Niin, tiedät varmasti, että juuri Suomen kohdalla taustalla ovat paperiteollisuuden ja IT-alan alamäki, mitkä heijastuvat myös koko kansantalouteen. Kyse on myös siitä, että on löydettävä uusia toimialoja, joilta sitä kasvua saataisiin.
Mielestäni rakentavampaa olisi miettiä, että mistä nämä ongelmat johtuvat. Pareriteollisuuden kysyntä on siirtynyt kasvaville markkinoille ja koska kilpailu on kiristynyt, niin enää ei paperia kannata tuoda Suomesta. Täällä työvoima on kallista ja ennenkaikkea kuljetuskustanukset ovat merkittävät. Nämä samat syyt vaikuttavat moneen muuhunkin teollisuuden alaan, eikä parannusta ole näkyvissä. Olemme monen asian valmistuksen kannalta syrjäinen maa.
IT:n kohdalla syyt ovat varmasti moninaisemmat. Toki sielläkin kilpailu on kiristynyt ja tiettyä työtä on siirtynyt halvempiin maihin, mutta tosiasia kuitenkin on, että korkeastikoulutettujen ihmisten palkat ovat maailmanlaajuisesti kilpailukykyiset. Tämä on ala, jossa Suomen pitäisi pärjätä nyt ja tulevaisuudessa.
Yhtään ei lämmitä, vaikka kuinka paperilla Suomi olisi kilpailukykyinen, jos kauppaa ei saada aikaan. Johtuu se sitten huonosta myynnistä, markinnoinnista, innovoimisesta, tuotteistamisesta, johtamisesta tai mistä tahansa.
Tuo viimeinen lauseesi on minusta hyvin erikoinen: siis otetaan nyt huomioon sellaisia pikkuseikkoja kuin, että Suomen julkinen velka on alle EU:n keskitason, korruptioaste on alhainen ja siten veronkanto toimii sekä yhtenä uutena asiana voisin nostaa sen, että kotitalouksien velkaantuminen on verraten pientä edelleen
En tiedä kuinka monta kertaa tämä asia pitää toistaa. Suomen ongelma ei ole velan taso, vaan velkaantumisvauhti.
Nordean Hahtela: Suomen velkaantumisvauhti huolestuttaa | Taloussanomat
Suomi velkaantuu huomattavasti nopeammin kuin nämä verrokkimaansa:
Suomi romahti rupusarjaan | Talouden tulkki
Ja en todellakaan välitä kuulla perustelna, että täällä on asiat hyvin, koska markkinat uskovat Suomeen ja korkomme ovat tämän ansiosta alhaalla. Ne samat markkinat uskoivat Kreikkaankin vielä 2007. Se että markkinat uskovat Suomeen perustuu uskoon, että täällä saadaan kurssia vielä käännettyä ajoissa (meillä on hyvä track record kyvystä tehdä kipeitä päätöksiä). Ne eivät siis todellakaan ole osoitus, että markkinat näkisivät, että täällä homma toimii.
Työttömyys on ollut suhteellisen korkealla tasolla 90-luvun lamasta alkaen ja minusta 2000-luvun nousukauden tasokin oli inhimillisestikin ajatellen kestämättömän suuri. Verotulot eivät ole pienentyneet osittain sen takia, että varmasti tiedät, että kuluneella hallituskaudella niitä korotettiin.
Hyvä, siis olemme ymmärtäneet että maailma on muuttunutt ja työttömyys ei välttämättä koskaan tule 80-luvun nousukauden tasolle enää palaamaan, vaikka talous kasvaisi hieman reippaamminkin (koneistuminen, globaalikilpailu, työvoiman kallistuminen). Samoin olemme ymmärtäneet, että verotus on korotettu jo aika lailla tappiin. Toistan siis kysymykseni:
Miten verotulojen voidaan kuvitella nousevan tulevaisuudessa sellaiselle tasolla, että sillä voitaiisin velkamäärää supistettua esim vuoden 2008 tasolle eli 60 mrd euroon tai 30% BKT:stä. Tämä tarkoittaisi n. 50 mrdin euron eli jos maksutahti olisi 5 mrd vuodessa, niin maksaminen kestäisi 10v. Kuka uskoo sellaiseen nousukauteen?
Kai ymmärrät, että jos et pysty tähän vastaamaan, niin se vie kokonaan pohjan tuolta sormet korviin ja lalalaa, kaikki on hyvin -mantralta?
Kaikkein tekopyhintä mahdollista politiikkaa on samaan aikaan perustella, että velkaantuminen ei ole ongelma ja samaan aikaan kritisoida politiikkoja siitä, että he ovat rähmällään markkinavoimien edessä. Velkaantuminen aiheuttaa sen ja syyllisiä rähmällään olooon ovat ne, jotka ovat antaneet maan velkaantua.
Laskusuhdanteen pitäisi taas olla minusta ihan selviö: tämä on toki aivan Euroopan laajuinen ilmiö ja nimenomaan eurooppalainen kysyntälama on heijastunut Suomeenkin.
Siis tahdotko sinä sanoa, että Suomessa on laskusuhdanne tai että tuo olisi joku mielipidekysymys?
Findikaattori.fi - Taloudellinen kasvu (BKT)
No, taloustiedettä on monenlaista. Tiukassa monetarismissa varmasti alle 2 %, mutta paljon suurempiakin lukuja on esitetty:
Talousprofessori: 10 - 20 prosentin inflaatio ei haittaa | Yle Uutiset | yle.fi Haaparannan mukaan tutkimuksissa on osoitettu, ettei 10 prosentinkaan inflaatio ole kansantaloudelle katastrofi.
Tällaiset väiteet kaipaisivat edes jotain perusteluja taakseen.
Niin ja samalla periaatteella myös oikeiston äänestäjät ovat itsekkäitä samoista materialistisista syistä. Olisikin hauska tietää, kuinka paljon Suomessa on aidosti ideologisia poliittisia oikeistolaisia? Lisäksi minusta on paljon ymmärrettävämpää, että vaikkapa pienellä palkalla toimeentuleva siivooja ajaa omaa etuaan kuin että valmiiksi yltäkylläisesti elävä niin tekee.
Toki yli 44 000€ vuodessa ansitsevien ja tulonsiirtoja vastustavien kohdalla heidät voidaan samalla tavalla tulkita omaa etuaan itsekkäästi ajaviksi. Kokoomus on nuorten keskuudessa erittäin suosittu, joten selvästi puoluetta kannattaa iso joukko ihmisiä ideologisista syistä:
Kokoomus on yhä nuorten suosikki: SDP:n sanoma ei pure | Yle Uutiset | yle.fi
Toki siivojan kohdalla voidaan ajatella, että oman edun ajaminen on ymmärretävää. Vaihtoehtoinen tapa on ajatella, että toisille oman edun ajaminen on sitä, että ahnehditaan muiden ansaitsemia rahoja, kun taas toisen kohdalla ahneus on sitä, että haluaa pitää itse ansaitut rahansa itse.