Toisella korvalla kuuntelin tuota turvallisuusneuvoston kokousta jostakin striimistä, ja Yhdysvaltain puheenvuoro oli ainakin suht voimakas. Mistään sotilaallisesta väliintulosta ei toki puhuttu, mutta mieleen jäi ainakin seuraavat (suunnilleen näin, vapaa käännös): "Venäjän sotilaalliset toimet eivät ole ihmisoikeuksien puolustamista, vaan kansainvälisten lakien rikkomista" sekä "kuten Venäjä hyvin tietää, Krimiin asetettu hallinto ei ole laillinen ja määräysvaltainen". Tämä jälkimmäinen oli siis vastalause siihen, että venäläiset ovat omasta mielestään kyseisen hallinnon mandaatilla tuolla.
Tämä alkoi mietityttämään minua, että voisiko Yhdysvalloilla ja Obamalla oikeasti olla munaa lähteä vaikka sotilasvoimin väliin? Ukrainan väliaikaishallitushan on pyytänyt Yhdysvalloilta apua, joten siihen nähden sotilaallinen läsnäolo voisi näin länsimaisin silmin olla yhtä legitiimi toimenpide kuin Venäjän Krimin miehityskin.
Perustan tämän hypoteesin siihen, että Obama oli jo vauhdilla lähdössä Syyriaan, mutta ainakin osin sisäpoliittisen paineen vuoksi joutui vetäytymään hankkeesta. Tämä taas oli pieni arvovaltatappio Obamalle, koska pahat kielet saattavat huudella, että Obama on heikko presidentti joka ei uskalla ryhtyä koviin toimenpiteisiin. Nyt olisi mahdollista kiillottaa sitä kilpeä. Samaten vastassa on ns. vanha vihollinen, joten voisin kuvitella että tässä tapauksessa Obama saisi helpommin enemmistön tuen taakseen, kuin Syyrian tapauksesssa. Ja edelleen, vuoden 1994 ydinaseriisuntasopimus antaisi lisää legitimiteettiä väliintuloon, sillä Yhdysvallat voisi perustella olevansa kyseisen sopimuksen nojalla velvollinen takaamaan Ukrainan tuolloiset rajat vaikka sotilaallisesti, jos on tarve.
Toki ihan kevyin perustein Yhdysvallatkaan eivät varmasti halua riskeerata välejään Venäjään. Lisäksi jos kaksi suurvaltaa alkaa otella, edes pienellä kentällä, niin aina on riski että tilanne eskaloituu laajemmaksi kuin kumpikaan alunperin suunnitteli.
Jos näin maallikkona pitäisi arvioida mahdollista ratkaisua, niin jotakin myönnytyksiä Venäjälle pitää tehdä jos aseellinen yhteenotto halutaan välttää. Toisaalta Krimin luovuttaminen Venäjälle antaa väärän signaalin. Olisikohan mahdollista vahvistaa Krimin autonomiaa, mutta pitää se edelleen osana Ukrainaa? Lisäksi jos venäjän kielen asema virallistettaisiin tuolla, ja alue demilitarisoitaisiin laivastotukikohtaa lukuunottamatta. Tässä olisi jo sellaisia myönnytyksiä, että Putinkin voisi kotimaassaan kerätä pisteet "onnistuneesta operaatiosta" ja verenvuodatukselta ja rajojen siirtelyltä vältyttäisiin.
Mikäli Venäjä tekee invaasion manner-Ukrainaan, tai jopa Kiovaan asti, niin sitten minun mielestäni lännen pitäisi jo lyödä kova kovaa vastaan.