Nopeasti kommentoiden oman mielipiteeni tuohon juridiseen puoleen.
Ensinnäkin kv-sopimusten suhde perustuslakiin ei ole ihan täysin yksiselitteinen, nimittäin on perusteltua sanoa, että ne jopa menevät perustuslain ylitse, toisaala taas ei. Kuitenkin tuomioiden täytäntöönpanovalta on kaikissa tapauksissa (jopa EU-oikeuden osalta) Suomella itsellään. Sanktioita tietenkin saattaa tulla eri instanssien taholta, kuten Komissiolta tai Euroopan neuvostolta (ei siis Eurooppa-neuvostolta), jos velvoitteita rikotaan. Poliittisista sanktioista sitten puhumattakaan.
Olen kuitenkin Fordelin kanssa samaa mieltä, että juurikin perustuslain takaama uskonnonvapaus juurikin oikeuttaa vanhemmat liittämään lapsensa kirkkoon, ja myöskin kasvattamaan oman ideologiansa mukaisesti. Toki itse toivon, että länsimaissa pystyttäisiin luomaan maailmankuvaa, joka pääosin perustuu rationaalisuuteen (sivuuttaen tässä nyt aiheellisen kysymyksen, mitä rationaalisuudella viime kädessä tarkoitamme) eikä mihinkään mystiikkaan, taikuuteen tai satuolentoihin. Tämä, kuten todettua, on vain oma mielipiteeni, ja niin kauan kuin olemme kykenemättömiä määrittelemään absoluuttisesti "oikean" tavan muodostaa käsitys maailmasta, tai tavasta elää (todennäköisesti - ja jopa toivottavasti - siis hyvin pitkään) täytyy ihmisille antaa mahdollisuus kasvattaa lapsensa miten parhaakseen näkevät. Tämä nyt siis sivuuttaen käytännön, juridiset kysymykset sekä myös omat moraaliset arvioni, eli siis yksinkertaistettuna. Mitä tulee siihen, että liittäessään lapsen kirkkoon tms. vanhemmat tekevät mahdollisesti "väärän" valinnan lapsen puolesta, niin siinä kyse on enemmänkin uskonnonsisäisistä asioist kuin juridiikasta. Jos uskonto x "rankaisee" kuulumisesta kirkkoon, ongelma ei ole oikeudellinen vaan juurikin uskonnon sisäinen.
Myöskin perustuslaissa on ihan periaatteellisellakin tasolla monelta osin "ylikävelyä", eikä edes se ole mikään täydellisen aukoton tai ristiriidaton kokonaisuus, vaan viime kädessä intressipunninta suoritetaan varsinaisessa lain- ja hallintolainkäytössä.
Mielestäni juridisesti relevanteimmat kysymykset kietoutuvat oikeustoimikelpoisuuteen ja omaisuudensuojaan (hypoteettisessa kirkollisverotus-tapauksessa). Ensinmäisessä ei varsinaisesti ole ongelmi, kuten täälläkin on todettu, mutta jälkimmäisessä sellaisia kyllä on helppo löytää. 15-vuotiaalla on, yksinkertaistetusti sanottuna, oikeus käyttää tienaamansa rahat/omaisuus haluamallaan tavalla. Tässä on kyllä aika suurikin ristiriita sen kanssa, että käytännössä, joskin välillisesti, hänen omaisuuden käytöstä "päättävät" vanhemmat eivätkä henkilö itse. Tämä olisi kyllä varsin mielenkiintoinen kysymys ihan juridisestikkin, jos joku tämän jollain tavalla veisi tuomioistuinten ratkaistavaksi. Jonkinlaista "legitimaatiota" tuohon voisi toki hakea valtiokirkko-instituutiosta. Sen ongelmallisuus on toki toinen asia kokonaa, ja olen siihen tainnut mielipiteeni jo sanoa. Myöskin tällaista jäsenmäärän lisäilyä harrastaa myös yksi poliittinen puolueemme, keskellä oleva, liittämällä vanhempien liittymisen yhteydessä koko perheen jäseniksi. Huolimatta siitä, että jäsenmaksua ei peritä, on jäsenmäärän paisuttamisella yhtälailla poliittisia kuin puhtaasti taloudellisia tarkoitusperiä, jotka voidaan kyllä kyseenalaistaa ihan moraalisillakin perusteilla
***
Ihan toiselta kantilta katsottuna, toistaen taas itseäni, onhan se hivenen kummallista, että mystiikkaan perustuvat messuamiset (kaste) ja yksittäiseen kirjaan (Raamattu) perustuva kasvatus katsotaan pääosin ihan ok-asiana, mutta lasten saattaminen erilaisten velho-/pakanarituaalien keskellee varmasti saisi aikaan vahvoja kannanottoja lapsen edusta jne. Puhumattakaan avoimesti julistetun kasvattamisen perustuminen vaikka Star wars- tai Harry Potter-tarinoihin. Ja tätä moralisointia ei varmaan vähiten tulisi juurikin uskonnollisilta tahoilta. Periaattellista eroa näissä kun ei ole, ja kumpiakin voidaan soveltaa enemmän tai vähemmän fundamentalistisesti tai tulkinnan kautta. Joskin ironisesti toisessa tapauksessa tämä kasvatus olisi pakostakin enemmän rationaalista soveltamista!
Amerikanihmeelle vielä sen verran, että ainakin tuossa alle 10 vuotta sitten, kun itse rippikouluun kuuluvilla pakollisilla jumalanpalveluksilla kävin, kerättiin siellä kolehtia. Tuskin se käytäntö ainakaan hävinnyt on. Lisäksi kysyisin, että pitäisikö siis mielestäsi lapsen käydä "varmuuden vuoksi" läpi kaikki mahdolliset riitit ja messut? Erilaisista pakanajuhlista alkaen aina ympärileikkauksiin?