Uusi hallitus?

  • 409 239
  • 4 597

Uusi hallitus?

  • Kokoomus(pääministeri)/persut

    Ääniä: 290 60,0%
  • Kokoomus(pääministeri)/demarit

    Ääniä: 130 26,9%
  • Persut (pääministeri)/kokoomus

    Ääniä: 40 8,3%
  • Demarit(pääministeri)/kokoomus

    Ääniä: 12 2,5%
  • Joku muu, mikä?

    Ääniä: 11 2,3%

  • Äänestäjiä
    483
Tila
Viestiketju on suljettu.

Punane Nortti

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
- Opetussuunnitelmaan pakollinen (läpi oppivelvollisuuden kestävä) vasenkätisyyskurssi, sillä haluan tulla huomioiduksi omalla kädelläni. Lisäksi monikätisyys on rikkaus. Et koskaan voi tietää jos vaikka menet naimisiin vasenkätisen ihmisen kanssa.
Ja täytyy myös korostaa, että vasenkätiseksi opiskeleminen on portti kaksikätisyyteen.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Kyllä Suomessa on joitakin hyvin epäterveitä piirteitä, kun vertaa muihin Pohjoismaihin. Vaikkapa, se että maahanmuuton ongelmista puhuu pääosin vain PS. Ruotsissa ja aivan erityisesti Tanskassa kaikki puolueet haluavat tarkempaa seulaa. Miksi realistinen suhtautuminen pitäisi jättää vain PSn varaan?
Ihan samalla tavalla aluepolitiikka, Tanskassa kaikki puolueet ovat sitoutuneet tekemään aluepolitiikkaa, meillä katsotaan, että se olisi Kepun hommaa. No, en jättäisi heidän varaansa.
Ja vielä kokoomus on olevinaan tiukan taloudenpidon puolue. No, eivät he oikeasti erityisen hyviä ole, joko pelottelevat kansaa turhaan tai eivät aidosti käsitä kansantalouden erityispiirteitä. En jättäisi talouden hoitoa heidän varaansa.
Aivan erityisesti en antaisi vihreille mitään valtaa luonnon- ja ympäristönsuojeluun. Muut edistävät näitä paremmin ja asiat ovatkin kaikkien puolueiden agendalla. Vastaavasti soisi muidenkin edellä mainittujen asioiden kohdalla vastuun ja ymmärryksen laajenevan kaikille puolueille.

Kaiken kaikkiaan toivoisin, että päädytään kolmen suuren hallitukseen. Se olisi toimintakykyisin sikäli kuin ohjelma vaan syntyisi. Ja tosiaan olisi vähemmän lakkoja riesana.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Daro

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Lisäksi, näin liberaalina, ovat yksi parhaista puolueista tässä maassa.
Minäkin sympatisoin puoluetta. Ykkösehdokkaani kaikissa vaalikoneissa oli RKP:n ehdokas ja puolue oli oma kakkossuosikkini vaaleissa. Toivottavasti RKP onnistuu hallitusneuvotteluissa kiristämään mahdollisimman paljon asioita persuilta ja Kokoomukselta omien tavoitteittensa ajamiseksi.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: mjr

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Pistähän projekti tulille. Lupaan - oikeakätisenä - allekirjoittaa tuon pumaskan. Presidentinvaalit taitavat olla seuraavat merkittävät vaalit, joten sinne vaan ehdokasta tyrkylle. Lupaan allekirjoittaa senkin kortin. Ääntäni en toki tule antamaan.
Pressanvaalit tulee liian aikaisin. Pitää ensin löytää jotain vasenkätisiä poliitikkoja tai julkkiksia joita ei kiinnosta muu kuin valta ja sitten aletaan tuoda vasenkätisten ongelmia esille... jotka saattaa alkuun tuntua pieniltä, mutta kun mainitaan, että tavoitteena on vähentää esimerkiksi kaikkien vasenkätisten verotusta yms., niin eiköhän siitä 10% vasenkätisten sakista aika moni ala fundeerata, että voisihan tuollainen kynnyskysymys olla seuraavassa hallituspohjassa ihan kernaasti. Nämä vasenkätisten ongelmat on oikeasti aika isoja. "Miksi oikeakätiset tulee aina tervehtimään oikea käsi edellä, ikään kuin meidän olisi aina oltava se alistuva osapuoli." Ihmiset kuitenkin yleisesti ottaen kulkevat erilaisten kannustimien perässä. Ja eihän Vasenkätisen kansanpuolueen suosio tule koskaan nousemaan 5-10% yli, mutta se vaa'ankieliasema riittää mainiosti hemmottelemaan omaa äänestäjäkuntaa ja takaamaan leppoisia päivä Arkadianmäellä. Ehkä otetaan kimppatorkkuja RKP:n edustajien kanssa eduskuntasalissa. Hallitusvastuita varten voidaan sitten räätälöidä taas jotain tyhjänpäiväisiä ministerinsalkkuja, jotta ollaan näön vuoksi porukassa mukana.

Ja täytyy myös korostaa, että vasenkätiseksi opiskeleminen on portti kaksikätisyyteen.
Niinpä. Jollain pakkomatikalla tai pakkobiologialla ihminen ei tee elämässään yhtään mitään, mutta kätisyyden vaihtaminen lennosta, se on oikeasti taito jolla voi rehvastella ja klousata treffit. "Suomi. Aidosti kaksikätinen maa."
 

Tuamas

Jäsen
Aluepolitiikasta toki kaksi keskeistä seikkaa, Tanska on pinta-alaltaan niin olemattoman pieni (Norja seuraavana on jo 7,5 kertaa isompi), että aluepolitiikka on melkoisesti pienempi ja helpompi kysymys kuin Suomessa. Ei tarvitsisi paljoa Suomessa kestävyysvajeesta tai talouskasvusta olla huolissaan, jos maahan kuuluisi maakunnista vain Pohjanmaa, Satakunta, Pirkanmaa, Varsinais-Suomi ja Uusimaa.

Ruotsissa ja Norjassa, jossa aluepoliittiset kysymykset ovat maan maantieteellisen koon vuoksi keskeisempiä on kaksi isoa eroa Suomeen.

Norjalla on öljyrahaston sekä muiden öljyliitännäisten tulojen vuoksi mahdollisuus ja varaa tehdä aktiivista ja kallista aluepolitiikkaa, Suomella ja Ruotsilla tätä saumaa ei tosiasiallisesti ole.

Ruotsissa taasen kaupungistumisen on annettu edetä luonnollisemmin, se tapahtui nopeammin ja esimerkiksi kansalliset maataloustuet on käytännössä lopetettu.

Koska Suomessa maksetaan massiivisia aluetukia, tuetaan vahvasti elinkelvottomia kuntia, ei olla tehty tarpeellista kuntauudistusta (edelleen yli 300 kuntaa) ja maksetaan massiivisia kansallisia maataloustukia, on meillä säilynyt haja-asutusalueiden edunvalvontapuolue (vai toisinpäin, että tämä rahan kaataminen kaivoon on jatkunut, koska Kepu on ollut elinvoimainen).

Käytännössä kaikkialla muualla paikallinen Kepu on kuihtunut olemattomiin, Suomessa tämän järjettömän kaupungistumista vastaan taistelun takia Kepu on vielä edes keskikokoinen puolue.

Kaupungistumisen hidastaminen aluetuin on yhtä hyödyllistä ja tehokasta kuin ison tulipalon sammuttaminen kusemalla liekkeihin.
 
Viimeksi muokattu:
4

444

Ei taida olla 2015 jälkeen tehtyä tutkimusta, jossa verrattaisiin tuloja äänestyskäyttäytymiseen.


Löytyy vain tutkimuksia, että puolueen hajoamisen jälkeen perussuomalaiset on saanut merkittävästi lisää äänestäjiä oikealta: yrittäjistä ja korkeakoulutetuilta.

@Lert tuo nimenomaan on vanhentunut käsitys, että persut on pienipalkkaisten työntekijöiden puolue. Mutta vaikka olisit oikeassa, niin eihän oikeisto ole leikkaamassa työntekijöiltä vaan niiltä vasureiden äänestäjiltä. Toki todellisessa maailmassahan keskiluokka maksaa aina lopulta kaiken.

Edit: sen verran toki, että persujen äänestäminen on monelle protestia. En ole siitä eri mieltä.
Tuon perusteella on melko lavealla pensselillä vetoa todeta, että valtaosa äänestäjistä olisi hyvätuloisia. Varmasti heitäkin joukkoon mahtuu, en epäile sitä hetkeäkään.
Jos olisi hitosti liikaa aikaa, niin voisi kaivella äänestystilastoista alueellista käyttäytymistä, koska se voisi antaa jotain osviittaa asiaan. Toki jos esim. Helsingistä Itäkeskus ja Marjaniemi osuvat samaan pottiin, niin tuosta ei tule hullua hurskaammaksi niiden osalta. Tämän lisäksi pitäisi tietenkin tutkia eri alueiden profiileja jostain Tilastokeskuksen datasta yms. Mutta tuolla tavoin voitaisiin saada joku käsitys siitä, miten asia edes suunnilleen todellisuudessa on. Ja toki ihan ensimmäisenä pitäisi määritellä, mikä kenenkin mielestä on hyvätuloisen määritelmä. Joidenkin silmissä 1500€/kk nettona tienaava on hyvätuloinen, mä en itse yli tuplat nettoavana pidä itseäni läheskään hyvätuloisena. Eli myös tämä saattaa vaikuttaa siihen, miksi tartuin tuohon ylipäänsä kiinni.

Ei toki ole tämän ketjun asiaa, koska ei vaikuta hallitusneuvotteluihin oletettavasti millään tavalla.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu

Tuamas

Jäsen
Hyvätuloisuus ja -osaisuus on vahvasti tunnepuolen kysymys yksilötasolla.

Tässä klassikkopätkä briteistä asian tiimoilta, kun jannu valittaa suunnitelmista nostaa verotusta yli 80k£ tienaavilta.

Ja toki myös toinen vastaava kysymys on ero keskiluokkaisuuden ja keskituloisuuden välillä.

Ylempi keskiluokka on efektiivisesti hyvätuloisia, joka myös aiheuttaa vääristymää keskusteluissa.


 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Hyvätuloisuus ja -osaisuus on vahvasti tunnepuolen kysymys yksilötasolla.

Tässä klassikkopätkä briteistä asian tiimoilta, kun jannu valittaa suunnitelmista nostaa verotusta yli 80k£ tienaavilta.
Kohdan 1:12 ilme on se hetki, kun kaveri epäröi, että "vai olenko sittenkin, voi vittu".
 

paki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Luin tuossa taannoin mielenkiintoista tutkimusta, jossa tulotason lasku lisäsi merkittävästi perussuomalaisten äänestämisen todennäköisyyttä.

Eli kun tulotaso laskee ja alkaa vituttaa, siirrytään äänestämään persuja Kokoomuksen sijaan.

Sanoisin että sama mekanismi pätee myös tyytyväisyydessä/tyytymättömyydessä hallitukseen.

Jos polttoaineen hinta ei laske ja/tai duunareita (koska heitähän persujen kannattajat keskimäärin ovat, ammatti- tai ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneita työntekijöitä) kuritetaan esim. uudella kikyllä, voi pitää käytännössä varmana, että persujen kannatus hallituksessa ottaa todella isoa osumaa.

Tuossahan ei puhuta, että kuinka korkeassa tuloasemassa kukin on vaan suhteellisesta muutoksesta. Muistaakseni perussuomalaisten äänestysosuus on suurinta yli 80k tienaavien keskuudessa, ja samaa sanoisin oman kaveripiirini perusteella. Ne ketkä tienaa 100k+, äänestää persuja.
 

molari

Jäsen
En tiedä mistä tuollainen myytti on tullut, mutta eiköhän pääosa PS:n äänestäjistä ole pieni- ja keskituloisia palkkatyöläisiä, jotka eivät äänestäneet PS:ää heidän talousoppiensa vuoksi, vaan protestina kaikelle muutokselle, mitä maailmassa tapahtuu.

Mutta myös paljon "haalariyrittäjiä" ja ehkä niitä hyvätuloisimpia duunareita, varmasti tosiaan sellaisia, joita muutos (sen nopeus) saattaa "ahdistaa". Aika moni teollisuus- ja maaseutupaikkakunnan äänestäjä varmasti haluaisi viettää sellaista "perussuomalaista" elämää, varma työ, perhe/lapset, omakotitalo, mökki, jne. ja tietysti pensan hinta, että kumpi tähän lupasi paremmat lääkkeet, PS vai SDP/VL.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Hallitusneuvotteluissa päästy julkisista huuteluista itse asiaan suljettujen ovien taakse, ja mediassa ei äkkiseltään ollut yhtään tuoretta hallitusjuttua. Mielenkiinnolla odotan väliaikoja ja sitten maalia.
 

KiekkoMes

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Detroit Red Wings, KuPS
Niinpä, yksi suurimpia esteitä työperäisen maahanmuuton tiellä ovat olleet ay-liike ja vasemmistopuolueet. Toki ollaan hurskaita tiettyjen ulkomaalaisten suhteen, mutta sitten tänne töihin tulevat ovatkin epähaluttuja. Sangen tekopyhää.
Isoin ongelma lienee että työperäisesti jotka tulevat niin heille maksetaan liian huonoa palkkaa ja työolosuhteissa on puutteita. En usko että vasemmistolle/AY-liikelle työperänen maahanmuutto on mikään ongelma jos mennään TES:n mukaan eikä mikään yritys saa kilpailuetua polkemalla palkkoja ja työolosuhteita.
 

Shakey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tuossahan ei puhuta, että kuinka korkeassa tuloasemassa kukin on vaan suhteellisesta muutoksesta. Muistaakseni perussuomalaisten äänestysosuus on suurinta yli 80k tienaavien keskuudessa, ja samaa sanoisin oman kaveripiirini perusteella. Ne ketkä tienaa 100k+, äänestää persuja.
Aika kova yleistys. Omassa kaveri- ja kolleegapiirissä en tiedä kenenkään, itseni mukaanlukien, yli 100k € tienaavan äänestävän persuja. Voi joukossa niitäkin toki olla, mutta kyllä kokoomus on selkeästi suosituin puolue tuossa porukassa.
 

aalto

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, änärin suomalaiset
Tunnen muutaman +-40 maatalousyrittäjän, joista useampi on siirtynyt viime vuosina selkeästi ps:n leiriin. Taustalla on varmaan keskustan sipilöinti eli politiikka, jonka ei koeta ajaneen heidän asiaansa. Samaan aikaan tuohon äänestäjäkuntaan on iskenyt polttoaineiden hintojen nousu, luonnonsuojeluun liittyvät vaatimukset, he kokevat tulevansa syyllistetyiksi ilmastonmuutoksesta jne. Ja kaikkeen tähän tiktok-tynkkysillä ja maureilla on valmiit ja hyvät vastaukset. En pidä tuota porukkaa tyhminä, mutta valitettavasti omasta perspektiivistä ovat nyt menneet siihen samaan halpaan mitä keskusta aikaisemmin lupasi turpeen, risupakettien ja siltarumpupolitiikan kautta.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Isoin ongelma lienee että työperäisesti jotka tulevat niin heille maksetaan liian huonoa palkkaa ja työolosuhteissa on puutteita. En usko että vasemmistolle/AY-liikelle työperänen maahanmuutto on mikään ongelma jos mennään TES:n mukaan eikä mikään yritys saa kilpailuetua polkemalla palkkoja ja työolosuhteita.
Eikö tämä ole laissa kielletty muutenkin? Eli palkkojen pitää noudattaa TES:iä, ja työolosuhteiden ja -aikojen tulee noudattaa lainsäädäntöä.

Jos tämä sitten osoittautuu massiiviseksi ongelmaksi, niin siihen voi järjestää valvontaa ja lakia rikkoneille yrityksille asettaa sanktioita.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ihan mielenkiintoisia pointteja mm. yhteisvelasta. Hyvä, että Orpo teki selväksi spekulanteille: 6+3* on ja pysyy ja sen pohjalta edetään. Koulutus erityissuojelussa, soten osalta tarvitaan +1 mrd per vuosi lisää. Tarkoitus lisätä sotessa tuottavuutta, jotta tarvittaisiin vähemmän lisärahaa. Suomen taloustilanne voi olla jopa heikompi kuin nyt tiedetään.

Työttömiä 500 000 ja huutava työvoimapula. Kannusteet laitetaan kuntoon, kokonaisuudistus, jolla työn vastaanottaminen kannattaa. Ansiosidonnaiset porrastaminen ja lyhentäminen pohdinnassa, indeksileikkaukset pohdinnassa, koska ansiotulot nousivat hitaammin kuin sosiaaliturvatulot.

Maahanmuuton kiristämisestä Orpo totesi, että pitää löytää keinot vastata osaajapulaan. Maahanmuuton oltava hallittua, ei vielä yksityiskohtia. Keskustan olisi Orpo luullut haluavan vastata kysymyksiin, mutta valitsivat toisin. Keskustan kanssa kuitenkin Orpo haluaa jatkaa keskusteluja.

Ansiosidonnaisesta kysytään, onko Orpo sulkemassa SDP:n tien. Orpo totesi, että uudistuksia tehdään ja helpot keinot on jo käytetty.

(* Kuten eilenkin avasin, kyse on talouden sopeuttamisesta. Mitä enemmän talouskasvua, sitä vähemmän tarvetta muille toimille vaalikauden aikana).
 
Viimeksi muokattu:

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Totesiko Orpo mitään maahanmuutosta? (Juuri nyt en pysty tiekkaria livenä kuuntelemaan.)
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Ihan mielenkiintoisia pointteja mm. yhteisvelasta. Hyvä, että Orpo teki selväksi spekulanteille: 6+3* on ja pysyy ja sen pohjalta edetään. Koulutus erityissuojelussa, soten osalta tarvitaan +1 mrd per vuosi lisää. Tarkoitus lisätä sotessa tuottavuutta, jotta tarvittaisiin vähemmän lisärahaa. Suomen taloustilanne voi olla jopa heikompi kuin nyt tiedetään.

(* Kuten eilenkin avasin, kyse on talouden sopeuttamisesta. Mitä enemmän talouskasvua, sitä vähemmän tarvetta muille toimille vaalikauden aikana).
Tätä olin tulossa kirjoittamaan, eli 6+3 on Orpon mukaan edelleen se talouden kynnyskysymys ja eilen linkkaamani hesarin juttu oli mätäkuun juttu.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Mikä ihmeen hinku persuilla on päästä samaan hallitukseen RKP:n kanssa? Jotenkin sitä luulisi, että RKP olisi petiseuravaihtoehtona jossain hieman islam-puolueen tai feministipuolueen yläpuolella?
 

Boogey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Voittamisen kulttuuri
Ennen vaaleja naureskeltiin demarien talouskasvupuheille ja nyt Kokoomuksen oma viestinnän kärki on mitä enemmän kasvua sitä vähemmän muita toimia. Jännästi nämä siloittuu reunoilta. Persujen suuntaan teemana on hallittu tarpeellinen maahanmuutto. Sieltäkin säröt laikalla sileiksi.

Summa summarum: Kok SDP PS trion prosentit on nousussa. Uuden kylmän sodan aikakauteen sopiikin hyvin "kauhun tasapaino" -hallitus. :)
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mikä ihmeen hinku persuilla on päästä samaan hallitukseen RKP:n kanssa? Jotenkin sitä luulisi, että RKP olisi petiseuravaihtoehtona jossain hieman islam-puolueen tai feministipuolueen yläpuolella?

En usko, että PS omaa mitään hinkua hallitukseen RKP:n kanssa. Keskustaa maanitellaan Kok & PS toimesta, jotta RKP:n asema ei olisi niin vahva.

Ennen vaaleja naureskeltiin demarien talouskasvupuheille ja nyt Kokoomuksen oma viestinnän kärki on mitä enemmän kasvua sitä vähemmän muita toimia. Jännästi nämä siloittuu reunoilta. Persujen suuntaan teemana on hallittu tarpeellinen maahanmuutto. Sieltäkin säröt laikalla sileiksi.

Summa summarum: Kok SDP PS trion prosentit on nousussa. Uuden kylmän sodan aikakauteen sopiikin hyvin "kauhun tasapaino" -hallitus. :)

Ero on ymmärtääkseni siinä, että Kok ei oleta talouskasvun kuittaavan kestävyysvajeen, vaan haluaa leikata kestävyysvajetta rakenteellisesti tuottavia elementtejä. Ansiosidonnainen ei ole tärkein, mutta kovin nousi toimittajien kysymyksissäkin esille. Leikkaustarpeesta on kaiketi muut samaa mieltä, paitsi punavihreät. Esimerkiksi vihreä Soininvaara ja oikeistotutkijat.

No, näillä mennään eteenpäin. Orpolla on jättiurakka sillä pidän mahdollisena, että mm. sotekulut ovat automaationa oletettuakin suuremmat ja kasvavat joka vuosi laskettua enemmän. Iso haaste laittaa asioita kuntoon.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Mikä ihmeen hinku persuilla on päästä samaan hallitukseen RKP:n kanssa? Jotenkin sitä luulisi, että RKP olisi petiseuravaihtoehtona jossain hieman islam-puolueen tai feministipuolueen yläpuolella?
Tuskin heillä hinkua onkaan, mutta realiteetti on se että jos RKP ei leiki Persujen kanssa, niin sitten ei leiki kukaan muukaan. Kepu kun ei ilmeisesti aio leikkiä kenenkään kanssa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Tila
Viestiketju on suljettu.
Ylös