Kyllähän tuo vähän tuolta on näyttänytkin. Mutta miksi ihmeessä Demko on tuossa kunnossa laitettu pelaamaan?
Ehkä siellä on sitten mietitty jotenkin niin, että "puolikuntoinenkin Demko on parempi kuin Delia tällä hetkellä" ja uskottu siihen, että tuo vamma olisi sellainen että se ajan kanssa paranee vaikka pelaisikin? Itse en todellakaan ole mikään maalivahtiasiantuntija, mutta tuo puolikuntoisuus oli kyllä tosiaan nähtävillä jo kauden alussa. Siihen halusi vain uskoa, että siellä ei olisi mitään ollut. Kuitenkin kun tällaisen maallikonkin silmään tuo peli näytti viiden pelin jälkeen tältä...
Demko on aloittanut kautensa heikoimmalla pelillä hänen koko uralla. Yksittäisiä vähän huonompia pelejä on joskus nähty, mutta ei näin montaa Demkon tasolle heikkoa peliä. Hän näytti aikanaan farmissakin paljon paremmalta kuin tällä hetkellä. Viime kauden lopussa Demko loukkaantui, mutta ei kai sen vamman enää pitäisi vaikuttaa? Vai vaikuttaako sittenkin?
...Niin kyllä siellä näkyi isompia ongelmia jo heti kauden alussa. Niiden silmiin jotka oikeasti tuosta maalivahtipuolesta jotain ymmärtävät, ero oli varmasti selvempikin. Maalivahtiguru Kevin Woodley noista lonkkavammoista sanoikin tuossa pari viikkoa sitten, että NHL:ssä yleistynyt sivuttaispelaaminen on tehnyt monen maalivahdin lonkille tilanteen entistä haastavammaksi. Demkon pitäisi olla nyt noin kuutisen viikkoa sivussa, joten ei pahin mahdollinen takaisku, mutta kuitenkin niin pitkä että tuossa saattaa tulla vielä nykyistä isompia ongelmia.
Delia on nähty odotusten mukaan nyt harjoituksissa paikkaamassa ja farmissa ykkösvahtina pelanneelle Silovsille jää farmin lisääntyvä vastuu, mikä onkin järkevää tässä vaiheessa. Delialla oli hyvä yliopistoura, mutta NHL:ssä Chicagossa ei tullut ainakaan liikaa onnistumisia (32 peliä, 3.68 päästettyä maalia pelissä ja 90.4%). Farmissa 120 peliä sitten noin 2.8 päästettyjen maalien keskiarvolla ja noin 91% tilastoilla. Ilmeisesti hän oli Abbotsfordiin tulleen päävalmentajan Jeremy Collitonin suosituksesta hankittu maalivahti kuitenkin.
***
Tuo on kyllä ihan totta. Toisaalta olihan tuossa se viime kauden viimeiset 60 peliä lisäämässä odotuksia.
Se tiedettiin tuosta viime kaudesta huolimatta, että pakkiremonttia joukkue kaipaisi ja hyökkäykseen pitäisi tuoda lisää fyysisyyttä sekä koko kentän kahden suunnan osaamista.
Pakkipuolelle ei pystytty tekemään kesällä mitään. Huhuissa oli ainakin Marino, mutta ei kai sitten haluttu maksaa tässä tilanteessa sitä summaa minkä Devils antoi - eikä joukkueella kyllä ollutkaan noiden vuorojen tyhjennysmyyntien jälkeen ketään 00-syntynyttä NHL:ssä jo pelannutta nuorta pakkia. Lisäksi siellä olisi pitänyt tehdä sitä tilaa jos tuollainen pakki olisi tullut. Hyökkäykseen tuotiin Mikheyev, Kuzmenko, Lazar ja Joshua, joista kolme meni noihin joukkueen tarpeisiin ja Kuzmenko sitten taitopuolelle "ilmaisena" hankintana.
Nyt nuo tarpeet ovat ihan samat edelleen. Joukkueen yksinä isoina ongelmina on pelin avaaminen (Hughesin ja osin Bearin jälkeen) sekä tukipelaamisen laatu. Canucks häviää ihan liikaa kaksinkamppailuja pelkästään siksi, että joukkueella ei riitä fyysisyys eikä ammattimainen ote kahteen suuntaan kestä koko peliä. Vancouverin pitäisi siis edelleen tehdä se pakkiremontti ja hankkia hyökkäykseen vielä lisää fyysisyyttä sekä kahden suunnan osaamista. Sellaisia pelaajia, joiden DNA:ssa on puolustustahtoa- ja osaamista ennemmin kuin henkilökohtaisia pisteitä. Myös sinne kolmeen ensimmäiseen ketjuun.
Tuo remontti on vain helpompi sanoa kuin tehdä. Jos 2.5-3.2 miljoonan Dickinson/Nemeth/Kassian -osaston siirtosummina on noita kakkoskierroksia (Nemethissa kaksi kakkoskierrosta, Kassianissa kakkoskierros ja kolmoskierros viime draftin nousun (32->29) nousun lisäksi) kun heillä on kahden vuoden sopimuksia, niin pelottaa ajatella sitten mikä olisi esimerkiksi 7.2 miljoonan (ja viisi vuotta sopimusta jäljellä) OEL:n siirtosumma. Riittäisikö pari ykköskierrosta? Ja jos, niin onko tämä joukkue niin hyvässä haastajan asemassa, että tuon varaan kannattaa mitään laskea? Ja mistä löytyy joukkue, joka ottaisi tuon OEL:n viisivuotisen sopimuksen vastaan? Tuo on hiton pitkä aika jopa nyt rakennusvaiheessa oleville joukkueille, vaikka teoriassa sen sopimuksen voisikin ostaa ulos.
Joukkue ajoi itsensä Benningin aikana nurkkaan noilla sopimuksilla. Itse näkisin pakkitilanteen lisäksi ongelmaksi sen, että pääosin kolmosketjussa on pelannut laidoilla yhteensä 11.5 miljoonan laiturit Boeser ja Garland, jotka eivät kykene tuottamaan juuri mitään. Tuossa on juuri tämän hetken tilanteessa yli 11 miljoonaa kiinni pelaajissa, joita voisi olla pelillisesti paikkaamassa Podkolzin ja huonosta alkukaudesta huolimatta jopa Pearson (sitten kun palaa kentille).
Mutta ei noihin taida olla suurinta kiinnostusta noilla sopimuksilla jos otteet ovat tuota tasoa. Boeserin suhteen joukkue toivoi paluuta "ennen viime kautta olleeseen tasoon". Boeser teki 2019-2021 kausina 113 pelissä 94 pistettä, mikä oli enemmän kuin esimerkiksi Horvatilla ja Petterssonilla. Tai jos vertaa muihin NHL:n laitureihin, niin saman verran kuin Fialalla tai Buchnevichilla ja enemmän kuin Laineella. Viime kausi oli sitten isän kuoleman johdosta(?) vaikea ja nyt tälle kaudelle "piti" palata taas sille normaalille tasolle.
Mutta vaikka syöttöjä onkin kerääntynyt, niin maaleja on 18 pelissä kolme ja tuo kokonaispeli on ollut huonoa tasoa ja pidempään (joukkueen huonoin tasakentin odotettujen maalien vertailussa). Peliaikaa on tullut jo pidempään keskimäärin noin 13 minuuttia pelissä, mikä ei kyllä vastaa lähellekään tuota noin seitsemän miljoonan palkkaa. Boeser on ollut minun suosikkeja joukkueessa pitkään, mutta pelillisesti Vancouverille sopisi lyhyellä tähtäimellä hänen tilalle joku fyysisempi laituri, vaikka sitten numerot eivät niin hyviä olisikaan. Toisaalta Boeseria ei kannata kaupata silloin kun hänen arvonsa on uransa matalimmalla tasolla jos yhtään uskoo siihen että hän kuitenkin edelleen melko nuorena pelaajana löytää pelinsä.
Garland menee samaan kategoriaan, joskaan hänen historiansa ei ole Boeserin tasoa. Viime kaudella Garland oli tasakentin NHL:n hyökkääjien kesken 32. eniten pisteitä tehnyt hyökkääjä ja kausi oli muutenkin hyvä. Tällä kaudella Garlandilla on 23 peliin kolme maalia ja 10 pistettä. Hän on ollut tasakentin tehottomampi kuin nelosketjun Joshua vaikka pelannut paljon enemmän. Ihan varmasti hänkin pystyy kuitenkin parempaan, sillä ura kokonaisuutena on ollut kuitenkin hyvä.
Nyt hänen pelistä kertoo jotain se, että joissakin Canucks-pohjaisissa spekulaatioissa on ollut puhetta esimerkiksi vaihdosta Patric Hörnqvistiin. Käytännössä siis toisen joukkueen päättyvä veteraanisopimus siihen, että Garlandin pidempi sopimus siirtyisi vain pois kirjoista ja avaisi paikkaa Podkolzinille sekä tilaa tämän kauden jälkeen kattoon. Sitä en sitten tiedä että millainen arvo tuollaista kautta pelaavalla pelaajalla juuri nyt on ja toisaalta tämä aika ei ole myöskään hänen kanssa paras aika kaupalle. Muutenkin tuollainen tuntuisi lyhytjänteiseltä suunnitelmalta, vaikka tuo Podkolzinin tilanne tuossa osaltaan vaikuttaa lisäksi.
Mielenkiinnolla seuraan mitä joukkueessa tullaan tekemään jatkossa. Uusi seurajohto antoi hyvän viime kauden lopun jälkeen aikaa ja mahdollisuuksia, mutta ei tämä nyt hyvältä näytä. Demkon loukkaantuminen vielä tuohon päälle, niin enpä tiedä mihin tästä mennään. Tämän kauden osalta tuntuu kyllä aika vaikelta playoffeihin kiriminen, vaikka tuo Pacific huono onkin ollut, mutta mikä on pidempi suunnitelma. Yritetäänkö tällä ryhmällä saada vielä kaikesta huolimatta peliä kasaan vai lähteekö joukkue viimeinkin purkamaan tätä ryhmää. Se tarkoittaisi noilla hinnoilla niiden lähtöä joilla on jotain arvoa, koska tulevaisuutta ei ole juuri järkeä kaupata tulevaisuuteen.