Pieni kannanotto.
siffa kirjoitti: Näytä viesti
Moderni tiede lähtenee siitä, että ennen universumin alkua oli absoluuttinen tyhjyys, aine ja energia syntyivät tyhjästä ilman mitään syytä, eloton aine/energia järjestyi sattumalta hienosäädetyksi universumiksi ja tuotti sattumalta lisääntymiskykyisen solun, luonnonvalinta ja sattuma tuottivat kaikki korkeammat elämän muodot mukaan lukien ihmisen järjellisyyden ja moraalin. Kristillinen käsitys kaikkeuden alkuperästä lähtenee siitä, että ..... Modernin, naturalistisen tieteen käsitys on minulle täysi mysteeri ja pysyykin sellaisena, koska minulta puuttuu kosmologian kielen eli riittävän korkeatasoisen matematiikan ja fysiikan tuntemus. Kristillinen käsitys on uskon asia, jota ei tieteen keinoin voida todistaa.
Ymmärtääkseni joidenkin teorioidenmukaan maailmankaikkeus muodostui äärimmäisen kuumasta ja tiheästä tilasta noin 13,7 miljardia vuotta (13,7Ga) sitten ja on siitä lähtien laajentunut jatkuvasti. Ja mitä ilmeisimmin hyvin pian maailmankaikkeuden laajenemisen jälkeen alko iinflaatiovaihe Kosminen inflaatio (inflaatio teoria), jonka seurauksena maailmankaikkeus laajeni valoa nopeammin, mikä on mahdollista kun tarkastellaan alueita, jotka eivät ole kausaalisessa yhteydessä toisiinsa. Eli käytännössä kaikki ei syntynyt tyhjästä vaan äärimmäisen kuumasta ja tiheästä tilasta (singulariteetti). Joten ei tarvitse uskoa, että olisi "tyhjyys" josta kaikki syntyi. Toki tilanne on se, että toistaiseksi tutkimuksissa ei ole päästy hetkeen, jolloin maailmankaikkeus syntyi vaan ollaan ajassa, jolloin maailmankaikkeus on jo aloittanut laajenemisen. En nyt muista ulkoa tarkkaan mikä on tämä hetki, johon ollaan jo päästy, kuinka "nuori/vanha" maailmankaikkeus on sillä hetkellä, jota nykytiedon mukaan voidaan tarkastella.
"
Albert Einsteinin yleinen suhteellisuusteoria on alkuräjähdysteorian teoreettisen tarkastelun lähtökohta, sillä sen kenttäyhtälöiden mitkään ratkaisut eivät tarjonneet staattista kaikkeutta. Koska ratkaisut eivät vastanneet silloista käsitystä, Einstein lisäsi kaavoihinsa niin sanotun kosmologisen vakion, jonka avulla Einstein sai yhtälöiden ratkaisut vastaamaan silloista käsitystä." (wiki). Ja kuten tiedämme, maailmankaikkeus laajenee, joten tavallaan alkujaan Einstein oli oikeassa ja lisätessää "kosmologisen vakion" astui harhapolulle.
En voi sanoa, että ymmärtäisin suhteellisuusteoriaa, mutta vaikka en ymmärrä sitä, voin päätellä havaintojeni mukaan, että teoriana se toimiva ja että se antaa vastauksia moniin kysymyksiin. Kyse ei siis ole uskosta vaan tiedosta, joka perustuu muiden ihmisten tekemiin havaintoihin ja joihin olen perehtynyt.
Tämä maailmankaikkeuden synnystä. Minun tulisi kirjoittaa useampi viesti, jotta saisin purettua kaiken haluamani sanojen muotoon. Paljon jää käsittelemättä vain "laiskuuteni" tähden. Joidekin tutkijoiden mielestä alkuräjähdysteoria ei ole täydellinen tai edes oikea teoria kuvaamaan maailmankaikkeuden syntyä, mutta tämän hetkisen tiedon perusteella se on paras tapa selvittää maailmankaikkeuden synty ja sitä tukevaa aineistoa on eniten saatavilla. Mielenkiintoisia kosmologisia teorioita ovat myös teoriat multiversumeista (joista epäillään saadun epäsuoria todisteita). Multiversumeista on kirjoittanut esim. Martin Rees ja niihin on viitannut esim. Stephen Hawking (ja Leonard Mlodinow) kirjassaan "Suuri suunnitelma", jossa kosmologisiin kysymyksiin annetaan selkeitä kansantajuisia vastauksia. Tosin kauhean syvälle reilussa 200 sivussa ei päästä mutta esim. M-teoriaa käsitellään varsin kattavasti ja selkeällä tavalla.
Kosmologian kautta on jo todettu, että sattumalla on ollut paljon pelissä sen suhteen, että maapallolla on elämää. Jollei maa sijaitsisi "elämänvyöhykkeellä", tämä olisi kuollut pallo, joko kylmä tai kuuma, riippuen siitä kummalla puolella elämänvyöhykettä maapallo sattuisi sijaitsemaan.
Peruslinjat ovat viestissäsi oikein, sattumalla on suuri merkitys, mutta minusta yksinkertaistat liikaa ja nostat tietyssä mielessä ihmisen kaiken yläpuolelle, viittaamalla, että vain ihmisellä on moraali, että se on kehittynyt ihmisen myötä ollen vain ihmisen ominaisuus ja ettei muilla eläimillä olisi moraalia tai että ne olisivat "portaikossa" ihmisen alapuolella. En tiedä vaikuttaako uskonnollisuutesi siihen, että nostat ihmisen selkeällä tavalla muiden yläpuolelle, toki älyllisesti se sitä suurella todennäköisyydellä onkin, vaikka esim. Jussi Viitala kirjassaan "Älykäs eläin" on käsitellyt eläinten ja samalla ihmisten älykkyyttä hyvinkin laaja-alaisesti ja selkeällä sekä ymmärrettävällä tavalla. Havaintojen mukaan esim. bonoboilla esiintyy moraalista toimintaa, samoin jonkinasteista moraalista toimintaa esiintyy simpansseilla, ilmeisesti esim. pullokuonodelfiineillä on moraaliseksi toiminnaksi laskettavaa toimintaa laumoissa tai pareina työskennellessään. Lisäksi niiden on havaittu esim. juoruilevan ja "nimeävän" toisiaan, tästä asiasta tosin on vain välillisiä havaintoja.
Evoluutiosta ja biologiasta yleisesti on kirjoitettu vaikka kuinka paljon teoksia, joten niihin avoimin silmin tutustumalla saa hyvän kuvan siitä mihin tiede on tällä saralla edennyt. Sama pätee kosmologiaan, ihmisen ei tarvitse tietää kaikkea, koska selkeitä ja havainnollistavia kirjoja löytyy vaikka kuinka, niihin tutustumalla havaitsee sen, että tiede ei enää olekaan uskon asia, ei vaikka tieteen keinoinkaan ei ole saatu selkeitä vastauksia kaikkiin kysymyksiin, joita on esitetty. Sanoisin, että tiede on "eteenpäin pyrkivää" mutta uskonto staattista ja siksi minun on toisinaan hankala ymmärtää uskovaisia - miksi sulkea silmänsä todellisuudelta ja astua kuvitteelliseen maailmaan vielä tällä vuosituhannella?
vlad.