Vasemmistoliitto

  • 728 940
  • 5 800

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
En näe mitenkään tarpeellisena vastustaa thaimaalaisten marjamatkoja, jos työvoiman kysyntä ja tarjonta kohtaavat toisensa sopuisasti. Näin ei näköjään aina tapahdu. On tuossa joitakin pulmia, ja yksi on markkinoiden saturoitumisen aiheuttamat epäkohdat. Maahan saapuvien poimijoiden määrää pitäisi kyetä jollakin tavoin kontrolloimaan ja tarvittaessa jopa rajoittamaan, ettei maahan tulevien marjastajien riski tehdä persnettoa kasvaisi kohtuuttomaksi.

Nykyisellään poimijoiden ja marjabusineksen välinen suhde lienee sopimusoikeudellinen. Se tarkoittaa sitä, että kohtuutonta diiliä voidaan tarpeen vaatiessa sovitella käräjäoikeudessa. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että erimielisyyksien sattuessa yhteiskunnan kontrolli on olemassa (toki vain jos joku hakee "erotuomarin" paikalle).

Tässä keskustelussa kuitenkin piti keskustella Vasemmistoliitosta. Siltä pohjalta relevanttia on vain Toveri Anderssonin ja kumppaneiden motiivi sotkeutua tähän tapaukseen. Ei kai kenelläkään, toistan, kenelläkään voi olla sellaista harhaluuloa, että kyse on vilpittömästä halusta auttaa marjanpoimijoita? Kysymys on mitä ilmeisimmin halpahintaisesta ja moraalittomasta julkisuustempusta, jolla saattaa olla kansantalouden kannalta ikäviä seurauksia (poiminta käy liian kalliiksi, marjat jäävät metsään, alan yritykset nurin, lisää työttömyyttä, marjatuotteet kallistuvat kaupoissa ja raaka-aineet muuttuvat tuontitavaraksi). Kiitos Li!
 
Kysymys on mitä ilmeisimmin halpahintaisesta ja moraalittomasta julkisuustempusta, jolla saattaa olla kansantalouden kannalta ikäviä seurauksia (poiminta käy liian kalliiksi, marjat jäävät metsään, alan yritykset nurin, lisää työttömyyttä, marjatuotteet kallistuvat kaupoissa ja raaka-aineet muuttuvat tuontitavaraksi). Kiitos Li!
Nyt poimija saa marjasta käsittääkseni 1,3 - 1,8 euroa kilolta. Marjoista 80-90 % jää jo nyt metsään.

Mikä on mielestäsi sellainen marjan ostohinnan taso, jolloin pidät poimintaa "liian kalliina"?
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Mikä on mielestäsi sellainen marjan ostohinnan taso, jolloin pidät poimintaa "liian kalliina"?

Mitenkäs tämä liittyy asiaan? Liian kallis on sellainen hinta, joka lopettaa marjatuotteiden kysynnän ja aiheuttaa alalla työpaikkojen menetyksiä sekä lisää raaka-aineiden tuontia ulkomailta samaan aikaan kun kotimaiset marjat mätänevät metsässä.

Jos nyt kuitenkin haluat mielipiteeni asiasta, minulle yli kymmenen euroa litra marjoista on liikaa. Jalostustuotteiden kohdalla asia riippuu tuotteesta enkä todellakaan jaksa luetella kaikkia (etenkään kun en suurinta osaa niistä edes käytä).

Jos marjanpoimintaan määriteltäisiin vaikkapa kymmenen euron minimituntipalkka. Miten nimimerkki Harto ja muut äärivasurit ratkaisisivat seuraavat ongelmat:

1. Marjafirmat löisivät pillit pussiin tai toisivat raaka-aineet jostain muualta, jossa palkkataso on alhaisempi.

2. Thaimaalaiset poimijat jäisivät Thaimaahan ja tekisivät muita töitä pienemmällä tuntipalkalla, esim. antaisivat happy end -hierontoja turisteille.

3. Marjojen ja jalosteiden hinnat nousisivat. Tämä haittaisi ensi sijassa Vasemmistoliiton äänestäjiä (matalasti koulutettuja ja sosiaalituen varassa eläviä), ei hyvätuloisia.

Ja vielä, minkä sinä uskot olevan Toveri Li:n (vai kenties varapuhemies Lin) motiivi tälle toiminnalle?
 
Lähdin näköjään rakentamaan argumenttiani vähän turhan sekavasti.

Kysytään mieluummin vaikka niin, että miten nämä kansantalouden kannalta ikävät seuraukset mahdollisesti voisivat realisoitua? Onko Li Andersson esimerkiksi esittänyt marjanpoimintaan liittyen jotain, jolla voisi olla ikäviä seurauksia kansantalouteen? Minun käsitykseni mukaan ensi syksynä poimitaan ihan normaalisti. Jansa tosin myi yrityksensä, joten ehkä ensi syksyn siirtotyöläiset ovat keskimäärin tyytyväisempiä ja tehokkaampia työntekijöitä kuin tämä saapumiserä.

Mikään minimipalkka nyt tuskin tulee missään tapauksessa kyseeseen, sillä kyllähän jokainen ymmärtää että koko bisnekseltä putoaisi pohja pois eikä metsissä olisi enää yhtään poimijaa jolle minimipalkkaa maksaa. Kyllä äärivasemmistossakin (mitä talouspoliittiseen akseliin tulee) sentään ymmärretään, että lyhyellä tähtäimellä kansantalouden tulee kasvaa. Sinänsä on vähän hassua penätä esimerkiksi minulta ratkaisuja ongelmiin joita en olisi aiheuttamassa. Taidanpa siksi jättää vastaamatta.

Kaikkihan sen tietävät, että yksi Lin motiiveista on äänestäjäkunnan miellyttäminen. Uskon, että muitakin motiiveja on ollut, kuten mielihyvän tavoittelu heikompien auttamisesta. Ties mitä muita - verkostoituminen lakimiehen ja ihmisoikeusaktivistin kanssa, hetkeksi pois Helsingistä ja rasittavien paperitöiden parista maakuntamatkalle, tms. Mielestäni kenenkään motiivien arvuuttelu ei kuitenkaan ole kovin kiinnostavaa, vaan kiinnostavampaa on arvioida tekoja.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Kysytään mieluummin vaikka niin, että miten nämä kansantalouden kannalta ikävät seuraukset mahdollisesti voisivat realisoitua? Onko Li Andersson esimerkiksi esittänyt marjanpoimintaan liittyen jotain, jolla voisi olla ikäviä seurauksia kansantalouteen?

Minun käsittääkseni myös Li Andersson on esittänyt että poimijoita kohdeltaisiin työntekijöinä, ei yrittäjinä. Se toisi mukanaan TESsin mukaiset minimipalkat, palkan sivukulut, lomat, työterveyshuollon yms. joka taas kaikella todennäköisyydellä tekisi poiminnasta kannattamatonta. Esimerkkinä vaikkapa 8€/h tunti palkka, siihen ~50% päälle suoria ja epäsuoria työnantajalle tulevia kustannuksia ja yht.äkkiä ollaan 12€/h kustannuksessa.

Puhdistamattomasta mustikasta maksetaan käsittääkseni 2-3€/kilo. Poimijan pitäisi siten kerätä 3-4 kiloa tunti joka tunti kun hän on töissä jotta ollaan plusmiinusnollassa yrittäjän kannalta (tässä ei ole huomioitu autoja, bensoja, välineitä yms).

Entäs sitten poimijat? 7.5/h päivä tekee 60€/pv ja karkeasti reilut 1200€ kuussa. Tästä maksetaan sitten verot ja sossumaksut joka lienee jotakuinkin 15% tuolla summalla. Eli reilu tonni tassuun kuussa. Jos tekee enemmän duunia, tulot ja verot kasvavat. 15h/pv tienaa jotakuinkin 2000€ tassuun kuussa. Tällä hetkellä parhaat tienaavat yli 3000€ verovapaana kuussa.
 
Minun käsittääkseni myös Li Andersson on esittänyt että poimijoita kohdeltaisiin työntekijöinä, ei yrittäjinä.
No siinä tapauksessa nimimerkki Jussih:n pelko kansantaloudelle haitallisista vaikutuksista on ihan aiheellinen. Siltikään ei tarvinne olla kovin huolissaan siitä, että Li Anderssonin ehdotukset olisivat kovin äkkiä johtamassa mihinkään konkreettiseen.

Toinen keskustelunaihe olisi prioriteetit kansantalouden kasvattamisen ja heikomman suojelun välillä; minkä verran haluamme kasvattaa omaa hyvinvointiamme muiden hyvinvoinnin kustannuksella. Onko tavoiteltavaa kasvattaa kansantaloutta roudaamalla tänne tuhansia siirtotyöläisiä joihin pätee eri työehdot kuin Suomalaisiin? Jos on, niin eikö kannattaisi esimerkiksi potkia täältä ulkomaiset kaivosyhtiöt helvettiin ja tuoda valtion toimesta afrikkalaisia nälkäpalkalla keräämään mineraalit vientiin? Ei tarvitsisi kuin laajentaa jokamiehenoikeutta koskemaan mineraaleja.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Siltikään ei tarvinne olla kovin huolissaan siitä, että Li Anderssonin ehdotukset olisivat kovin äkkiä johtamassa mihinkään konkreettiseen.

Se ei taas muuta sitä että ehdotus on surkea lähes joka suhteessa.

Onko tavoiteltavaa kasvattaa kansantaloutta roudaamalla tänne tuhansia siirtotyöläisiä joihin pätee eri työehdot kuin Suomalaisiin?

Miten niin pätee eri työehdot?? Kaikki suomalaiset voivat tehdä ihan vastaavat sopimukset kuin thaipoimijat.

Ongelma on siinä että suomalaiset ovat nykyään niin mukavuudenhaluisia ja laiskoja ettei pitkäaikaistyöttömätkään mene keräämään marjoja vaikka tarjolla olisi aivan loistavat lisätienestit. Samoiten eipä ole paljoa lähi-idän/afrikan miehiä näkynyt metsissä marjoja poimimassa vaikka tarjolla olisi verovapaata rahaa.

Jos on, niin eikö kannattaisi esimerkiksi potkia täältä ulkomaiset kaivosyhtiöt helvettiin ja tuoda valtion toimesta afrikkalaisia nälkäpalkalla keräämään mineraalit vientiin? Ei tarvitsisi kuin laajentaa jokamiehenoikeutta koskemaan mineraaleja.

Tajuat varmaan itsekin kuinka tyhmä tuo esimerkkisi on?
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Tässä keskustelussa kuitenkin piti keskustella Vasemmistoliitosta. Siltä pohjalta relevanttia on vain Toveri Anderssonin ja kumppaneiden motiivi sotkeutua tähän tapaukseen. Ei kai kenelläkään, toistan, kenelläkään voi olla sellaista harhaluuloa, että kyse on vilpittömästä halusta auttaa marjanpoimijoita? Kysymys on mitä ilmeisimmin halpahintaisesta ja moraalittomasta julkisuustempusta, jolla saattaa olla kansantalouden kannalta ikäviä seurauksia (poiminta käy liian kalliiksi, marjat jäävät metsään, alan yritykset nurin, lisää työttömyyttä, marjatuotteet kallistuvat kaupoissa ja raaka-aineet muuttuvat tuontitavaraksi). Kiitos Li!
Li Anderssonin tekemiset ovat mielestäni osa luonnonlakien mukaista tyhjiön täyttymistä. Vasemmistoliitossa on ollut tyhjää tilaa uusille mielipidejohtajille, ja Andersson on ottamassa tällaista tilaa itselleen, ainakin koskien hänen teemoistaan innostuvaa osaa porukasta. En usko että haalariosaston duunarijengi on vielä toistaiseksi vakuuttunut, tai sitä on varmaan jo valunut ja valuu edelleen toisaalle.

Vasemmistoliiton vanhaa raskassarjaa on jäänyt viime vuosina sivuun, kuten mm. Jaakko Laakso ja E-J Tennilä, jotka eivät enää asettuneet ehdolle viime eduskuntavaaleissa. Samoin on jättäytynyt syrjään Esko Seppänen, joka toimi yhteensä reilut pari vuosikymmentä kansanedustajana ja meppinä. Varsinkin Seppänen oli Vasemmistoliitossa hyvin keskeinen hahmo, joka ahkeralla asioihin perehtymisellä ja tietopohjallaan herätti arvostusta myös eri tavalla ajattelevissa. Seppäsen kaltaisen hahmon jättäytyminen päivänpolitiikan ulkopuolelle jättäisi isommankin puolueen rosteriin aimo loven, jonka täyttämisessä nuoremmalla kaartilla on kovasti pinnisteltävää. Faktoihin paneutumisessa monella vasurien nykypoliitikolla olisi Seppäseltä paljon opittavaa. Viittaan tässä esimerkiksi ministeri Kyllöseen, joka ei ainakaan pari viikkoa sitten ollut yhtään hajulla siitä, mitä tarkoittaa yksityistie.
 
laki24.fi kirjoitti:
Työsuhteen viisi perustunnusmerkkiä ovat: 1) sopimus, 2) ansiotyön tekeminen, 3) työn tekeminen toiselle, 4) vastikkeellisuus ja 5) johdon ja valvonnan alaisuus eli työnantajan direktio-oikeus.

1) Työsuhde perustuu työnantajan ja työntekijän väliseen sopimukseen. Työsopimukselle ei ole asetettu muotovaatimuksia. Se voi olla suullinen, kirjallinen, sähköinen tai perustua hiljaiseen suostumukseen. Ratkaisevaa on osapuolten yhteinen tarkoitus. Työsopimus on samalla yksi työsuhdetta sääntelevä normilähde.
Suomalainen yritys kutsuu poimijan tänne toiselta puolelta maapalloa, kertoen tälle kuinka paljon toiminnalla tyypillisesti ansaitsee. Sovitaan, milloin tullaan ja kuinka pitkäksi aikaa.

2) Työnteoksi voidaan lukea mikä tahansa inhimillinen käyttäytyminen, jolla on taloudellista arvoa. Ansiolähteitä voi olla samaan aikaan useita. Toiminta ei saa olla lainvastaista, rikollista tai hyvän tavan vastaista.
Tämä lienee itsestään selvä.

3) Työntekijä tekee työtä työnantajan lukuun. Työn tulos kuuluu työnantajalle, vaikka se koituisikin muun tahon hyväksi. Työntekijän tulee suorittaa työ henkilökohtaisesti. Avustajaa voi käyttää vain työnantajan suostumuksella.
Tämäkin kohta yleensä toteutetaan ostosopimuksilla.

4) Työntekijä tekee työtä palkkaa tai muuta vastiketta vastaan, vaikka siitä ei olisi erikseen sovittu, ellei työnantaja näytä muusta sovitun. Talkootyö ei ole työsuhteessa tehtyä työtä. Vastikkeeksi voidaan lukea opin saaminen, vastavuoroinen työ tai muu taloudellista arvoa omaava suoritus.
Jos kyseessä on työsuhteen kaltainen suhde, silloin marjoista saatava korvauskin on palkan kaltainen korvaus. Pelkkää terminologiaa.

5) Työnantajalle kuuluu oikeus johtaa ja valvoa työntekoa eli direktio-oikeus. Tämä on usein työsuhteen tärkein tunnusmerkki. Työsuhteessa tehty työ on epäitsenäistä työtä. Käytännössä työnantaja voi sallia työntekijän toimivan melko itsenäisestikin.
Määrätään työn suorituspaikat, ja jos ei suostuta, niin uhkaillaan "työsuhteen" päättämisellä. Kuulostaako tutulta?

Miten niin pätee eri työehdot??
Tarkalleen ottaen asia tulisi ilmaista niin, että marjanpoiminta-alalla pätee eri työehdot kuin muilla aloilla. Koska kaikki poimijat ovat kuitenkin käytännössä thaimaalaisia, voidaan kuitenkin sanoa, että näihin thaimaalaisiin poimijoihin pätee eri työehdot.

Se ei taas muuta sitä että ehdotus on surkea lähes joka suhteessa.
Tästähän me olemme yhtä mieltä. Minusta on hyvä, jos itsenäiset yrittäjät keräävät metsistämme marjoja, kasvattaen näin kansantaloutta. Henkilökohtaisesti marjan hinnalla ei ole väliä kun kerään marjani itse, mutta toki näen etuna myös sen, että kotimainen marja on edullista.

Sen sijaan sitä en hyväksy, että työtä teetetään työsuhteen kaltaisessa suhteessa noudattamatta kuitenkaan työn teettämistä ja tekemistä säätelevää lainsäädäntöä. Jotkut firmat ovat tätä harrastaneet, tuskin kaikki. Luulen että suurimmalti osin marjanpoiminta-alalla ei toimita työsuhteen kaltaisissa suhteissa. Tuskin suurin osa marjayrittäjistä käyttää direktio-oikeutta, vaikka osa ilmeisesti käyttää. Lain mukaan noiden kaikkien työsuhteen tunnusmerkkien on täytyttävä, jotta kyseessä olisi työsuhde. Mikäli oikeus katsoo (niin kuin varmasti katsoo), että esim. tämän Jansan ja 50 poimijan välillä ei ole ollut työsuhdetta, on silloin lakia muutettava niin, että vastaisuudessa tämän kaltaiset tapaukset katsottaisiin työsuhteeksi.

(tulipa kirjoitettua kiireessä paskaa tekstiä, varaudun tarkentamaan myöhemmin tarvittaessa)

Tajuat varmaan itsekin kuinka tyhmä tuo esimerkkisi on?
En. Mutta ehkä voit valistaa?
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät

Mielestäni kannattaa tutustua asiaan vähän tarkemmin, sillä marjanpoimijat kutsutaan Suomeen yhteistyössä ulkoministeriön kanssa. He saapuvat tänne turistiviisumeilla poimimaan marjoja, joten en usko että heitä lasketaisiin esimerkiksi verottajan silmissä työntekijöiksi.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Marjanpoiminta-case se vaan jatkuu. Linkki Ilta-Sanomien nettisivuille.

Yhdeksän poimijan piti lähteä tänään Suomesta, mutta sitten tuli erimielisyyksiä lippujen maksamisesta ja jälleen kerran kukaan ei lähtenyt/päässyt lähtemään.

Tuossa uutisessa muuten näiden poimijoiden edustaja on nyt joku Taneli Hämäläinen. Kukahan tyyppi se nyt sitten on?
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Tarkalleen ottaen asia tulisi ilmaista niin, että marjanpoiminta-alalla pätee eri työehdot kuin muilla aloilla. Koska kaikki poimijat ovat kuitenkin käytännössä thaimaalaisia, voidaan kuitenkin sanoa, että näihin thaimaalaisiin poimijoihin pätee eri työehdot.

Ei todellakaan kaikki poimijat ole thaimaalaisia ja säännöt ovat kaikille samat.

Sen sijaan sitä en hyväksy, että työtä teetetään työsuhteen kaltaisessa suhteessa noudattamatta kuitenkaan työn teettämistä ja tekemistä säätelevää lainsäädäntöä. Jotkut firmat ovat tätä harrastaneet, tuskin kaikki.

No kerro nyt toki, mikä teki Jansan toiminnasta jotain poikkeavaa? Mikä erottaa hänet suurimmasta osasta marjayrittäjiä? Faktoja kiitos.

En. Mutta ehkä voit valistaa?

Se on niin kaukaa haettu etten jaksa. Alkaen ulkomaisten firmojen kenkimisestä joka on suht mahdotonta ilman että rikotaan about kahtakymmentä EU-säädöstä tai kv-kauppasopimusta.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
No kerro nyt toki, mikä teki Jansan toiminnasta jotain poikkeavaa? Mikä erottaa hänet suurimmasta osasta marjayrittäjiä? Faktoja kiitos.

Noin yleisesti ottaen olisi myös mielenkiintoista kuulla, että miten on mahdollista, että nimenomaan nämä 50 marjanpoimijaa ovat tyytymättömiä ja kaikki muut tyytyväisiä? Suomessa kun kuitenkin tänäkin vuonna n. 3 000 marjanpoimijaa teki samaa hommaa ihan tyytyväisenä. Kari Jansan edustamalle Ber-Ex Oy:llekin myi marjoja varmasti kymmenet, ellei sadat muutkin marjanpoimijat kuin nämä, jotka nyt julkisuudessa ovat tyytymättömyyttään ilmoittaneet. Jos Kari Jansa/Ber-Ex Oy on niin mulkku ja firma aivan perseestä, kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää, niin miten on mahdollista että myös häneen/hänen yritykseensä tyytyväisiä marjanpoimijoita on olemassa runsain mitoin?
 
No kerro nyt toki, mikä teki Jansan toiminnasta jotain poikkeavaa? Mikä erottaa hänet suurimmasta osasta marjayrittäjiä? Faktoja kiitos.
Työsuhteen tärkein tunnusmerkki, eli direktio-oikeus. Tarkkaavaisemmalle lukijalle tämä varmaan selvisikin jo viestistä jota lainasit.

He saapuvat tänne turistiviisumeilla poimimaan marjoja, joten en usko että heitä lasketaisiin esimerkiksi verottajan silmissä työntekijöiksi.
Ja minäkö sitten uskon vai?
 

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Mikään minimipalkka nyt tuskin tulee missään tapauksessa kyseeseen, sillä kyllähän jokainen ymmärtää että koko bisnekseltä putoaisi pohja pois eikä metsissä olisi enää yhtään poimijaa jolle minimipalkkaa maksaa.

Huomautan myös, ettei Suomessa ole laissa lainkaan käsitettä 'minimipalkka'. TES:ssa alimmat palkat on toki määritelty, vaan en ihan heti osaa sanoa, mitä TESsiä marjanpoimijoihin pitäisi soveltaa.

Käytännössä minipalkka aka takuupalkka pitäisi olla niillä poimijoilla marjayrityksen kanssa, jos heidät siis työntekijöiksi lasketaan. Muuten on aika paha mennä tappelemaan 'liian pieni palkka' -perusteella. Varsinkin kun käsittääksei asunto, ruoka ja työmatkat olivat heille ilmaisia, niistä kertyy luontaisetua hetikin melkolailla sen 'palkan' päälle.

Miten muuten turistiviisumilla maassa olevat voivat olla työntekijöitä tai yrittäjiä täällä.

t. hanu
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Noin yleisesti ottaen olisi myös mielenkiintoista kuulla, että miten on mahdollista, että nimenomaan nämä 50 marjanpoimijaa ovat tyytymättömiä ja kaikki muut tyytyväisiä? Suomessa kun kuitenkin tänäkin vuonna n. 3 000 marjanpoimijaa teki samaa hommaa ihan tyytyväisenä.

Siis mistä tiedät näiden poimijoiden tyytyväisyyden? Onko siitä muka tehty jonkin sortin kyselytutkimus? Jos tyytyväisyyden tae on se, ettei poimijat haasta marjafirmaa oikeuteen, niin siinä tapauksessa toki väitteesi pitää paikkaansa. Omasta mielestäni tyytyväisyys kuitenkin tarkoittaa jotain muutakin.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Siis mistä tiedät näiden poimijoiden tyytyväisyyden? Onko siitä muka tehty jonkin sortin kyselytutkimus? Jos tyytyväisyyden tae on se, ettei poimijat haasta marjafirmaa oikeuteen, niin siinä tapauksessa toki väitteesi pitää paikkaansa. Omasta mielestäni tyytyväisyys kuitenkin tarkoittaa jotain muutakin.


Noh, jos vuosi toisensa jälkeen tulevat uudestaan niin kai siitä jotakin voi tyytyväisyydestä päätellä?

Kyllä monille työpaikoillekin tullaan päivä toisensa jälkeen enemmän tai vähemmän "tyytyväisinä".

Ja kai meillä melkeinpä kaikilla on ainakin jonkin verran erilainen näkemys oman panoksemme arvosta työnantajan/asiakkaan kanssa?
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Siis mistä tiedät näiden poimijoiden tyytyväisyyden? Onko siitä muka tehty jonkin sortin kyselytutkimus? Jos tyytyväisyyden tae on se, ettei poimijat haasta marjafirmaa oikeuteen, niin siinä tapauksessa toki väitteesi pitää paikkaansa. Omasta mielestäni tyytyväisyys kuitenkin tarkoittaa jotain muutakin.

Edelleenkään ei tule vastausta siihen, että miksi siellä ylivoimainen enemmistö tyytyväisiä ihmisiä, jotka ovat mielellään tulossa uudestaan ja pelkäävät että tämä pienen porukan järjestämä kapina kusee heidänkin hommat tulevaisuudessa?
 
Edelleenkään ei tule vastausta siihen, että miksi siellä ylivoimainen enemmistö tyytyväisiä ihmisiä, jotka ovat mielellään tulossa uudestaan ja pelkäävät että tämä pienen porukan järjestämä kapina kusee heidänkin hommat tulevaisuudessa?
- Tyytyväisiä itsenäisiä ammatinharjoittajia ei välttämättä ole erehdytetty thaimaalaisten välistävetäjien toimesta
- Tyytyväisiä itsenäisiä ammatinharjoittajia ei välttämättä ole kohdeltu orjatyöntekijöinä (mm. direktio-oikeutta ja poimijoiden alisteista asemaa hyväksikäyttäen) suomalaisten marjayrittäjien toimesta

Onko julkisuudessa sitten esiintynyt mainitsemiasi tyytyväisten marjanpoimijoiden pelkoja?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Saadaan näkyvyyttä epäkohdalle, joka tulisi korjata muuttamalla lakia niin, ettei Suomessa voisi laillisesti työskennellä muutoin kuin tavalla joka on mm. työaikalaissa määritelty.
Pitäisikö muukin yrittäjyys kieltää? Suomessa on esim maanviljejöitä, jotka eivät pääse TESien mukaisille vähittäispalkoille ja työnpäivätkin ovat pitkiä? Entäs metsästäjät ja kalastajat? pokeri-ammattilaiset? entä "pokeri-ammattilaiset"? kielletäänkö toiminta kokonaan?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Thaimaalaiset ovat siis Suomessa olleet noin 40 päivää. He ovat maksaneet majoituksistaan ja autoista + kärryistä joku 800e tältä ajalta, eli vajaa 20e päivässä. Kuulosta ERITTÄIN kohtuulliselta.

On perseestä jos he ovat lentolipuista joutuneet maksamaan enemmän kuin sen 500-600e per nokka ja heidän olisi pitänyt saada liput käteen.

Se että he ovat velkaa joutuneet ottamaan lippujen ostamiseksi on tietenkin ikävää, mutta jos tuo kerätty korko on ollut mainittua luokkaa eli kymmenen pinnan luokkaa, niin se on ollut aika lailla kohtuullista.

Blogissa poimija mainitsi että ovat marjoja keränneet [SIZE=+0]80-90 litraa päivässä eli noin 120-200e päivässä.
[/SIZE]
Nopealla matematiikalla poimijat ovat siis ansainneet täällä ollessaan kulujenkin jälkeen vähintään muutamia tonneja, parhaillaan ehkä viitisen tonnia. Työ on ollut kovaa eikä tuntipalkka ole ollut päitähuimaava, mutta mistään orjatöistä ei voida puhua.

En tiedä mikä on totuus tuon väitteen suhteen ettei poimijoiden olisi annettu joillakin alueilla poimia, mutta yritysten etu on tosiaan että marjoja olisi kerätty mahd. paljon. Niinpä uskon että jos tuollainen "kielto" on tullut siihen on perustellut syyt olleet.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Tokkopa tässä kukaan on yrittäjyyttä kieltämässä, pikemminkin päinvastoin. Mutta siitä sitten kai on erimielisyyksiä, että onko sellainen henkilö, joka saa myydä marjoja vain yhdelle tietylle ostajafirmalle, jonka työaikoja valvotaan ostajayrityksen toimesta ja jonka matkustusasiakirjat on ostajayrityksen hallussa, niin onko se tosiaan ihan aidosti ja oikeasti itsenäinen yrittäjä. Vai olisiko sittenkin niin, että kyseessä tosiasiallisesti on luonteeltaan työsuhde, mutta sitä ei ole siksi nimetty, jotta voidaan kiertää työsopimus- ja työaikalain mukaiset velvoitteet?
 
Pitäisikö muukin yrittäjyys kieltää? Suomessa on esim maanviljejöitä, jotka eivät pääse TESien mukaisille vähittäispalkoille ja työnpäivätkin ovat pitkiä? Entäs metsästäjät ja kalastajat? pokeri-ammattilaiset? entä "pokeri-ammattilaiset"? kielletäänkö toiminta kokonaan?
Vilpittömät pahoittelut huolimattomasta ilmaisustani, oli jo ties kuinka mones kerta tällä viikolla, ja toinen kerta tänään, kun tekstissäni on ollut tilaa tulkinnalle ja se on myös tulkittu väärin.

Jos korvaat sanan "työskennellä" ilmaisulla "työskennellä työsuhteessa tai työsuhteen kaltaisessa suhteessa", niin ollaan samalla sivulla.

Yritän jatkossa tuottaa sellaista tekstiä, ettei jää mitään tulkittavaa tai saivarreltavaa. Täällä kun sellaiseen aika helposti näytetään ryhtyvän (en tarkoita sinua dana77).
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Vai olisiko sittenkin niin, että kyseessä tosiasiallisesti on luonteeltaan työsuhde, mutta sitä ei ole siksi nimetty, jotta voidaan kiertää työsopimus- ja työaikalain mukaiset velvoitteet?
Kyllähän nämä Thaimaalaiset hieman puolirikollisesti jokamiehenoikeutta ja turistiviisumeitaan hyväkseenkäyttävät taloudellisessa hyötymismielessä, mutta ihmimillisyyden nimissä olisin toimintaa sormien läpi katsomassa, koska tästä kaikki osapuolet hyötyvät. Poimijat tekevät hyvän tilin, suomalaiset yrittäjät työllistyvät ja maksavat veroja ja Suomen kansantalous hyötyy viennistä. Vielä parempi tietenkin olisi, että suomalaiset hoitaisivat poimimisen itse, jolloin ei tarvitsisi kenenkään kalliita lentoja ostella ja lennellä toiselta puolelta maapalloa, mutta parempi näinkin kun ei ollenkaan.

Sellaista kombinaatiota ei edelleenkään ole olemassa, että poimijoille maksettaisiin tuntiperusteista takuupalkkaa, palkasta maksettaisiin verot ja muut työllistämisen kustannukset ja marjoja vielä saataisiin kaupaksikin.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Jos korvaat sanan "työskennellä" ilmaisulla "työskennellä työsuhteessa tai työsuhteen kaltaisessa suhteessa", niin ollaan samalla sivulla.
Edelleen olen sitä mietä, että kun esim isovanhempani toimivat maitotilallisina, niin heillä oli vain yksi maidonostaja, jonka kanssa sopimussuhde ei ollut täysin tasapuolinen, he eivät maitoaan voineet myydä minne halusivat ja kaikenlaisia ohjeita ja säännöksiä tuli. Päivät olivat pitkiä, passeja isovanhemmillani ei tainnut olla ollenkaan (tämä ei tosin estänyt ukkiani käymästä itänaapurissa tuossa 40-luvun taitteessa). about kaikki nämä esittämäsi työsuhteen kriteerit täyttyvät

Sisä(vesi)vessaankaan ei 90-luvun vaihteeseen asti ollut eli olosuhteet olivat turismille epätyypilliset.

Olivatko he orjatyössä vai työsuhteessa? Onko tällaisia kohtaloita vieläkin? Missä on/oli Li Andersson?
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös