Osmo Rapeli
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Kuusijuhla - Sex Festival
Miksi ei voi vaan hyväksyä jonkun asian olevan semmoinen, johon voi rehellisesti sanoa, ettei tiedä vastausta eikä varmasti sitä saakaan? Joku voi vaikka sanoa pääsevänsä Megan Foxin pöksyihin. Se on uskomus. Sitä ei kukaan voi väittää faktaksi ennen jommankumman kuolemaa. Jumala voi yhtä hyvin asua vaikka sun naapurissa ihmishahmossa. Näin kärjistetysti. En minäkään siihen usko, muttet helvetti voi väittää sitä faktaksi, vaikkei olemassaoloakaan voi väittää faktaksi. Sinun mielipiteesi on, ettei olematonta voi väittää todistaa olemattomaksi. Mutta sinä et kertakaikkiaan voi väittää sitä olemattomaksi, jos et tiedä sitä olemattomuutta faktaksi.
Sen sijaan jos Tarinankertoja ihan tosissaan rupeaa väittämään, että Jumalaa ei ole olemassa, ja että hän tietää sen, niin silloin koko todistustaakka on hänellä.
Mutta kuten edellä todettiin, niin minkäänlaisesta jumaluudesta tai sen ominaisuuksista on (todistajan lausuntoja lukuunottamatta) mahdotonta saada tietoa. Joten uskokoon kukanenkin mitä haluaa. Ateismi on siis tieteen kannalta samanlainen uskonkappale kuin teisimikin.
Teillä ovat tieteen perusolemus ja peruskäsitteet ihan hukassa. Ensinnäkin koko tieteen ja teorioiden hienous on se, että tieteessä myönnetään tietynlainen haavoittuvaisuus. Eli mikä tahansa teoria voidaan kumota, mikäli löytyy tarpeeksi todisteita toisenlaisesta selityksestä. Täten on hyvinkin hölmöä mutista jostain "varmoista faktoista" ja 100-prosenttisista totuuksista. Se menee sitäpaitsi enemmän jonnekin filosofian puolelle. Hyökkäätte fysiikkaa tai biologiaa vastaan ja perustelette jollakin filosofialla.
Myös "tieteeseen uskominen" tähän liittyen ja muuten on teidän tapanne pönkittää omaa maailmankuvaanne. Te voitte käyttää evoluutiosta tai ateisteista usko-sanaa jos haluatte, mutta se on vain termeillä kikkailua. Te voitte käyttää sanaa "uskominen ateismiin" tai "uskominen tieteeseen". Kyseessä on kuitenkin käytännössä se, että asioita punnitaan ja todetaan todistusaineiston pohjalta. Kun on riittävästi todisteita jostakin, on perusteltua toimia sen mukaisesti.
Joissakin tapauksissa se osoittautuu haitalliseksi. Aiemmin upeaksi rakennustarvikkeeksi todettu asbesti tappaa, kun sitä joutuu hiukkasina ihmisen keuhkoihin. Joissain tapauksissa kokeiluluontoisesti taas saavutetaan jotain todella upeaa, kuten uudet energiamuodot. Tiede kehittyy, mutta työ ei ole koskaan ohi tai 100 %, eikä se väitäkään olevansa.
Esimerkiksi evoluutioteoriaan luotetaan siksi, että on olemassa riittävästi pitäviä todisteita sen olemassaolosta, fossiileista nykyajassa todettaviin ilmiöihin, geeneissä ja populaatioissa. Silloin on täysin epäolennaista inttää "et voi todistaa mitään sataprosenttisesti".
Taas se, että Jumalaa ei ole olemassa ei vaadi mitään ylimääräistä todistelua. Jumalan olemassaolosta ei ole mitään todisteita. Se on kuin valokatkaisija, lamppu joko on päällä tai se ei ole, eli todisteita joko on tai ei ole.
Ilman todisteita olevan tutkiminen ei ole tieteen kannalta kehittävää. Sama aika kannattaa käyttää huterien tai vahvojen johtolankojen perässä juoksemiseen. Mustista aukoista on hyvin vähän tietoa, mutta riittävästi niiden tutkimiseen.