Raamatun avulla pyritään vastaamaan ihmisen perimmäisiin kysymyksiin toisin kuin Potterilla tai monella muulla kirjalla.
Eli siis kirjan kirjoittamisen tarkoitus määrittää sen sisällöllisen "paremmuuden"? Jos kirjoitan täyttää paskaa sisältävän kirjan, jossa "pyritään löytämään vastauksia perimmäisiin kysymyksiin", se kelpaa? Eikö tämä ole aikamoista kehäpäättelyä? Nimittäin Harry Potteriakin voi aivan varmasti tulkita etsimällä "perimmäisiä kysymyksiä". Mitä nämä "perimmäiset kysymykset" ylipäänsä ovat? Onko ne juurikin Raamatun määritelmä? Taidamme olla taas lähellä kehäpäättelyä...
Länsimainen yhteiskunta on pitkälti myös muotoutunut kristinuskon myötä ja nykyisin kristinuskoa tulkitaan siten, ettei usko ja tiede ole millään tavalla ristiriidassa. Näin ajattelivat jo monet varhaiset kristilliset teologit ja onneksi tiedevastaisuus on väistynyt toisin kuin esim. monessa islamilaisessa maassa. Tiedevastaisuus saa pontensa mielestäni pelosta. Omia käsityksiä ja uskoa ei uskalleta asettaa niin kriittisen silmän alle, että se kestaisi syvemmän tarkastelun.
Usko, toivo ja rakkaus eivät pohjaudu mihinkään rationaaliseen.
Niin, en kuitenkaan vieläkään ymmärrä, minkä takia Raamattu täytyy asettaa yhtään sen korkeammalle kuin ylipäänsä mikään muu kirja. Samoja asioita voi lähestyä myös tieteen tai filosofian kannalta, mikä nyt on kaikkineensa hyvin paljon rationaalisempaa, ja mielestäni ainakin pitemmän päälle myös palvelee inhimillistä elämää paremmin, aivan kuin itsekin historian kulusta pystyt toteamaan.
Usko, toivo ja rakkaus, ovat viime kädessä jokaisen omia merkityksiä tietyille tuntemuksille. Viime kädessä nekin voidaan redusoida jollekkin biokemialliselle tasolle. En kuitenkaan missään tapauksessa pidä sitä mielekkäänä tai "riittävänä" vastauksena, mutta, edelleen, en ymmärrä miksi näidenkään asioiden pohtimisessa tulisi "lukkiutua" Raamattuun, maailmassa on hyvin paljon kirjallisuutta koskien kyseisiä teemoja. Mitä laajempi perspektiivi asioihin, sitä parempi.
Itse kuulun siihen ryhmään, joka ei saa rationaalisuudesta vastausta perimmäisiin kysymyksiin kuten olemassaolomme perusteisiin (miksi olemme täällä jne.).
Tämä minua tietyllä tavalla hiukan huvittaa aina. Rationaalinen, länsimainen maailmankuva ei pysty vastaamaan kaikkiin kysymyksiin, kuitenkin sitten niihin puuttuviin kysymyksiin lähdetään hakemaan vastausta suunnasta, jonka valinta on juurikin rationaalinen teko.
Vai onko Kristinusko ja Raamattu tosiaan ainoat lähestymistavat näihin asioihin maailmassa? Joten minkä takia etsit vastauksia juuri sieltä suunnalta? Jos kriittisesti tarkastelet omaa prosessiasi sen suhteen, minkä takia valintasi oli juuri Kristinusko, ei Islam, kungutselaisuus tai Hinduismi, taitaa kaikki mystiikka ja hengellisyys kadota sen sileän tien. Valintasi on viime kädessä ollut kulttuurin ja sosiaalisen ympäristösi tulos, minkä lisäksi olet tehnyt kompromissin rationaalisuuden ja "hengellisyyden" välillä, koska valintasi ei ole ollu jokin pakanauskonto.
Toisaalta tuo viimeinen kappale taitaa olla aika pitkälti sitä samaa, mitä tämä ketju sisältää yllin kyllin, en kuitenkaan vieläkään ole saanut siihen tolkkuvastausta.