – K-ryhmä: Peilaa osaltaan lihansyöntiin
Jotta lasku olisi pysyvää, vaatii se valtiovallan voimakkaampaa puuttumista ja ohjaamista aivan kuten muissakin suurissa muutoksissa asenteiden muokkaamisen kautta on tapahtunut, kuten tupakointi. Globaalisti muutos Suomessa on toki hyttysen paska, mutta tästä päästään jälleen siihen, että muutos lähtee yksilöistä ja yksittäisistä kansoista (viittaus turvavöihin ja Volvoon).
Otan sen verran takaisin, että ilmaisuni lihansyönnin tutkitusta epäterveellisyydestä oli epämääräinen. Mieluumminkin niin - kuten itsekin kirjoitit - ettei lihansyönnin vähentäminen todellakaan haitaksi ole. Lisään siihen, että mitä vähemmän, sen parempi:
Käsitys lihasta muuttui 20 vuodessa: laajan tutkimuksen mukaan pienikin lihansyönnin lisääminen on vaarallista (maksumuurin takana). Toki tässäkin tulee mukaan se, että ruokavaliostaan valveutuneet ihmiset ovat yleensä myös muutoin kartalla hyvinvoinnistaan ja elintapojensa vaikutuksesta siihen. Vaikea silti kuvitella, etteikö helpommin sulava ja (mahdollisesti) vähäkalorisempi proteiininlähde mahdollistaisi myös sitä, että liikunta olisi mielekkäämpää ja uni syvempää.
Vähän sitä sun tätä tässä kiireissäni kirjoittelin, mutta seuraan keskustelua mielenkiinnolla ja käyn sitä tässä pihatöiden ohessa mielelläni.