Jotenki en ite usko, että Canucks tällä joukkueella enää mestaruudesta todella taistelee ja että ikkuna on jossei nyt kokonaan sulkeutunut niin enää vain auttavasti raollaan.
Niin, vaikka noita positiivisia ajatuksia tänne laitoinkin, tällä hetkellä mestaruus tuntuu todella kaukaiselta haaveelta. Joukkuehan kyntää melkein pahimmassa tappiokierteessä 20 viime vuoden sisään ja tuolla saavutuksella olemme olleet tämän vuoden huonoin joukkue, joten menestyksestä puhuminen - Stanley Cupista puhumattakaan - samassa lauseessa tämän hetken Canucksin kanssa on aika ristiriitaista. Siltikään joukkue ei ole lähellekään noin huono mitä tämän vuoden puolella ollaan nähty.
Uskon, että jokaisella pudotuspelijoukkueella on mahdollisuuksia kunhan peli on parhaimmillaan silloin kun sen oikeasti pitää sitä olla. Vancouver näytti joulukuussa mielestäni oikeasti kovalta joukkueelta (vaikka nykyinen ykkösketju teki yhteensä viisi maalia) ja jos tuosta pystyttäisiin nostamaan tasoa pudotuspeleissä, niin kyllä Canucksin kanssa saisi ainakin kunnolla tehdä töitä. Mutta ennen sitä joukkueen pitäisi pystyä jotenkin ratkomaan nuo ongelmansa ja pelaajien pitäisi pysyä terveinä. Vasta sen jälkeen voidaan herätellä realistisemmin edes pieniä toivonkipinöitä menestyksestä.
Jos katsotaan esimerkiksi kahden edelliskauden finaalijoukkueita, niin yhteistä noille on ollut kova alivoima. Kaudella 2011-12 finaalijoukkueet New Jersey (runkosarjassa Itäisen konferenssin 6. / NHL:n alivoimatilastossa paras) että Los Angeles (Läntisen konferenssin 8. / NHL:n alivoimatilaston 4.) olivat huippujoukkueita juuri alivoimilla (molemmat olivat keskinkertaisia ylivoimilla). Myös viime kaudella finaalijoukkueet Chicago (1./3.) ja Boston (4./4.) olivat huippujoukkueita alivoimilla - Boston oli vasta 26. paras yv-joukkue, Chicagokin vasta 19. paras.
Tänä vuonna Vancouver on surkeasta kokonaismenestyksestään huolimatta johtanut NHL:n alivoimatilastoa pitkään. Tällä hetkellä Canucks on alivoimatilaston viides. En sano, että Canucks olisi tämän vuoden New Jersey tai Los Angeles, mutta sen sanon, että varmasti harva Devilsin tai Kingsin kannattaja uskoi toissa kaudella joukkueidensa menevän finaaliin tässä vaiheessa kautta (Kingsillakin oli juuri tähän aikaan silloin menossa se jakso, jonka aikana joukkue otti kaksi voittoa kymmenestä pelistä).
Ajan tuolla takaa sitä, että pudotuspelit ovat kuitenkin niin eri maailma, että jokaisella on mahdollisuutensa ja siihen aikaan iskussa oleva joukkue on vahvoilla. Jopa Canucks voi olla vahvoilla vielä jos saa ongelmansa ratkaistua, vaikka tietenkin nyt se tuntuu kovin kaukaiselta. Jotenkin on tuntunut, että lähikausilla Canucks (joka voitti runkosarjat sekä 2010-11, että 2011-12) on ollut runkosarjassa parhaimmillaan, mutta joukkueelta on puuttunut varsinainen kuntopiikki. Ehkä noilla kausilla joukkueesta on puuttunut juuri tuo ongelmien ratkaisukyky kauden tärkeimmille hetkille, kun runkosarja on pelailtu vähän taputellen pois.
Toki kaudella 2010-11 mentiin finaaleihin, mutta en nähnyt tuollakaan kaudella joukkueelta mitään varsinaista kuntopiikkiä pudotuspeleissä. Tuon kauden Canucks oli vain harvinaisen kova joukkue kokonaisuutena koko kauden kun sitä mittaa yleisestikin; NHL:n eniten tehtyjä maaleja, vähiten päästettyjä, paras yv-joukkue, kolmanneksi paras av-joukkue, 117 pistettä jne. Todella harva joukkue on saanut kokonaisuutena vastaavaa menestystä runkosarjassa saman kauden aikana noin laajasti.
Kokonaisuutena olen orpo kanssasi täysin samaa mieltä siitä, että Canucksin menestysmahdollisuudet tämän kauden osalta ovat hyvin pienet. Joukkue on näyttänyt tämän vuoden puolella niin heikolta, että olisi vaikea kuvitella sen nousevan sieltä.
Jos se sen kuitenkin jostain ihmeen syystä vielä tekisi, niin uskoisin joukkueen olevan pleijareihin sikäli hyvissä asemissa, että luulisin sen kuntopiikin olevan kohdallaan. Mutta juuri tällä hetkellä tilanne näyttää siltä, että kuntopiikkiä saadaan hakea jonkun toisen kauden aikana.
orpo kirjoitti:
Niin pahalta kun se tuntuukin, niin toivoisin että tämän kauden jälkeen, mikäli kevät taas loppuu ennenaikojaan, tehtäisiin isoja päätöksiä ja aloitettaisiin re-build todenteolla.
En usko, että joukkueessa edes pystytään tekemään mitään kovin isoja uudistuksia kerralla (kummankin Sedinin ja Luongon kauppaamiset voi unohtaa), mutta pienimuotoista ja asteittaista nuorennusta minäkin hakisin. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että toivottavasti Canucks ei myy tämän vuoden siirtorajalla ainakaan kahden ensimmäisen kierroksen varauksiaan pois, ellei tilalle tule sitten jotain todella lupaavaa pelaajaa. Mitään davidboothia tai derekroyta en toivo nyt näkeväni.
Jos noista nuorista pari sanaa sanoisi, niin Kassian näyttää ajoittain hienoja väläyksiä, mutta tasaisuus puuttuu ja vastuuta tulee vielä vähän muutenkin. Mahdollinen tulevaisuus hänellä voi kuitenkin olla tuolla top6 osastolla. Tanev vaikuttaa sen sijaan mielestäni pelaajalta, jolla on vielä hienompi tulevaisuus edessään. Hänestä on kehittynyt tuon tärkeän alivoiman luottopelaaja - pelaa samoja minuutteja jo nyt siellä kuin Dan Hamhuis. Tanev oli aikanaan Gillisiltä ja kumppaneilta erinomainen hankinta vapaana agenttina. Toinen samanlainen hankinta oli nykyinen kakkosmaalivahti Läck, joka hänkin vaikuttaa hyvältä tulevaisuuden maalivahdilta. Myös farmijoukkue Utican ykkösmaalivahti Joacim Eriksson on näitä nuoria vapaita agentteja.
Hyökkäykseen Gillis hankki vapaana agenttina tämän kauden aikana OHL:sta Dane Foxin, joka on ampunut siellä jo 56 maalia. Saa nähdä tuleeko hänestä koskaan mitään tulevaisuuden hyökkäykseen. Lisäksi viime kesänä tehtiin sopimus isokokoisen latvialaishyökkääjän Ronalds Keninsin (Zurich) kanssa. Energiapuolelle nuoria vapaita agentteja ovat olleet Darren Archibald ja Kellan Lain (joiden uskon olleen syynä Weisen siirtoon). Eli Gillis ja kumppanit tekevät kyllä hyvää työtä nuorten vapaiden agenttien hankkimisen suhteen ja monella noista pelaajista on tulevaisuus NHL:ssä.
Viime kesän varauksista ykköskierroksen varauksen Hunter Shinkarukin kausi meni valitettavasti pieleen loukkaantumisten vuoksi. Toinen ensimmäisellä kierroksella varattu pelaaja, eli OHL:n Londonin sentteri Bo Horvat on pelannut hyvää kautta Londonissa ja hänestä uskoisin hyvinkin kasvavan tulevaisuuden NHL-pelaajan (toiveissa on, että BoHosta tulisi tulevaisuuden Patrice Bergeron ja meidän kakkosketjun sentteri). Myös Andrew Casselsin poika Cole Cassels (viime kesän kolmannen kierroksen varaus) on pelannut ihan lupaavan kauden Oshawassa, vaikka onkin vielä joukkueessaan selkeänä kakkossentterinä Kanadan nuorten maajoukkueessakin pelanneen ja vuotta Casselsia vanhemman Scott Laughtonin takana.
Ikävä kyllä kesän 2011 ykkösvarauksen Nicklas Jensenin kehitys on polkenut vammojenkin takia odotettua hitaammin ja voi olla, että Vancoverissa ei tulla näkemään Hansenin rinnalla toista tanskalaispelaajaa vakituisesti. Saman kesän viidennen kierroksen varaus puolustaja Frankie Corrado vaikuttaa sen sijaan tulevaisuuden NHL-pelaajalta. Kesän 2012 ykkösvarauksen Brendan Gauncen pistetehtailu on junnannut melkein paikallaan, mutta hänestä oli alunperinkin tarkoitus tulla puolustuspelin ja alivoiman erikoismies, ei varsinainen hyökkäävä pelaaja. Silti toivoisin näkeväni häneltä enemmän tehokkuutta myös hyökkäyspäässä. Gauncen varauskesän lupaavin pelaaja minun papereissa on tällä hetkellä Mainen puolustaja
Ben Hutton.