Toki se on kiinnostava, jos maapallo on ainoa laatuaan, mutta jos maapalloja on 'äärettömästi', niin mitä kiinostavaa tässä on siinä tapauksessa?
?
Vähän vaikea uskoa, että olisi planeetta joka olisi lähellekään 1/1 kuin meidän. Sentasoiseen identtisyyteen en jaksa mitenkään uskoa. Meidän planeettamme on niin monen erilaisen vaiheen ja tapahtumasarjan tulos, että se on väkisinkin uniikki. Sitä en tosiaan väitä, että se olisi jotenkin erityisen ainutlaatuinen... välttämättä. Eikä tähän kannata sotkea mitään jumalallista kuvitelmaa ihmisen ja sen elinympäristön ylenpalttisesta ainutlaatuisuudesta, joka saa haukkomaan happea (tai mitä lie hengittävätkään) jossain intergalaktisessa luontokerhossa.
Mielestäni tämä ekosysteemi on vaan niinkin laaja, kaunis ja monipuolinen, että olisi suoranainen ihme, jos se ei jotakuta tahoa kiehtoisi, jos tänne sattuu löytämään. Siis jos se taho nyt on ylipäätään sellainen, mitä toiset elolliset kiinnostaa. Ihan samalla lailla tämä voi kiehtoa, kuin joku ihan toinen maailmakin. Ei kannata nyt jumittua tuohon, että tämä olisi jotain rinnanröyhistelyä ihmisten puolelta, esim. itse en usko ihmisen olevan ainutlaatuinen kehittyneempi elollinen maailmankaikkeudessa, mutta ei se silti vähennä meidän arvoa tai kehityskaartamme millään lailla.
Mitä tulee kiinnostukseen ns. kehittyneempiä organismeja kohtaan, kuten esim. ihmistä, niin olen tästä aiemminkin puhunut ja puhun edelleen, eli oletettavasti bakteeritason elämä voi olla yleisintä muotoaan maailmankaikkeudessa ja sen jälkeen muu alkeellinen. Näin ollen joku rotu varmasti kiinnostuu siitä kaikkein kehittyneimmästä ensisijaisesti, koska se on jo paljon pidemmän ja mutkikkaamman kehityksen tulos ja sisältää enemmän vastauksia siitä, miten elämä kehittyy ja toimii erilaisissa olosuhteissa.
Voi olla ehkä hieman väärääkin verrata ihmisen käyttäytymismallia mahdollisesti ihan erilaisista lähtökohdista ja erilaiseen lopputulokseen päätyneeseen lajiin, mutta jos nyt Morgothin periaatteella lähdetään, että "maapalloja" on lukuisia, niin eiköhän sitten ole ihmislajejakin ja sitä kautta meidänkaltaisia käyttäytymismalleja. Eli eiköhän ne sitten toteuttaisi samaa uteliasta tutkimusmenetelmää, joka kattaa oikeastaan kaiken vastaan tulevan elollisperäisen ja miksei elottomankin?