Tärkeät kaksi pistettä saatiin Minnesotaa vastaan. Peli ei ollut kauden näyttävintä, mutta esitys oli kokonaisuudessaan ehkä kauden ehjin. Lisäksi pitää sanoa omia kehuen, että numerot eivät kerro ihan koko kuvaa ottelusta. Ilman kentän ykköstähdeksi valitun Niklas Bäckströmin erinomaista iltaa pelissä ei olisi tarvinnut jännittää juurikaan.
Loukkaantumisista Canucksin tavoin kärsivä Wild pelasi viidennen ja viimeisen vieraspelinsä putkeen, ja se kyllä näkyi otteissa. Ykkössektorin laukaukset tulivat Vancouverille 19-4 ja koko pelin laukaukset 39-18. Kahdessa ensimmäisessä erässä Canucks vyörytti 27 kutia Minnesotan kahdeksaa vastaan ja hallitsi selvästi tapahtumia.
En ollut nähnyt tuota ottelua ennen Minnesotan pelejä tällä kaudella, mutta jos joukkueen pyrkimys olisi pelata aikaisempaa hyökkäävämmin, niin minusta ainakin tuo aamun esitys oli lähes täydellinen kopio entisistä Wildin peleistä. Voi tosin olla, että tuossa tuo viiden pelin vieraspeliputki (yhdessä loukkaantumislistan kanssa) painoi sen verran kovaa jaloissa ja päässä, että pelistä oli siksi idearikkaus kokonaan kateissa.
Canucks oli muuttanut ketjujaan aikaisempiin peleihin. Alex Bolduc oli nostettu mukaan farmista Tanner Glassin tilalle, ja hän pelasi kolmosketjussa yhdessä Wellwoodin ja Bernierin kanssa. Joukkueen edellispelin paras hyökkääjä Mikael Samuelsson oltiin nostettu puolestaan ykköseen piristämään Henrik Sedinin johtaman ketjun peliä. Ja kakkosessa nähtiin todellinen vauhtiketju, kun samaan ketjuun oltiin pistetty Kesler, Raymond ja Grabner. Nelonen oli pysynyt samana kuin ennen, vaikka sinnekin tarvittaisiin ehkä muutosta.
Burrows - H. Sedin - Samuelsson
Raymond - Kesler - Grabner
Bernier - Wellwood - Bolduc
Hordichuk - Johnson - Rypien
Samuelsson teki ykkösessä pelin voittomaalin ja kunnostautui jälleen muutenkin, mutta ennen kaikkea tuo nopean kakkosketjun peli sai odotukset heräämään. Kesler teki kakkosketjun sentterinä Vancouverin avausmaalin (lisäksi hän laukoi peräti kahdeksan kertaa ja voitti aloituksetkin päälle 61%:sti), mutta ketjun yllättäjät olivat Raymond ja Grabner.
Raymond pelasi (paljon puhutuilla, mutta vähän hyödyttävillä) näyttävyyspisteillä mitattuna ehkä parhaimman pelinsä NHL:ssä koskaan - vaikka ei tehnytkään oikeita pisteitä. Hän meni rohkeasti rakoihin ja loi nopeudellaan paljon paikkoja. Tuloksena ei siis tullut maaleja (vain kuusi laukausta kohti maalia), mutta noin kun jatkaa niin aivan varmasti niitäkin alkaa tulla.
Kuten on sanottu, Raymond näyttää menneen pelillisesti eteenpäin viime kaudesta, ja ansaitsee tällä hetkellä tuon kakkosketjun laiturin roolinsa vaikka Pavol Demitra olisi kehissä. Siinä mielessä Raymond on muuten kuitenkin Demitraan verrattuna erilainen pelaaja, että Demitra ei näytä nykyisellään kovin usein tehokkaalta, mutta saa aikaan hyökkäyspäässä ja Raymondilla homma menee (ainakin vielä) hieman toisinpäin. Raymondin saldona on toistaiseksi vasta yksi maali, vaikka paikkoja olisi ollut vaikka kuinka paljon ja laukaustilastossa hänen edelleen ei ole montaakaan pelaajaa.
Grabnerilla on puolestaan selvästi isot paineet niskassa. Parin vuoden takainen ykkösvaraus pelasi edellisessä pelissä Calgarya vastaan vasta uransa ensimmäisen NHL-pelin ja nyt Minnesotaa vastaan toisen. Toistaiseksi hän on ollut kohtalainen, ja hänellä on vähän samanlainen tilanne kuin Shirokovilla aiemmin: yritystä riittää, peli on tavallaan ihan hyvää, mutta jotain puuttuu. Hänellekin voisi tehdä ihmeitä onnistuminen maalinteossa, sillä niistä hän kuitenkin elää.
Toivottavasti tuo kakkosketjun uusittu yhdistelmä saisi jatkaa yhdessä ainakin vähän aikaa, sillä tuolla nopeudella ketju voi tuottaa vielä suuria hankaluuksia vastustajien puolustuksille, kun yhteispeli tuosta paranee. Vastaavia hankaluuksia voi tuottaa ehkä sittenkin myös kolmosketjun sentteri Wellwood, joka pelasi mielestäni myös kauden parhaan pelinsä.
Nollat siellä Wellwoodin kokonaistehoissa on edelleenkin ja tuo on iso pettymys raporttien mukaan hyvin menneen harjoituskesän jälkeen (minkä huomaa myös Kylen ulkonäöstä) sekä selvä miinus Canucksin syvyystehoille, mutta nyt yritys oli ainakin paikallaan ja hän pääsi myös maalipaikoille. Olisikohan hyvin tämän kauden NHL-debyytissään esiintynyt älykäs Bolduc piristänyt Kylen peliä? Oli miten oli, niin toivottavasti suunta tulee jatkumaan tuollaisena.
Nelosketju ei puolestaan oikein vakuuttanut tässä pelissä, eikä ollut ensimmäinen kerta kaudessa. Itse asiassa menetin jopa hermoni ketjuun ja valmentaja Vigneaultin peluutukseen kolmannessa erässä, kun V laittoi tuon yhdistelmän pitkän tauon jälkeen Canucksin johtomaalin jälkeiseen vaihtoon, ja Hordichuk otti tuossa vaihdossa kakkosen kiinnipitämisestä päästämällä Minnesotan tasoituksen yritykseen ylivoimalla.
No, tuossa tilanteessa syyttävä sormi meni yhtä lailla tosiaan V:n piikkiin kuin ketjun, mutta aika surkea tilanne tuo vaihto (valaslasien takaa) kaiken kaikkiaan kuitenkin oli. Tuon ketjun yksittäisistä pelaajista nelosketjun sentteri Ryan Johnson on aloittanut kauden kokonaisuutena korkeintaan keskinkertaisesti ja joissakin peleissä jopa heikosti. Ei uskoisi, että hän teki St. Louisissa toissa kaudella noin 20 pistettä, sillä ylöspäin pelaaminen ei näytä usein onnistuvan edes vahingossa.
Rypienin sekä Hordin yritteliästä peliä on puolestaan kyllä mukava katsella useimmiten, mutta ei siinä aina kovin paljon järkeä ole. Ketjun kokonaispelissä on kuitenkin ne suurimmat puutteet: Kaksi samantyylistä pelaajaa laidoilla yhden keskellä olevan yksipuolisen blokki- ja aloituskoneen kanssa on saanut vastustajan paineen aika ajoin omaan päähän, eikä ketjulta löydy puolestaan riittävän usein taitoa pelata kiekkoa toiseen suuntaan.
En oikein tiedä ketä tuossa ketjussa lähtisi syyttelemään, mutta tämän kauden alussa tuo yhdistelmä ei ole siis oikein toiminut ja loukkaantuneelle Hansenille olisi ollut käyttöä. Yksi edes hieman kiekollisempi pelaaja voisikin tehdä ketjun kokonaispelille terää ainakin osaan pelejä. Mielestäni ketjun vahvin lenkki Rypien on tuossa ketjussa pelaaja, joka voisi pelata Johnsonin lisäksi myös keskellä, joten erilaisia ketjuvaihtoehtoja riittäisi esimerkiksi jo yhdellä terveellä tanskalaisella varustettuna.
Viivat:
- Gillis sai osakseen jonkin verran kritiikkiä (joiltakin aika paljonkin), kun meni hankkimaan Detroitista veteraanihyökkääjä Mikael Samuelssonin. Toistaiseksi hankinta on kuitenkin kantanut hedelmää: Samuelsson on ollut melkein kaikissa peleissä joukkueen pirteimpiä pelaajia ja kasassa on seitsemästä pelistä 4+3=7 pistettä. Hän on kolmella ylivoimamaalillaan joukkueen ainoa yli yhden yv-maalin tehnyt pelaaja. Vaikka kaikki eivät siitä pidäkään, minä pidän pelaajasta, joka laukoo vaikka vähän huonommistakin paikoista.
- Ehrhoff jäi pisteittä ensimmäisen kerran viimeisiin viiteen peliin ja putosi samalla pois piste/peli -tahdista.
- Edler jäi jälleen miinukselle tehopörssissä. Kasassa on seitsemän pelin jälkeen -7 ja koko NHL:stä löytyy vain neljä pelaajaa (Nigel Dawes, Daymond Langkow, Brendan Witt ja Brent Burns), joilla on vielä huonompi tehosaldo. Missä se oman pään kehitys luuraa, mitä odotettiin?
- Ylivoima toimii vaikka ylivoimalle ennen kautta suunnitellut Daniel Sedin, Salo, Mathieu Schneider ja Demitra ovat sivussa, joukkueella on ollut paikkoihin nähden tehottomuutta ja koko joukkueessa ei ole kuin tuo Samuelsson tehokkaampana yv-maalintekijänä (NHL:n kakkonen yv-maaleissa). Vancouverin sijoitus NHL:n ylivoimatilastossa on kolmas, 31%:n tehoilla. Montreal-peli tosin nostaa tuota prosenttia, mutta niinhän se on muillakin joukkueilla, että jossain pelissä onnistumisia on tullut enemmän.
- Vastaavasti alivoima ei toimi, vaikka siinä piti olla joukkueen vahvuuksia Luongon, Selke-finalisti Keslerin (+Selke-äänestyksen yhdeksikön Burrowsin) sekä syvyydeltään laajentuneen puolustuksen vuoksi. Öhlundin poissaolo tuntuu? Sijoitus tällä hetkellä 22. (74.2%) 'paras'.
- Vancouver on laukonut koko NHL:stä peräti kolmanneksi eniten pelissä. Keskimäärin joukkue on ladannut pyssyn kohti vastustajan maalivahtia 35.4 kertaa pelissä. Vain Buffalo (38.2) ja Chicago (35.9) ovat laukoneet enemmän. Viime kaudella Canucks laukoi vasta 25. eniten, mutta nyt pelitapaa on pyritty avaamaan kiekollisempien pakkien mukaan tulon jälkeen vielä enemmän kuin viime kaudella tehtiin.
- Laukausmäärä on hyvä asia, ja kun samaan aikaan omiin on tullut vähän laukauksia, niin suhde on ollut tuossa hommassa kunnossa. Vancouver on antanut vastustajien laukoa omalle maalivahdille (yleensä Luongo) keskimäärin NHL:n toiseksi vähiten pelissä (25.6 kertaa). Vain Chicago (20.8 kertaa pelissä) on päästänyt vastustajan laukomaan vähemmän peliä kohti. Kummallakin on ollut kuitenkin maalivahtiongelmaa...
***
Vancouverin viime kesän kolmannen kierroksen varaus, puolustaja Kevin Connauton, on aloittanut uransa WHL:ssa hyvin. Kasassa on 13 pelin jälkeen tulokaspuolustajalle kiitettävät 5+7=12 pistettä. Connautonissa saadaan taas lisää seurattavaa junioripeleihin.