Eivät kyllä kaikki ymmärrä. Monet ovat sitä mieltä, että pitää investoida eikä leikata.
Eikä Suomea tästä enää ”pelasteta”, jos tarkoituksena on pysyä muiden pohjoismaiden kanssa samalla viivalla. Se peli on menetetty ellei tapahdu ihmeitä, eli uutta Nokiaa tai jopa monikossa.
Ei varmaankaan ole todellisuudessa koskaan ollutkaan muiden Pohjoismaiden kanssa samalla viivalla.
Nokian vetämänä mentiin ohi Ruotsista, mutta todellisuudessahan se oli tavallaan yhden yrityksen muodostama kupla. Muu elinkeinorakenne oli silloinkin paljon näitä pohjoisia verrokkimaita alkeellisempi ja kehittymättämämpi.
Suomen ongelma on se, että kautta vuosikymmenien ollaan hirttäydytty metsäteollisuuteen ja muuhun kohtuullisen matalan jalostusasteen prosessiteollisuuteen. Kun väistämätön on tapahtunut ja tuotantokustannuskilpailukyky on pudonnut kehittyviin talouksiin verrattuna, niin ollaan pyritty keinotekoisesti (esim. energiatuin) ylläpitämään kilpailukykyä sen sijaan, että oltaisiin annettu markkinoiden täysimääräisesti potkia teollisuutta kohti nopeampaa uudistumista.
Kun elinkeinopolitiikan pääpaino on aina ollut vanhan säilyttämisessä, on elinkeinoelämän rakenteen muuttuminen jäänyt piippuun. Nyt siitä maksetaan muihin Pohjoismaihin verrattuna auttamattomasti vanhakantaisella ja matalan lisäarvon viennillä.
Vihreä siirtymä on Suomen seuraava mahdollisuus uudistaa elinkeinorakennetta ja nykytilanteessa se on hyvinvointivaltion kannalta ehkä se viimeinen mahdollisuus.
Tässä valtiolla on ihan käytännönkin mahdollisuus osua napakymppiin ajamalla investointien syntymistä mm. a) lainsäädännön keinoin edistämällä teollisuuden tehokkuusvaatimuksia, b) tarjoamalla suomalaisille yrityksille referenssejä julkisten kohteiden energiainvestointien kautta sekä c) edistämällä investointeja kaavoituksen keinoin.
Elinkeinoelämän vaatimukset ulkomaalaisesta työvoimasta ymmärrän, mutta me olemme kaksikymmentä vuotta myöhässä, niin houkuttelun kuin kannattavuuden suhteen. Mistä aidosti meille tulee maailmanennätystahtiin sopeutuvaa porukkaa, joka ei lisää vaan vähentää akuuttia kestävyysvajetta? Oikesti mistä??
Pitää siis varmaan nostaa kädet pystyyn ja antaa talouden näivettyä, kuten persut haluavat.
No, oikeasti houkuttelevuutta voidaan parantaa pitkäjänteisellä ja määrätietoisella työllä. Pitää pystyä luomaan houkuttelevia työpaikkoja esimerkiksi yllä mainituin keinoin, pitää helpottaa maahanmuuttoa vähentämällä byrokratiaa eikä vaikeuttaa sitä lisäämällä byrokratiaa, ja ennen kaikkea pitää jatkaa Suomi-kuvan positiivista muutosta.
Jälkimmäinen on suunnattoman tärkeää: ulkomailla asuvana on ollut helppo havaita, että Suomi ei tosiaankaan ole ollut semmoinen kohde, johon juuri kukaan haluaisi muuttaa. Yleinen suhtautuminen Suomeen on ollut aina hyväntahtoinen, mutta se ei tosiaankaan indikoi muutto- tai edes matkustushalukkuutta.
Vasta aivan viime vuosina Suomi on vähitellen alkanut tekemään nousua muiden Pohjoismaiden rinnalle aidossa tunnettuudessa ja vaikutusvallassa. Nyt rauta on kuumaa, joten olisi tuhannen taalan paikka takoa. Nyt ei kannata sössiä antamalla minkäänlaista kuvaa mistään byrokratian suojaamasta linnakkeesta ja suljetusta klubista.