Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 125 344
  • 6 877

ile

Jäsen
Suosikkijoukkue
Racing Club de Cannes
...kapinallisten aseet ovat USA:n toimittamia (Libyan asevarikoilta takavarikoitua kamaa) ja Venäjä on vastaavasti aseistanut al Assadin murhamiehiä, jotka ovat aiheuttaneet (Kofi Annanin mukaan) Ruandaan verrattavissa olevan murhenäytelmän.

Jep, aseteollisuus on myös mittavaa liiketoimintaa ja tällaiset "syyriat" toimivat myös mitä parhaimpana koekenttänä sekä hyvinä vanhojen aseiden hävityspaikkana.

Minun mielestä rauhaa rakastava ja rauhan puolesta saarnaava Ruotsi on mielenkiintoinen tapaus sinänsä. Tälläkin kolikolla on myös toinen puolensa eli suhteellisen suuri aseteollisuus ja niiden vientikauppa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tämäkin olisi hyvä pitää mielessä.

En kyllä ymmärrä, miksi 30-luvun harjoittelu olisi hyväksyttävää sen takia, ettei länsi ole toiminut täydellisesti. Liberaali länsi ei ole koskaan toiminut täydellisesti, silti se on yleensä ollut miljoona kertaa parempi kuin korruptoitunut, aggressiivinen ja kansalliskiihkoinen Kreml. Voi hyvin olla kriittinen sekä Irakin seikkailua että asevoimin Ukrainan tilanteeseen puuttumista kohtaan. Ei se ole mikään mahdottomuus.
 

M@rko77

Jäsen
Suosikkijoukkue
LFC, FC Lahti ja Pelicans
Kun Euroopassa ovat taas viime vuosien aikana nousseet valitusvirret USA:n asemasta maailmanpoliisina - vaikka Eurooppa itse aina todellisuudessa kutsuu heidät ongelmiaan setvimään - niin jälleen kerran on käynyt ilmi, ettei asioista tule mitään ilman jenkkien puuttumista asioiden kulkuun.

EU --> ei saada aikaan päätöksiä
YK --> ei saada aikaan päätöksiä
NATO --> heidän roolinsa on hyvin epäselvä, vaikka toki Rasmussen on Venäjän toimet tuominnut.

Jäljelle jää taas kerran USA ja nyt katsotaan, onko heistä tämän sotkun selvittäjiksi.

Mitä EU, YK ja NATO voivat tehdä? Tarttua aseisiin ja mennä tappelemaan sinne muiden ryhmittymien sekaan (näin muistaakseni tehtiin Kosovon kriisissä)? USA on Venäjän tärkein kumppani - sen sana, jos mikä, tehoaa.
 

muaddib

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mimosanherkät Itkupillit ja Setämiehet
Suomidemari kärsii käytännössä aina kummallisesta kognitiivisesta dissonanssista länsimaiden suhteen; demarille on aivan sama, kuinka paljon korruptoituneen kehitysmaan oligarkkidiktaattori ryöstää, murhaa ja alistaa nälkiintynyttä kansaansa - tärkeintä on se, että "tekopyhä länsi" ei tee mitään asiantilan muuttamiseksi, koska motiivi on kuitenkin väärä! Sen on pakko olla, koska YLE, Tarja halonen ja Erkki Tuomioja sanoivat niin. Tuomiojan tragedia on tietysti se, että hän on aivan liian fiksu ja sivistynyt demariksi ja Halosta kiukuttaa kaikissa kriiseissä se, että kukaan järkevä koko planeetalla ei ole kiinnostunut hänen ummehtuneista ajatuksistaan.

Toinen kummallinen ajatus on se, että venäläinen, hyperkapitalistinen korruptiokleptokratia olisi jotenkin tasavertainen vaihtoehto länsimaisen liberaalidemokratian rinnalla ukrainalaisille. Ei ne kyllä ole, vaikka demari niin luulisikin, ei vaikka EU epäonnistunut viritys olisikin.

Kolmas huvittava yksityiskohta on se, että vaikka USA lähettäisi pelkkiä Nessupaketteja venäläissotilaiden raiskaamille ukrainalaisnaisille, se olisi törkeää sekaantumista ja amerikkalaisimperialistista edunvalvontaa, mutta Venäjälle nyökytellään hyväksyvästi kuten kunnon YYA-lampaiden kuulukin, jos jonkun Venäjän uhkailemalla, kiristämällä tai voimatoimin anneksoiman alueen väestöstä 50,1% puhuu venäjää.

No, Ukrainan kriisistä on ainakin se positiivinen myötävaikutus, että ehkä Suomessakin NATO-keskustelua voidaan pikkuhiljaa käydä myös muiden kuin muutaman tynnyrissä kasvaneen YYA-demarin, palehuivi silmillä ja Lenin-patsaat korvissa NATOa ja länsimaista liberaalidemokratiaa kammoksuvan vasurivajakin ja talvisodan ihmeestä lumoutuneen peräkammaripersun ehdoilla. Ehkä.

muaddib
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree!
Kun täälläkin on niin paljon poliittisten asiantuntijoiden lisäksi sotilasasiantuntijoita, voisiko joku kertoa, että omaako USA muka oikeasti realistisia mahdollisuuksia Venäjän lyömiseen? Siihen ei kyennyt Napoleon, ei Hitler eikä myöskään yksikään Ruotsin kuninkaista. Mielestäni ei ole millään tavoin realismia se, että USA, puhumattakaan Saksasta, alkaa kalistelemaan sapeleita Venäjän kanssa.

En ole mikään asiantuntija, mutta pienellä googletuksella selviää että onhan NATO:n nykyaikainen kalusto, varsinkin ilma-ase, aivan toiselta planeetalta kuin venäläisten vehkeet.

Kun NATO:lla on ilmaherruus niin väittäisin että venäläisillä ei ole silloin minkäänlaista palaa. Ilmaherruus on kuitenkin se kaikista tärkein elementti nykyaikaisessa sodankäynnissä. Ilman sitä ei ole yksinkertaisesti mitään mahdollisuutta tehdä minkäänlaista invaasiota mihinkään.
 

ile

Jäsen
Suosikkijoukkue
Racing Club de Cannes
En kyllä ymmärrä, miksi 30-luvun harjoittelu olisi hyväksyttävää sen takia, ettei länsi ole toiminut täydellisesti. Liberaali länsi ei ole koskaan toiminut täydellisesti, silti se on yleensä ollut miljoona kertaa parempi kuin korruptoitunut, aggressiivinen ja kansalliskiihkoinen Kreml. Voi hyvin olla kriittinen sekä Irakin seikkailua että asevoimin Ukrainan tilanteeseen puuttumista kohtaan. Ei se ole mikään mahdottomuus.

Nationalismi ei kyllä mielestäni ole yksin Kremlin etuoikeus. Sitä ilmenee ihan joka paikassa ja yhä enenevissä määrin. Suomikaan ei ole millään muotoa poikkeus tästä. Yhdysvallatkin lähettää joukkojaan ympäri maailmaa perustellen sitä sillä, että nämä joukot taistelevat isänmaansa puolesta.

Käsittääkseni muuten Kiina on ainut suurvalta, joka ei ole mielestäni koskaan pitkän historiansa aikana toiminut sillä tavoin imperialistisesti kuin mitä ovat toimineet useat muut valtiot.

Onko noin?
 

Medrin.S

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk, HCK
Lisää on seurannut tänään, kun "menestyksekkäät sotaharjoituksetkin" saatiin onnellisesti päätökseen. Kauppalehden mukaan Putinin ilmoitus oli tullut minuuttia ennen Moskovan pörssin aukeamista. Siellä on saattanut muutama toveri laskeskella, että salkut menevät nyt aika haipakkaa punaiselle, jos ei pikkuhiljaa vaihdeta retoriikkaa.

Sodankäynti on nykyään sinänsä hölmöä hommaa, että se on niin pirun kallista. Tämän vuoksi, mikäli Venäjä jotain liikkeitä tekee, veikkaisin niiden jäävän Krimin alueelle. Venäjän "sota" perustuu nopeaan toimintaan, jossa todella lyhyessä ajassa saadaan porukkaa mihin päin tahansa Venäjää ja sen rajoja. Ukrainan armeija ei tällä hetkellä taida oikein tietää kuka heitä johtaa saati sitten kenen puolesta pitäisi taistella, mikä tekee reagoinnin vaikeaksi.

Mielenkiintoista nähdä, mihin tilanne ratkeaa. EU tuomitsee ja vähän irvistelee, mutta eiköhän se ole siinä. Jenkit nyt toimivat itse täysin samalla tavalla ja vielä härskimmin varmaan lähes sadassa maassa tällä hetkellä, joten heidän jeesusteluaan en enää kauheasti jaksa kuunnella. Nato, jonka tarkoitus nyt on muutenkin lähinnä varmistaa huoltoreitit yms, tuskin osallistuu muutoin kuin mahdollisesti antamalla lisää pyssyjä.

Janukovitsh varmasti tulee katoamaan, koska Venäjän kannalta se nyt on ihan sama kuka Kiovassa on johdossa, kunhan on vain itään päin kallellaan. Näin ollen Venäjän mahdollista voimannäyttöä todennäköisesti seuraa tiedätte ketä äänestetään -tyyppiset vaalit ja Ukraina jatkaa eteenpäin minkään periaatteessa muuttumatta.
 
Suosikkijoukkue
Greek Philosophers
Nythän tässä käy niin, että jos kriisin ratkaisu onnistuu neuvotteluteitse ja Putin perääntyy (koska hänelle ei jätetä muuta vaihtoehtoa), niin Suomessa aletaan demarien toimesta laulaa hymniä, jossa kerrotaan, kuinka Ukraina selvisi isällisen Venäjän tukistusotteesta rauhanomaisin keinoin neuvottelemalla ja mikä tärkeintä, ilman Nato-jäsenyyttä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Mitä EU, YK ja NATO voivat tehdä? ..

No siis näin juuri: mitä tosiaan voivat tehdä?

Minun mielestäni eivät yhtään mitään. Euroopan Unioninkin sisällä kansalliset intressit ajavat aina "eurooppalaisen yhteistyön" ohi, asia mikä allekirjoittaneen kaltaiselle länsi-integraation kannattajalle on ikävä, joskaan ei mikään yllättävä tosiasia.

Halusin lähinnä vain kiinnittää huomiota siihen, että viime vuosikymmenenä paljon käyty keskustelu EU:n arvosta myös jonkin sortin ulko- ja turvallisuuspoliittisena vaikuttajana on ihan täyttä puppua, mitään konkretiaa en muista asian tiimoilta koskaan saavutetun, ellei sitten lasketa sellaisiksi jotain muodollisia EU-lipun alla suoritettuja rauhanturvatehtäviä "timbuktussa".

Suomessakin on väläytelty (monesti etenkin jonkinmoisena vastakorttina mahdolliselle NATO-jäsenyydelle ) keskittymistä "Euroopan yhteisen puolustuksen kehittämiseen". Tämä on mielestäni pelkkää sanahelinää ilman mitään sisältöä.

Toisekseen halusin kiinnittää huomiota siihen, ettei Eurooppa tälläkään kertaa näytä pystyvän hoitamaan asioitaan itse, vaan katseet kääntyivät automaattisesti pelastajana jo sadan vuoden ajan nähtyyn Yhdysvaltoihin. Paradoksaalista tässä on se, että Länsi-Euroopassa USA kutsutaan toistuvasti apuun, mutta avunsaannin jälkeen jaksetaan vinkua heidän roolistaan maailmanpoliisina.

Ristiriita asian suhteen on suuri, eikä mitään loppua ole näköpiirissä.

Saksa muuten on noussut uudestaa Euroopan ykkösmahdiksi, kiistattomaksi sellaiseksi. Tähänkin liittyy se ristiriita, että EU luotiin alun perin rajoittamaan tätä kehitystä. No, toisin kävi ja vieläpä EU:n tarjoaman "savuverhon" suojassa.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Käsittääkseni muuten Kiina on ainut suurvalta, joka ei ole mielestäni koskaan pitkän historiansa aikana toiminut sillä tavoin imperialistisesti kuin mitä ovat toimineet useat muut valtiot.

Onko noin?

Täytyy myöntää että Kiinaa ja sen ulkopolitiikkaa tunnen hävettävän vähän, mutta ainakin Tiibetissä on toimittu ns. imperialistisesti. Lisäksi Afrikasta "ostettu" luonnonvaroja alihintaan.

Toisaalta Kiina ei ole muiden maiden sisäisiin asioihin juurikaan puuttunut, lähinnä tuo Tiibet jonka Kiina tosin katsoo omakseen.
 

ile

Jäsen
Suosikkijoukkue
Racing Club de Cannes
...Saksa muuten on noussut uudestaa Euroopan ykkösmahdiksi, kiistattomaksi sellaiseksi. Tähänkin liittyy se ristiriita, että EU luotiin alun perin rajoittamaan tätä kehitystä. No, toisin kävi ja vieläpä EU:n tarjoaman "savuverhon" suojassa.

Juuri näin. Minun mielestä Saksa on synonyymi EU:lle. Saksa hallitsee nyt Eurooppaa EU:n avulla. Se on tehnyt sen, johon Hitlerkään ei pystynyt. Suomi on kautta historian ollut aina hyvin saksalaismyönteinen maa ja sitä se on kaikessa tänäkin päivänä.

No, kyllähän tämän kriisin pitääkin alkaa pikkuhiljaa ratkeamaan, sillä saamani tiedon mukaan jo huomenna pitäisi alkaa puimaan laajaa Norjan dopingkulttuuria.
 

kovalev

Jäsen
En kyllä ymmärrä, miksi 30-luvun harjoittelu olisi hyväksyttävää sen takia, ettei länsi ole toiminut täydellisesti. Liberaali länsi ei ole koskaan toiminut täydellisesti, silti se on yleensä ollut miljoona kertaa parempi kuin korruptoitunut, aggressiivinen ja kansalliskiihkoinen Kreml. Voi hyvin olla kriittinen sekä Irakin seikkailua että asevoimin Ukrainan tilanteeseen puuttumista kohtaan. Ei se ole mikään mahdottomuus.

En esittänyt omaa kantaani (saati tukeani). Pointti nyt lähinnä oli se, että "länsimaisen sivistyksen" näkökulmasta on olemassa hyviä vallankaappauksia - kuten taannoin Egyptissä - joista kyllä virallisesti ollaan huolestuneita, mutta pöydän alla taputetaan käsiä.
Sitten on olemassa pahoja vallankaappauksia, joiden seurauksena aletaan pohtia sanktioita, pakotteita ja sotatoimia.

Henk.koht. olen aivan yhtä kriittinen ja kyyninen kaikkien suurvaltojen tai sellaiseksi itseään luulevien maiden "omien intressien turvaamisen" suhteen.
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree!
Venäjä on hankalassa välikädessä, koska se ei pysty perääntymään tästä tilanteesta ilman kasvojen menetystä. Jos Putin joutuu myöntymään ja osoittamaan heikkoutta, hänen sisäpoliittinen tilanteensa heikkenee. Tästä syystä väittäisin, että Krimistä tulee vähintään vahva autonominen alue, joka on käytännössä Venäjän hallussa.

Niin, onhan tämä nyt hankala tilanne Moskovalle. Jos/kun ukrainalaiset pääsevät nyt irti talutusnuorasta, alkavat päästä omilleen ja heidän elintasonsa paranee, niin kohtahan myös muut talutusnuoralaiset keksivät että miksei mekin. Ja lopulta sitten alkavat myös itse venäläiset kysellä samaa. Sitten voi helposti käydä niin että Putin saa alkaa itse etsiä jostain maakuoppaa mihin piiloutua.
 

muaddib

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mimosanherkät Itkupillit ja Setämiehet
Käsittääkseni muuten Kiina on ainut suurvalta, joka ei ole mielestäni koskaan pitkän historiansa aikana toiminut sillä tavoin imperialistisesti kuin mitä ovat toimineet useat muut valtiot.

Onko noin?

Jos verrokkina käytetään nyt sitten vaikka USAta, niin Kiina on toiminut "imperialistisesti" Vietnamissa, Taiwanilla, Pakistanissa, Burmassa, P-Koreassa, Intiassa, Mongoliassa, Kirgistanissa, Indonesiassa, Laosissa ja monessa Afrikan maassa (ainakin Angola, Namibia ja Etiopia). Venäläisten kädenjälkeä on voinut ihastella Itä-Euroopan kehitysmaiden ohella mm. Tsetseniassa. Jälki on toki ollut vähän erilaista kuin (Länsi)Saksassa, Japanissa, Etelä-Koreassa, Kanadassa ja entisen Yugoslavian alueella, mutta tärkeintä ei luonnollisesti ole lopputulos vaan "motiivi".

Kiinan vaikutuspiiriin Kaakkois-Aasiassa kuuluu siis maita, joissa asuu yli 20 miljoonaa kiinalaista syntyperää olevaa. Liekö sielläkin länsimaisen sivistyksen leviämisen esteenä tulevaisuudessa "kiinalaisiin kohdistuva uhka" kantaväestöjen suunnalla...

muaddib
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Paikalliset, nykyinen ja entinen
En esittänyt omaa kantaani (saati tukeani). Pointti nyt lähinnä oli se, että "länsimaisen sivistyksen" näkökulmasta on olemassa hyviä vallankaappauksia - kuten taannoin Egyptissä - joista kyllä virallisesti ollaan huolestuneita, mutta pöydän alla taputetaan käsiä.

Ei tarvitse niinkään kauas (siis maantieteellisesti) mennä. DDR:n romahtaminen, samettivallankumous Tshekkoslovakiassa sekä järjestelmänvaihdos muissakin entisen Itä-Blokin maissa kuuluvat tähän kategoriaan. Baltian maiden itsenäistymisetkin olivat kansainvälisen oikeuden näkökulmastakin laittomia tekoja mutta harva kyseenalaistaa niiden oikeutusta.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
... Ja lopulta sitten alkavat myös itse venäläiset kysellä samaa. Sitten voi helposti käydä niin että Putin saa alkaa itse etsiä jostain maakuoppaa mihin piiloutua.

Kun asia olisikin näin, mutta mitään ei kannata asian suhteen odottaa. Venäjän viimeisen sadan vuoden historian aikana on tasan yksi yksittäinen tapaus, jolloin venäläisjohdon propaganda ei uponnut kuin osittain kansaan.

Tuolloin kyseessä oli N-liiton romahdettua KGB:n toimistoilla tungeksinut kansa, jota turvallisuusviranomaiset yrittivät rauhoitella vanhalla neukkukikalla, eli jakelemalla ilmaisia elintarvikkeita rekkojen lavoilta.

Ei tepsinyt kuin puolittain, tosin toimistojen tuhominen onnistuttiin viime tingassa estämään ja FSB:lle oli syntynyt valmis infra.

Muistan tutkineeni asiaa poliisivoimien organisaatioon ja historiaan liittyneellä teemakurssilla.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Jos verrokkina käytetään nyt sitten vaikka USAta, niin Kiina on toiminut "imperialistisesti" Vietnamissa, Taiwanilla, Pakistanissa, Burmassa, P-Koreassa, Intiassa, Mongoliassa, Kirgistanissa, Indonesiassa, Laosissa ja monessa Afrikan maassa (ainakin Angola, Namibia ja Etiopia).
Lisätään listalle: Tiibet.

Kiina on käyttäytynyt kuin pahinkin mulkku Aasiassa. Silti jaksavat olla jatkuvasti Japania syyttelemässä ja näreissään. Ei sillä, että Japanin menneisyyden touhuja puolustelisin, mutta Kiinalla kuten monella muullakin suurvallalla ei ole lainkaan kykyä katsella peiliin.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
... Kiinalla kuten monella muullakin suurvallalla ei ole lainkaan kykyä katsella peiliin.

Länsimaiden historiaa katsoen ei toki ole mitään syytä kulkea rinta rottingilla, mutta kyllä minä Kiinan suhteen lisäisin löylyä toteamalla, että imperialistisemmin (ja ovelamminkin) Kiina nykypäivänä toimii, kuin USA tai edes Venäjä.

Konventionaalisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan osilta ei suuria eroja USA:n ja Kiinan välillä ilmene, mutta sen sijaan esim. tiettyjen moraalisten esteiden täydellinen puuttuminen Kiinan harjoittamassa ulkopolitiikassa (ja rahoituksessa) eritoten Afrikassa on mahdollistanut lohikäärmekansalle huikean vaikutusvallan kasvun.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Tuli mieleen, että mitenköhän Krimin tulevan kansanäänestyksen rehellisyys ja oikeellisuus tullaan takaamaan?

Kyseessä on kuitenkin valtavan iso asia, eli maan siirtyminen osaksi Venäjää (duuma valmistelee jo parhaillaan lakimuutosta, joka mahdollistaa tämän juridisesti) ja tällä hetkellä voisi kuvitella, että äänestyspaikat tulevat olemaan vahvasti venäläissotilaiden miehittämiä.

Ettei vaan olisi samanlainen kansanäänestys, kuin elokuvassa Diktaattori, jossa panssarivaunu ohjaa lempeästi ihmiset kohti oikeaa äänestyskoppia?
 

Ziege

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Middlesbrough, Pens, Pirates, Steelers
Tuli mieleen, että mitenköhän Krimin tulevan kansanäänestyksen rehellisyys ja oikeellisuus tullaan takaamaan?

Kyseessä on kuitenkin valtavan iso asia, eli maan siirtyminen osaksi Venäjää (duuma valmistelee jo parhaillaan lakimuutosta, joka mahdollistaa tämän juridisesti) ja tällä hetkellä voisi kuvitella, että äänestyspaikat tulevat olemaan vahvasti venäläissotilaiden miehittämiä.

Ettei vaan olisi samanlainen kansanäänestys, kuin elokuvassa Diktaattori, jossa panssarivaunu ohjaa lempeästi ihmiset kohti oikeaa äänestyskoppia?

Tässä toiselta foorumilta hieman tietoa Krimin nykyisestä johdosta:

"Tällä hetkellä Krimiä johtava Venäjän kätyrin puolue sai 2010 Krimillä järjestetyissä vaaleissa vain 4% kannatuksen ja hän itse vielä vähemmän, ei päässyt edes Krimin parlamenttiin. Nyt sattumalta kyseinen herra "valitaan" koko Krimin johtoon kun Venäläiset sotilaat pitävät parlamenttirakennusta hallussaan. "

erku: Edellistä presidenttiä ei erotettu perustuslain vastaisesti. Hänelle nostettiin perustuslain mukaisesti syyte. Hän ei jäänyt vastaamaan syytteisiin vaan karkasin maasta. Joten käytännössä erosi. Tämän perusteella YK on hyväksynyt nykyisen vt. presidentin lailliseksi. Tietenkin Venäjä ainoana maana on tästä eri mieltä.
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree!
Kun asia olisikin näin, mutta mitään ei kannata asian suhteen odottaa. Venäjän viimeisen sadan vuoden historian aikana on tasan yksi yksittäinen tapaus, jolloin venäläisjohdon propaganda ei uponnut kuin osittain kansaan.

Tämä on kyllä surullista, venäläisillä on vähän turhan pitkät perinteet sorrettuna olemisesta. Tulee jo varmaan äidinmaidosta tai jotain...

Toivottavasti edes internetistä kurkkisivat vähän mitä muualla on. Jos Ukraina pääsee tästä jaloilleen niin kyllä sekin varmaan edes vähän pistää miettimään.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Nythän tässä käy niin, että jos kriisin ratkaisu onnistuu neuvotteluteitse ja Putin perääntyy (koska hänelle ei jätetä muuta vaihtoehtoa), niin Suomessa aletaan demarien toimesta laulaa hymniä, jossa kerrotaan, kuinka Ukraina selvisi isällisen Venäjän tukistusotteesta rauhanomaisin keinoin neuvottelemalla ja mikä tärkeintä, ilman Nato-jäsenyyttä.
Paras ja ainoa oikea johtopäätös on, että Suomessa tunnustetaan tosiasiat ja käynnistetään määrätietoinen prosessi Suomen liittymiseksi Natoon. Tämä on ollut meille oikein ajatteleville itsestään selvä asia jo yli 20 vuotta.

Mikään ei matkan varrella ole muuttanut Nato-jäsenyyttä puoltavia fundamentteja ainakaan heikompaan suuntaan. Nykyään on nähtävillä jopa hienovaraisia signaaleja siitä, että demariaatetta potevien piirissä kiihkottoman järkevä Nato-ajattelu on yleistymään päin. Onhan siellä mm. Liisa Jaakonsaari esittänyt hyvää pohdintaa aiheesta takavuosina. Eikä Nato-kysymys ole demarien ns. asevelisiivessä muutenkaan mikään tabu, vaikka Halosen aikakaudella noista jutuista oli demaripiireissä parasta vaieta kokonaan.

Ukrainan tapahtumat vahvistavat konkreettisella tavalla, että Suomen suuri naapurimaa on etupiiriajatteluun syvästi komittoitunut roistovaltio, joka ei kaihda härskejäkään keinoja oman etupiirinsä turvaamiseksi. Neuvostoliiton tuhkasta nousseella alkuvuosien heikolla Venäjällä ei ollut panna tikkuakaan ristiin, kun Baltian maat ja itäblokin entiset Varsovan Liiton satelliitit liittyivät Natoon. Nykyäänhän tuollainen ei tulisi kuuloonkaan.

Ajatellaanpa lisäksi jotakin Latviaa. Maassa on todella suuri venäläisvähemmistö, jota ei nyt välttämättä syrjitä, mutta joka ei kaikissa suhteissa koe olevansa samalla viivalla latvianlatvialaisten kanssa. Kyse on pitkälti venäjän kielen asemasta ja vaatimuksista hallita pääväestön kieltä, kuten Virossakin. Putinin Venäjä olisi käyttänyt tähän mennessä huomattavasti kovempia otteita Baltian maiden suhteen tällä ja viime vuosikymmenellä, mikäli Viro, Latvia ja Liettua eivät olisi Nato-jäseniä. En sulje pois sitäkään ajatusta, että Tallinnan pronssisoturikiista olisi viety provokaation kautta tilanteeseen, jossa Venäjä olisi katsonut olevansa pakotettu suojelemaan etsisesti venäläisen väestönosan etuja Virossa suorittamalla sotilaallinen offensiivi. Halonen olisi luonnollisesti pahoitellut tapahtunutta ja esittänyt syvän huolestumisensa asiasta.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset, nykyinen ja entinen
Paras ja ainoa oikea johtopäätös on, että Suomessa tunnustetaan tosiasiat ja käynnistetään määrätietoinen prosessi Suomen liittymiseksi Natoon. Tämä on ollut meille oikein ajatteleville itsestään selvä asia jo yli 20 vuotta.

Vahva sama mutta pelkäänpä Jyrki Kasvin olevan oikeassa tässä kirjoituksessaan "Nato-ovi kolahti kiinni".
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Paras ja ainoa oikea johtopäätös on, että Suomessa tunnustetaan tosiasiat ja käynnistetään määrätietoinen prosessi Suomen liittymiseksi Natoon. Tämä on ollut meille oikein ajatteleville itsestään selvä asia jo yli 20 vuotta.

Tosi mukava ajatella vaivihkaa oikein jossakin nurkan takana - olisikohan liikaa toivottu, että eturivin politiikko ihan selvin sanoin ilman mielikuvitusolentoja ("eurooppalainen Nato") sanoisi, että Suomen pitää hakea Naton jäsenyyttä? Olisiko se vähän niinkuin ensimmäinen askel? Itse kannatan Naton jäsenyyttä, kun nyt on käynyt sangen selväksi, ettei enää kukaan, sen enempää oikein- kuin väärinajattelijoidenkaan leirissä ota itsenäisen puolustuksen käsitettä vakavasti. Nyt on kuitenkin niin että meillä tulisi olla jonkinlainen uskottava puolustus, itsenäinen tai epäitsenäinen. Nykytilanne ei oikein toimi, että meillä on vain jollakin fiktiivisellä ja retorisella "itsenäinen puolustus".
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Venäjän duuma valmistelee parhaillaan lakia, joka mahdollistaisi Krimin liittämisen Venäjään melko nopeallakin aikataululla. Tähän mennessä uusien alueiden liittäminen Venäjään on ollut lain mukaan mahdollista vain sopimalla asiasta yhdessä "luovuttajavaltion" kanssa. Nyt lakiluonnos mahdollistaisi alueen liittämisen myös siinä tapauksessa, jos alue päättää itse liittyä kansanäänestyksellä.

Aiheesta kertoi Iltasanomat: Duuma valmistelee lakia Krimin liittn - Ulkomaan uutiset - Ilta-Sanomat

Krimillähän tuollaista kansanäänestystä puskee tämän kuun lopussa. Tosin vielä ei tiedetä, mitkä vaihtoehdot siihen tulevat, mutta pahat kielet ovat povanneet, että niitä olisi kolme: Ukrainaan jääminen nykyisen autonomian ehdoin, autonomian tuntuva lisääminen sekä Venäjään liittyminen. Tuota samaa lakia voidaan periaatteessa sitten käyttää vaikka Itä-Ukrainan maakuntien kohdalla...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös