Niin? Siinä oli sana "tai", jos et huomannut.
Se on sumutusta puhua niistä samassa lausuessa, kadotuksesta ja helvetistä, yhtä aikaa. Antaa perääntymistien itselleen eikä kerro mitä mieltä joku asiasta on.
Kristinuskon lahkosta riippuen on kadotus tai helvetti. Jotta voisi keskustella jonkun näkemyksestä kuolemanjälkeiseen elämään, on kristityn tehtävä ensinnä oma valintansa helvetin ja kadotuksen välillä.
Merkittäviä eroja? Just. Sun mielestä siis kristinuskolla ja islamilla ei ole mitään eroa?
”mitään” eroja, on,”merkittäviä” ei. Molemmat ovat abrahamilaisia uskontoja joilla on sama pohjatarusto ja syntyhistoria.
Kristitty ja muslimi uskovat Jumalaan, joka on yksi. Molemmat uskovat Jumalan lähettäneen Jeesuksen profeetaksi maailmaan. Molemmat uskovat hyvien tekojen merkitykseen. Molemmat ovat tietoisia omasta syntisyydestään ja anteeksiannon tarpeellisuudesta. Molemmat haluavat lopulta päästä paratiisiin, uskovat että Jumala on luonut maailman ja ihminen taas on vastuussa teoistaan Jumalalle.
Lisäksi islamia ja kristinuskoa yhdistävät usko kuolemanjälkeiseen elämään sekä tärkeässä asemassa olevat pyhät kirjat eli Raamattu ja Koraani. Molemmat uskonnot tuntevat muun muassa enkelit ja jumalallisia ilmoituksia saaneet profeetat. Yhteisiä hahmoja ovat esimerkiksi Abraham, Mooses ja enkeli Gabriel. Islamin alkuaikoina uutta uskontoa pidettiin joskus kristillisenä harhaoppina.
Suurin ero uskontojen harjoittamisen välillä johtuu siitä, että kristillinen maailma sivuuttaa valtaosan siitä, mitä Raamattu sanoo. Ja tämä ero tulee siitä, että Lähi-Idässä maallistuminen on ollut paljon hitaampaa kuin länsimaissa ja siitä, että yhteiskunnallisista syistä fundamentalismi on Lähi-Idässä edennyt voimakkaasti viime aikoina.
syntihistorialla on osuutta sitten tähän suhtautumiseen. Kas kristinuskon syntyessä Rooman valtakunnassa oli olemassa valmis juridinen järjestelmä ja kristinuskon ei tarvinnut luoda maallisen lain järjestelmää mahdollistaakseen yhteistyön kristikunnan sisällä. Kristityt seurasivat Rooman lakia maallisissa kysymyksissä ja myöhemmin muiden maiden maallista lakia.
Islam syntyi toisenlaisissa oloissa missä Muhammed joutui luomaan sekä uskonnollisen että maallisen lain järjestelmän (Shari'a) samaan tapaan kuin juutalaisuus. Kristinuskossa laki ymmärretään ihmisen konstruktioksi. Islmaissa tilanne on toinen. Laki tulee Jumalalta ja uskonnollisten juristien tehtävä on arvioida onko maallinen lain tulkinta ristiriidassa pyhän lain kanssa.
Mutta samaa hihhuliporukaa koko sakki.