Toki. Siinä on vain se ero, että geenien ja evoluution olemassaolosta on lukemattomia todisteita, mutta sielun ja jumalan olemassaolosta ei ainuttakaan.Kuten sanottua, ihmiset ajattelevat näistä asioista eri tavoin ja mikäs siinä.
Toki. Siinä on vain se ero, että geenien ja evoluution olemassaolosta on lukemattomia todisteita, mutta sielun ja jumalan olemassaolosta ei ainuttakaan.Kuten sanottua, ihmiset ajattelevat näistä asioista eri tavoin ja mikäs siinä.
Varmasti näin, mutta joka tapauksessa se todistaa sen, että ihminen ei aina automaattisesti laita jälkikasvunsa etua/turvallisuutta kaiken edelle jos olosuhteet on tietynlaiset.Tiedä sitten kumpaa tuo enemmän on, kulttuuriin sidonnainen kysymys vai kysymys siitä, että täällä on elintaso noussut sille tasolle, että tuon kysymyksen eteen ei (onneksi) juuri kukaan ole sitten 1800-luvun joutunut.
Ortodoksikristillisyys opettaa, että Raamattua oikein tulkitsevat yleisesti ottaen vain "Raamattu-tiedemiehet", eli Pyhät Isät ja Pyhät Äidit. Muuten on suuri mahdollisuus, että sitä tulkitaan väärin, ja sitten mennään nopeasti väärille laduille.
Toki. Siinä on vain se ero, että geenien ja evoluution olemassaolosta on lukemattomia todisteita, mutta sielun ja jumalan olemassaolosta ei ainuttakaan.
Miksi usko, toivo ja rakkaus eivät ole tieteellisiä asioita? Kyllähän niitä voidaan tutkia tieteellisin menetelmin aivan kuin muitakin asioita. Ja varmasti on tutkittukin...
Sheldrake on sitä mieltä, että nykytiede perustuu pitkälti 1700- ja 1800-luvuilta peräisin olevaan mekanistiseen ajatteluun, jossa kakki luomakunnan oliot ovat koneita. Ajattelin laittaa linkin tänne, koska niin moni sohvatiedemies täällä tuntuu olevan jumiutunut samoihin keskiajan oppeihin.
Oheisessa linkissä kaikille tiedeuskoville tiivistelmä Rupert Sheldraken teoksesta "the science delusion", jossa tämä brittiläinen biologisti kyseenalaistaa tieteen 10 dogmaa. Sheldrake on sitä mieltä, että nykytiede perustuu pitkälti 1700- ja 1800-luvuilta peräisin olevaan mekanistiseen ajatteluun, jossa kakki luomakunnan oliot ovat koneita. Ajattelin laittaa linkin tänne, koska niin moni sohvatiedemies täällä tuntuu olevan jumiutunut samoihin keskiajan oppeihin.
Hyppään täysin ateistiseen kelkkaan, kun joku selittääToki. Siinä on vain se ero, että geenien ja evoluution olemassaolosta on lukemattomia todisteita, mutta sielun ja jumalan olemassaolosta ei ainuttakaan.
No kylähän esim. Newton oli vielä kirkon kanssa hyvää pataa. Ja tämä oli siis 1700-luvulla. Ja tuolla sohvatiedemies-heitolla ei ole tarkoitus halveerata ketään. Haluaisin ehkä vain korostaa, että tiede sinällään on melko nuori oppiala ( about 2000 vuotta vanha) ja varsinkin huomioonottaen sen, kuinka paljon ihan perusasioita tiedemiehillä on vielä selvittämättä ja kuinka vähän edes noista selvitetyistä asioista ns. perustallaaja tajuaa. Silti täällä tuntuu olevan vallalla käsitys, että tiede on selvittänyt maailmankaikkeudesta jokseenkin kaiken, ihan muutama asia on enää selvittämättä. Tällainen ajattelutapa on hyvinkin verrattavissa sokeaan uskoon, ja motiivina on ihan sama kuin esim. Morgoth nostaa esiin: turvallisuushakuisuus. Tiede sinälläänhän on paljon järkeenkäyvämpi ja turvalisempi "usko" kuin uskonto, mutta jos esim. hyväksyy sen tosiasian että tiede on vasta lapsenkengissään ( ajatelkaa kuinka paljon ihminen tietää esim. 2000 vuoden kuluttua), niin tajuaa että maailmankaikkeuden koukerot tai elämän tarkoitus eivät välttämättä aukea nykytieteen avulla. Ainakaan minulle. Tosin eivät ne kyllä aukea noiden maailmanuskontojen avullakaan. Itse näen erittäin paljon samankaltaisuutta maailmanuskontojen ja tiedeuskon välillä.Ai, onko todella näin? Kyselee "sohvatiedesmies". Mitä tulee keskiaikaan, niin käsittääkseni se oli 500-1400 jaa.
Hyppään täysin ateistiseen kelkkaan, kun joku selittää
a) mikä sai aikaan alkuräjähdyksen
b) miksi atomit järjestyvät kuten tekevät
c) miksi se kala nousi maalle (eli mikse eläinten ominaisuudet muuttuivat kuten tekivät).
a) EntropiaHyppään täysin ateistiseen kelkkaan, kun joku selittää
a) mikä sai aikaan alkuräjähdyksen
b) miksi atomit järjestyvät kuten tekevät
c) miksi se kala nousi maalle (eli mikse eläinten ominaisuudet muuttuivat kuten tekivät).
Kelkkaan aina mahtuu!Hyppään täysin ateistiseen kelkkaan, kun joku selittää
a) mikä sai aikaan alkuräjähdyksen
b) miksi atomit järjestyvät kuten tekevät
c) miksi se kala nousi maalle (eli mikse eläinten ominaisuudet muuttuivat kuten tekivät).
Jep, turhahan näistä on väitellä, jos toinen perustaa näkemyksensä todistettuihin seikkoihin, ja toinen vetää perusteet hatusta.Mutta turhahan näistä on vääntää peistä, joku uskoo kaiken selittyvän tieteellisesti, geenien, perimän, hormonitasojen ja mielenterveyden perusteella, toinen taas näkee asian hieman eri tavoin.
Hyppään täysin ateistiseen kelkkaan, kun joku selittää
a) mikä sai aikaan alkuräjähdyksen
b) miksi atomit järjestyvät kuten tekevät
c) miksi se kala nousi maalle (eli mikse eläinten ominaisuudet muuttuivat kuten tekivät).
Luulin ensin, että linkki laitettiin jotenkin sarkastisesti, mutta näköjään ihan tosissaan. Aika hirveetä skeidaa kyllä tuo Sheldraken esitys. Ehkä hän on joskus tehnyt tiedettäkin, mutta tuo "morphic resonance" on ihan höpsötystä. Jos jostain telepatiasta, mieliprojektioista, universaalien vakioiden vaihteluista olisi niin pienintäkään todistetta (ja kyllä, näitä on tutkittu), niin tiedemaailma kyllä hyppäisi mahdollisuuteen kiinni n. nanosekunnissa ja muodostaisi uusia tieteenaloja. Ainoa hyvä pointti Sheldrakelta oli tuo, että dogmiin ei pidä hirttäytyä ehdottomasti, mutta ei näin tieteessä tehdäkään. Kaikkea epäillään ja testataan, mutta nämä mainitut dogmat on testattu niin maan perkeleen hyvin, ettei niihin enää nykyään hirveästi energiaa jakseta laittaa. Uusien tekniikkojen kehittyessä esim. universaaleja vakioita varmasti testataan uudelleen, enkä ihmettelisi, mikäli jotkin niistä muuttuisivat paremmin tekniikoin testattuna, tai ainakin tarkentuisivat.
Tiede on uusi oppiala 2000 vuodellaan, mutta ilmeisesti kristinusko on varsin vanha ja uskottava 2000 vuodellaan?No kylähän esim. Newton oli vielä kirkon kanssa hyvää pataa. Ja tämä oli siis 1700-luvulla. Ja tuolla sohvatiedemies-heitolla ei ole tarkoitus halveerata ketään. Haluaisin ehkä vain korostaa, että tiede sinällään on melko nuori oppiala ( about 2000 vuotta vanha) ja varsinkin huomioonottaen sen, kuinka paljon ihan perusasioita tiedemiehillä on vielä selvittämättä ja kuinka vähän edes noista selvitetyistä asioista ns. perustallaaja tajuaa. Silti täällä tuntuu olevan vallalla käsitys, että tiede on selvittänyt maailmankaikkeudesta jokseenkin kaiken, ihan muutama asia on enää selvittämättä. Tällainen ajattelutapa on hyvinkin verrattavissa sokeaan uskoon, ja motiivina on ihan sama kuin esim. Morgoth nostaa esiin: turvallisuushakuisuus. Tiede sinälläänhän on paljon järkeenkäyvämpi ja turvalisempi "usko" kuin uskonto, mutta jos esim. hyväksyy sen tosiasian että tiede on vasta lapsenkengissään ( ajatelkaa kuinka paljon ihminen tietää esim. 2000 vuoden kuluttua), niin tajuaa että maailmankaikkeuden koukerot tai elämän tarkoitus eivät välttämättä aukea nykytieteen avulla. Ainakaan minulle. Tosin eivät ne kyllä aukea noiden maailmanuskontojen avullakaan. Itse näen erittäin paljon samankaltaisuutta maailmanuskontojen ja tiedeuskon välillä.
Ehkä osittain, mutta mielestäni ei kuitenkaan. Näissä on mielestäni se ero, että niin hindut kuin buddhat mieltävät maailmankaikkeuden osaksi jumalallista kokonaisuutta.
Kerrotko minulle vaikkapa 3 tutkimusta ( ja niiden tulokset), joissa on testattuKaikkea epäillään ja testataan, mutta nämä mainitut dogmat on testattu niin maan perkeleen hyvin, ettei niihin enää nykyään hirveästi energiaa jakseta laittaa. .
Oheisessa linkissä kaikille tiedeuskoville tiivistelmä Rupert Sheldraken teoksesta "the science delusion", jossa tämä brittiläinen biologisti kyseenalaistaa tieteen 10 dogmaa.
2. Eläinten ennakkoaavistuksia
3. Telepatiaa
Vihje: 2 noista perustuu teorioihin, kolmeen ei ole pantu paukkuja, kun ne sotivat mekanistista tiedeajattelua vastaan, eivätkä ole hirveän seksikkäitä.
Nimimerkki stigulle sen verran, että yleisempiä huuhaateorioita on tutkittu hyvinkin paljon. Pelkästään telepatiahommeleiden ym. tutkimukseen ovat eri instituutiot upottaneet useita kymmeniä miljoonia euroja.
Kerrotko minulle vaikkapa 3 tutkimusta ( ja niiden tulokset), joissa on testattu
1. Pimeää ainetta ja sen massaa
4. Alkuräjähdystä
5. Fysikaalisia vakioita ja niiden mahdollisia variaatioita