Erinomaisia kysymyksiä. En ole "asiantuntija", joten en osaa vastata. Joitakin huomioita kuitenkin alla, omia mielipiteitäni.
Miten tämä vuorovaikutus tapahtuu, mikäli itse sielu on joku aineeton olio, jota emme pysty havaitsemaan? Mikäli sielu ei ole jossakin viidennessä ulottuvuudessa, niin miksi sellaista ei ole pystytty mittamaan, kun hiukkausfysiikan puolella on pysty mittamaan melko uskomattoman pieniä asioita esimerkiksi.
Sielu on tietääkseni aineeton, mutta ei niinkään olio. Joten sitä ei pysty tieteellisillä kokeilla mittaamaan. Ehkä sitä voisi ajatella elämän voimana. Voidaan koota samanlainen kasa samanlaisia atomeja kuin esimerkiksi sinulla ruumiissasi ja järjestelläkin ne samaan järjestykseen, mutta ne eivät varmastikaan tuottaisi elämää. Tai sitten kun kuolet, sen jälkeen sama kasa atomeja jotka muodostava ruumiisi on koossa ainakin jonkin aikaa, mutta et enää elä, elämä on lähtenyt sinusta, käsitetään se sitten vaikka elektronisiksi impulsseiksi tai kemiallisiksi reaktioiksi tai mekaanisiksi lihasten liikkeiksi tai miksi vain, sitä ei enää ole. Joten sanottaisiin, että sielusi on lähtenyt pois, mutta tuskin sitä pois lähtöä voidaan tieteellisesti mitata. Sen tulokset kylläkin.
Missä se siellä on? Aortassa? Oikeassa kammiossa? Mistä se tiedetään, että se sielä asuu, jos sielu tai sen silmän on aineeton (mitä se sitten on? puhdasta energiaa?). Tapahtuuko ihmisen sydämessä (jotain muutakin kuin verenkiertoon liittyvää) jos ihminen ajattelee jotain 'sydämen asioita'? Ihmisen sydämessä on siis jotain ihmisen tietoisuuteen liittyviä toimintojakin?
Entä miten nämä ihmiset joilla on tekosydän? Sielu mystisesti pompannut alkuperäisestä sydämestä jotenkin tekosydämeen vai eikö näillä ihmisillä ole sielua ollenkaan? Entä koska se sielu syntyy? Kun munasolu ja siitiö yhdistyvät? Vai pomppaako se jostain viidennestä ulottuvuudesta jossa on jonkin joku 'sielujen lastentarha' sinne hedelmöittyneeseen munasoluun vai samassa kun munasolu ja siittiö yhdistyvät Jumala äkkiä tekee sielun ja lähettää jotain tuntematonta kautta sen siihen alkioon vai onko meillä geeneissä joku 'sielugeenikin' ja aineellisista soluista muodostuu sydämeen joku aineeton sielu jonkun prosessin seurauksena jota emme voi ymmärtää koskaan?
Eiköhän tämän sielun silmän olo sydämessä viittaa yleensä sen oloon jossain tuossa sydämen paikkeilla, sen tarkemmin sitä spesifioimatta. Sydämen pysähtyminen ja pidempi aikainen pysähdyksissä olo kai on se varmin kuoleman merkki. Joten voi olla tekosydänkin ihmisellä, ja silti sielun silmä löytää paikkansa.
Kysymys sielun syntymisestä on mielenkiintoinen. Koska elämä siis syntyy esim. ihmisruumiseen? Onko se tuo hedelmöitymisen hetki, vai joskus myöhemmin. Uskoisin, että myöhemmin, mutta en tiedä koska tarkalleen. Ja mistä se tulee. Sanotaanko, että mysteeri. Kerro jos osaat itse määritellä elämän alun tarkemmin.
Miten se yhteys 'fyysisesti toimii' Jumalaan? Radioaaloilla vai jotenkin meille tuntemattoman tavalla jota emme koskaan voi edes ymmärtää?
Se ei liene fyysinen yhteys ollenkaan, vaan lähempänä jotain henkistä yhteyttä. Valitettavasti ei taaskaan tieteen keinoilla mitattavissa.
Olen sen verran rajoittunut ihminen, että tuollaiset heitot joihin ei ole edes mitään karkean tason 'teknisiä speksejä' olemassa niin en oikein niille osaa aikaa ja energiaa niiden miettimiseen tuhlata.
Niin, tuo on mielenkiintoinen väite, että mitään ei oikein voi olla olemassa jos sitä ei voi konkreettisesti mitata. Et nyt niin tarkalleen sanoen väittänyt, mutta noin sen voisi ymmärtää. Tämä juontanee juurensa länsimaissa korokkeelle nostetun rationalismin asemaan. Kaiken on oltava järjellä tajuttavissa, muuten sillä ei ole mitään arvoa, tai sille ei ainakaan kannata tuhlata ajatuksiaan. Olkoon sitten niin, mutta minusta tuollaisella rajoittuneisuudella kyllä menettää elämästään kokemuksia, se kuulostaa kovin kylmältä ja sydämettömältä. Jotenkin aistin siinä samaa kuin uskovien väitteessä että "koska Raamattu sanoo niin" tai "Jumala sanoo niin", niin asia on sillä selvä jonkun fundamentalistin mielestä. Eikö voitaisi olla enemmän suvaitsevaisia, uskovaiset niin, että ollaan valmiita kuulemaan sen toisen osapuolen mielipiteitä ja miettimään, että voisko se Raamatun kohta tarkoittaakin jotain muuta, ja ateistit niin, että hyväksyttäisiin, että maailmassa voi olla muutakin kuin vain se, minkä voi itse konkreettisesti ja kvantitatiivisesti mitata. Jos sen hyväksyykin, niin eihän se vielä tarkoita, että täytyisi noudattaa kaikkia Raamatun sääntöjä esimerkiksi. Se vain tarkoittaisi, että tuo toinen "todellisuus" voipi olla olemassa tai sitten ei.
Onko Jumalalla personallisuushäiriö tai ainakin sivupersoonia näyttää olevan. Oikeasti minä en ole ikinä enkä varmana koska pysty ymmärtää miksi hän lähettää yhden persoonansa tänne kuolemaan ristille ja huutamaan "isäni isäni, miksi hylkäsit minut"? Eikö se Jeesuskin istu taivaassa Jumalan oikealla (vai vasemmalla) puolella? Onko kyseessä kielikuva vai onko siellä ihan valtaistuin Jumalalle ja hänen persoonilleen kuin kuningashuoneissa? Jonka eteen kaikki juodumme tuomiolle? Minä ja sinä? Ja minä luultavasti pääsen kellariin tuntemaan miltä atrain perseessä tuntuu ikuisuuden.
Jotenkin koko kolminaisuusoppi on mielestäni vain lähinnä jonkinlainen hätälaastari, kun uskonnot parituhatta vuotta sitten taisivat järjestäen sisältää aina useampia Jumalia ja kristinuskossa haluttiin olevan vain yksi Jumala, niin joku hätäselitys keksittiin, koska monet Jumalat tuntuivat vähemmän uskovammalta kuin että olisi vain yksi.
En tiedä onko Jumalalla personallisuushäiriötä, mutta näin Jeesus opetti, että Jumala on yksi, mutta hänellä on kolme persoonaa. Ortodoksit sanoisivat, että Jumalan perimmäinen olemus on mysteeri, ja jättävät sen pohdinnan siihen, mikä lieneekin viisasta.
Ja nuo valtaistuimet jne., luulisin etteivät ne ole sellaisia valtaistuimia kuin mitä me ajattelemme.
Varmaankin jos me sydämellä jotain ajattelemme, minä luulin kun että se (vähäinen) älykkyys olisi lähinnä aivoissa :)
Kyseessä lienee se, että siirrämme mielemme sydämen kohtaan ja kuuntelemme sitä sydämen ääntä, vaikka teknisesti ajattelu vielä tapahtuisikin aivoissamme.
Ja lähinnä että 'Jumalaa ei voi järjellä löytää' on mielestäni vain jonkunlainen puolutusargumentti jolla voi taata, että ikinä asiasta väitellessä ei voi 'hävitä'.
Tuo on mielenkiintoinen pointti. Mielestäni esim. Kristinusko on erittäin taitavasti rakennettu niin, että sitä ei voi konkreettisesti todistaa oikeaksi, mutta ei vääräksikään. Ainoa tapa jolla esim. monet ateistit "uskoisivat" olisi tiettävästi se, että Jumala puuttuisi päivittäiseen elämäämme jatkuvasti tekemällä ihmeitä jne., vaikka uskon, että tuskin tuokaan vakuuttaisi uskottomia (voiko joku mainita asian mikä 100%:n varmuudella saisi heidät uskomaan?). Mutta jos Jumala näin tekisikin, niin eihän sitten enää olisi kyse uskosta ja uskonnosta, vaan jostain muusta. Esim. Kristityt uskovat että näin tulee tapahtumaankin, Jeesuksen toisessa tulemisessa, jolloin alkaa näkyä sellaisia merkkejä että uskottomatkin "uskovat", mutta tuleeko tällainen tapahtuma sitten koskaan eteemme, sitä kukaan ei voi varmuudella aukottomasti todistaa.
Mielestäni olisikin kiva keskittyä tässä ketjussa oikomaan väärinkäsityksiä puolin ja toisin, sen sijaan, että hyökätään toisen puolen kimppuun. Esim. on täysin mahdollista ateisteille elää rakastavaisesti ja noudattaa kunnioitettavaa moraalia eikä elää ns. irstasta elämää. Ja toisaalta taas useimmat uskonnot eivät kehota sotaan, vaan se on ihmiset jotka tulkitsevat uskontoa oman tahtonsa mukaan ja sitten ikäänkuin uskonnon varjolla tekevät hirmutekoja. No, näistä asioista olikin yllä jo "keskustelua", joten muut jatkakoot tästä.