Ei tuostakaan kyllä tullut hullua hurskaammaksi tai vastattu siihen kysymykseen mitä lainasit. Paitsi "uskottavuus" siis laskee jos Suomi peruuttaa tavoitteissaan. Vaikuttaa aika heikolta syyltä yrityksille olla tekemättä tuottavia investointeja jos minulta kysytään. Varsinkaan kun toi tavoite ei ole mikään konkreettinen asia.
Jossain on siis 15 - 20 miljardia yksityistä rahaa tulossa Suomeen. Milloin? Miten? Tarvitaanko noiden saamiseen myös 15 - 20 miljardia julkista rahaa yritystukina? Jos on kyse hyvästä bisneksestä, niin kai ne rahat tänne tulevat muutenkin?
En missään tapauksessa epäile vihreää siirtymää tai vastusta. Iso osa mun sijoituksista on puhtaan energian yritysten rahastossa. Tämä vaan haiskahtaa siltä, että tarvitaan ja vaaditaan valtion tukea, jotta siitä bisneksestä tulee oikeasti kannattavaa. Muutenhan se olisi ihan sama kuka siellä hallituksessa häärää. Se on sitten taas arvokysymys pitääkö valtion tukea aktiivisesti vihreää siirtymää. Kyllä minäkin mieluummin tukisin vihreää siirtymää kuin esimerkiksi raviratoja tai känniristeilyjä.
On vaan absurdia väittää, että persut jotenkin kampittaisivat vihreän siirtymän bisnes-mahdollisuuksia. Ellei sitten tarkoiteta näitä Herlinin mainostamia mielikuvia.
Jonkin verran tuota keskustelua seuranneena olen saanut käsityksen, että iso osa siirtymää tarkoittaa niinkin arkipäiväisiä asioita kuin suomalaisten yritysten tuotekehittelyä ja sen jälkeen tuotteiden tuotantoa valittua linjaa seuraten. Mitä aiemmin on selvää, että linja 2035 kestää, sitä enemmän tulee linjan mukaista panostusta ja tuotekehittelyä ja tuotteita. Jälkimmäisillä on sitten markkinoita myös muualla maailmassa.
Toinen osuus on sitten valtiollinen ja osin EU:n määrittämä. Suomen lainsäädäntö päätetään jo pitkälti EU:ssa ja olemme sitä kautta sitoneet itsemme tiettyihin vähennyksiin ja toimiin. Ensin Sipilän hallituksen aikana, sitten Marinin. Jos tästä peruutellaan, saattaa 300 milj hyöty muuttua kompensaation kautta (pakolliset) 300 milj - 3 mrd tappioksi.
Ja kolmas osuus on koti- ja ulkomaisten yritysten sitoutuminen fossiilittomaan energiaan tuotannossaan. Mitä enemmän sitä voi joku maa tarjota lähivuosikymmeninä, sitä paremmassa tilanteessa maa on investointien kannalta koska yritykset rakentavat tulevaisuuttaa 20-50 vuoden perspektiivillä.
Neljäs osuus on varmasti huijarit, jotka puhuvat vihreästä teknologiasta ja käärivät rahat taskuunsa. Suomi saa valtavia lupauksia jopa 10 mrd investoinneista esimerkiksi Italiasta. Puheiden tarkoituksena on saada hönöiltä (kunnat, alueet, yritykset, kuntien omistamat yhtiöt jne) useita miljoonia sijoituksena, jotta päästään eteenpäin.
e: lisätään vielä se, että jos Suomi kykenee olemaan Ruotsin kanssa samoissa tai vähän edellä fossiilittoman yrityksen tarjoamisessa isoille yrityksille välivaiheen 2030-2050 aikana, tänne saadaan oletettavasti ihan kohtuullisesti investointeja. NATO-jäsenyys on kunnossa ja se on edellytys Venäjän rajamaalle. Silti moni yritys valitsee muista syistä esimerkiksi Ruotsin, Tanskan tai Norjan Pohjoismaissa pysyäkseni. Muussa Euroopassa sama tilanne. Ei Suomi saa valtavaa investointibuumia, vaikka sellainen syntyisikin vihreän siirtymän aikana.