Mitkäs oli Patrik Allvinin näytöt mistään?
- Scouttina
- Scouting directorina
- jonain GM:n kaltaisena
En jaksa kirjoittaa koko viestiä viime kauden ketjusta (27.1.), joten kopioin tuon scouttipuolen tekemisen laiskuuttani tänne:
*
Tämä riippuu siitä mitä odottaa esimerkiksi noilta syvyysvarauksilta ja millainen pelaajan on oltava ollakseen mitat täyttävä NHL-pelaaja. Silloin kun Allvin oli Penguisin Euroopan scoutingin johtaja, Penguins varasi NHL:ään saakka kehittyneistä eurooppalaisista pelaajista viiden vuoden sisään Kasperi Kapasen (1. kierros, #22), Dominik Simonin (5. kierros, #137). Filip Gustavssonin (2. kierros, #55) ja Kasper Björkqvistin (2. kierros, #61).
Lisäksi en tiedä olivatko Oskar Sundqvist (3. kierros, #81), Olli Määttä (1. kierros, #22 - varattiin OHL-kauden jälkeen, mutta scouttaustyö hänenkin kohdalla oli jo varmasti alkanut aiemmin Suomessa) tai Tom Kuhnhacklin (4. kierros, #2010) Allvinin löytöjä hänen ollessaan Penguinsin Euroopan scoutti. Ei tuolta ole tullut mitään tähtiä, mutta ei noilta vuoroilta mitään kovin ihmeellistä voi realistisesti odottakaan.
Tuo Penguinsin ainoa Allvinin Euroopan pääscoutin aikainen ykköskierroksen käyttäminen osui kuitenkin NHL-pelaajaan (Kapanen) ja pari syvyyspelaajaa saivat syvyyskierroksilta. Onko tuo sitten riittävästi, riippuu varmaan mitä odottaa. Mutta ei noilta syvyyskierroksilta ole yleensä ihan kauheasti osumia tullut. Esimerkiksi tuosta 2016 draftista noiden Eurooppalaisten maalivahtien jälkeen varatuista 41 eurooppalaisesta pelaajasta vain Jesper Bratt (269 NHL-peliä), Maxim Mamim (56), Mikhail Maltsev (47), Lucas Carlsson (40) ja Oskar Steen (17) ovat kenties luomassa uraa.
Allvininkin scouttaustyötä olisi hedelmällisempää arvioida mikäli Penguinsilla olisi ollut käytössä enemmän ykköskierroksia tai hänen ollessa Euroopan scouttipuolen johtajana yleensä enemmän varauksia. Nyt Penguins varasi Allvinin ollessa Euroopan scouttipuolen johtajana top100 ryhmässä Euroopasta kolme pelaajaa viiteen vuoteen ja sai noilla kuitenkin kaikilla vuoroilla pelaajat, jotka ovat päässeet pelaamaan NHL:ssä (Kapanen, Gustavsson ja Björkqvist). On tuo osumaprosentti NHL-pelaajaa kohden ainakin huomattavasti parempi mitä se on ollut vaikkapa Canucksilla (top10-ryhmässä on saatu sentään osumakin).
Kaiken kaikkiaan Allvinin osaaminen managerina mitataan kuitenkin ihan muissa asioissa kuin noissa syvyysvarauksissa. En yhtään osaa sanoa mihin suuntaan hän on joukkuetta viemässä tai onko hän ylipäänsä tehtävään sopiva henkilö. Sen näyttää aika sitten ja siinäkin pitää mitata muutaman vuoden tekemistä enemmän kuin esimerkiksi ensimmäisiä siirtoja. Ihan mielenkiintoista kuitenkin nähdä mihin tuo joukkueen reitti tästä tulee viemään.
*
Ulospäin näkyviä näyttöjä scouttipuolen toiminnasta ei siis kauheasti ole, mutta eipä tuo tilannekaan ole ollut hyvä Penguinsissa noiden varausvuorojen kanssa. Rutherford sanoi jo ennen tätä palkkausta, että haluaa palkata jonkun joka olisi kovalla työllä ansainnut paikan ylempää ja nimesi sitten Allvinin tehtävään. Sitä en yhtään tiedä vieläkään onko pätevä mies tuohon paikkaan, mutta itse annan hänelle enemmän aikaa kuin alle vuoden näyttää kykynsä.
Noin muutenkin en näe tilannetta siten, että NHL-organisaatiossa toimiston marssijärjestys määrittäisi automaattisesti kiekkoälyn. Se voi sitä olla, mutta saattaa olla myös että jollekin persoonalle esimerkiksi scouttipuolen tehtävä on sopivampi kuin esimerkiksi apulaismanagerin tehtävä eikä tuolla ole välttämättä mitään tekemistä sen kanssa miten osaa itse myöhemmin managerin tehtävät tehdä. Entinen Penguinsin apulaismanageri ja nykyinen Minnesotan manageri Bill Guerin
tuntui ainakin arvostavan Allvinia ennen Allvinin nimitystä Vancouveriin.
He's definitely one of my favourite people in all of hockey, I mean I worked closely with Patrik. He knows the amateur side of things, he knows the development side of things, he's been an assistant GM now for a few years, so he's learned that. He's done pretty much everything there is to do and to learn about the business.
It's all about working together and collaborating and I loved working with him every day," Guerin added. "He's got a great handle obviously on the European market and was influential in bringing a lot of European free agents to Pittsburgh.
Vaikea noista on näin ulkopuolisena tietää millainen merkitys esimerkiksi Allvinilla on ollut seuran sisällä. Käytännössä virallisesta nimityksestä huolimatta esimerkiksi Allvin tuskin on istunut pimiössä scouttipuolen tehtäviä hoitaakseen, vaan on luultavasti käynyt ainakin jollain tasolla jatkuvaa vuoropuhelua seuran muiden johtohenkilöiden kanssa. Rutherford tuntui ainakin arvostavan hänen näkemyksiään kun kerran palkkasi managerin pestiin ja uskon Rutherfordin tuntevan hänet paremmin kuin me täällä palstalla.
Sitä ajatusta en osta ollenkaan, että olisi noussut vain koska "hyvät ihmiset" lähtivät. Kyllä tuonne ammattilaistason organisaatioon löytyisi tilalle joku toinen persoona jos näkemykset heiluisivat toisilla aalloilla vuosia ja nähtäisiin asia suunnilleen vain että "tule nyt sinä sitten vaikka et mistään mitään ymmärrä kun ei muitakaan ole". Noin muutenkin Rutherford palkkasi näistä hyvistä ihmisistä mm. Guerinin ja pitkään toimineen päävalmentaja Sullivanin seuraan, joten kyllä siellä jonkinlainen silmä löytyy osaamiselle.
Mutta eihän tuo Allvinin alku managerina ole tietenkään ollut mitenkään vakuuttava, kun puhutaan kentällä organisaation kaikkien aikojen huonoimmasta kauden alusta. Aika lailla Allvinilla on ollut kuitenkin myös kädet siduttuna esimerkiksi noihin Benningin aikojen pakkihankintoihin (OEL/Myers), kun ei noita tuolta oikein saa poiskaan ellei sitten maksa tuosta. Organisaation tilanne on sellainen tällä hetkellä, että vain huono manageri olisi mielestäni maksanut viime kesänä esimerkiksi sen ykkösen. Tuo toki saattaa muuttua vielä tuosta jatkossa jos tilanne muuttuu toiseksi.
Siitä voidaan sitten pohtia, oliko Millerille annettu jatko sen arvoinen. Kuitenkin viime kaudella hän teki 99 pistettä ja on ollut kolmen edellisen kauden aikana NHL:n pistepörssissä 12. paras, joten kyllä tuolle sopimukselle löytyy myös ihan riittäviä perusteluja taakse. Ei noita tuon tason pelaajia kuitenkaan ihan joka paikassa ole. Mikheyev oli toinen kesän iso hankinta ja ainakin alun perusteella tuo on ollut onnistunut. Kuzmenko sitten se kolmas merkittävämpi ja tuossa Allvin voitti tarjouskisan.
Kaiken kaikkiaan tätäkin palkkausta pitää tarkastella ajan kanssa ja tuo aika on jotain ihan muuta kuin ensimmäisen kauden ensimmäiset yhdeksän peliä. Samoin esimerkiksi tuo Millerin sopimus näyttäytyy vasta tulevaisuudessa miten tuossa onnistuttiin. Katselen itse noin kolme kautta ennen kuin annan arvosanaa itse Allvinista mihin suuntaan organisaatio tässä on menossa. Toki sitä ennen tulen arvostelemaan esimerkiksi yksittäisiä pelaajakauppoja ja sopimuksia ja joskus tulee ihan varmasti tuskailtua seuran touhua, kun (onneksi) tunteella elää tämän joukkueen kanssa.
***
Toinenkin pelaajakauppa nähtiin tosiaan heti ensimmäisen perään ja sekin tuntuisi olevan vain marginaalipuolen kauppa, mutta jotain siellä kuitenkin pyritään tekemään. Onneksi mitkään Höglander-huhut eivät tuossa sentään näyttäytyneet, vaan Ethan Bear tuli Vancouveriin yhdessä farmitason hyökkääjän Lane Pedersonin kanssa (ei sukua paremmille Canucksissa pelanneille Pedersoneille Barrylle - jonka isona roolina oli tosin se yksi historian huonoimmista Vancouverin kaupoista - ja Denikselle). Vaihdossa lähti ensi kesän viidennen kierroksen varaus, jolla hyvällä tuurilla saa "ethanbearin". Toki aina on olemassa alle 1% mahdollisuus Kaprizoviinkin, mutta todennäköisyydet edes tuohon Beariin eivät ole korkeat.
Tässä vaiheessa tätä laivaa ei kuitenkaan näytetä heiluteltavan mitenkään kovasti vaan lähinnä nämä ovat yrityksiä saada jossain toisessa organisaatiossa sivuraiteelle ajautuneesta pelaajasta mahdollinen syvyyspelaaja. Sen mukaiset hinnatkin näissä on ollut mukana ja mielestäni on vaan hyvä, että tässä vaiheessa ei paineta vielä paniikkinappulaa pohjaan. Bearin ensimmäinen kausi Edmontonissa oli jopa hyvä ja sitä ennen junnu-uralla hänet valittiin WHL:n parhaana pakkina, joten kai tässä sitten toivotaan paluuta tuolle hänen NHL-uran alkutaipaleelle. Bearin pelaajakortti ja JFreshin twiittejä.
Jotain Bearista kertoo kuitenkin se, että tämä on jo toinen pelaajakauppa lyhyen ajan sisään ja kyseessä on kuitenkin oikean puolen 25 vuotias puolustaja eli periaatteessa pelaajatyyppi, jolla pitäisi olla arvoa. Oilersin ja Carolinan välisen kaupan toki ymmärsin sitä kautta, että Edmontonilla oli kova tahto vahvistaa alaketjuja ja Foegelen nähtiin tuovan sinne arvoa, kun taas puolustuksen oikealla puolella Ceci, Bouchard ja Barrie täyttivät paikkansa. Carolinassa Bear ei puolestaan sitten ehtinyt pelaamaan kuin yhden kauden ja se alkoi ihan hyvin, mutta covidin jälkeen ei löytänyt enää sitä samaa tasoa ja ajautui kokoonpanon ulkopuolelle.
Siinä mielessä pidän tätä kauppaa ainakin aika riskittömänä, että vaihtoarvo ei ollut tosiaan mitenkään kovin merkittävä ja toisaalta uskon Bearista saatavan tuon viidennen kierroksen vuoron takaisinkin esimerkiksi siirtotakarajalla jos havaitaan, että hän ei ole joukkueeseen istuva pelaaja. Itse vähän epäilen tuosta ensimmäisestä Oilers-kaudesta huolimatta top4-pakin rooliin (saa yllättää toki), mutta kolmospariin Bear voisi tuoda arvoa. Mahdollisesti häntä kaavaillaan Stillmanin pariksi tulevaisuuteen tuonne, mutta katsellaan sitten miten nämä molemmat onnistuvat.
***
Vancouver otti viime yönä 5-1 voiton Pittsburghista ja voitti näin ollen ensimmäisen kerran tällä kaudella toisen pelinsä putkeen. Aika yllättävänä tuli joukkueen otteet, sillä tuo oli toisena peräkkäisenä iltana pelattu ottelu reissussa olevaa, mutta kuitenkin levännyttä Penguinsia vastaan ja Canucksin pelillinen ote Seattle-peliin verrattuna oli kuin yö olisi vaihtunut päivään.
En tiedä sitten oliko Penguins ympyröinyt pelin "helppona otteluna" tällä vieraskiertueella, mikä sekin tulisi yllätyksenä joukkueen hävittyä kiertueellaan jo edelliset pelit Edmontonille ja Calgarylle. Joka tapauksessa Vancouver oli ilmeisesti saanut kadonnutta pelihuumoriaan takaisin ruman Seattle-voiton jälkeen.
Tuon pelin jälkeen entinen Vancouverin pelaaja Jannik Hansen sanoi Canucks Centralin haastattelussa, että pelaajille ei ole tärkeää miten voitot tulevat kunhan ne tulevat. Hansenin mukaan elämä on kaikkialla huomattavasti helpompaa kun on voitto alla, alkaen jo heräämisestä ja jatkuen hallille, jossa pienet vitsit lentävät eri lailla ja yhteenkuuluvuuden tunne on muutenkin heti ihan eri tasolla.
Tuo on pelaajille tiettyä huumetta, joka ruokkii lisää ja tappioidenkin hetkillä alkaa taas metsästää sitä tunnetta. Tämä on puuttunut Canucksin alkukaudesta kokonaan kun joukkue ei ole voittanut ennen näitä kahta viimeistä peliä. Rutherford sanoi harjoitusleirin jälkeen leirin menneen huonosti (tai ei niin hyvin kuin olisi toivonut) ja saattoi tarkoittaa juuri tätä.
- Martin vaikutti minun silmään terävämmältä kuin Demko on vielä tällä kaudella vaikuttanut. Itse voisin antaa Martinille nyt pari peliä ja Demko saisi sillä aikaa keskittyä kauden jatkoon, kuten Markström aikanaan Nilssonin takana. Siitä ei ole epäilyksiä, etteikö Demko palaisi taas tutulle tasolleen myöhemmin ja olisi selkeä ykkönen, mutta juuri nyt Martin voisi olla pelaava maalivahti. Voi olla kyllä, että joukkueessa tätä tilannetta ei nähdä näin.
- Jokainen ketju pelasi mielestäni hyvän pelin. Takakarvausta ja tukitoimia tehtiin paljon enemmän kuin alkukauden otteluissa.
- Petterssonin ketju oli mielestäni jälleen joukkueen paras. Hieno nähdä Kuzmenkon saavan onnistumisia, joita ei ihan alussa hyvistä paikoista huolimatta tullut. Mikheyev on joukkueelle tärkeä hyökkääjä monissakin asioissa, vaikka ei tulostaululla näkyisikään. Näitä tämän tyylin hyökkääjiä Canucks kaipaisi vielä pari lisääkin.
- Dries on pelannut mielestäni hyvin. Pieni koko on eräänlainen este, mutta tekee hyvin töitä ja on älykäs pelaaja.
- Puolustus kaipaa erittäin kipeästi Hughesia takaisin mahdollisimman pian. Dermott, Stillman ja Poolman ne muut puolustuksen poissaolot, joten Bearille pitäisi löytyä ainakin näyttöpaikkaa.
Toivottavasti kausi tästä vielä kääntyisi. Tämä joukkue on näyttänyt monta kertaa ennenkin, että selkä seinää vasten se kuitenkin nousee. Sitä viisastenkiveä en ole vaan onnistunut löytämään, että miksi se selkä pitää painaa aina sitä seinää vasten. Tuskin tietävät itsekään, kun touhu on ollut samanlaista liian usein.