niin, mutta oletat, että nämä s p e k u l a t i i v i s e t vaihtoehdot olisivat jotenkin jumalan puolella? eikö tuo ole itselleen valehtelua? Nehän voivat todistaa yhtä hyvin spagettihirviöstä.
Ei. Ei ne ole. Ne voi olla ihan minkä tahansa puolella, ne voi olla ihan mitä tahansa vastaan. Jumala käsitteenä on tietysti aika harhaanjohtava ja usein leimallinen, koska se ihan ymmärrettävistä syistä liitetään etupäässä kristinuskoon meillä. Käytän sitä, koska se on nyt tämän ketjun teema. Itselleni jumala (huomaa: nyt pienellä kirjoitettuna) voi edustaa mitä tahansa voimaa, jonka ominaisuuksista ja mahdollisuuksista ja olemuksesta ei ole varmaa tietoa. Eli kyllä, jumalan tai jumaluuksian olemassaolosta ei ole mitään todisteita ja tämänhetkinen käsitys ei tue niitä.
Tilaa jää konkreettisella tasolla oikeastaan vain loputtomalle jossittelulle, filosofiselle pohdinnalle ja agnostisismille. Siis jos henkilökohtaista uskoa jumaluuksiin ei lasketa mukaan ja halutaan sanoutua irti uskonnollisesta asennoitumisesta.
En siis kykene ymmärtämään, että jo on jotain mitä ei tiedä, niin silläperustellee itselleen sitä mihin uskoo.
Usko tulee oman käsitykseni mukaan ensisijaisesti henkilökohtaisista tuntemuksista, jonkin voimakkaan olemuksen jatkuvasta läsnäolosta ja sitä kautta vakuuttuneisuudesta, että se on jokin tietty "hahmo." Ei sitä voida järkiperäisesti käsitellä oikeastaan mitenkään, niin joko on, tai ei ole. On sitten ihan jokaisen muun pääteltävissä, onko se mahdollisesti kyseisen henkilön mielenvikaisuutta, tai mitä ikinä mistä se tunne syntyy. Sen tuntemuksen aitoutta on kait sivullisen aika mahdotonta tietää?
kuten se jumalakin. Tai että ne tulevat todisteet olisivat todisteet jumalasta. Se on toiveajattelua, ja sitä voimme harrastaa niin paljon kun haluamme.
Niin, kuten yritin jo selittää, on täysin mahdollista, että mitään todisteita ei koskaan tule. Omaa elämääni se ei hetkauta tippaakaan, koska pyrin elää elämäni uskomalla ennen kaikkea itseeni ja tekemällä mielestäni mahdollisimman oikein. En usko, että mikään jumalolento on moraaliani minuun asettanut, se on olosuhteiden, opitun ja hyvin mahdollisesti myös karman tulos.
Tapoihini on kuitenkin kuulunut pitää lähes kaikki vaihtoehdot auki. Se nyt tosin koskettaa vain omaa elämääni ja en voi vaatia sitä muilta tietenkään. Yritän vain selvittää yleisellä tasolla, miten itse suhtaudun asiaan, kun on puhe ns. korkeammista voimista.
Tätä ei pysty käsittämään. Spekulatiivinen mahdollisuus johonkin on auki kaikkiin suuntiin, sillä ei voi hakea varmuutta omalle uskomukselleen millään. Se on mielestäni älyllistä epärehellisyyttä. Spagettihirviö on täysin yhtä todennäköinen lopputulos spekulatiivisille tulevaisuuden löydöille kuin jessen kertoma jumalakin.
Naulan kantaan.
Vanhoilla uskonnoilla, pyhillä teksteillä ja sen sellaisilla on vain verrattuna esimerkiksi spaghettihirviöön se etulyöntiasema itsellään olemassa, että niiden historia on varsin pitkä. Kun kannattajia on niinkin paljon kuin vaikkapa kristinuskossa ja on jotain dokumentointia vuosituhanten ajalta, on helpompi uskotella puhuvansa totuudesta ihmisille, kuin keksimällä tyhjästä joku tietty korkein olento ja sen mahdolliset opetukset. On toki skientologian kaltaisissa hatarasti tieteeseen pohjautuvissa jutuissa onnistuttu ihan hiljattain luomaan merkittäväkin seuraajien joukko, mutta pääasiassa kai voisi sanoa, että valtaosa kaikenlaisista uskonnollispohjaisista liikkeistä on muista uskonnoista eriytyneitä lahkoja, joissa on se sama pohja olemassa. Onhan siihen huomattavasti helpompaa koristella se oma kakku.
Ja jos joku, niin tämähän on elämässä niin hienoa. aina voi löytää ja oppia uutta. Koskaan ei ole valmiitta vastauksia. Koskaan kukaan ei kerro mikä on ”lopullinen totuus”.
Itselleni tiede, siinä vähäisyydessään mitä siitä ymmärrän, kyllä antaa tietoja todella huikeista asioista ja en vähimmissäkään määrin pidä tieteellisiä läpimurtoja ja havaintoja jotenkin mielenkiinnottomilta tai maailman mystillisyyttä vähentävinä. Pikemmin päinvastoin. Mitä enemmän saan tietää ja mitä enemmän ymmärrän, sitä vakuuttuneempi olen, miten uskomaton rakennelma tämä kaikki on. Evoluutio itsessään on uskomaton rakennelma ja en lakkaa koskaan hämmästelemästä sen monimuotoisuutta. Se ei muuta sen ihailua mihinkään, perustui se sitten jonkin tiedostavan toimintaan, tai pelkästään sattumanvaraisuuteen. Vaikuttava asia joka tapauksessa, eikä sitä varmasti pysty koskaan käsittämään kaikessa laajuudessaan.
Lopullisen totuuden tarve on itselleni mysteeri.
Minulle se taas ei ole mikään mysteeri. Minun mielestäni se kertoo vain ihmisluonnosta, siitä halusta tietää mistä kaikki alkaa, miksi ja mihin se päättyy. Selitys kaikelle. Totta kai se kiehtoo tämäntasoisella tietoisuudella varustettua eläintä. Silläkin edellytyksellä, että mitä suurimmalla todennäköisyydellä se tulee jäämään arvoitukseksi, niin minulle kuin varmaan muillekin. Jokseenkin buddhalaiseen tapaan olen vakuuttunut, että löytämällä tasapainon oman itsensä ja ympäristönsä kanssa ja hyväksymällä kaiken vääjäämättömyyden ja olemassaolon, voi ainakin jollain tapaa kokea elämänsä täyttyneen, noin henkisessä mielessä. Pitkä tie, mutta kokeilemisen arvoinen.
Ei siis ehkä välttämättä elämän perimmäinen tarkoitus, mutta jos ihmiselle on annettu kyky luoda omalle elämälleen tarkoitus, niin miksei siis sitä lahjaa käyttäisi.
Kun kohdataan asia, jota ei tiedä, niin sitä … ei tiedä. ei sille tarvitse keksiä spagettihirviötä tai jumaluutta. Se on vain toteamus, jaa, en tiedä, kaikki arvaukset on yhtä hyviä. Odotan, että opin asiasta tai opin tietämään.
Harvinaisen hyvin sanottu. Emme me ole tässä käsiteltävässä asiassa niin eri mieltäkään. Lähestyn asiaa vain ehkä hiukan eri näkökulmasta. =) Sekavasti, mutta varmasti.
Tarkoitan, en ymmärrä kristittyä, joka ei ymmärrä miksi hän on kristitty, eikä muslimi. Ja koska on kristitty, onko muslimi vaan yksinkertaisesti väärässä. Uskonnoton luonnollisesti on väärässä, mutta entäpä ne muut eri jumaluuksiin uskovat?
Eiköhän tässä ole kaikessa yksinkertaisuudessaan suurin syy vaan se, että mihin yhteiskuntaan ja uskonnolliseen yhteisöön on sattunut syntymään. Useimmissa tapauksissa se selittyy näin, kun omaksuu pienestä pitäen näkemyksen, että se ympärillä olevan uskonnon jumaluuskäsitys on se ainoa oikea ja varma. Eli se on opittu tapa(uskonnollisuus). Ei sen kummemmin kyseenalaisteta, että miksi juuri tämä, eikä joku toinen. Osa suhtautuu siihen vakavammin, osa ihan pintapuolisesti, mutta pysyttelee kuitenkin varmuuden vuoksi uskonnon piirissä.
Ei koske toki kaikkia.
Edit.
olkikuukkelille: En siis millään muotoa kiistä evoluutiota tai sen vaikutuksia, jos se ei jo viesteistäni tullut selville. Voin kuulostaa ajoittain dramaattiselta, mutta se taas johtuu ehkä siitä, että olen (maltillinen) mystikko ja taipumus värittää asioita. Mustavalkoisesti en myönnä ajattelevani asioita.