Chip Whitley kirjoitti:
Mielestäni pitäisi ottaa huomioon myös seuraavat kaudet, eikä vain keskittyä tähän kauteen. Nykyisen palkkakaton alla kun ei pahemmin voi kesän vapailta markkinoilta mitään huippupelaajia hankkia (Canucksin tilanteessa ainakaan), ja joukkue pitää suurimmaksi osaksi rakentaa omista nuorista pelaajista.
Ymmärrän kyllä pointtisi.
Ensinnäkin Salo tuskin tulee jatkamaan seurassa, sillä hän on luultavasti ensi kesänä Canucksin palkkatilanteelle liian kallis. Toisekseen hän on kärsinyt loukkaantumisista ja kukaan ei tiedä, kuinka paljon hän pystyy pelaamaan loppukaudesta.
Ja kolmanneksi, tulevaisuutta on aina hyvä ajatella ja Salosta olisi mahdollisuus saada tuntuva korvaus siirtotakarajalla tai ennen sitä. Salohan olisi erinomainen sijoitus monellekin joukkueelle, sillä mies on tasoonsa nähden halpa (1.5 miljoonaa dollaria) ja hän olisi monelle joukkueelle loppukaudeksi kaivattu hyvä ylivoimapuolustaja, joka pelaa myös tasakentin luotettavasti.
Tässä on kuitenkin kuusi tärkeää asiaa, joiden vuoksi Saloa ei saa kaupata;
1. Siinä kun Salo olisi monelle muulle joukkueelle hyvä hankinta, mies on myös Canucksille erittäin tärkeä puolustaja. Salo on parhaimmillaan joukkueen ykkös- tai kakkospakki ja tuo ylivoimaan paljon lisätehoa laukauksen vuoksi.
2. Canucksin menestykselle puolustuksen onnistuminen on ensiarvoisen tärkeää. Joukkue on rakennettu puolustavan tyylin joukkueeksi, jonka viimeisenä lukkona pelaa liigan (minun mielestä) paras maalivahti. Yhden hyvin tärkeän avainpuolustajan leikkaaminen ei tunnu ollenkaan hyvältä ratkaisulta, sillä joukkue saattaa yllättää vain, jos maalivahtipeli ja puolustus onnistuu. Maalintekokilpailuissa joukkue ei tule menestymään kuitenkaan nykyisellä pelitaktiikalla ja hyökkäysmateriaalilla.
3. Kauppaamalla tärkeän puolustajan Nonis näyttäisi samalla koko joukkueelle epäluottamuslauseena sen, että hän ajattelee jo tulevaisuutta, eikä itsekään usko Canucksin nykyiseen joukkueeseen. Salosta kun tuskin saadaan tilalle nuorta hyökkääjää, joka palvelisi joukkueen etua samalla rahalla paremmin kuin Salo.
4. Canucks on löytänyt mainitut hyvät sisäiset roolinsa ja kasvanut hyvähenkiseksi joukkueeksi. Tätä joukkueen kemiaa ei saa missään nimessä rikkoa ja avainpakin poistaminen saattaisi hyvinkin toimia tälläisena rikkojana.
5. Dave Nonis tekee parhaillaan töitä tiukan seurannan alla ja tuloksia pitää tulla. Jokaisella omistajalla on oma suosikki manageriksi. Griffithsin perhe luotti Pat Quinniin, heitä seuraava John McCaw puolestaan Brian Burkeen ja Nonisiin. Uusi manageritaho Aguilinin perhe saattaa luottaa helposti johonkin toiseen manageriin, ellei "McCawn mies" Nonis onnistu tehtävässään kiitettävästi. Koska Salosta tuskin saa tilalle tällä hetkellä saman tason pelaajaa, Nonis tuskin edes uskaltaa ottaa riskiä ja kaupata Saloa.
6. Minulla ja monella toisella Canucks-fanilla on uskoa Canucksiin juuri tällä hetkellä paljon enemmän kuin viime kaudella tähän aikaan - ja hyvästä syystä. Joukkue on voittanut Itäisen konferenssin tämän hetkisistä kärkijoukkueista vierasjäällä Ottawan ja Montrealin, sekä kahdeksannessa sijassa tasapistein Pittsburghin kanssa olevan Toronton.
Kotona Canucks on kaatanut viime kauden mestarin, ja tällä hetkellä pudotuspelipaikassa kiinni olevan Carolinan. Itäisen konferenssin kärkijoukkueelle Buffalolle Canucks hävisi juuri vieraissa, mutta tämä tappio tuli vasta rankuissa ja kyseessä oli vieraspelisarjan neljäs ottelu, joka pelattiin Senators-pelistä seuraavana iltana ja maalissa Canucksilla oli kakkosvahti. Itäisen konferenssin muita kärkijoukkueita vastaan Vancouverille ei ole ollut pelejä.
Läntisen konferenssin kärkijoukkueista Detroitista ja Dallasista Canucksilla on kaksi voittoa ja yksi tappio kummastakin. Molemmista joukkueista Vancouver on ottanut voitot kahdesta viimeisestä ottelusta - tämä kertoo Canucksin kauden mittaan parantuneesta ilmeestä. Lisäksi Canucks on ottanut yhden voiton Läntisen konferenssin kärkijoukkueesta Nashvillesta - ja tämän vieraissa.
Oman divisioonan johtajasta, ja Läntisen konferenssin kolmosesta Calgarysta Canucks on kääntänyt joukkueiden keskinäisistä neljästä viime pelistä kaikista voitot. Läntisen konferenssin muista kärkijoukkueista Vancouverilla on tappiollinen sarja Anaheimia (kaksi tappiota, ei voittoja) ja San Josea vastaan (yksi tappio, ei voittoja), mutta nämä pelit pelattiin alkukaudesta ja tämän jälkeen joukkue on parantanut selvästi peliään.
Tällä hetkellä koko NHL:stä ei löydy yhtään sellaista joukkuetta, jota vastaan en usko Canucksin menestyvän pudotuspelisarjassa. Canucksilla on divisioonien kärkijoukkueista kokonaisuutena positiivinen saldo. Itäisen konferenssin tämän hetkisistä pudotuspelijoukkueista Canucksin saldo on kolme voittoa ja yksi rankkutappio (kolme neljästä pelistä Canucks on pelannut vielä vieraissa).
Lännessä Canucks on voittanut sarjassa edellä olevia joukkueita vastaan pelaamistaan peleistä yhdeksän ja hävinnyt yhdeksän. Joulukuun 1. päivän jälkeen Canucksin saldon Lännessä edellä olevista joukkueista on viisi voittoa ja yksi tappio. Vancouverin parantuneesta ilmeestä kertoo paljon myös se, että Canucks on ottanut viimeisistä 18 ottelusta 13 voittoa.
Kauden alusta moni odotti Vancouverille vaikeaa, sillä joukkue oli uusinut identiteettiään aika paljon, avainpaikoilla oli koettu isoja muutoksia ja joukkueella oli uusi valmentaja. Loka- ja marraskuu eivät olleetkaan joukkueelta tuloksellisesti hyviä (mielestäni joukkue pelasi kuitenkin tästä huolimatta pääosin hyvin), mutta mitä pidemmälle kausi on mennyt, sitä parempaa tulosta on tullut.
Kun joukkue on nyt selvästi parantanut juoksuaan kauden mittaan, miksi tässä ryhmässä pitäisi tehdä avainpaikoilla muutoksia? Miksi ylipäätään yksikään pudotuspelihaaveita elättelevä joukkue kauppaisi avainpelaajan pois tässä vaiheessa? Ok, tulevaisuuden kannalta Salon vaihtaminen johonkin nuoreen ja lupaavaan hyökkääjään olisi varmasti toimiva ratkaisu, mutta niin kauan, kun Canucksilla on nykyisen joukkueen kanssa toiveita, tähän joukkueeseen pitää uskoa, eikä lähteä leikkaamaan mahdollisuuksia tältä ryhmältä.
Voi olla (ja on jopa todennäköistä, sillä vain yksi joukkue voittaa Cupin), että keväämmällä foorumeilla puhutaan siitä, että Salo olisi kannattanut vaihtaa. Viime kesänäkin puhuttiin siitä, että Nonis oli tyhmä kun tuhlasi varausvuorojaan Noroseen, Carneyhin ja Weinrichiin. Aikanaan puhuttiin, että Burke oli tyhmä, kun tuhlasi varauksiaan Rucinskyyn, Sandersoniin ja kumppaneihin.
Jälkiviisas on tietysti aina helppo olla, mutta kylmä totuus on vain se, että pudotuspelihaaveita elättelevä, ja paineissa töitään tekevä manageri ei voi ajatella liikaa tulevaisuutta. Nonis on kasannut tämän joukkueen, joukkue on näyttänyt kasvuaan kauden mittaan, ryhmä vaikuttaa olevan valmis haastamaan kenet tahansa ja siksi manageri ei voi ajatella tällä hetkellä kuin tätä hetkeä.
Minä olen noin yleisestikin sitä mieltä, että NHL:ssä voi joko rakentaa tai panostaa. Jos joukkue näyttää selvästi tammi- ja helmikuun aikaan siltä, että pudotuspelimahdollisuuksia ei tule myöhemmin olemaan, joukkueen pitää myydä esim. vapaaksi agentiksi tulevia pelaajiaan ja hankkia näillä tulevaisuutta. Mikäli joukkue puolestaan näyttää olevan valmis taistelemaan pudotuspeleissä, joukkueeseen pitää satsata.
Chip Whitley kirjoitti:
Anaheimkin pärjäsi viime kaudella ihan hyvin, vaikka he kauppasivatkin Carneyn - yksi joukkueen avainpakeista tuolloin - Canucksiin.
Carney oli tuohon aikaan Anaheimin pakkihierarkiassa vasta nelospakki; Niedermayerin, Beauchemin ja Salein jälkeen. Salo saattaa olla Vancouverin keväässä vaikka ykköspakki. Lisäksi Anaheim myös hankki tilalle Carney'hin nähden lähes samoja minuutteja pelaavan puolustajan siirtotakarajalla, kun joukkue hankki kokeneen ja fyysisen peruspakin Sean O'Donnellin tuomaan kovuutta takalinjoille.
Anaheim putosi jatkosta Edmontonille, joukkueelle, joka pelasi parempaa puolustusta kuin Anaheim ja jonka maalivahti onnistui paremmin kuin Ducksin vastaava. Sarjan kolmessa Oilersin voittopelissä Ducks sai aikaan vain yhden maalin kussakin ja myös Oilersin alivoima näytteli tässä sarjassa suurta osaa; Oilers päästi 39 alivoimassaan vain kolme maalia.
Canucksin vahvuudet ovat Oilersin tavoin myös puolustuksessa, maalivahtipelissä ja alivoimassa. Puolustuksessa Vancouverilla ei ole viime kauden Oilersin tavoin Chris Prongerin kaltaista suurpuolustajaa, mutta Öhlund-Mitchell-Salo-Bieksa -nelikko on yhdessä vahva ja Luongo peittoaa Rolosonin. Lisäksi Canucksin alivoima on ollut tällä kaudella parempaa kuin Oilersin viime kauden vastaava.
Ehkä jonkun joukkueen pelaaja sanoo keväällä Canucks-sarjan jälkeen vielä saman sanat kuin Teemu Selänne sanoi viime kaudella tappiollisen Oilers-sarjan jälkeen;
"They played a very patient game. They were blocking so many shots that I haven't seen before and it's going to make an easier job for the goalie."
***
Edit: Canucks teki farmisiirron Anaheimin kanssa;
http://www.moosehockey.com/news/press_releases2.php?press_id=1034
Ihan hyvä siirto, sillä Rullier ei päässyt edes pelaamaan vakituisesti Moosessa (veteraani-säännön vuoksi). Genoway teki puolestaan viime kaudella AHL:ssä 77 ottelussa 26 maalia ja 61 pistettä, ja oli tällä kaudella joukkueensa toiseksi paras pistemies. Siirron myötä Genoway palaa kotiseudulleen Manitobaan.