Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 113 524
  • 6 875

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
"Reuters: Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoo keskustelleensa Ukrainan tilanteesta Kiinan virkaveljensä kanssa. Kiinan ja Venäjän näkemykset asiasta kohtaavat."

Eli Kiina on epäsuorasti hyväksynyt Venäjän toimet tuolla.
Juuri äsken tuossa YK:n kokouksessa Kiina ilmoitti että se toivoo rauhanomaista ratkaisua Ukrainan nykyisiä rajoja kunnioittaen. Eli tämä Lavrovin lausunto oli, jos ei valhe, niin ainakin harhaanjohtava.

edit. Lisätään sen verran että taisivat sanoa vielä jotenkin että toivovat sopimuksen syntyvän ilman Kiinan aktiivista osallistumista.

Rivien välistä on luettavissa, että todellisuudessa Kiinaa ei kiinnosta koko asia paskan vertaa, kunhan ei vaikuta heidän talouteensa ja välit sekä Venäjään että länteen pysyvät kunnossa. Liittolaista Venäjä siis tuskin Kiinasta saa, joskaan ei luultavasti myöskään aktiivista vihollista.
 
Viimeksi muokattu:

peno

Jäsen
Suosikkijoukkue
Madness!
Juuri äsken tuossa YK:n kokouksessa Kiina ilmoitti että se toivoo rauhanomaista ratkaisua Ukrainan nykyisiä rajoja kunnioittaen. Eli tämä Lavrovin lausunto oli, jos ei valhe, niin ainakin harhaanjohtava.

No joo, eipä kyllä yllätä yhtään. Hyökkäyspuheetkin ovat todennäköisesti vain bluffia, koitetaan saada Ukrainalaiset sovinnolla helvettiin Krimiltä. Mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu jos/kun eivät sieltä lähde. Eiköhän tuokin kohta selviä.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Nyt tilanne on se, että ukrainalaismyönteiset eivät Itä- ja Etelä-Ukrainassa uskalla pitää ääntä väkivallan pelossa ja siksi nuo alueet näyttävät äkkiseltään "venäläisemmiltä" kuin ehkä ovatkaan.

Tiettävästi myös etnisissä venäläisissä on niitä, joiden mielestä Venäjän ei pitäisi puuttua Ukrainan sisäisiin asioihin mitenkään.

Havainnot ovat paikkansa pitäviä.

Ystäväni asuu Donetskissa, hänen juurensa isän puolelta ovat Puolan rajan lähettyvillä ja hän on ns. Ukrainan ukrainalaisia ja tietyistä syistä johtuen hän on nyt valinnut matalamman profiilin osallistua poliittiseen keskusteluun esim. työpaikallaan. Tästä huolimatta hän kieltäytyi ottamasta osaa Janukovitshia tukevaan mielenosoitukseen vaikka ukaasi sellaiseen osallistumisesta lähetettiin myös hänen työpaikalle.

Oranssin vallankumouksen aikana hän otti hyvin tiukasti osaa poliittiseen debattiin silloisessa työpaikassaan sillä seurauksella, että hän joutui kantansa vuoksi kiusatuksi ja ahdistetuksi, ja hän painostettiin hyvin kovasanaisesti - kuten muitakin, jotka tukivat Oranssia vallankumousta. Joten nyt monet muut toimivat kaukonäköisesti samalla tavalla ystäväni kanssa ja valitsevat hiljaisuuden kuin EuroMajdanin hyvin voimakkaan tukemisen julkisissa paikoissa kuten töissä, joissa poliittinen vakaumus voi johtaa kaltoinkohteluun ja jopa erottamiseen työstä. Yksityisesti tilanne on toinen mutta julkisesti moni katsoo paremmaksi olla hiljaa ja niellä tuskansa. Tässä on myös yksi syy sille miksi alueen venäläismieliset sekä Venäjältä tulleet provokaattorit voivat toimia varsin vapaasti - tavallinen puolueettomana itseään pitävä kansa valitsee vaikenemisen kuin voimakkaan protestoinnin, koska tällä hetkellä monella on sellainen tunne, että viha voi kohdistua myös heihin jos he puolustavat EuroMajdania julkisesti todella voimallisesti. Onhan se nähty Harkovassa, jossa venäläismieliset ja venäläiset ovat julkisesti pahoinpidelleet EuroMajdanin kannattajia poliisin tekemättä mitään estääksen väkivallan. Niinpä väkivallan uhan alla moni valitsee hiljaisuuden ja kääntää katseensa sivuun, koska luottamus siihen, että kukaan kykenisi heitä suojelemaan on hyvin heikko.

Toisaalta Krimillä on haastateltu useita venäläisiä, jotka ovat sitä mieltä, että Krimin ongelma tulisi ratkaista Ukrainan sisäisesti ilman ulkovaltojen painostusta tai puuttumista asiaan. Eli eivät venäläisetkään seiso yhdessä rintamassa ajamassa Ukrainan hajottamista vaan osa näkee asian siten, että ratkaisujen on tultava neuvotteluteitse eikä väkivallalla. Ikävä kyllä tilanne on kokonaisuudessaan sellainen, että äänekäs ja väkivaltainen joukko kykenee pitämään alueita hallinnassaan vaikka niillä ei välttämättä ole todella laajaa tukea alueilla, osin tämä tietty Krimillä onnistuu venäläisjoukkojen suosiollisella avustuksella. Ja vastaavasti Ukrainan itäosissa maahan on ainakin eiliseen saakka virrannut provokaattoreita Venäjältä antamaan tukea alueen venäläisvähemmistölle ja etenkin äänekkäälle ja taistelunhaluiselle osalle kansaa.

vlad.
 

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Ikävänkantaja kirjoitti:
Yle kertoo asiaa koskevassa uutisessaan, että "Janukovitš oli lähettänyt Venäjän presidentille Vladimir Putinille joukoista kirjallisen pyynnön

Tuossa siis peruste, millä Venäjä tulee perustelemaan toimiaan. Janukovits myi kansansa toiselle valtiolle, aika järkyttävää, varsinainen Juudas. Venäjän karhu on nyt päässyt saaliin makuun, eikä sitä tältä apajalta kyllä helpolla hätistetä. Entinen KGB:n evertiluutnantti Putin ei peräänny helpolla. Ukraina on suurissa vaikeuksissa. Sotilaallisen konfliktin riski kasvaa koko ajan. Ei todellakaan enää paljoa tarvita, että asellinen yhteenotto syntyy. Venäjältä virtaa rajojen läpi koko ajan epämääräistä ainesta, joka voi jopa provosoida osapuolia. Ukrainasta löytyy varmasti myös niitä jotka eivät alistu Venäjän vallan alle. Konfliktin jälkeen Venäjä perustelee sillä koko Ukrainan miehitystä (riski venäläisiä kohtaa oli kova jne.). Sotilaallisen yhteenoton jälkeen tilanne on todella vakava ja isojakin vaikutuksia alkaa tulla myös Suomeen. Euroopan suhtautuminen muuttuu Venäjään huomattavan negatiiviseksi.

Harvinaisen aseeton ja sekalainen on "länsi" tällä hetkellä. Euroopan ydin Ranska-Saksa akseli on täysin pois pelistä. Merkel munasi itsensä sanomalla Putinin suostuneen neuvotteluihin. Tätä yritettiin jälkikäteen peitellä pienellä mustamaalauksella. Britit ja Jenkit jotain yrittää, mutta mitä? Kiina taitaa tukea ainakin osin Venäjää. Ukrainalla on naapurissa myös Nato maita, joten tämä koskettaa epäsuorasti myös Natoa, jos naapurin lippu vaihtuu. Kovat panokset ovat pelissä. Hiukan on sellainen tunne, että Venäjä eristää tässä itsensä, mutta saa Ukrainan tai osia siitä. Luulen että tämän hinnan Putin on kuitenkin valmis maksamaan. Riski on myös sille että nälkä kasvaa syödessä. Unelma uudesta "Neuvostliitosta" on yllättävän monella venäläisellä, ehkä myös Putinilla.
 

Jakedeus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
EU:n ja USA:n retoriikka unohtaa Ukrainan kansan | vesamattilouekoski

Kokoomuksen Vesa-Matti Louekoskelta mielenkiintoinen kirjoitus Ukrainan tilanteeseen liittyen. Jotenkin musta tuntuu, että puoluetoveri Alex Stubb ei aivan jaa Louekosken näkemyksiä USA:n roolista ja toimista tässä Ukrainan kriisissä.

Noh, sitä mutku USA! -jankatusta, mistä sinäkin olet täällä harjoittanut, tuo oli pahimmasta päästä. Se mikä jargononissa ''suurmaat toimivat aina ja samalla tavalla suurmaiden intressejä ajaen (ja sitä paitsi Irak ja Afganistan) ja siksi on tekopyhää syyttää tässä ja nyt vain Venäjää, jos ei samalla kokoajan tiedosta USA:ta'', jää huomioimatta, on se, että suurmaat eivät toimi aina samalla tavalla. USA ja Venäjä eivät ole mitään yksittäisiä, muuttumattoman elollisen olennon tavoin käyttäytyviä entiteettejä, vaan niiden toimintaa ohjaavat kulloinkin vallalla olevien yksilöiden päänsisältö. USA:n 2000-luvun alun sotiin lähtöjen taustalla (erit. Irak) oli oleelliseita osin vaikuttamassa neokonservatiivinen maailmankatsomus, jossa katsottiin, että 'pahan akselin valtioiden' -kansojen vapautus oli USA:n Jumalallinen tehtävä ja nyt taas Venäjää ajaa jo moneen kertaan tässäkin keskustelussa mainittu Putinin ajattelun taustalla oleva doktriini lähipiirien sitomisesta entistä voimakkaammin 'äiti'-Venäjän yhteyteen. Kumpikin tapaus voisi periaatteessa olla toisin, ja todennäköisesti tietyiltä osin nyt USA:ssa onkin.

Mutta toivottavasti tänä yönä ei ala pauke.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
"Yhdysvallat keskeyttää puolustusyhteistyön Venäjän kanssa, kertoo Pentagon. Yhdysvallat peruu muun muassa kaikki yhteiset harjoitukset ja kahdenväliset neuvottelut."

Näin Ylen seurannan mukaan. Yllättävän tasaisesti asia koko ajan kehittyy ja paisuu. Mistään "paljon melua tyhjästä" -keissistä ei missään nimessä ole kysymys, vaikka avoimeen sotaan kriisi ei kärjistyisikään. Pelottavaa tässä on se, että tällä hetkellä päätöksiä tekevillä henkilöilläkään ei luonnollisesti ole tietoa siitä, mitkä päätösten seuraukset lopulta ovat. Vaarallisella tiellä olemme, mutta emme vielä ojassa.
 

Boulerice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boogaard(R.I.P) ja Twist
No nyt tuli pahoja seurauksia venäjälle:


Kello 2.40: Yhdysvallat keskeyttää kaiken sotilasyhteistyön Venäjän kanssa toistaiseksi, kertoo maan puolustusministeriö.

Kello 2.43: Keskeytettävään sotilasyhteistyöhön kuuluvat kaikki sotaharjoitukset, kahdenväliset neuvottelut, satamavierailut ja kokousten suunnittelut.
 

yki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
No nyt tuli pahoja seurauksia venäjälle:


Kello 2.40: Yhdysvallat keskeyttää kaiken sotilasyhteistyön Venäjän kanssa toistaiseksi, kertoo maan puolustusministeriö.

Kello 2.43: Keskeytettävään sotilasyhteistyöhön kuuluvat kaikki sotaharjoitukset, kahdenväliset neuvottelut, satamavierailut ja kokousten suunnittelut.

Ja jatkoa tulee:

Kello 3.08: USA keskeyttää tulevat kauppa- ja sijoitusneuvottelut Venäjän kanssa Ukrainan tapahtumien vuoksi, kertoo uutistoimisto Reuters.
 

Boulerice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boogaard(R.I.P) ja Twist
Ja jatkoa tulee:

Kello 3.08: USA keskeyttää tulevat kauppa- ja sijoitusneuvottelut Venäjän kanssa Ukrainan tapahtumien vuoksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Huh huh....
On kyllä pahoja kolauksia venäjälle. Vielä kun ne peruu jonkun kokouksen niin Putin on pakotettu poistumaan ukrainasta.
 

Lico

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks, Helsingin Jokerit
Puolen tunnin sisään räjähtää? Olihan tätä pakko herätä seuraamaan.

En oikein tiedä mitä tästä pitäisi ajatella. Sivusilmällä vielä ennen tätä päivää koko kriisiä olen seurannut ja nyt jälkijunassa yritän päästä mukaan. Mitä tässä nyt pitäisi sitten toivoa?
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Puolen tunnin sisään räjähtää? Olihan tätä pakko herätä seuraamaan.

Se kello 05.00 oli kai paikallista aikaa, eli jo mennyt ja sehän on moneen otteeseen kiistettykin. Veikkaisin että jonkunlaista propagandaa tai pelottelua, tietäisi vaan kummalta puolelta. En usko että Venäjä haluaa Krimillä tässä tilanteessa aloittaa ammuskelua, joten pattitilanne jatkuu vielä.
 

Lico

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks, Helsingin Jokerit
Se kello 05.00 oli kai paikallista aikaa, eli jo mennyt ja sehän on moneen otteeseen kiistettykin. Veikkaisin että jonkunlaista propagandaa tai pelottelua, tietäisi vaan kummalta puolelta. En usko että Venäjä haluaa Krimillä tässä tilanteessa aloittaa ammuskelua, joten pattitilanne jatkuu vielä.

Haha okei, no onneksi oli toinenkin syy herätä ajoissa, nimittäin työt. :)

Toivottavasti ei nyt tapahdu mitään ja tilanne saataisiin rauhanomaisin keinoin hallintaan.
 
K

kiwipilot

Hieno, että jenkeiltä löytyy munaa lyödä pöytään jotain konkreettista Euroopan velliperseiden istuessa peukalot perseessä. Veikkaan Iivanan jäädyttävän tilanteen ja sitten vetäytyvän vähin äänin. Jokin laiha kompromissi saadaan aikaan ja tilanne normalisoituu. Putlerin propagandakoneisto toki luo Venäjästä voittajan kotimarkkinoille.
 

madeOFspade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kyllä se Ylen mukaan ainakin oli kello 05:00 suomen aikaa.

Eli joko lähti myllyt?
 

ipaz

Jäsen
Kyllä se Ylen mukaan ainakin oli kello 05:00 suomen aikaa.

Eli joko lähti myllyt?

Ukrainassa ja Suomessa on sama aika, Moskovassa kello tunnin edellä. Tuo uhkaus taisi siis koskea Krimin ukrainalaisia tukikohtia ja viimeisen tiedon mukaan niistä on nyt uhattu katkaista vesi ja sähkö. Eli ei Venäjäkään torvisoittokunta edellä niitä halua valloittaa, vaan uhkailevat ja kiristävät jotta vielä Ukrainalle uskolliset tukikohdat antautuisivat ilman aseellista yhteenottoa. Tietojen mukaan Krimillä on jo 16 000 venäläistä sotilasta, eli eipä noiden patrioottien ukrainalaiskomentajien kannattaisi kuin niellä ylpeytensä ja seilata laivansa pois Krimiltä. Niemimaa kun on jo jokatapauksessa menetetty.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola & Ruudut, Ässien sylkykupit
Uusinta Iltalehden liveseurannasta:

"Kello 5.10: Venäjä on valmis neuvottelemaan Ukrainan kriisistä länsivaltojen kanssa kahdella ehdolla, lähde Venäjän ulkoministeriöstä kertoo venäläiselle uutistoimistolle Ria Novostille BBC:n mukaan. Lähteen mukaan Venäjä haluaa, että syrjäytetyn presidentti Janukovitshin ja Ukrainan opposition 21. helmikuuta allekirjoittama sopimus pannaan täytäntöön ja kaikkien Ukrainan poliittisten voimien täytyy osallistua neuvotteluihin."
 

ipaz

Jäsen
Uusinta Iltalehden liveseurannasta:

"Kello 5.10: Venäjä on valmis neuvottelemaan Ukrainan kriisistä länsivaltojen kanssa kahdella ehdolla, lähde Venäjän ulkoministeriöstä kertoo venäläiselle uutistoimistolle Ria Novostille BBC:n mukaan. Lähteen mukaan Venäjä haluaa, että syrjäytetyn presidentti Janukovitshin ja Ukrainan opposition 21. helmikuuta allekirjoittama sopimus pannaan täytäntöön ja kaikkien Ukrainan poliittisten voimien täytyy osallistua neuvotteluihin."

No tuohan on pelkästään järkevä ehdotus yleisestikin. Ukrainan nykyhallinto on ns. "laiton" ja vaikka Janukovichin poliittinen ura onkin ohitse, niin ainoastaan kaikkien mukana olijoiden yhteisellä päätöksellä maa saadaan taas raiteilleen. Vaikka se kuinka hölmöltä tuntuukin, niin Viktor-setä on otettava mukaan neuvotteluihin. Tästä tietenkään Maidanin mielenosoittaja eivät tule pitämään, joka tarkoittaa tankkeja Kiovan kaduille siksi aikaa kun kaikki valtaatekevät ovat yhdessä päättäneet uusista parlamentti- ja presidentinvaaleista.

Venäjä on tässä viikon aikana näyttänyt että sillä on, ikävä kyllä, munaa sekaantua lähialuidensa asioihin taatakseen omat interssinsä. Ja jopa sillä uhalla, että varsinkin länsimaat pistävät kaupankäynnin jäihin - mitä tietenkään välttämättä ei tulisi edes tapahtumaan. Onpahan Putin pitänyt taas maailmaa hereillä.
 
K

kiwipilot

Uusinta Iltalehden liveseurannasta:

"Kello 5.10: Venäjä on valmis neuvottelemaan Ukrainan kriisistä länsivaltojen kanssa kahdella ehdolla, lähde Venäjän ulkoministeriöstä kertoo venäläiselle uutistoimistolle Ria Novostille BBC:n mukaan. Lähteen mukaan Venäjä haluaa, että syrjäytetyn presidentti Janukovitshin ja Ukrainan opposition 21. helmikuuta allekirjoittama sopimus pannaan täytäntöön ja kaikkien Ukrainan poliittisten voimien täytyy osallistua neuvotteluihin."

Hyvä juttu. Siellä alkaa ilmeisesti järjen valo tuikkia rajan takan.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hyvä juttu. Siellä alkaa ilmeisesti järjen valo tuikkia rajan takan.

Tai sitten haluavat varmistaa, että saavat Itä-Ukrainan alueen hallintaansa jollain tavalla. Joko siten, että Janukovitsh on vallassa ja koko Ukraina on heidän nukkevaltionsa, tai siten, että vapauttavat Itä-Ukrainan fasisteilta...

Kriisi ei nimittäin välttämättä jää Krimiin. Nyt Iltasanomien liveseurannassa puhutaan, että merkkejä venäläisten liikekannallepanosta löytyy läheltä Donetskin, Harkovan ja Luhanskin alueita. Venäjän puolelta rajaa toki.
 
Nyt ilmeisesti alkaa sitten pikkuhiljaa tuo kaasukortin käyttö. Ylellä poristiin jotain, että Gazprom varoittelee Euroopan kaasunsaannin vaarantuvan... No, tämähän oli odotettua, mutta kyllä tuossa samalla vaarantuu myös venäläisten bisnekset nyt ja tulevaisuudessa.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ukraina ei ilmeisesti aio luopua Krimistäkään suosiolla, jos maan pääministeriä on uskominen.

Tuo Venäjän neuvotteluehdotus nyt on minun mielestäni vähän vitsi, minä en näe mitään mahdollisuutta siihen, että Janukovich palaa missään virallisessa roolissa enää neuvotteluihin ja Ukrainaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös