Hyökkääjien arvosanoihin. Täälläkin samat perusteet mitä pakeissa ja molareissa, eli painotusta omilla odotusarvoilla.
Anthony Beauvillier: 8 (-)
33GP, 9+11=22
Beauvillier tuli hyvin mukaan joukkueeseen siirron jälkeen ja löysi nopeasti Petterssonin kanssa sopivan sävelen. Hän oli hyvä karvauksissa, pelasi älykkäästi kahden suunnan peliä ja sai paikan ylivoimasta. Loppukaudesta Beauvillier joutui kuitenkin vähän hakemaan paikkaansa, kun kärsi jostain vammasta ja Tocchet lähti kokeilemaan erilaisia ketjumuodostelmia.
Karvaavana keskiketjujen laiturina hyväjalkaisesta Beauvillierista on hyötyä joukkueelle, mutta jatko riippuu nyt siitä, millainen katto hänellä nähdään. Jos joukkue uskoo 20-25 maalin laituriin, Beauvillier koitetaan pitää varmaan pidempäänkin mukana. Enemmän Beauvillier on kuitenkin ketjun täydentävä pelaaja kuin varsinainen ketjun moottori ja siksi pelaaja, josta on mahdollista päästää irti.
Tocchet: ”He’s an energy guy who can really take off in the neutral zone and stretch the defence. That’s what we’re looking for from him.”
Brock Boeser: 6 (8-)
74GP, 18+37=55
Boeser oli aika tehokas etenkin jos mietitään sitä miltä hän suurimman osan kaudesta kentällä näytti. Kausi oli Boeserille varmasti uran vaikein isänsä viime kesän kuoleman jälkeen ja tuo näkyi pelissä lähes koko kauden todella huonona koko jään pelaamisena. Loukkaantumiselle on selkeä mittari miksi peli ei lähde, mutta näille henkisen puolen asioille nuo puuttuvat. Kukaan ei voinut asettua Boeserin tilalle ja sanoa, että kannattaa vaan keskittyä pelaamaan vaikka isä oli kuollut dementian ja syövän jälkeen.
Boeser oli joka tapauksessa joukkueen huonoin puolustava hyökkääjä, veti Millerinkin peliä alaspäin ja olisi ansainnut mielestäni pelillisesti katsomokeikkoja. Vasta ihan lopussa hän kertoi löytäneen rakkauden lajiin uudestaan ja toivoi kauden jälkeen, ettei häntä kaupata kesällä pois. Boeser on kuitenkin niitä laitureita, jotka saattavat olla nyt myynnissä, mikäli vaan sopiva ostaja löytyy.
Boeserilla olisi kykyjä paljon nähtyä parempaan, mutta sopimus on ylihintainen ja etenkin menneen kauden pelaamiseen se on sitä rajustikin. Tuo hänen huono QO-tilanteensa teki tilanteen vaikeaksi viime kesänä ja vaikka joukkue tuosta selvisi ihan hyvin, niin se pakotti kuitenkin maksamaan liikaa.
Sheldon Dries: 8- (-)
63GP, 11+6=17
Dries ei ole iso tai fyysinen. Mutta hän pelaa kovaa, ajaa maalille eikä valita. Hän oli ihan pätevä syvyyshyökkääjä, mutta ei kuitenkaan niin hyvä, että häntä kannattaisi sovitella ensi kauden kolmossentteriksi. Dries pelasi aika rajoittuneilla taidoilla tuon oman ruutunsa eikä hirveästi pettänytkään missään vaiheessa.
Hintaan nähden Dries toi joukkueelle aika paljonkin, mutta ei sitten kuitenkaan tarpeeksi ollakseen pysyvä kolmossentteri. Jatkossa hän voi olla loukkaantumisten paikkaajana ja ehkä parhaimmillaan kykenee täyttämään jonkun syvyysroolin. Dries kykenee pelaamaan NHL:ssä, mutta ei juurikaan saa omilla kyvyillään seuraa mihinkään.
Boudreau; "I really appreciate these kind of guys because I’ve been through it myself as a player. Every time we sent him down, he said: ‘Don’t worry. I’ll have a great attitude and I’ll work my butt off to be back’. And he has."
“When you put him in any situation, all he’s doing is giving it his best. There’s no pouting.”
Phil Di Giuseppe: 8+ (-)
30GP, 6+6=12
Di Giuseppe oli positiivinen yllätys loppukaudesta Millerin ketjussa. Hän oli hyvä laitojen lähellä ja karvaajana mistä syystä Tocchet tuntui arvostavan häntä. Kauden pelaamisesta joukkue antoi hänelle kahden vuoden jatkosopimuksen. Di Giuseppe saattaa hyvinkin täyttää paikkansa ensi kaudellakin halpana laiturina ylhäällä, mutta ihanteellisin paikka voisi olla syvyydessä ennemmin.
Kokonaisuutena ihan positiivinen kausi kuitenkin. Di Giuseppe pelasi yksinkertaista kiekkoa ja tuntui olleen Tocchetin näköinen laitapelejä kääntävä laituri, mistä kertoi mm. kauden lopulla pelattu 21:35 minuutin peli Calgarya vastaan.
Tocchet: "We were really searching for a north-south guy and someone who really wants to play on the forecheck. I gravitated toward him because he has really bought into that style.
“He’s a straight-ahead guy and there’s nothing fancy about him — a meat-and-potatoes guy who knows who he is.”
Conor Garland: 8 (8½)
81GP, 17+29=46
Garland on hyvä edistyneiden tilastojen laituri koska osaa viedä peliä ylös ja laukoo kun saa tilaa, mutta hänelle ei ole löytynyt kahden kauden aikana kunnollista vakiroolia kahdenkaan eri valmentajan alaisuudessa. Boudreau pisti Garlandin käymään katsomon puolella ja Tocchetin systeemissä hänen paikaksensa tuli kolmosketjun laituri. Kolmosketjuun Garland on luksusta, mutta palkan puolesta hänen pitäisi olla kahdessa ensimmäisessä ketjussa.
Garland on aika takuuvarma 50 pisteen peliä edistävä laituri, mutta hän on siirrettävissä, jos joku uskoo palkan mukaisen roolin löytyvän. Garland selvästi piti tutun valmentajan Tocchetin kanssa pelaamisesta. Hän sanoi jo Tocchetin tulon aikaan Arizona-kausien peruilta, että peliaikaa tullaan saamaan suoraan otteiden perusteella, eikä suosikkiasemien;
"I thought I had opportunity, but it was just in a different role. I enjoyed plying for Toc (Tocchet). He’s a great man and a really good coach. Very detailed and he works hard and the energy comes through the room in that sense.”
Bo Horvat: 10- (9½)
49GP, 31+23=54
Uran selvästi paras kausi Horvatille sopivasti sopimusvuotena ja kauden lopulla 68 miljoonan dollarin tili varmistamaan eläkerahat. Urallaan noin 55 pisteen sentteristä kasvoi 28 vuotiaana 90 pisteen sentteri enkä ole tuollaista kasvua nähnyt tässä joukkueessa aikaisemmin. Tuo tarkoitti samalla kuitenkin sitä, että Horvat kaupattiin kun hän ei suostunut ottamaan Vancouverin maltillisempaa sopimustarjousta vastaan. Ura jatkuu NY Islandersissa.
Nils Höglander: 6 (6½)
25GP, 3+6=9
Höglander väläytteli, mutta ei saanut kuitenkaan Boudreaulta riittävästi luottoa puolustuspelin puutteellisuuden vuoksi tuottavaan peliin ja hänet pistettiin farmiin kasvamaan. Farmissa Höglander pystyi kehittymään kokonaispelissä kauden mittaan ja toivottavasti ensi kaudella nähtäisiin sitten taas parempaa Nilsiä. Kykyjä siellä on olemassa nähtyä parempaan varmasti.
Abbotsfordin valmentaja Jeremy Colliton; “It’s always a shock to the system. He has played a lot of NHL games without playing in the AHL, so that was an adjustment. But to his credit, I thought he really dug in and was willing to take feedback."
“His play in the playoffs was a really big step for him. Just how hard he played and that game will transfer to the NHL, in my opinion.”
Dakota Joshua: 9½ (-)
79GP, 11+12=23
Joshua teki hyvät tehot 11 maalia ja 23 pistettä nelosketjusta käsin, oli Schennin lähdön jälkeen joukkueen ahkerin taklaaja sekä vahva laitojen lähellä. Hän toi kaivattua fyysisyyttä joukkueeseen ja nousi selvästi Tocchetin yhdeksi suosikkipelaajaksi. Meni kauden aikana luistelussa eteenpäin mikä auttoi häntä luomaan aikaisempaa paremmin painetta karvauksissa ja hankkimaan kiekonriistoja.
Kehittymisenkohteena on tasaisuuden saaminen vielä paremmaksi ja noiden fyysisten ominaisuuksien kehittäminen. Joshua oli kuitenkin yksi parhaista nelosketjun hankinnoista pitkään aikaan tälle joukkueelle ja arvokas osa hyökkäystä. Hän jatkaa vielä ensi kaudella tuolla menneen kauden tasoon nähden erittäin halvalla sopimuksella.
Tocchet: "I think there’s another level. I really like him. Big kid. We need some big players who can play and he can do that."
“It’s consistency and pace. You can’t get sleepy in games and he’s starting to get it.”
Vitali Kravtsov: 5½ (-)
16GP, 1+1=2
Kravtsovin kohdalla kyse oli alkujaankin projektista tätä entistä top10 varausta kohtaan ja siirtosumma sen mukainen. Kravtsov ei ehtinyt hirveästi näyttää osaamistaan, mutta sen verran kuitenkin, että töitä pitää tehdä fyysisellä puolella vielä ennen kuin hän voi tosissaan haastaa paikasta. Loppukaudesta Kravtsov näytti ainakin tekevän sitä mitä valmennus pyysi ja toi vähän taklauksia peliin.
Tocchet; He has just got to understand. He has to show us he wants to play. He’s a good kid, but I’m not sure he knows the work level yet."
Andrei Kuzmenko: 10 (-)
81GP, 39+35=74
Kukaan ei pystynyt odottamaan Kuzmenkolta 39 maalin kautta. Hän oli loistava löytämään vapaita paikkoja maalin läheisyydestä ja monet maalit näyttivät siksi vähän helpoilta. En kuitenkaan muista ihan äkkiä ketään Vancouverissa, joka olisi kyennyt löytämään yhtä hyvin väyliä eikä tuo tahti hidastunut siinäkään vaiheessa, kun Kuzmenkolla oli jo nimeä maalintekijänä.
Erityisen hyvän kemian hän löysi Petterssonin kanssa ja tuo kaksikko paransi toistensa pelaamista. Ilman Kuzmenkoa Pettersson oli tasakentin -4 ja 44.1% kun Kuzmenkon kanssa hän oli +16 ja 56.8% lukemissa. Kuzmenkon tarvitsee edelleen parantaa kiekotonta peliään, mutta ensimmäinen kausi NHL:ssä oli silti loistava ja hänestä tuli kulttipelaaja Vancouverissa, jonka nimikirjoituksia kerääntyi odottamaan melkoiset jonot faneja.
Valmentajien papereissa Kuzmenko oli kaikesta loistokkuudesta huolimatta projekti. Etenkin alkuun hänen vaihtonsa venyivät turhan pitkiksi ja ajoittain hän sortui rakastamaan kiekkoa vähän liikaa. Enemmän siis etenkin alkuun vähän liikaa yksilöpelaaja. Nuo asiat menivät eteenpäin, mutta vielä loppukaudesta Kuzmenko opetteli peliä. Jos hän saa tuon paremmalle tasolle, niin saa ollakin tehottomampi.
Kuzmenkon kausi oli kaiken kaikkiaan niin hyvä, että hän saavutti maksimibonukset 850.000 ja koska joukkueella oli Ferlandin LTIR käytössä kauden alusta lähtien, Kuzmenkon bonuksia voi soveltaa vasta ensi kauden palkkakattoon. Tämä hankaloittaa osaltaan joukkueen tilannetta ensi kaudella.
Curtis Lazar: 5½ (-)
45GP, 3+2=5
Lazarin kausi Vancouverissa oli iso pettymys. Hänet tuotiin joukkueeseen tuomaan hyvää alivoimapeliä, vähän tehoja syvyyteen ja kovaa karvausta, mutta Lazar ei jostain syystä oikein onnistunut noissa missään. En tiedä missä oli vika, mutta pelaajan kannalta kauppa muualle oli varmasti myös helpottava asia. Vancouver sai Lazarista New Jerseylta neloskierroksen vuoron ja tuon varmasti vain Lazarin uran aikaisempien otteiden perusteella.
Ilya Mikheyev: 8½ (-)
46GP, 13+15=28
Mikheyev loukkaantui jo harjoitusleirillä (polven eturistiside), mutta pelasi kipujen kanssa 46 peliä ennen kuin kausi oli pakko laittaa poikki. Mikheyev oli puolikuntoisenakin hyvä kahden suunnan laituri, vaikka vamma näkyikin luistelussa. Hän tuotti tasakentin pisteitä ykkösketjun tasoisen hyökkääjän verran loukkaantumiseen saakka ja oli tuossa joukossa parempaa puoliskoa kahden suunnan pelin puolesta.
Itse olin erittäin vaikuttunut siitä työmäärästä mitä Mikheyev teki ja kun ottaa huomioon tuon vamman, niin arvostus nousi henkilökohtaisesti paljonkin. Kiitettävää arvosanaa en voi silti vajaasta kaudesta antaa. Mikheyev on pelaajana paljon parempi mitä suorat tilastot antavat ymmärtää.
J.T. Miller: 8 (9½)
81GP, 32+50=82
Kukaan ei varmasti odottanut Millerin jatkavan edelliskauden hurjaa 99 pisteen kautta, mutta tämä menneen kauden piste per peli tahti oli ihan hyvä pisteellisesti. Miller oli etenkin ylivoimissa erittäin tehokas hyvänä syöttäjänä ja painavan laukauksen omistavana pelaajana. Tasakentin puolustuspeli sentterinä kauden alussa oli kuitenkin heikkoa pitkälle kautta ja hän ajautui laituriksi. Hieman samanlainen kausi siis, mikä Petterssonilla nähtiin edelliskaudella kun tammikuussa oli kasassa vain kuusi maalia ja kauden lopussa 32 maalia.
Horvatin kaupan jälkeen Millerille tuli takaisin vakituinen rooli sentterinä ja kauden lopun Miller pelasi ehkä parasta kiekkoaan koko uralla. Ketjukaveri Boeserin kauden ongelmat heijastuivat myös J.T:n peliin. Uran kaksi parasta kautta Miller on pelannut keskellä ja jatkaa siellä. Toivottavasti ensi kaudella nähdään ehjempi kausi. Hänellä on ollut vähän tapana aloittaa kaudet heikommin mitä lopettaa ja tuosta Miller kävi valmennuksen kanssa keskusteluja kauden lopulla.
Millerin kautta ei voi arvioida pelkästään tehojen, fyysisyyden tai aloitusvoittojen puolesta. Millerin persoona otti yliotteen miehestä menneellä kaudella. Miller omien sanojensa mukaan turhautui huonoihin asioihin joita tapahtui joukkueen ympärillä, kuten Pearsonin surkeasti sujuneeseen kädenleikkaus operaatioon ja Horvatin ympärillä velloneisiin kauppahuhuihin. Miller sanoi, ettei ole ylpeä käytöksestään eikä voikaan olla. Hän on enemmän ”me” kuin ”minä” ja kun tapahtumat menivät huonosti, tuloksena oli huonoa käytöstä ulospäin, mikä ei tilannetta parantanut. Toivottavasti tämän kauden tapahtumat olisivat kasvattaneet Milleria jatkon suhteen.
Miller: ”What I’ve done differently since Rick has been here is worry more about myself and my game, If I do that, everything will fall into place. I definitely have a lot more trust and faith in the process now than I did at the beginning of the season.
Tanner Pearson: 4½ (8½)
14GP, 1+4=5
Pearsonille kausi oli painajainen ja saattoi tarkoittaa jopa hänen viimeistään NHL:ssä. Hyvän viime kauden jälkeen odotukset Pearsonia kohtaan olivat kohtalaisen isotkin, mutta kausi ei alkanut mitenkään kovin hyvin myöskään hänellä ja sitten tuli käsivamma, joka piti hänet loppukauden pois. Nyt käsi on operoitu jo useampaan kertaan eikä paluuta tiedetä. Hughes otti Pearsonin tilanteen medialle aika voimakkainkin sanoin, kun oli turhautunut joukkuekaverin kohtalosta.
Elias Pettersson: 10 (8½)
80GP, 39+63=102
Kauden arvokkaimmaksi Vancouverin pelaajaksi äänestetty Pettersson sai viime kesänä oikeanlaisen treenin käyntiin ja oli leiriltä lähtien loistava. Hän pelasi erittäin tasaisen ja kovan kauden ja rikkoi urallaan ensimmäistä kertaa 100 pisteen rajan - kolmanneksi nuorimpana Vancouverin pelaajana seurahistoriassa. Hän paransi jokaisen pelaajan peliä ja nosti myös puolustuspään peliä pari pykälää nousten keskusteluihin jopa Selke Trophysta. Pettersson on enemmän pelintekijä, mutta tähdistöottelussa voitettu lämärikisa kertoo omaa kieltään Eliaksesta myös laukojana.
Elias otti urallaan selvän stepin ylöspäin. Pettersson oli aikaisempaa vahvempi luistimilla ja hänellä oli fyysisesti enemmän voimaa kamppailla, mikä johti esimerkiksi puolustuspäässä tilanteiden voittoihin aikaisempaa paremmin. Elias tulee jatkamaan harjoitteluaan siitä mihin jäi ja lähti heti kauden jälkeen Ruotsiin harjoittelemaan, mitä Hughes'kin piti poikkeavana. Vancouverilla on Petterssonissa eliittitason ykkössentteri riveissä pitkälle tulevaisuuteen.
Pettersson on ehdolla kauden jälkeen King Clancy Memorial Trophyyn, joka annetaan johtajuudesta ja painoarvona on myös jääkiekon ulkopuoliset asiat. Petterssonilla on ollut jo pidempään vahvaa rahankeräystä ja yhteisön eteen toimimista ("Canucks for Kidsissa", "Canuck Placessa" ja "children and familiesissa", joka tukee lasten sairaalan lapsia ja perheitä).
Lisäksi hänellä on oma "EP40 Crew", jossa Pettersson antaa lippuja kotipeleihin Canucks for Kidsin ihmisille ja tapaa näitä pelien jälkeen. Noiden lisäksi Petterssonilla on oma rahasto "EP40 Fund", jonka hän aloitti 2021 laittamalla siihen 50.000 dollaria. Tuo rahasto kerää puolestaan rahaa Canucks for Kidsiin eli kerryttää omalta osaltaan tuota kaikkien hyödyksi olevaa rahastoa.
Tämän kesän ykkösprioriteetti olisi saada Petterssonin kanssa pitkä jatkosopimus aikaan. Tuossa ei voi kuin toivoa, että Allvin onnistuu myymään Petterssonille suunnitelman joukkueen rakentamisesta menestyväksi muutaman kauden päähän. Pettersson on seuran kasvot nyt ja toivottavasti sopimuksen kautta pitkälle tulevaisuutta, vaikka kapteenin valinta ei välttämättä häntä niin kiinnostaisikaan.
"I like to think so. I’m always striving to get better and evolving every day and every season. I always like to think I’ve got another gear in me.”
100 pisteen ylityksestä; “It means I can breathe out again. I’m very happy about it and something I didn’t think about before the season. But I couldn’t have done it without the other guys.
Vasili Podkolzin: 6+ (8½)
39GP 4+3=7
Vasili Podkolzin on eläin. Tocchet käytti termejä hirvi ja härkä kuvaillessaan Podkolzinia.
Samalla Podkolzinin kausi oli pettymys ihan lupaavan tulokaskauden jälkeen. Hän tuntui kärsivän vähän itseluottamuksesta eikä peliin löytynyt samanlaista draivia kuin tulokkaana ja hän ajautui vähän sivuraiteelle. Podkolzin pelasi farmissa ihan hyvin, mutta ei noussut sielläkään esiin niin paljon mitä olisin toivonut.
Loppukaudesta hän sai uuden mahdollisuuden, mutta ihan sopivaa roolia ei löytynyt ja esimerkiksi Di Giuseppe pelasi vaan paremmin. Podkolzinin osalta puhutaan kuitenkin edelleen nuoresta pelaajasta, mutta ensi kaudella olisi sitten näytönpaikka. Podkolzinista tulee NHL-pelaaja, mutta katto on kysymys.
Podkolzin; "I had two ways to go. Give up or work. And it was good for me to get some AHL games to remember who you are and start appreciating.'
Tocchet; “When he moves his feet, he’s really a bull. Where he and some of our young guys get in trouble is with reads, but I like to get Podkolzin out there in certain situations.”
Nils Åman: 8½ (-)
68GP, 4+12=16
Viime kesänä ilmaisena kokeiluna löytynyttä Åmania harva taisi laskea joukkueeseen mukaan viime kauden alussa. Nuoren ruotsalaisen tulokkaan pelaaminen puolustustehtävissä oli kuitenkin sen verran vakuuttavaa, että Jason Dickinson koettiin turhaksi jo leirillä ja pysyvä paikka löytyi. Åman törmäsi lyhyeksi ajaksi seinään tulokkaana ja häntä käytettiin farmissa, mutta hänestä kertoi kuitenkin paljon se, että molemmat valmentajat luottivat Åmanin peliin.
Åman on fyysisesti lihaksistaan kuin koulupoika, mutta mittaa on kuitenkin ihan hyvin, luistelu on riittävän hyvää ja ennen kaikkea hän osaa lukea puolustussuuntaan peliä. Nähtäväksi jää sitten löytyykö pankista vielä jatkossa enemmän hyökkäystaitoja. Voimaa pitäisi kerätä lisää, jotta kokonaisvaltainen pelaaminen menisi vielä eteenpäin ja esimerkiksi aloitukset alkaisivat tulla paremmin kotiin. Odotuksiin nähden kausi oli hyvä.
Jack Studnicka: 7 (-)
47GP, 4+4=8
Studnicka väläytteli mutta ei pystynyt pelaamaan riittävän hyvää peliä pidempään eikä noussut Tocchetin suosikkien joukkoon. Sinänsä ihan hyvät raamit ja liike sekä näyttää pelaajalta, joka on saanut hyvää valmennusta osakseen.
Ensi kaudella Sturdnickan pitäisi ottaa vakipaikka ylhäältä leirillä, muussa tapauksessa hän menee siirtolistalle. Studnickan puolesta plussaa on monikäyttöisyys siinä mielessä, että häntä voidaan peluuttaa niin keskellä kuin laidalla. Hän on uransa risteyskohdassa tällä hetkellä.
Tocchet: ”Some guys are ahead of him. I know it’s unfair when you’re in and out of the lineup, but he’s really got to get stronger with puck decisions. His work ethic is there and I will say that. He cares. You root for a guy like that.”