Vielä hedelmättömämpää on rinnastaa vartijan (tai "järjestyksenvalvojan", joita nämä myös usein ovat) epäammattimainen toiminta taksikuskin, lentoemännän, kaupan kassan tai puhelinmyyjän epäammattimaiseen toimintaan. Viimeksimainitut eivät epäammattimaisuudellaan useinkaan saa kovin suurta tuhoa aikaan ja jätänkin sinne studiojoukkueen arvioitavaksi, mitä kaikkea epäammattimainen vartija voi tahallaan/puolivahingossa/epähuomiossa saada aikaan "asiakkailleen". Mielipiteesi oli oikeasti kyllä taas hetkeen uskomattomin olkiukkoilu, mitä on vastaan tullut.
Tästä olen aivan samaa mieltä, vartijoita ei todellakaan pidä rinnastaa muihin aloihin koska se on jo ihan oma poikkeava ammattikuntansa. Ja vaikkei yleensä jengi kuka tekee hiukan "kovempia" paikkoja, missä on ns. toimintaa ole mitään epäammattimaisia tai kunnon amatöörejä niin noita ylilyöntejä aina tulee. Kuten listasitkin nuo puolivahingossa/epähuomiossa sattuvat jotka voivat aiheutta asiakkaille niin tuo tahallaan aiheuttaminen on kyllä todella harvinaista, tosin voi tapahtua kun on ensin tikattu kylkeen kääntöveitsellä ja syljetty päin naama niin kyllä siinä adrenaliini pursuaa jo korvista ulos ja ylilyöntejä tapahtuu.
Kuitenkin suurin ongelma on se, että toimintaa ohjaavat lait on väännetty joskus "siihen suúntaan". Minkäänlaista selvää rajaa ole vedetty mihinkään vaan voimankäytössäkin puhutaan pelkästään "lievimmän haitan periaatteesta", joka jätetään kuitenkin vartijan itsensä hartioille päättää mikä se lievin tapa kulloinkin on. Koko kokonaisuuden tietenkin kusee se, että vartijat/järjestyksenvalvojat joutuvat työssään usein puuttumaan ihmisten ns. oikeushyviin, mikä jo sellaisenaan aiheuttaa epäluuloisuutta vartijoita kohtaan sekä asettaa monet toimintatavoista kyseenalaisiksi.
EDIT: Ja niin. Jos Suomessa järjestyksenvalvontaan pääsee 32 tunnin kurssilla ja vartijaksi vissiin 100 tunnin kurssilla - en nyt tähän hätään muista, onko se tuohon nostettu jo siitä hurjasta 40 tunnista mitä se olikin - ja hakijat eivät useimmiten ole niitä penaalin terävimpiä kyniä, niin ei kai tuossa aikamäärässä voimankäytöstä, lainsäädännöstä tai konfliktitilanteiden psykologiasta kummoisesti päähän jää. Jos em. asiat nyt sattuvat kyseistä poliisikouluun ja armeijaan kelpaamatonta hylkiötä lähtökohtaisesti edes kiinnostamaan.
Tämä osio alkoi ihan lupaavasti ja olen kyllä sitä mieltä että tuo kokonaisuus mikä saadaan ennen töiden aloittamista, ei kummemmin maarittele, niin kyllä tuossa on sisällytetty vain pintaraapaisu alalle ja suurin osa opitaan itse siellä kentällä työskennellessä. Mutta onhan tuo jo poikkeavaa että edes jotakin opetetaan ennen kun töihin pääsee sen suhteen että suurimpaan osaan ns. duunariammateista ei edes mitään koulutusta vaadita, ellei kyseessä ole erikoisammatit kuten sähkömiehet, omien alojensa asentajat jne.
Ja tuo lopetus oli kyllä aika räikeää yleistämistä, jopa turhaakin sellaista. Tosin nykyään työolot / -ehdot ovat sellaiset että fiksuimmat ovat jo karanneet muille aloille töihin ja vaihtuvuus alalla on varmaan tällä hetkellä suhteellisesti suurin muihin ammattteihin verrattuna.